Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Lord_Bafford » piątek, 10 listopada 2023, 17:06

RSI 4h od miesiąca nie zeszło poniżej 40. Dawno tak nie było. Dniówka też już dłuższy czas nagrzana, ale jeszcze da się pocisnąć. Jeśli takie są nastroje z początku hossy, to bania u cygana szykuje się konkret.

edit (18:50)
S&P przebija minimalnie dwa ostatnie szczyty i jest bardzo blisko przełamania trendu spadkowego. Jeśli to się uda to jutro na liczniku będzie +40k.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 listopada 2023, 18:53 przez Lord_Bafford, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 10 listopada 2023, 19:18

Lord_Bafford pisze: piątek, 10 listopada 2023, 17:06S&P przebija minimalnie dwa ostatnie szczyty i jest bardzo blisko przełamania trendu spadkowego. Jeśli to się uda to jutro na liczniku będzie +40k.
No byczo jest na SPX, jeszcze jakby tutaj ISHS się wyrysował to potencjał do wzrostu jest ogromny :D

NVIDIA też może wbije 800-900 po zanegowaniu SHS'a :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
1

Postautor: bitup » piątek, 10 listopada 2023, 23:07

Który to załamany sprzedał DOT za 3 $ :?: na a :?: nie zapamiętałem a wskażnik anty idealny
to chyba był moment graniczny :D
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » sobota, 11 listopada 2023, 01:52

fiat się zeszmacił to rośnie... jeszcze niedawno świat się walił a teraz.... dziwny ten wszechobecny optymizm.

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
3

Postautor: adamjttk » sobota, 11 listopada 2023, 09:53

bitup pisze: piątek, 10 listopada 2023, 23:07Który to załamany sprzedał DOT za 3 $ :?: na a :?: nie zapamiętałem a wskażnik anty idealny
to chyba był moment graniczny :D
Ja.
Ale nie za 3 a za 4.00$ i nie sprzedalem a zamienilem na BTC (jak bylo za 27k)
Summa summarum od tego czasu DOT urosl o 30% a BTC o 37% wiec decyzja poki co okazala sie dobra.

Ale widze ze DOT nie spada juz jak kamien w wode i potrafi reagowac zywiej od bitka na wzrosty ale dopoki nie zobacze mega wyraznej zmiany w korelacji nie tykam tego kijem wiecej - troche mi dal do myslenia post ktorego kolegi, ze w taki DOT jest zaladowanych mnostwo ludzi ktorzy kupowali go po 7, 10, 15 czy 20$ i beda wyrzucac go przy kazdej mozliwej okazji zeby odzyskac kapital. Z BTC sytuacja jest zgola inna obecnie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
0

Postautor: Godstar » sobota, 11 listopada 2023, 11:58

Wczoraj zamknąłem rano shorty z lekkim zyskiem i wszedłem ponownie przy 37 000.
Mam margin, ucieszyło by mnie ponowne przetestowanie 35 300.
Jak taki byk jak ja shortuje to pewnie będzie rosło :D

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » sobota, 11 listopada 2023, 13:08

adamjttk pisze: sobota, 11 listopada 2023, 09:53mnostwo ludzi ktorzy kupowali go po 7, 10, 15 czy 20$ i beda wyrzucac go przy kazdej mozliwej okazji zeby odzyskac kapital. Z BTC sytuacja jest zgola inna obecnie.

taka sama , w czym inna :?: są załadowani pod korek od poziomów 67 :arrow: 60 :arrow: 55 :arrow: 50 :arrow: 45 itd i siedzieli ponad rok czasami na stracie - 70 % tak samo jak w altach . To że ktoś łapie dołek na 15 :arrow: 20 :arrow: 25 a ścinał straty cały 2022 spadając nie czyni go mistrzem orientu ( chyba że jest influancerką na X czy innym yt ) ;) teraz piękne pieśni o ,, mówiłem żeby kupić po tyle i coś odjeżdza '' to jest dobre jak ktoś kryptowaluty ogląda od przedwczoraj :arrow: ROI roczne :arrow: 2 , 3 letnie pokazują znacznie więcej i w spekulacji nic nie odjeżdza ( wchodzisz w pozycję i wychodzisz z pozycji ) gdzie na rynkach tradycyjnych miałbym jakieś hodl w skali miesięcznej robić jak nasdaq robi w 25 dni ruchy po 1500 punktów
fetek pisze: sobota, 11 listopada 2023, 01:52fiat się zeszmacił to rośnie

niestety , zobacz porównanie siły nabywczej usd vs złoto :arrow: a jak się zeszmaciła platyna ostatnie 13 lat a rekordzista pallad w rok :shock:
sok pomarańczowy czy kakao jaki to król . Wszędzie te same mechanizmy , walor to tylko ticker hazardowy :D
Godstar pisze: sobota, 11 listopada 2023, 11:58Jak taki byk jak ja shortuje to pewnie będzie rosło

38100 raczej do otwarcia konktraktów rynkowych do niedzieli możliwe , póki ekscytacja trwa
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » sobota, 11 listopada 2023, 15:36

bitup pisze: sobota, 11 listopada 2023, 13:08taka sama , w czym inna :?:

No po mojemu to roznica jest taka, ze w DOT ludzie siedza zapakowani od poprzedniego ATH czyli ~55$.
Obecna wycena to 5,5$ czyli dopiero ~10% ATH
W BTC siedza ludzie zapakowani od 69k$, obecna wycena to 37k$ czyli juz ~53% ATH
Z tego co widzialem _do tej pory_ DOT w najlepszym przypadku rosnie proporcjonalnie do BTC wiec odsetek ludzi chcacych pozbyc sie DOT na poziomach 10%-100% jest pewnie o rzed wielkosci wiekszy niz chcacych sie pozbyc BTC na poziomie 50%-100%, tym bardziej w swietle nadchodzacego wielkimi krokami halvingu. Przyadaloby sie porownac dane o nieruszanych adresach w przypadku DOT/BTC, obstawiam ze sa skrajnie rozne procentowo.

Moge sie oczywiscie sromotnie mylic, tak jak mowilem do myslenia dal mi post kolegi sprzed kilku tyg.

Początkujący
Reputacja: 133
Reputacja postu: 
0

Postautor: EL POLAKO » sobota, 11 listopada 2023, 17:16

Z ciekawości, jest tutaj może ktokolwiek kto tak jak ja traktuje swoje 12 słów po prostu jako część majątku? Podobnie jak mój dom, złote monety i portfel ETFów akcyjnych? Wszystko byle nie FIAT ;)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
6

Postautor: kim_dzong_un » sobota, 11 listopada 2023, 18:37

EL POLAKO pisze: sobota, 11 listopada 2023, 17:16Z ciekawości, jest tutaj może ktokolwiek kto tak jak ja traktuje swoje 12 słów po prostu jako część majątku? Podobnie jak mój dom, złote monety i portfel ETFów akcyjnych? Wszystko byle nie FIAT ;)
Tak, są tacy. ;] Od 2010 trzymam kilkaset BTC i dobrze mi z tym. ;]
Nie jestem graczem/spekulantem giełdowym.

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
1

Postautor: fetek » sobota, 11 listopada 2023, 21:39

bitup pisze: sobota, 11 listopada 2023, 13:08niestety , zobacz porównanie siły nabywczej usd vs złoto :arrow: a jak się zeszmaciła platyna ostatnie 13 lat a rekordzista pallad w rok :shock:
sok pomarańczowy czy kakao jaki to król . Wszędzie te same mechanizmy , walor to tylko ticker hazardowy :D
Ja na to patrze w bardzo krótkim horyzoncie, pytanie czy tu nie jest jakieś większy manewr szykowany. Teorii spiskowych przybywa.

Ja rozumiem że rynki mają niewiele wspólnego z realnym stanem i tym co się dzieje ale dramat w postaci dużych spadków i nagle jeszcze większa euforia w drugą stronę ni jest czymś normalnym i często spotykanym.
kim_dzong_un pisze: sobota, 11 listopada 2023, 18:37 Tak, są tacy. ;] Od 2010 trzymam kilkaset BTC i dobrze mi z tym. ;]
Ja już przy 35k nie moge wytrzymać....

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: bitup » sobota, 11 listopada 2023, 23:12

kim_dzong_un pisze: sobota, 11 listopada 2023, 18:37 Tak, są tacy. ;] Od 2010 trzymam kilkaset BTC i dobrze mi z tym. ;]

I tylko pozazdrościć raz daty kiedy się dowiedziałeś a dwa wytrwałości
Można śmiało powiedzieć że większość użytkowników tego forum wypłaca Tobie i podobnym dywidendę za te dwa wymienione . Z takimi SL właściwie pozostaje wyłącznie odcinać kupony a sama gra to czysta zabawa ,, na waciki '' pisałem o tym
bitup pisze: środa, 8 listopada 2023, 11:53 Zapewne z prostego powodu mają screeny w swoim folderze historycznym , przeszli przez 3 pełne halvingi i z 8 baniek i każda kolejna jest słabsza . Swoje zarobili
bitup pisze: środa, 8 listopada 2023, 15:57do dziś to około 46000 % a do ATH z 70000 % , a sam zagaiłeś o brak zainteresowania ludzi z 2011 czy 2012 :arrow: po co oni mają się schylać po 200 :arrow: 300 % :?: przy takim ROI

to jak długo jeszcze :?:

i czy takie teorie są bliskie realizacji tygodnie :arrow: miesiące czy jeszcze lata :?: :?:

pewnie dlatego wielu mnoży codziennie dziesiątki altów a miliony poszukując świętego grala je kupując :arrow: chciałoby właśnie takich wyników jak kolega z setkami btc kupionymi za 2010 .. to dolar wtedy po 2, 80 zł a btc za 1 - 30 $ https://www.sofi.com/learn/content/bitc ... e-history/ to wrzuciłeś powiedzmy nawet 1000 $ wtedy :arrow: 1 wynagrodzenie miesięczne za pracę :shock:

Co nigdy się nie mówi w spekulacji ,, na pewno '' to tutaj śmiało można powiedzieć na pewno to jest nie osiągalny na dzień dzisiejszy wynik z kursem btc ( dzisiaj startując z cenę 37000 $ :arrow: czy nawet za 15000 kilka miesięcy temu )

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
10

Postautor: Hoyden » niedziela, 12 listopada 2023, 03:53

Odnośnie Zaorskiego - znowu pierdzieli 3 po 3. Oczywiście w pewnym teoretycznym znaczeniu ma rację - gdy wszyscy już cos wiedzą o pewnym cyklu i powtarzalności to następnym razem ci "wszyscy" się już nie dadzą "nabrać" - i oczywiście , jest tu dużo racji, ALE ... No czym są ci wszyscy co ?? Ostatnie dane "wszystkich" użytkowników choćby BTC to ok 200 mln aktywnych adresów. samych adresów, za którymi w cale nie stoi w stosunku do jeden adres = jeden użytkownik. Dobra ogólnie zakłada się że ok 0.025 % populacji planety używa aktywnie krypto. powtarzam jeszcze raz 0.025 % , dobra niech całościowo tych z altami, i tych co śledzą ale nie mają aktywnego adresu niech to dojdzie do 0.1 % z 8 MLD ludzi na planecie...
To są ci "wszyscy" według Zaorskiego :-) Otóż on zapomniał o jednej rzeczy - adopcja i jej poziom na stan dzisiejszy. Zapomniał o tym że co roku do krypto dołącząją setki tysiące ludzi, a nie odchodzą. Pozstało z tych "wszystkich" jeszcze około 7 MLD ludzi którzy olewali, nie znają, nie chcą wiedzieć nic na temat krypto na dziś, ale to nie znaczy że się nie zainteresują - zainteresują się na 100 % wielu z nich. Do tych "wszystkich" w ciągu cyklu dołącza ok 2 x tyle osób ile w poprzednim - dane ostatnie pokazują że ilość aktywnych adresów tej jesieni BESSY, (albo końcówki bessy cyklu) jesr RÓWNA ilości adresów aktywnych w 2021 r :-) To ile możemy się spodziewać całościowo ilości akwywnych adresów w 2025 r? x 2? mało tego , dochodzących do krypto co cykl może być wykładniczo więcej z cyklu na cykl , jak ruszy efekt kuli śnieżnej i świat zacznie faktycznie walczyć z gotówką i CBDC to ludzie tym bardziej się zaczną interesować krypto.
Więc założenie że w BTC są już "wszyscy" jest błędne i nonszalanckie , zresztą tak jak cały Zaorski - on się nie zna na założeniach bitcoina, olewał tak naprawdę zawsze btc, i dalej to robi. Nie chce mu się przeczytać, zainteresować tym, bo to tylko spekulant i traktuje BTC tylko jako spekulację, co zawsze potwierdza w swoich wypowiedziach nie widząc żadnej praktycznej wartości samego Bitcoina , co jest już od podstaw założeniem błędnym, gdyż BTC to nie tylko spekulacja i w przyszłości użyteczność wyprzedzi spekulację to pewne. Do tych "wszystkich" jak dołączy powiedzmy 20-30 % planety, tak jak np ze złotem, czy innymi aktywami zachowującymi wartość pieniądza, po powiedzmy 30-40 latach - tak wtedy będzie można powiedzieć że adopcja się nasyciła, że mamy już pewną stagnację w dołączaniu do świata krypto i wtedy będzie można powiedzieć "wszyscy" .
Na pewno nie na tym etapie. Minimum za 15 - 30 lat - wtedy może tak. mamy ok 2 cykle jeszcze które powinny się powtórzyć w tym samym powiedzmy schemacie do czasu aż krzywa wachań kursu się wypłaszczy i powiedzmy że stanie się to co ze złotem. Ale moim skromnym zdaniem bitcoin ma o wiele lepsze cechy niż złoto i może wyprzeć go w adopcji i uzyteczności ze 100 razy. Tak więc panie Zaorski - nie pierdziel pan bo się pan nie zna i tyle , tym bardziej że już na przestrzeni wielu lat udowodnił że nie zna podstaw krypto (np przegrywając zakład z Bentynem w 2017 r ), a teraz idiota postawił niedawno szorta na btc i się wścieka że mu nie wyszło bo BTC rośnie a on nie wie dlaczego. My wiemy dlaczego, i było to do przewidzenia już na wakacje jak ruszyło fomo ETF. ale on się tym nie interesuje i miał to w dupie. Założył jak wielu zresztą pseudo analityków że BTC ma spaść na jesien bo tak pokazuja jakieś tam debilne wykresiki i analizy i niby nastroje ludzi , kryzys gospodarczy itp itp. Ale zapomniano o tym że w świecie krypto najważniejszą role odgrywają jeszcze wydarzenia i założenia i granie pod te wydarzenia które mają ale nie muszą nastąpić.
A ja już pisałem że w d. można sobie wsadzić wszelkie analizy jak wyskoczy nagle jakieś fomo na pewne wydarzenia które mają się zadziać w krypto.Tylko że akurat ETF'y to nie są jakieś z d. wydarzenia, mało tego są bardzo prawdopodobne, dlatego fomo leci dalej i ludzie w nie wierzą bo są podstawy do ich spełnienia.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 67
Reputacja postu: 
4

Postautor: fledermaus » niedziela, 12 listopada 2023, 09:34

@Hoyden yden, trudno się nie zgodzić z tym wszystkim co piszesz, ale jeszcze trzeba wziąć pod uwagę fakt, że ETFy o ile mogą napędzić bańkę, to w przyszłości mogą również zmienić postać cykli jakie znamy z poprzednich lat. Jeśli instytucje załadują dużym kapitałem to oprócz wzrostu ceny mogą również mieć zakusy na ustabilizowanie całego rynku krypto, uczynienia go bardziej przewidywalnym, na kształt rynków akcji. A jeśli rządy dogadają się w kwestii regulacji i np. blacklistowania poszczególnych adresów kojarzonych z "terroryzmem" czy pralnią, to kolejna bańka po tej która nadchodzi nie będzie już żadną większą atrakcją, i halvingi nie pomogą.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » niedziela, 12 listopada 2023, 10:04

tyle tylko zapomniano znowu że ETF na krypto oznacza dalej użycie aktywa wolnościowego którego nie można zablokować i który jest anonimowy - to nie jest aktywo powiązane z waluta fiat czy jakimiś akcjami czy tam kruszcami które są ciężkie w przechowywaniau itp. Krypto jest globalne i dostęp do niego może mieć każdy na świecie. A do tego sieć krypto , w tym wypadku BTC kontrolują niezależne kopalnie rozsiane na całym świecie, i deweloperka cholernie antysytemowa. Oni nie pozwolą na przejęcie sieci, ani też nie pozwolili by na jakieś zakusy wprowadzenia manipulacji na samym bitcoinie, mało tego prawdopodobnie w przypadku jakby ktoś zgromadził za dużo btc w swoim portfelu i zaczął coś w związku z tym manipulować całym rynkiem to prędzej by przeprowdzono hard forka i rozdzielono by łancuch aby uwolnić bitcoina . Ja się o ETF nie martwię. Dopóki będzie można go kopać, dopóty dalej jakieś monety znajdą się w prywatnych rękach , a tylko mogą zyskać na wartości ze względu na swoją deflacyjność . Czy z tych faktów i założeń wolnościowych bitcoina zdaje sobie sprawę Blackrock ? nie wiem , może zdaje sobie sprawę a może ma to w d. i robi ETF tylko po to żeby zarobić bo widzi w tym potencjał, a może globaliści im kazali zrobić tego ETF aby spróbwać zabić bitcoina gromadząć go w rękach jednego kontrolowanego podmiotu. I nawet jeżeli to trzecie jest prawdą to nie uda im się tego zrobić do czasu aż ostani bitcoin nie zostanie wykopany czyli do 2140 r :-) Blackrock musiałby przejąć 51 % kopalni na świecie i zacząć kontrolować sieć aby móc naprawdę zagrozić samemu bitcoinowi i próbwać go zniszczyć - a ten scenariusz póki co jest praktycznie nie realny do zrealizowania, aczkolwiek nie niemożliwy....

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 12 listopada 2023, 10:11

Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 10:04Krypto jest globalne i dostęp do niego może mieć każdy na świecie. A do tego sieć krypto , w tym wypadku BTC kontrolują niezależne kopalnie rozsiane na całym świecie, i deweloperka cholernie antysytemowa. Oni nie pozwolą na przejęcie sieci, ani też nie pozwolili by na jakieś zakusy wprowadzenia manipulacji na samym bitcoinie
Ja raczej widzę niebezpieczeństwo manipulacji w stylu Comex - pojawią się firmy "bezpiecznie przechowujące klucze" a klientowi zaoferuje się "papierowy certyfikat posiadania BTC", tak jak to się robi w przypadku złota gdzie jedna fizyczna uncja ma kilkunastu papierowych właścicieli. W ten sposób cena będzie trzymana w ryzach dzięki "rozmnożeni" bitcoina.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » niedziela, 12 listopada 2023, 11:43

kozaki_wiesi pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 10:11Ja raczej widzę niebezpieczeństwo manipulacji w stylu Comex - pojawią się firmy "bezpiecznie przechowujące klucze" a klientowi zaoferuje się "papierowy certyfikat posiadania BTC", tak jak to się robi w przypadku złota gdzie jedna fizyczna uncja ma kilkunastu papierowych właścicieli. W ten sposób cena będzie trzymana w ryzach dzięki "rozmnożeni" bitcoina.

Tak ledger już to próbował niedawno zrobić i co się okazało ? siła spoleczności krypto i jej świadomość zagrożenia powierzenia kluczy prywatnych obcym podmiotom spowodowała tak masowy protest że ledger wycofał się rakiem z tego pomysłu przynajmniej z próby wdrożenia na swoim głownym produkcie, bo jakiś tam jego ledger ma dalej tą możliwość. ee to nie wyjdzie :) Środowisko nie jest debilami i ludzie wiedzą co się dzieje jak ktoś takie idiotyzmy próbuje nam przemycić - a konkurencja odrazu załapała temat i ledger dobrze wiedział że by stracił potencjalnie dużą częśc rynku. Moim zdaniem to ktoś namówił ledgera do takiego działania, i to mogły być rządy np uni bo chcą wybrać legitny portfel dla banków które mają przechowywać krypto dla ludzi, te rozporządzenia już są, i ponoć unia się zastanawia jaki portfel wybrać i oczywiśtym jest że to będzie taki portfel że twoje klucze prywatne będą mogli ci zapierdolić tak jak komornik kase z konta bankowego - więć rządy chcą mieć dostęp do tych kluczy żeby krypto w razie czego ci zapierdolić, i możliwe że ledger testował to i się podłożył - ale mu nie wyszło . Oczywiście takie firmy powstaną, duża ich część będzie przekazywać twoje klucze obcym podmiotom ale społeczność szybko to wyczai i osądzi i takie firmy nie przetrwają długo bo nasza społeczność krypto jest z bardzo wolnościowa aby dać sobie wciśnąć takie g. A papierowy bitcoin szybko przegra w momencie jak ktoś go będzie chciał sprzedać fizycznie na giełdzie. To nie będzie tak jak ze złotem, dlaczego ? a nobo btc nic nie waży i większość ludzi może go spokojnie mieć u siebie wygodnie w domu. Dlatego papierowe złoto udało się zaadoptować dla ludzi bo jest niewygodne w trzymaniu i ludzie dla wygody poszli na ten system, oczywiście robiąć sobie krzywdę. ale z btc to nie przejdzie, o tym pisałem wcześnej - bitcoin bije na głowę złoto i dlatego wygra z nim w przyszłości .

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » niedziela, 12 listopada 2023, 12:22

Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 11:43Tak ledger już to próbował niedawno zrobić i co się okazało ? siła spoleczności krypto i jej świadomość zagrożenia powierzenia kluczy prywatnych obcym podmiotom spowodowała tak masowy protest że ledger wycofał się rakiem z tego pomysłu przynajmniej z próby wdrożenia na swoim głownym produkcie

Ktoś tu się chyba dawno nie logował do ledgera , Swap za chwilę może być limitowany bez KYC to kolorowanie o czym piszę @kozaki_wiesi jest wyłącznie kwestią czasu

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » niedziela, 12 listopada 2023, 12:27

ta ale to tylko dla modelu S chyba , dla X nie ma tego wymogu . przynajmniej tak mi wiadomo. chyba że ledger już to zmienił i do każdej wersji dodaje tę opcję. i póki co jest to opcja dodatkowa a nie wymagana. póki co ....

Początkujący
Reputacja: 133
Reputacja postu: 
1

Postautor: EL POLAKO » niedziela, 12 listopada 2023, 13:19

Hoyden pisze: niedziela, 12 listopada 2023, 03:53 Odnośnie Zaorskiego - znowu pierdzieli 3 po 3. Oczywiście w pewnym teoretycznym znaczeniu ma rację - gdy wszyscy już cos wiedzą o pewnym cyklu i powtarzalności to następnym razem ci "wszyscy" się już nie dadzą "nabrać" - i oczywiście , jest tu dużo racji, ALE ... No czym są ci wszyscy co ??
Sedno. Zaorski dobrze kombinuje, ale jeszcze nadal myśli zbyt płytko. Rynek ma to do siebie, że wycenia powszechnie znane informacje. A w dzisiejszych czasach przepływ informacji jest najszybszy w historii. Czyli powiedzmy, że

1. Ludzie głoszą teorie o cyklach halvingowych.
2. Zaorscy tego świata w odpowiedzi obwieszczają wszem i wobec, że rynek już to wie i wyceni i nie będzie cykli!
3. Rynek przyjął to do wiadomości i właśnie to wycenia :D
4. Na rynku jest mnóstwo nadrukowanej latami kasy - kasa nie ginie, tylko zmienia właściciela. Kasa gdzieś musi się odnaleźć.

Wniosek: rynek zawsze wróci do fundamentów i realnie wyceni wszystkie aktywa. Chwile euforii zmieni w chwile strachu, ale średnio wycena będzie realna, czyli rynkowa.

Wniosek 2: badamy jakie w takim razie Bitcoin posiada fundamenty, że od 15 lat nie upadł i mimo górek i dołków rynek jednak wycenia go kierując się na północ ogólnie. Odpowiedź: największe i najlepiej zabezpieczone cyfrowe złoto - antagonista dodruku FIAT. Dopóki FIAT będzie szmacony dopóty narracja cyfrowego złota będzie się trzymać. Gdyby rynek nie wyceniał narracji cyfrowego złota to BTC już by upadł, bez narracji i idei sama spekułeczka nie da rady, czego nie dostrzegają tutejsi guru od kupić tanio - sprzedać drożej.

Nie wiem skąd Zaor wziął te 500k, ale nawet jeśli by zakładać cykle halvingowe to każde nowe ATH daje mniejszy mnożnik. Na moje to okolice 120-130k są względnie realne i nie musi to być związane z jakimiś cyklami.

Wróć do „Przedszkole”