ekonokomik pisze: ↑ wtorek, 25 czerwca 2019, 08:38A możesz wyjaśnić szerzej? Pytam, bo oczywiście konsekwencja i trzymanie się planu to podstawa, ale jednak spekulując trzeba być elastycznym jeśli zderzasz się z rzeczywistością, która nie przystaje do założeń.
Przykład: kupiłem za $3700. Sprzedałem po pół roku za $6400 bo taki był mój target. Od $8500 zacząłem shortować. Takie były moje założenia.
Gdzie mnie doprowadziły obecnie i czym by się skończyła żelazna konsekwencja bez elastycznego reagowania (SL) na to gdzie jesteśmy?
Dlatego pytam, bo nie wyobrażam sobie jak można spekulować (niezależnie od skali) i twierdzić , że nie ma większego znaczenia gdzie jesteśmy.
Chyba, że przez spekulację rozumiesz: kupuję za $4K i trzymam trzy lata aż do $100K?
Moje inwestycje mają dwa tory:
1) Kupuję fundamentalne aktywa i trzymam długo (bez stoploss), ewentualnie uśredniam w dół. Sprzedaję rzadko i po długim czasie, w przypadkach szczególnych wychodzę, gdy całkiem zwątpię w sens posiadania. Obecnie z racji wieku odchodzę od tego sposobu inwestowania [w zasadzie pozostało już tylko krypto (hodl)].
2) Spekuluję. Jeśli to robię, to uczepiam się wyselekcjonowanej pary i "obrabiam" ją również długo (najczęściej lata) i najczęściej na D1. Moje podejście jest statystyczne. Nie stosuję typowej AT i nie zastanawiam się jak zachowa się cena za 1,2,3,4,5... dni. Nie ma to dla mnie znaczenia. Powód jest taki, że operuję na dwóch (rzadko więcej) wartościach brzegowych i to one decydują o moich decyzjach. Nie wróżę, nie stosuję wahadełka i nie przykładam ekierki do matrycy laptopa. Szukam statystycznego sposobu na daną parę i próbuję się z nią "zsynchronizować". Nie pytaj proszę co to znaczy i jakie stosuję metody, bo są moje, tak jak moja jest odpowiedzialność za to co robię.
Ostatnio po tym jak nie mogłem się dogadać z towarzystwem na discord IOTA pomyślałem sobie, że spróbuję w praktyce i czasie rzeczywistym pokonać parę IOTA/BTC tak zwyczajnie, dla zabawy, edukacji i odrobiny adrenaliny. Kwotą symboliczną aby tylko dała wyliczyć %.
viewtopic.php?f=54&p=577961#p570308