Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Tazz28 » niedziela, 12 listopada 2023, 14:10

Tazz28 pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 14:10Z rok temu widziałem jakieś wyliczenia wg 2 różnych współczynników, które jakimś cudem trafiały w top prawie idealnie lub idealnie w każdym cyklu. Teraz te dwa współczynniki się rozjeżdzają. Jeden daje ok 77k drugi ok 115k.

Post z 2023roku. Wbijamy 115k aby wyciąć shorty i jazda w dół.

Jest to realne. Bańka to mit obecnie bo przy takiej kapitalizacji to albo musimy nie mieć sprzedających, albo ktoś musi skupować absurdalne ilości btc ze spota.

Wzrosty w 2017 a 2021 jednak różniły się intensywnością. Nie widziałbym nic dziwnego jeśli byśmy się znowu bardziej wypłaszczyli w cyklach
Ostatnio zmieniony piątek, 27 czerwca 2025, 10:20 przez Tazz28, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 12 listopada 2023, 15:32

Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 11:43Środowisko nie jest debilami i ludzie wiedzą co się dzieje jak ktoś takie idiotyzmy próbuje nam przemycić
Środowisko nie - ktokolwiek jest posiadaczem portfela, czy to soft czy tym bardziej sprzętowego, zdaje sobie sprawę z faktu, że "not your keys, not your bitcoin". Tutaj więc ledger sobie faktycznie strzelił w stopę.
Mnie chodzi natomiast o potężne instytucje (np. fundusze emerytalne), tu już miejsce na manipulacje jest potężne i spodziewam się zapewnień "posiadania bitcoina" gdzie jeden token będzie miał wielu "właścicieli" na papierze.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » niedziela, 12 listopada 2023, 17:24

kozaki_wiesi pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 15:32Mnie chodzi natomiast o potężne instytucje (np. fundusze emerytalne), tu już miejsce na manipulacje jest potężne i spodziewam się zapewnień "posiadania bitcoina" gdzie jeden token będzie miał wielu "właścicieli" na papierze.
No nie wiem. Prawda czyje klucze tego bitcoiny ma też zastosowanie w zabezpieczeniu emerytalnym.
Z punktu widzenia indywidualnego człowieka/emeryta koszty całej nadbudowy (aparat ZUS, KRUS, mundurowe i inne specjalne) będą mniejsze, a wszystkie dodatkowe emerytury a raczej aparat je obsługi zarządzający czy "operatorzy" zupełnie zbyteczny.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
8

Postautor: Arcymistrz1990 » niedziela, 12 listopada 2023, 17:31

Dziękuję wszystkim przedstawiającym swoje przemyślenia na temat przyszłości BTC - ciekawie się to czyta.

A tymczasem w dniu wczorajszym odnotowaliśmy nowe ATH jeśli chodzi o udział podaży nieruszanej przez ponad 1 rok w całkowitej podaży BTC. Wartość tego wskaźnika osiągnęła poziom 69,86%. W obiegu znajduje się obecnie 19 539 844 BTC, zatem tych nieruszanych przez ponad rok było 13 650 535 BTC, co jest największą ilością od momentu powstania waloru. Z kolei liczba tych BTC, które zmieniały adres w ciągu ostatniego roku to 5 889 309 BTC. Do wydobycia pozostaje zaledwie 1 460 156 BTC.

To na co zwracam uwagę, to na dynamiczny wzrost tego wskaźnika od 68,44% 29 października do 69,86% 11 listopada.

Przyjrzyjmy się co rok temu robiła cena w tym terminie.

Nie widzę obecnie żadnych przesłanek na kanwie których powinienem rozpocząć realizacje zysków. Dalej hodluje i zachowuję spokój.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » niedziela, 12 listopada 2023, 18:13

EL POLAKO pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 13:19Gdyby rynek nie wyceniał narracji cyfrowego złota to BTC już by upadł, bez narracji i idei sama spekułeczka nie da rady, czego nie dostrzegają tutejsi guru od kupić tanio - sprzedać drożej.

W punkt :-)

Dodano po 5 minutach 8 sekundach:
Tazz28 pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 14:10Z rok temu widziałem jakieś wyliczenia wg 2 różnych współczynników, które jakimś cudem trafiały w top prawie idealnie lub idealnie w każdym cyklu. Teraz te dwa współczynniki się rozjeżdzają. Jeden daje ok 77k drugi ok 115k.

Osobiście daję na ten cykl hossy między 200 a 300 tys USD. Oczywiście zakładając że etf wypali albo będą już coraz większe podstawy na ETF'a. Jeżeli ETF nie wypali to max 100 K usd . Czyli celuję mniej więcej w to co Konieczny, ale dodaję pewne wartości które Konieczny nie uwzględnia, a o których np opowiada Ostapowicz . Konieczny sam się zdaławił ostanio i nie wie jak wycenić wartość BTC bo pojawiło się na horyzoncie widmo ETF i sam przyznał że może to pociągnąc BTC do wysokich szczytów - chociaż sprzedaje ten swój bezczelny mentoring za prawie 8000 zł opowiadając w nim że ma już plan na przyszłą hosse - kolejny cwa niak - nie konieczny nie ma planu na hosse i się sam już gubi w obliczeniach, ale mentoring sprzedaje cwaniak na czysto pierdzieląc ze w tym mentoringu udzieli już ostatecznych założeń wzrostu kursów, chociaż sam przyznaje że nie wie jak to obliczyć - hipokryzja pełną gębą. Dlatego ten cykl będzie bardzo ciekawy i raczej ja osobiście przewiduję te 200-300 K, niż max 100 k.

Weteran
Reputacja: 275
Reputacja postu: 
0

Postautor: lekarz » niedziela, 12 listopada 2023, 18:31

Szybkie pytanko (ankieta). Jakie argumenty przemawiają za WZROSTAMI, a jakie za SPADKAMI kursu BTC i dlaczego akurat te argumenty są istotne?

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 12 listopada 2023, 19:37

lekarz pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 18:31Jakie argumenty przemawiają za WZROSTAMI, a jakie za SPADKAMI kursu BTC i dlaczego akurat te argumenty są istotne?
Jezeli jutro Chiny postanowia zaanektowac Tajwan albo Wolodia postanowi ze jednak juz jest zmeczony konwencjonalna wojenka i 2 taktyczne nuki odpali na Ukrainie to pojutrze bedziesz mial BTC po 5k$ (bedac bardzo optymistycznym).
BTC to bardzo mloda technologia i musi minac jeszcze dziesiatki lat jezeli ma przetrwac tego typu newsy czy wrecz na nich "korzystac".
Jezeli jutro sie pojawi jakis wlam/hak na Ledgera (nie mowie o wycieku maili jakby co tylko o realnej wyrwie w bezpieczenstwie kont) czy Binance sie zawinie jak Gox to pojutrze masz BTC po 5k$.
Ja jestem absolutnym fanem technologii bitcoina ale mysle ze 99% osob (w tym ja) chce sie docelowo "nachapac" i w pewnym momencie czasu (raczej blizej niz emerytura) wymienic go na te znienwidzone fiat za ktore mozna powszechnie kupic szeroko rozumiane dobra materialne, ktorych na chwile obecna bezposrednio za BTC kupic jednak nie mozna.
A wystarczy jeden cykl podczas ktorego nie przebijemy grubo poprzedniego ATH zeby grupa zainteresowanych spadla o 90% od reki imho.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 67
Reputacja postu: 
4

Postautor: fledermaus » niedziela, 12 listopada 2023, 20:05

Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 18:18Czyli celuję mniej więcej w to co Konieczny, ale dodaję pewne wartości które Konieczny nie uwzględnia, a o których np opowiada Ostapowicz . Konieczny sam się zdaławił ostanio i nie wie jak wycenić wartość BTC bo pojawiło się na horyzoncie widmo ETF i sam przyznał że może to pociągnąc BTC do wysokich szczytów
Ja to w ogóle jak patrzę na tych o których piszesz, czy innych naganiaczy na szkolenia, ich krypto koszary, żółte samochody pokazywane co 15 minut filmiku, opowieści jak zrobić x100 na jednym alcie stawiając na to 2000$ i zmienić życie, zastanawiam się po co im niby te szkolenia i grupy sygnałowe, skoro mogliby spokojnie żyć z tego co zarobili i spekuły co jakiś czas na kapitale, który już uskładali przez lata. Nie urodziłem się wczoraj i raczej nie uwierzę zbytnio, że pragną oni edukować społeczeństwo aby też zarabiało tak jak oni. Opcja jest taka, że wcale tyle nie zarobili i chcą raczej żyć z modnych dziś w każdej dziedzinie szkoleń (a ich Rolexy na filmach to fejki), bo ciężko mi się wierzy w ich filantropię.
Swoją drogą, nawet fakt, że większość ma Rolexy na rękach już budzi podejrzenie, na logikę są to zegarki najbardziej rozpoznawane przez "ulicę" (że tak użyję terminu), więc mają chyba za zadanie ich uwiarygodnić. Ale mówiąc szczerze, to będąc srogo zarobionym na krypto, człowieka stać na lepsze marki jak AP, Breguet czy nawet Patek. To mnie nawet bawi jak mnie takie rozważania najdą :shock: :lol:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 12 listopada 2023, 23:12

Wygląda na książkowy retest:
Obrazek
Moim zdaniem wybijamy lokalne szczyty niedługo. Szczerze jak dla mnie korekta może się pojawić gdy ludzie przestaną na nią polować, fajnie gdyby pojawiały się posty typu "a może to już bania? Dlaczego to g**** nie przestaje rosnąć?!" Nie zdziwiłbym się nawet lokalną topką na poziomie 50-60k, natomiast im wyżej i szybciej pójdziemy tym dłuższa i mocniejsza będzie korekta.

Ja od 4,8$ dalej w longu na DOT, tam lokalnie wygląda bardzo byczo - powybijało praktycznie wszystkie największe opory, ale raczej nie będę chciwy i celuję w zamknięcie między 6,5 - 7$ uważając jednocześnie, że dużo większe odreagowanie jest możliwe.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lord_Bafford » poniedziałek, 13 listopada 2023, 00:44

Ja myślę, że oni to mogą pociągnąć jeszcze gdzieś na 45-46k, po czym korekta ~25%. Jeśli sytuacja po korekcie nie załamie się, to następna dopiero w okolicach ATH tak jak poprzednio No nie zdziwiłbym się, gdyby temat szedł już centralnie w stronę nowego ATH.

@bitup pokazał na screenie, wzrosty z 3 baniek. Ostatni wzrost był nieduży bo 20-krotny od dołka. Ale nawet gdyby przyjąć, że teraz osiągnie "marne" 10x to na liczniku będzie 150k. Nastroje jednak mogą sugerować że nałożenie ETF i halvingu może temat wywindować znacznie wyżej. Przekroczenie bariery 100k będzie potwornym katalizatorem do wzmocnienia fomo.

Obrazek

W chwili obecnej kurs wrócił do kanału pod górną krawędź. Lekko może bujnąć w związku z nową tygodniówką. Spodziewam się jednak wybicia. Jedyne co mnie trochę niepokoi to dość długo nagrzane RSI 1D.

Obrazek

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » poniedziałek, 13 listopada 2023, 01:26

EL POLAKO pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 13:19Odpowiedź: największe i najlepiej zabezpieczone cyfrowe złoto - antagonista dodruku FIAT. Dopóki FIAT będzie szmacony dopóty narracja cyfrowego złota będzie się trzymać. Gdyby rynek nie wyceniał narracji cyfrowego złota to BTC już by upadł, bez narracji i idei sama spekułeczka nie da rady,

Zgodze sie i sie nie zgodze zarazem.
Mysle, ze dopiero po 20-30 latach zobaczymy czy ten eksperyment przetrwa i w jakiej formie.
Obecnie powiedzialbym, ze zbudowoano doskonale rozwijaca sie sub-galaz techu/fintechu.

Z czasem hype na konkretnie BTC musi spasc bo nie bedzie go napedzac legenda get rich fast jesli cala kase bedzie lezala w rekach nowego blackrocka o nazwie microstrategy ktory bedzie posiadal wiekszosc czesc calosci aktywa i bedzie mogl dowolnie manipulowac rynkiem.

Dodano po 6 minutach 19 sekundach:
fledermaus pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 20:05powieści jak zrobić x100 na jednym alcie stawiając na to 2000$ i zmienić życie, zastanawiam się po co im niby te szkolenia i grupy sygnałowe, skoro mogliby spokojnie żyć z tego co zarobili i spekuły co jakiś czas na kapitale, który już uskładali przez lata

reflinki i wspolprace to kopalnia zlota. Raz przeliczylem ile moze zarabiac dosc niszowy youtuber - to sa na prawde przyzwoite pieniadze.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » poniedziałek, 13 listopada 2023, 05:18

pael pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 01:32Z czasem hype na konkretnie BTC musi spasc bo nie bedzie go napedzac legenda get rich fast jesli cala kase bedzie lezala w rekach nowego blackrocka o nazwie microstrategy ktory bedzie posiadal wiekszosc czesc calosci aktywa i bedzie mogl dowolnie manipulowac rynkiem.

Żeby skupić większą część tego aktywa to wpierw by musiał spompować cenę x razy. Na razie MS posiada 0.6% wszystkich BTC. :roll:

Co do kursu to wygląda, że w końcu czeka nas jakaś większa korekta. 34-35k?

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
7

Postautor: Jahu » poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31

EL POLAKO pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 13:19Nie wiem skąd Zaor wziął te 500k, ale nawet jeśli by zakładać cykle halvingowe to każde nowe ATH daje mniejszy mnożnik. Na moje to okolice 120-130k są względnie realne i nie musi to być związane z jakimiś cyklami.
Następne ATH jest zagadką bo zależy ściśle od wydarzeń i regulacji, które się pojawią, a tego nie znamy. Przypominam, że poprzednia bańka to był kapiszon i wg różnych wyliczeń szczyt miał być od $100k do $300k zachowując zasadę malejących wzrostów. Ostatniej bańce po raz pierwszy brakowało szpicy, która powinna wynieść minimum $100k, bo dołek $15k to akurat -85%. Dlatego obecna bańka to już przedział od $300k do $1M. Tak by było w idealnym świecie. Niestety duże pieniądze nie mogą wejść w BTC z powodu braku regulacji, co hamuje i będzie hamować wzrosty. Dlatego szczyt będzie zależał głównie od regulacji w USA i UE, wprowadzenia i popularności ETF itp. rzeczy oraz uwarunkowań makroekonomicznych, czyli gównie od płynności dolara. Jeżeli halving, dobre regulacje, ETF i dodruk zbiegną się w czasie to $300k za 2 lata jest bardzo możliwe, ale raczej będzie mniej. Za mniejszym ATH przemawia też malejąca zmienność. Mamy dziś najbardziej doświadczonych hodlerów i traderów BTC w historii, a oni przy dużych wzrostach zaczną masowo wywalać BTC, dlatego uważam, że $500k za 2 lata jest niemożliwe. Z drugiej strony mam wrażenie, że wszyscy spodziewają się mniejszych wzrostów niż ostatnio i bardzo dużo pojawia się prognoz w przedziale $70k-$120k i myślę, że jest duża szansa, że ci ludzie się rozczarują i wzrosty będą tym razem większe, bo ETF i dodruk wydaje się tylko kwestią czasu. Dlatego osobiście celuję w przedział $120k-$200k.
Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 18:18chociaż sprzedaje ten swój bezczelny mentoring za prawie 8000 zł opowiadając w nim że ma już plan na przyszłą hosse - kolejny cwa niak - nie konieczny
Na pewno są osoby, dla których ten mentoring będzie opłacalną inwestycją, ale to raczej nie będzie nikt z tego forum :D Cwaniak, nie cwaniak, trzeba zrozumieć, że mentoring Konieczny robi przede wszystkim dla siebie, bo to daje mu motywację do bycia na bieżąco, do śledzenia rynku, do poszerzania i porządkowania wiedzy o rynku i do sondowania nastrojów wśród ludzi. Inaczej nie chciałoby mu się i nie miałby możliwości takich analiz, po prostu hodlowałby i już, nie wiedząc kiedy sprzedać, więc akurat ja go chwalę, że dba o swoje środki. Tu chodzi o to, żeby zarobić, ale nie ze sprzedaży szkoleń jak większość myśli, tylko przez dbanie o swoją inwestycje i szukanie nowych bardziej zyskownych.
adamjttk pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 19:37Jezeli jutro Chiny postanowia zaanektowac Tajwan albo Wolodia postanowi ze jednak juz jest zmeczony konwencjonalna wojenka i 2 taktyczne nuki odpali na Ukrainie to pojutrze bedziesz mial BTC po 5k$
Kompletnie się nie zgadzam. Takie zdarzenia są bez znaczenia dla BTC. Nawet upadek giełdy, która miała 80% rynku czyli mtGOX nie przeszkodził BTC, bo to zewnętrzne zdarzenia, a fundamenty, sieć BTC, wymiana i społeczność jest niezagrożona. Nic gorszego niż marzec 2020 czy upadek FTX, Luny i Celsiusa się już nie stanie, a BTC po każdym takim zdarzeniu jest przecież silniejszy niż wcześniej.
adamjttk pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 19:37Ja jestem absolutnym fanem technologii bitcoina ale mysle ze 99% osob (w tym ja) chce sie docelowo "nachapac" i w pewnym momencie czasu (raczej blizej niz emerytura) wymienic go na te znienwidzone fiat za ktore mozna powszechnie kupic szeroko rozumiane dobra materialne
Znów kompletnie się nie zgadzam. Tak myślą biedaki. Jeżeli masz już konkretniejsze pieniądze to pojawia się pytanie co zrobisz z nimi po sprzedaży? Kupiłeś dom, samochód, wszystko co ci potrzebne i co dalej? No oczywiście chcesz zaoszczędzić sobie na przyszłość, na emeryturę, na nagłe potrzeby, na wypadek wojny, dla dzieci i wnuków. I co zrobisz? Nakupisz złota, akcji, obligacji czy będziesz kisił gotówkę? Nie. Kupisz z powrotem w większości BTC bo już wiesz, że jest to najbezpieczniejsze i najbardziej perspektywiczne w długim okresie aktywo i nie będzie ci się chciało tradować, ani przejmować się spadkami o kilkadziesiąt procent, bo wiesz, że i tak wzrośnie. I właśnie dziś to tacy ludzie w większości trzymają BTC, bo jak ktoś myślał inaczej to już dawno się wyprzedał. Dlatego nie będzie żadnych dużych spadków i masowych wyprzedaży dopóki cena nie wzrośnie do ATH i wyżej i dopóki w BTC masowo nie wejdą nowi przypadkowi ludzie czyli kolejne masy z ulicy. Spójrz na Saylora, który ma 158k BTC w firmie i jeszcze 17k BTC osobiście. Czy on będzie się wyprzedawał na szczytach? Oczywiście, że nie, bo wie, że poniżej $30k nie spadniemy już nigdy, więc zawsze będzie na plusie i zawsze będzie to lepszy zwrot niż akcje czy kruszce.
fledermaus pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 20:05po co im niby te szkolenia i grupy sygnałowe, skoro mogliby spokojnie żyć z tego co zarobili i spekuły co jakiś czas na kapitale, który już uskładali przez lata.
Już wyjaśniłem wyżej, robią to też dla siebie, jako rodzaj motywacji by ciągle być w rynku i czuć rynek. Oczywiście są i zwykli pozerzy i scamerzy, ale nie o tym mówimy.
fledermaus pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 20:05Swoją drogą, nawet fakt, że większość ma Rolexy na rękach już budzi podejrzenie, na logikę są to zegarki najbardziej rozpoznawane przez "ulicę"
Statystyki pokazują, że marki typu Rolex, Gucci, Versace kupują przede wszystkim biedaki, jak tylko wpadnie im w ręce więcej gotówki. Ludzie naprawdę bogaci takich rzeczy z reguły nie kupują, bo jest to dla nich dziecinne i nie muszą nikogo przekonywać, że są bogaci. Konieczny czy Trader21 nie mają Rolexów, a mają majątki na kilkadziesiąt milionów złotych, a może nawet kilkaset.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 67
Reputacja postu: 
0

Postautor: fledermaus » poniedziałek, 13 listopada 2023, 09:09

@Jahu Konieczny ma któregoś z linii Datejust two tone, na filmikach wyraźnie widać, ale kto wie, może ma też inne schowane ;) Ale Ok może nie mówmy o tym by wyjdzie że się jaramy czyimś zegarkami.
Dobrą teorię wysnułeś, może i robią to żeby im się dalej chciało w tym grzebać…

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 13 listopada 2023, 11:13

Jahu pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31 Na pewno są osoby, dla których ten mentoring będzie opłacalną inwestycją, ale to raczej nie będzie nikt z tego forum :D Cwaniak, nie cwaniak, trzeba zrozumieć, że mentoring Konieczny robi przede wszystkim dla siebie, bo to daje mu motywację do bycia na bieżąco, do śledzenia rynku, do poszerzania i porządkowania wiedzy o rynku i do sondowania nastrojów wśród ludzi. Inaczej nie chciałoby mu się i nie miałby możliwości takich analiz, po prostu hodlowałby i już, nie wiedząc kiedy sprzedać, więc akurat ja go chwalę, że dba o swoje środki. Tu chodzi o to, żeby zarobić, ale nie ze sprzedaży szkoleń jak większość myśli, tylko przez dbanie o swoją inwestycje i szukanie nowych bardziej zyskownych.
Obstawiam, że Konieczny chciał sobie po prostu znaleźć zajęcie po ostatniej hossie, bo wszedł na taki poziom kapitału gdzie regularna praca na etat mija się z celem. Jednocześnie niech ten kurs wykupi nawet 1200/1300 osób - łatwa bańka i dodatkowo motywacja do analizy rynkowej, bo tak naprawdę gdyby sam to rozgrywał na spokojnie nawet skupiając się na Bicie może wyciągnąć minimum 5x przy minimalnym śledzeniu rynku. Chociaż szczerze mówiąc wątpię, że przy kapitale przekraczającym 10 mln ma to większe znaczenie dla standardu życia.

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
7

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 13 listopada 2023, 13:13

Jahu pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31Znów kompletnie się nie zgadzam. Tak myślą biedaki. Jeżeli masz już konkretniejsze pieniądze to pojawia się pytanie co zrobisz z nimi po sprzedaży? Kupiłeś dom, samochód, wszystko co ci potrzebne i co dalej? No oczywiście chcesz zaoszczędzić sobie na przyszłość, na emeryturę, na nagłe potrzeby, na wypadek wojny, dla dzieci i wnuków. I co zrobisz? Nakupisz złota, akcji, obligacji czy będziesz kisił gotówkę? Nie. Kupisz z powrotem w większości BTC bo już wiesz, że jest to najbezpieczniejsze i najbardziej perspektywiczne w długim okresie aktywo i nie będzie ci się chciało tradować, ani przejmować się spadkami o kilkadziesiąt procent, bo wiesz, że i tak wzrośnie. I właśnie dziś to tacy ludzie w większości trzymają BTC, bo jak ktoś myślał inaczej to już dawno się wyprzedał. Dlatego nie będzie żadnych dużych spadków i masowych wyprzedaży dopóki cena nie wzrośnie do ATH i wyżej i dopóki w BTC masowo nie wejdą nowi przypadkowi ludzie czyli kolejne masy z ulicy. Spójrz na Saylora, który ma 158k BTC w firmie i jeszcze 17k BTC osobiście. Czy on będzie się wyprzedawał na szczytach? Oczywiście, że nie, bo wie, że poniżej $30k nie spadniemy już nigdy, więc zawsze będzie na plusie i zawsze będzie to lepszy zwrot niż akcje czy kruszce.
Brzmisz jak ultra ortodoksyjny/naiwny fanatyk troche czy wrecz sekciarz. Gdyby za BTC stalo chociaz kilkadziesiat lat stabilnej historii to mozna by sobie tak probowac dywagowac, po kilkunastu latach historii wysuwac takie zalozenia na przyszlosc odlegla o kilkadziesiat lat to trzba byc mocno zaslepionym. Odsetek ludzi ktorzy maja podobne myslenie to promil promila z promila.
Dla jednego biedak to ktos kto ma 1M PLN na koncie, dla drugiego biedak to ktos kto ma 100M PLN na koncie.
Pisanie o BTC ze jest to "najbezpieczniejsze i najbardziej perspektywiczne w długim okresie aktywo" to glupota do potegi n-tej poki co a widzisz to chociazby po kapitalizacji BTC ktora jest smieszna wrecz.
Taki Saylor zamiast trzymac "wiecznie rosnace na wartosci muszelki" moze ktoregos dnia sie obudzic i postanowic, ze juz najwyzszy czas wymienic je na porzadny jacht czy kupic 1% akcji BMW, na te staromodne i zeszmacone aktywa, jaki to bedzie mialo wplyw na kurs to sobie sam dopowiedz.
Pisanie ze nie spadniemy juz nigdy ponizej 30k$ jest absurdem, za 3 dni tam mozemy byc, najwiekszy mindfuck wlasnie by byl wtedy jakbysmy do kolejnych wakacji np konsolidowali w przedziale 20-40k z halvingiem ktory by nie przyniosl impulsu wzrostowego. Dopiero by sie zaczely rozkminy co tu sie odjaniepawla.
Wierze w BTC ale tak jak moze chodzic po okraglej bance $ za 5-6 lat, tak samo mozemy o nim juz wtedy tylko czytac w artykulach razem z Madoffem czy cebulkami, obie opcje na dzisiaj sa tak samo prawdopodobne imho i nie zabezpieczanie sie na taka ewentualnosc jest skrajna naiwnoscia.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
5

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 13 listopada 2023, 14:45

Jahu pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31Następne ATH jest zagadką bo zależy ściśle od wydarzeń i regulacji, które się pojawią, a tego nie znamy. Przypominam, że poprzednia bańka to był kapiszon i wg różnych wyliczeń szczyt miał być od $100k do $300k zachowując zasadę malejących wzrostów. Ostatniej bańce po raz pierwszy brakowało szpicy, która powinna wynieść minimum $100k, bo dołek $15k to akurat -85%. Dlatego obecna bańka to już przedział od $300k do $1M. Tak by było w idealnym świecie. Niestety duże pieniądze nie mogą wejść w BTC z powodu braku regulacji, co hamuje i będzie hamować wzrosty. Dlatego szczyt będzie zależał głównie od regulacji w USA i UE, wprowadzenia i popularności ETF itp. rzeczy oraz uwarunkowań makroekonomicznych, czyli gównie od płynności dolara. Jeżeli halving, dobre regulacje, ETF i dodruk zbiegną się w czasie to $300k za 2 lata jest bardzo możliwe, ale raczej będzie mniej. Za mniejszym ATH przemawia też malejąca zmienność. Mamy dziś najbardziej doświadczonych hodlerów i traderów BTC w historii, a oni przy dużych wzrostach zaczną masowo wywalać BTC, dlatego uważam, że $500k za 2 lata jest niemożliwe. Z drugiej strony mam wrażenie, że wszyscy spodziewają się mniejszych wzrostów niż ostatnio i bardzo dużo pojawia się prognoz w przedziale $70k-$120k i myślę, że jest duża szansa, że ci ludzie się rozczarują i wzrosty będą tym razem większe, bo ETF i dodruk wydaje się tylko kwestią czasu. Dlatego osobiście celuję w przedział $120k-$200k.

Dokładnie dobrze napisane, wreszcie ktoś poprawnie rozumie te cykle. dodam że oczywiście założenia na 2021 r jako końcówki hossy były jak najbardziej poprawne i te 100 + k powinniśmy osiągnąc ale debile na świecie , albo nie debile - cwaniaki globaliści ogłosili znowu covida omikrona i znowu zdławili zapędy gospodarki dławiąc kursy giełd w tym BTC . Głównie to wina omikrona. A potem już Ukrainam chociaż ona tak naprawdę lokalnie podziała i to już
zaczęło się dziać na początku rozpoczęcia bessy ....
Jahu pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31Na pewno są osoby, dla których ten mentoring będzie opłacalną inwestycją, ale to raczej nie będzie nikt z tego forum Cwaniak, nie cwaniak, trzeba zrozumieć, że mentoring Konieczny robi przede wszystkim dla siebie, bo to daje mu motywację do bycia na bieżąco, do śledzenia rynku, do poszerzania i porządkowania wiedzy o rynku i do sondowania nastrojów wśród ludzi. Inaczej nie chciałoby mu się i nie miałby możliwości takich analiz, po prostu hodlowałby i już, nie wiedząc kiedy sprzedać, więc akurat ja go chwalę, że dba o swoje środki. Tu chodzi o to, żeby zarobić, ale nie ze sprzedaży szkoleń jak większość myśli, tylko przez dbanie o swoją inwestycje i szukanie nowych bardziej zyskownych.

A proszę cię - a na cholerę koniecznemu takie zagrywki jak ten bezczelny mentoring co ? dla sławy , kasy ? już ją ma . Żeby pomóc ludziom ? - dupa to nie pomoc, bo tym którym trzeba pomóc nie mają 8000 zł, tylko np 1000 i to wszystko co mają na inwestycję i się boją zaryzykować. Nie , ja w filantropa Koniecznego nie wierzę - ja to widzę tak - weźmie 100 fraje... tfuu inwestorów :) , tzn zatrudni ich (haha) , zgarnie na czysto jeszcze w konsolidacji 800 tyś zł , tak , kupi BTC za tą kasę i co ? i ma wywalone panie na wszystkich. On już jest zarobiony bo w 2025 z tych 800 K wyciąga x 4-5 czyli ok 3 mln zł na czysto bez podatku od fraj... tfuu od inwestorów oczywiście :)A inwestorzy dadzą kolejne 8 k zł i będą z nim grać, a czy wyjdzie czy nie , i na ile wyjdzie - a to już w dupie, przecież on kupił za ich kasę już btc - wiesz co ? to może niech ktoś im powie to samo - weźcie te 8000 zł i kupicie BTC i trzymajcie do 2025 r i tyle - OTO MÓJ MENTORING - ktoś chce zatrudnić Krzysztofa ? ja wezmę tylko 1000 zł :) I potem powiem kupicie teraz BTC i to jest koniec wykładu . hahaha no nie ... daj spokój....

Jahu pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 08:31Kompletnie się nie zgadzam. Takie zdarzenia są bez znaczenia dla BTC. Nawet upadek giełdy, która miała 80% rynku czyli mtGOX nie przeszkodził BTC, bo to zewnętrzne zdarzenia, a fundamenty, sieć BTC, wymiana i społeczność jest niezagrożona. Nic gorszego niż marzec 2020 czy upadek FTX, Luny i Celsiusa się już nie stanie, a BTC po każdym takim zdarzeniu jest przecież silniejszy niż wcześniej.

Popieram w 100 %.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
11

Postautor: DjVegas98 » poniedziałek, 13 listopada 2023, 15:18

Nwm ja tam w życiu ani jednej złotówki nie dałem na szkolenie, mentoring, kursing, czy ki chuj się to tam nazywa i jakoś przez te niecałe 4 lata przygody z crypto, udało się dosłownie z kilku tysięcy złotych zrobić te kilkaset.
A pochodzę ze stosunkowo skromnej i robotniczej wręcz rodziny, gdzie takimi rzeczami podejrzewam param się pierwszy w całej linii genetycznej. :mrgreen:
Jak taki tępak dał radę bez żadnych szkoleń, to i myślę, że poradzi sobie każdy.
Najważniejsze tylko to trzeba mieć dobre chęci, głód wiedzy, cierpliwość, nie poddawać się i przede wszystkim to lubić/kochać.

Zamiast płacić naprawdę ciężkie kokosy 8k, (tak ciężkie, bo wg rzeszy ankiet ponad 40% polaków nie ma żadnych oszczędności, a duża część z tych pozostałych 60%, to oszczędności do 10k) to wziąć sobie dosłownie kilka książek na początek.
Głównie o psychologii i mindsecie (Lefevre, dr Elder, Mark Douglas), bo to uważam są o niebo ważniejsze rzeczy niż jakieś AT czy inżynieria finansowa.
Zobaczyć jakimi sposobami myślenia o rynku i zasadami kierowały się najwybitniejsze postacie w historii (np. Livermoore, Baruch, Tudor Jones)
Robić sobie ciągle notatki z tego, próbować różne strategie.
Najpierw polecam na dosłownie kilku stówkach, bo i po co więcej, jak się okaże, że jeszcze nam nie wychodzi i potrzebujemy trochę więcej czasu nad sobą popracować?

Nauczyć głowę ciąć szybko straty, póki nie są duże i z kolei starać się przetrzymywać jak najdłużej te pozycje, które nam wychodzą.
Nie bagholdować byle gówna, nie używać zbyt wysokiego lewara, nie traktować nigdy straty -50/-80% jako coś normalnego.

Naprawdę kurczę za 8k pln to lepiej sobie jechać z partnerką/partnerem na Dominikanę na rajskie wczasy, będzie co wspominać przynajmniej przez całe życie.
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Początkujący
Reputacja: 45
Reputacja postu: 
0

Postautor: otrzezwienie » poniedziałek, 13 listopada 2023, 16:26

Jak dla mnie moze brac i 8 milionow za szkolenie. Jesli sa na to chetni, to ich sprawa. Po co takie pretensje na forum? Jeszcze brakuje tutaj socjalistycznych bzdur, ze powinien wiedza dzielic sie za darmo, a najlepiej zabrac mu te nadmiarowe zyski z BTC, bo porzadny czlowiek ciezko pracuje na swoja najnizsza krajowa.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
1

Postautor: DjVegas98 » poniedziałek, 13 listopada 2023, 16:50

otrzezwienie pisze: poniedziałek, 13 listopada 2023, 16:26Po co takie pretensje na forum?

To nie są żadne pretensje tylko wolność wyrażania swojej opini na dany temat.
Każdy pisząc coś chyba ma raczej w zamiarze dobre intencje, a że jeden się ze mną zgodzi, a drugi nie, to naturalna kolej rzeczy.
Mam pełne prawo uważać, że to co napisałem jest lepszą drogą wg mnie, a ty pełne prawo się w 100% nie zgadzać.

Imo lepiej samemu się uczyć, bo za tą kwotę po pierwsze nikt nie będzie Cię prowadził do końca życia, a poza tym zawsze istnieje możliwość, że ktoś w końcu zaprzestanie tej działalności, zacznie popełniać fatalne błędy etc.
I co wtedy?
Dalej będziesz mieć identyczny poziom wiedzy?
Co następnie?
Kolejne mentoringi?

Czy dopuszczasz wgle do siebie, że są istnieją ludzie, którzy chcą się podzielić wiedzą całkowicie za darmo, bo czują taką samą satysfakcję z tego, jak osoba, która robi to za bardzo wygórowane pieniądze? ;)
Móc chociaż pomóc/pokierować nawet jedną osobie jest bezcenne.

Jednocześnie nie zabraniam robić tego nikomu za ciężki hajs, jeżeli jest to zgodne z prawem.
Jednak mogę uważać personalnie, że jest to nieadekwatne i mało sensowne.
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Wróć do „Przedszkole”