EL POLAKO pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 13:19Nie wiem skąd Zaor wziął te 500k, ale nawet jeśli by zakładać cykle halvingowe to każde nowe ATH daje mniejszy mnożnik. Na moje to okolice 120-130k są względnie realne i nie musi to być związane z jakimiś cyklami.
Tazz28 pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 14:10Z rok temu widziałem jakieś wyliczenia wg 2 różnych współczynników, które jakimś cudem trafiały w top prawie idealnie lub idealnie w każdym cyklu. Teraz te dwa współczynniki się rozjeżdzają. Jeden daje ok 77k drugi ok 115k.
Następne ATH jest zagadką bo zależy ściśle od wydarzeń i regulacji, które się pojawią, a tego nie znamy. Przypominam, że poprzednia bańka to był kapiszon i wg różnych wyliczeń szczyt miał być od $100k do $300k zachowując zasadę malejących wzrostów. Ostatniej bańce po raz pierwszy brakowało szpicy, która powinna wynieść minimum $100k, bo dołek $15k to akurat -85%. Dlatego obecna bańka to już przedział od $300k do $1M. Tak by było w idealnym świecie. Niestety duże pieniądze nie mogą wejść w BTC z powodu braku regulacji, co hamuje i będzie hamować wzrosty. Dlatego szczyt będzie zależał głównie od regulacji w USA i UE, wprowadzenia i popularności ETF itp. rzeczy oraz uwarunkowań makroekonomicznych, czyli gównie od płynności dolara. Jeżeli halving, dobre regulacje, ETF i dodruk zbiegną się w czasie to $300k za 2 lata jest bardzo możliwe, ale raczej będzie mniej. Za mniejszym ATH przemawia też malejąca zmienność. Mamy dziś najbardziej doświadczonych hodlerów i traderów BTC w historii, a oni przy dużych wzrostach zaczną masowo wywalać BTC, dlatego uważam, że $500k za 2 lata jest niemożliwe. Z drugiej strony mam wrażenie, że wszyscy spodziewają się mniejszych wzrostów niż ostatnio i bardzo dużo pojawia się prognoz w przedziale $70k-$120k i myślę, że jest duża szansa, że ci ludzie się rozczarują i wzrosty będą tym razem większe, bo ETF i dodruk wydaje się tylko kwestią czasu. Dlatego osobiście celuję w przedział $120k-$200k.
Hoyden pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 18:18chociaż sprzedaje ten swój bezczelny mentoring za prawie 8000 zł opowiadając w nim że ma już plan na przyszłą hosse - kolejny cwa niak - nie konieczny
Na pewno są osoby, dla których ten mentoring będzie opłacalną inwestycją, ale to raczej nie będzie nikt z tego forum

Cwaniak, nie cwaniak, trzeba zrozumieć, że mentoring Konieczny robi przede wszystkim dla siebie, bo to daje mu motywację do bycia na bieżąco, do śledzenia rynku, do poszerzania i porządkowania wiedzy o rynku i do sondowania nastrojów wśród ludzi. Inaczej nie chciałoby mu się i nie miałby możliwości takich analiz, po prostu hodlowałby i już, nie wiedząc kiedy sprzedać, więc akurat ja go chwalę, że dba o swoje środki. Tu chodzi o to, żeby zarobić, ale nie ze sprzedaży szkoleń jak większość myśli, tylko przez dbanie o swoją inwestycje i szukanie nowych bardziej zyskownych.
adamjttk pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 19:37Jezeli jutro Chiny postanowia zaanektowac Tajwan albo Wolodia postanowi ze jednak juz jest zmeczony konwencjonalna wojenka i 2 taktyczne nuki odpali na Ukrainie to pojutrze bedziesz mial BTC po 5k$
Kompletnie się nie zgadzam. Takie zdarzenia są bez znaczenia dla BTC. Nawet upadek giełdy, która miała 80% rynku czyli mtGOX nie przeszkodził BTC, bo to zewnętrzne zdarzenia, a fundamenty, sieć BTC, wymiana i społeczność jest niezagrożona. Nic gorszego niż marzec 2020 czy upadek FTX, Luny i Celsiusa się już nie stanie, a BTC po każdym takim zdarzeniu jest przecież silniejszy niż wcześniej.
adamjttk pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 19:37Ja jestem absolutnym fanem technologii bitcoina ale mysle ze 99% osob (w tym ja) chce sie docelowo "nachapac" i w pewnym momencie czasu (raczej blizej niz emerytura) wymienic go na te znienwidzone fiat za ktore mozna powszechnie kupic szeroko rozumiane dobra materialne
Znów kompletnie się nie zgadzam. Tak myślą biedaki. Jeżeli masz już konkretniejsze pieniądze to pojawia się pytanie co zrobisz z nimi po sprzedaży? Kupiłeś dom, samochód, wszystko co ci potrzebne i co dalej? No oczywiście chcesz zaoszczędzić sobie na przyszłość, na emeryturę, na nagłe potrzeby, na wypadek wojny, dla dzieci i wnuków. I co zrobisz? Nakupisz złota, akcji, obligacji czy będziesz kisił gotówkę? Nie. Kupisz z powrotem w większości BTC bo już wiesz, że jest to najbezpieczniejsze i najbardziej perspektywiczne w długim okresie aktywo i nie będzie ci się chciało tradować, ani przejmować się spadkami o kilkadziesiąt procent, bo wiesz, że i tak wzrośnie. I właśnie dziś to tacy ludzie w większości trzymają BTC, bo jak ktoś myślał inaczej to już dawno się wyprzedał. Dlatego nie będzie żadnych dużych spadków i masowych wyprzedaży dopóki cena nie wzrośnie do ATH i wyżej i dopóki w BTC masowo nie wejdą nowi przypadkowi ludzie czyli kolejne masy z ulicy. Spójrz na Saylora, który ma 158k BTC w firmie i jeszcze 17k BTC osobiście. Czy on będzie się wyprzedawał na szczytach? Oczywiście, że nie, bo wie, że poniżej $30k nie spadniemy już nigdy, więc zawsze będzie na plusie i zawsze będzie to lepszy zwrot niż akcje czy kruszce.
fledermaus pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 20:05po co im niby te szkolenia i grupy sygnałowe, skoro mogliby spokojnie żyć z tego co zarobili i spekuły co jakiś czas na kapitale, który już uskładali przez lata.
Już wyjaśniłem wyżej, robią to też dla siebie, jako rodzaj motywacji by ciągle być w rynku i czuć rynek. Oczywiście są i zwykli pozerzy i scamerzy, ale nie o tym mówimy.
fledermaus pisze: ↑ niedziela, 12 listopada 2023, 20:05Swoją drogą, nawet fakt, że większość ma Rolexy na rękach już budzi podejrzenie, na logikę są to zegarki najbardziej rozpoznawane przez "ulicę"
Statystyki pokazują, że marki typu Rolex, Gucci, Versace kupują przede wszystkim biedaki, jak tylko wpadnie im w ręce więcej gotówki. Ludzie naprawdę bogaci takich rzeczy z reguły nie kupują, bo jest to dla nich dziecinne i nie muszą nikogo przekonywać, że są bogaci. Konieczny czy Trader21 nie mają Rolexów, a mają majątki na kilkadziesiąt milionów złotych, a może nawet kilkaset.