Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
8
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: odoja » środa, 25 czerwca 2025, 09:53

fetek pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 08:51
Tylko czasy i okoliczności się trochę zmieniły a wy ciągle myślicie że schemat będzie powtarzany. Nie mówię że nie ale czy dostaniemy tradycyjnego kopa ?

Albo inaczej, dla mnie krypto zawsze było śmieciem, gdy kilka lat temu pisałem rzeczy które dzisiaj są oczywistością zostałem wywalony z forum bo przecież sieje herezje. Krypto nie ma przyszłości, na pewno nie w tej formie, niczego nie dowiozło, niczego nie naprawiało, niczego nie usprawniło i ludzie już o tym wiedzą. Teraz na topie jest AI, zmiana świata, miejsca pracy i inne pierdoły..w tym złamanie BTC

Możemy jedynie liczyć na naiwność noobie która słyszała jedynie że na krypto można się dorobić, tą narracje należy podtrzymać :mrgreen:
Niepotrzebnie ktoś usunął w takim razie Twoje konto,kompletnie bezzasadnie. Cały rynek jest śmieciem aktualnie, nie służy niczemu innemu prócz monetyzacji każdej dziedziny naszego życia, z prozaicznej przyczyny, bo z każdym rokiem kończą się opcje zarobku na czymkolwiek,ewentualnie trzeba poprawić zysk w kolejnym roku , to muszą być podwyżki na tym czy siamtym i to domino się nigdy nie skończy dopóki faktycznie nie walnie, a nie walnęło jeszcze dotkliwie, bo jestesmy myślę na zbyt wczesnym etapie,tragedii nie ma póki co, ludzie za bardzo lubią brać chwilówki na te "same telefony" rok do roku.

Lubie sobie porównywać to do parkingu na jednej z galerii niedaleko mnie. Na początku były 3h za free, po kilku miesiącach 2, a teraz 1h 8-) , i zapewne ostatecznie zlikwidują te darmoszkę jak wszędzie. Kasa, monetyzacja, udławimy sie tym kiedyś, ale w końcu trzeba za coś żyć. Chodzi mi o to , że nawet jeśli krypto jest "śmieciem", to nie ma znaczenia, ważne , żeby z tego była kasa, z altów również, a bez altow nie ma BTC moim zdaniem. Ja mam stosunek absolutnie neutralny do BTC. Nie ma się co złościć ani podniecać, napewno jeszcze wiele razy dadzą zarobić i tyle samo razy stracić.

Dodano po 6 minutach 4 sekundach:
adamjttk pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 13:26
Alty oczywiscie dalej szukaja dna i na dzisiaj uprawiaja free fall, sentyment jest juz chyba naprawde iscie grobowy, czy jest tutaj na forum ktos kto skupuje na dzisiaj jakies cardano, litecoiny czy inne dot?
Czy wszelka nadzieja juz umarla i te projekty czeka zaoranie i zapomnienie wg was? Ciekawy jestem sentymentu bo wiadomo ze czas na zakupy jest wtedy, kiedy ostatnia nadzieja umarla juz.
Ja kupuje alty, ale może nie te już... tylko Tao, Kaspa, virtual,Sei, Fet,Cro,Ena i coś tam jeszcze. Z doświadczenia od 2017 do teraz alty dały bardzo dobrze zarobić (biorąc pod uwagę też straty na niektórych), tylko ja zazwyczaj kupowałem kilkanaście max, i nie za fortunę. Zobaczymy co będzie.

Dodano po 6 minutach 8 sekundach:
Pleasek89 pisze: wtorek, 24 czerwca 2025, 10:08
adamjttk pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 13:26czy jest tutaj na forum ktos kto skupuje na dzisiaj jakies cardano, litecoiny czy inne dot?
Ja, ale nie jakoś regularnie tylko okazjonalnie (jutro robię zakupy, np. EWT spekulacyjnie dokupuję).

Moim zdaniem jakąś formę altsezonu jeszcze zobaczymy. Dzisiaj publiczne przyznanie się, że inwestuje się w krypto (szczególnie w jakiekolwiek alty) odbierane jest z politowaniem. Aż się prosi żeby któregoś dnia się pięknie odpaliło. Wielu ludziom po prostu brakuje cierpliwości.
Kurde, ale to piszesz teraz, że ulicy w krypto tak naprawdę nigdy nie było, prócz jakiejś "garstki" i niby kiedy już jest bardziej rozpoznawalne, nagle wszyscy się mają odwrócić. Bo fajnie, że na google trends, peaki BTC i krypto są raz na kilka lat jak z tego zainteresowania pewnie kupuje z 10%, a reszta tylko klikała zapewne :roll: . Bo można się chwalić jak binance , że ma z 200 milionów użytkowników, ale z tego pewnie malutki % w ogóle coś tam robi, nawet nie wiedząc nic o portfelach etc. i tracą przez brak właśnie wiedzy. Prosi się, żeby odpaliło, i zapewne odpali, jak ostatnio spadające alty, miały potem dużo lepsze wzrosty niż btc. One musza spaść jeszcze niżej, tylko jak spadną a potem sytyuacja się odwróci, to zrobią to co zawsze, przyćmią btc.

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
1

Postautor: ikswodnal » środa, 25 czerwca 2025, 10:16

odoja pisze: środa, 25 czerwca 2025, 09:53 bez altow nie ma BTC moim zdaniem. Ja mam stosunek absolutnie neutralny do BTC.
Czy przypadkiem nie jest odwrotnie? Bez BTC nie byłoby altów. Spekulacje, gra - tak, tu można stracić albo wygrać. Warto też zauważyć iż istnieje uzasadniony pogląd iż BTC jest wartością (nośnikiem wartości) a blockchain procedurami (dla mnie, no ale ja jestem z analogu). Jako nośnik wartości, równoważny albo lepszy niż złoto, zaczyna być doceniany i wykorzystywany (przynajmniej w USA) w systemie zabezpieczeń emerytalnych. U nas też to nieuniknione. Na przykład istniejący cały II filar emerytalny w PL teoretycznie i praktycznie jest nie do utrzymania w obecnej formie. No ale to już trochę inny temat.
BTC rządzi i będzie rządzić dalej.

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 25 czerwca 2025, 11:20

Mysle, ze caly rynek juz jest dosc wymeczony.
Moje 100$ mowi, ze do konca lipca te 120-125k odbebnimy, czas na marchewke a nie ciagle kijek.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 25 czerwca 2025, 12:43

Kolejny opór wybity, final boss na ~109k$.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 25 czerwca 2025, 14:23

Dolar zaczyna coraz mocniej leciec a dla przypomnienia stopy w EU sa juz sciete do 2% a w USA sa nadal na poziomie 4,5%
Jak FED zacznie je w koncu obnizac to spadek dolara powinien tylko przyspieszyc w porownaniu do euro.

I tak jak do bitcoinowego ATH w dolarach jest niecale 5% tak w euro czy zlotowkach to juz 13-14%, slabo to troche wyglada.

-------------------------------------

PS. wczoraj ETFy zassaly kolejne pol miliarda $ z rynku.

Dla przypomnienia:

1. Fundusze BTC ETF od utworzenia (~1,5 roku temu) zassaly z rynku circa 1 milion BTC (!)
2. Od tej sumy nalezy odjac ~450k BTC ktore odplynely do ETF bezposrednio z Grayscale. Czyli netto ETF zassaly okolo ~550k BTC z rynku.
3. Ile ludzi zdecydowalo sie przeniesc swoje dotychczasowe bity z CEX i portfeli sprzetowych do ETF? --> nie wiadomo

Dzienna podaz BTC - 450 sztuk, znaczy sie przez ostatnie poltora roku (od momentu startu BTC ETF) wykopane bylo ~250k BTC

Reasumujac --> same amerykanskie ETF od momentu utworzenia zassaly ~2x wiecej BTC niz jest obecnie kopane.

Jak to bedzie wygladac za 3 lata gdy kolejny halving ograniczy podaz do ~80k BTC rocznie a ETF utrzymaja zasysanie rzedu ~350k BTC rocznie?
Co bedzie jak akceptacja BTC w mainstreamie sie nie tylko utrzyma ale i powiekszy i zasysane bedzie np 500k czy 600k BTC rocznie a podaz bedzie wynosila sztywne 80k BTC?

Tak duzo pytan, tak malo odpowiedzi :)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
1

Postautor: Tazz28 » środa, 25 czerwca 2025, 15:53

Obecny ruch na btc jest pompowany przez futures a nie spot. Albo to podgonią jakimiś realnymi zakupami albo ktoś szuka idealnego miejsca aby wejść w shorts i spuścić to w dół.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » środa, 25 czerwca 2025, 17:49

Ależ oni kiszą tego ogóra cały czas, pochlastać się można. Byle lepsza spółka na GPW ma dużo ciekawsze ruchy niż krypto. Co lekko wybije w górę zaraz gaszą. Próbują większą korektę, ledwo muśnie 9xxxx już wykypują i tak mydlą między -3% a +3%. :roll:

Weteran
Reputacja postu: 
-1

Postautor: adamjttk » środa, 25 czerwca 2025, 18:35

BTC jak BTC ale to co robia alty to jest dopiero ostra patologia, doslownie niczym to barachlo sie nie rozni jedno od drugiego, rosnie i spada jak jeden maz, ostatnie ciekawsze ruchy jakie pamietam to jak ETH polecialo niedawno z 1500 na 2700$ czy XRP jak urosl z 0,6$ na ponad 3$, wszystkie te alty mozna wymemlac razem i wrzucic do jednego wora, nie liczac jakichs pojedynczych nowych pump&dump to zaden jeden starszy alt nie robi jakichs samodzielnych ruchow, mozna rownie dobrze kupic cos na wzor WIG20 z altow i dac sobie spokoj
Mamy za chwile lipiec, od listopada zeszlego roku trwa ten marazm, makabra jak na rok pohalvingowy i to nie jest kwestia $ - jak czlowiek popatrzy jak rynek potrafi pompowac takie Palantiry czy inne ASTSy to sie smutno robi na tym krypto rynku, straszne meczenie buly.

BTC urosnie na 120k (o 10%) i bedzie "wielka euforia", nudaaaa, az sie chce wyjsc z kina.

Początkujący
Reputacja: 238
Reputacja postu: 
0

Postautor: kisiel » środa, 25 czerwca 2025, 20:08

Dominacja BTC od dwóch lat w górę. Pytanie czy będzie powoli schodzić czy jednak będzie ostry zjazd? Do ilu procent dojdzie? Czy sytuacja się wyjaśni do końca roku.

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » środa, 25 czerwca 2025, 20:18

Bitcoin spieszy się powoli podsumowując. Jednak jak to niektórzy mawiają powolne wzrosty , zdrowe wzrosty. Cena wygląda dobrze. Ja stawiam na ostry zjazd dominacji, a kiedy nie mam pojęcia wszyscy mówią o 71-73 nawet i tutaj znowu mi nie pasuje , że wszyscy o tym mówią , jak będzie zobaczymy.Ale bardziej jestem za szybkim zjazdem niż powolnym przepływem kapitału do total3. Po prostu w pewnym momencie wyleje się tam , tak jak zawsze się wylewa.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » środa, 25 czerwca 2025, 21:41

@88duguid lepiej popatrz na pln. Lecimy tak wysoko jak dolar w dół. To jest jakiś żart. :lol:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: Tazz28 » czwartek, 26 czerwca 2025, 08:34

ergorg pisze: środa, 25 czerwca 2025, 21:41Lecimy tak wysoko jak dolar w dół. To jest jakiś żart.
A co jeśli teraz będzie odbicie na DXY? :twisted: Miejsce na spadki krótkoterminowo już mało, dobicie ponowne do górnej bandy to jakieś 17-18% w górę na przełomie najbliższych 1.5-2 lat. Wskaźniki sentymentu trade'erów na parze EUR/USDC są niedzwiedzie a retailu - wręcz przeciwnie. Moim zdaniem, dużo większe szanse mamy teraz na wzmocnienie dolara krótkoterminowo. Przecież BTC tego nie przeżyje.

Zauważcie korelację z 2017/2018 roku i 2021 roku. Korelacja z topem BTC przerażająco dokładna

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
4

Postautor: Pleasek89 » czwartek, 26 czerwca 2025, 12:39

Prośba do admina czy moglibyśmy zrobić sondę "Czy w tym cyklu zobaczymy jeszcze altseason?" :mrgreen:

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » czwartek, 26 czerwca 2025, 12:50

@Pleasek89 jest trochę rzeczy zwiastujących, że nastąpi. Wiele wniosków o ETF na altcoiny ma ostateczny termin decyzji w czwartym kwartale. Do tego momentu, kurs BTC też powinien już znacząco wzrosnąć i wybić dużo wyższy poziom ATH, co nie umknie mainstreamowi. Dominacja BTC powoli konsekwentnie podąża do swoich szczytów. Alty są na bardzo niskich poziomach. To wszystko jak się na siebie nałoży, musi w końcu wybuchnąć. Myślę, że zabawa się zacznie pod koniec roku/na początku przyszłego. Bessę przewiduję od wiosny 2026

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 26 czerwca 2025, 16:35

Dominacja BTC bez stabli przekroczyla 70%
Jak na moje czas przyprowadzic znowu do stolu retail
Pump baby, pump!

https://x.com/intocryptoverse/status/19 ... 2313605412

PS. ETFy wczoraj zassaly kolejne pol miliarda $ a kurs jak zaczarowany

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kiwajakotako » czwartek, 26 czerwca 2025, 19:35

Ja tam nie widzę zapalnika w postaci ulicy, która by zaczęła kupować alty. Btc musi zrobić konkretny rajd w górę, a później będzie czas na alty.

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » piątek, 27 czerwca 2025, 00:22

Trzeba jakiś bullish news żeby poszło mocno moim zdaniem. Ewentualnie w drugą stronę.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » piątek, 27 czerwca 2025, 08:54

Patrząc historycznie to do połowy września albo wybijamy 115k albo można się rozejść.

Mam w głowie 2 warianty, klasyczny zielony i pesymistyczny czerwony gdzie wszyscy zostają z niedosytem:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
1

Postautor: Kiwajakotako » piątek, 27 czerwca 2025, 09:59

Bańki jeszcze nie było, obstawiam wariant z 2017, gdzie ostateczny rajd odbył się w 4 kwartale.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » piątek, 27 czerwca 2025, 10:22

@Kiwajakotako

Mój post z 2023:
Tazz28 pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 14:10Z rok temu widziałem jakieś wyliczenia wg 2 różnych współczynników, które jakimś cudem trafiały w top prawie idealnie lub idealnie w każdym cyklu. Teraz te dwa współczynniki się rozjeżdzają. Jeden daje ok 77k drugi ok 115k.

Dynamika wzrostów spada z cyklu na cykl. Obecny poziom to i tak mega dobry wynik jak ktoś ładował się na dołku. Nie będzie już milionów % na btc do zarobienia

Wróć do „Przedszkole”