Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
11
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: ekonokomik » wtorek, 25 czerwca 2019, 08:31

Nikes pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:19Długo to może jeszcze pędzić up up?

Nie. Ale wg mnie to od $8K już długo nie może :D

A poważnie: kreślimy właśnie siódmą zieloną świeczkę dzienną. Jeśli dobrze widzę ostatni taki cykl był w czerwcu 2017.
Na ostatnich 14 świeczek tylko 1 była czerwona. Próbowałem znaleźć ostatni taki cykl, ale skończył mi się kalendarz :P

Kolejna bardzo ważna przesłanka co do spadków: ja sam łapię się już na myślach, że może tym razem będzie inaczej :lol: że może te wzrosty to robota insiderów, którzy wiedzą o ETF i setkach miliardów, które zaraz wleją się do rynku krypto od instytucji.
A skoro ja pomyślałem taką myśl to strzeżcie się, bo koniec jest bliski! :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 08:32 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » wtorek, 25 czerwca 2019, 08:32

@ekonokomik
Żadna wyższość. Każdy musi zderzyć się kiedyś z faktami i to jest także nasza rola.
Możesz słodzić, różne są metody wyjaśniania rzeczywistości.
ekonokomik pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:25Oddal sobie do d1 czy d3 i powiedz czyż nie jesteśmy na górce?
Nie wiem. Ja nie patrzę poniżej skali tygodniowej, preferuję miesiące. Dla mnie zresztą to gdzie jesteśmy nie ma większego znaczenia. Jeśli nawet spekuluję na D1, to trzymam się schematu i nie interesuje mnie czy jest górka, czy nie jest, czy była, czy będzie. Warunki brzegowe i konsekwencja. Co ma być - będzie.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » wtorek, 25 czerwca 2019, 08:38

Nikes pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:19Mleko sie wylało, nie inwestuje dużym kapitałem ale szkoda już mi tych 60 $. Długo to może jeszcze pędzić up up?
No teraz może nawet i do 20k$ w prostej linii, ale już zrobiliśmy 255% od dołka w ciągu pół roku idzie praktycznie pionowo, RSI 1w przegrzane i pasowałaby korekta :D Z tego co wiem to pierwsza fala wzrostowa bywa agresywna i dynamiczna, ale może być zniesiona prawie w 100% :D Osobiście widziałbym korektę do 5555-6k$ i retest MA200(1d) albo chociaż MA50(1d) :D Aktualnie już wydaje się, że faktycznie będzie tylko rosło, co bywa zwodnicze :D Bo nawet jeśli urośnie, to korekty w hossie bywają nagłe, dynamiczne i głębokie, więc może warto poczekać :D Na pewno warto teraz uważać podwójnie :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » wtorek, 25 czerwca 2019, 08:38

mecenas pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:32Dla mnie zresztą to gdzie jesteśmy nie ma większego znaczenia. Jeśli nawet spekuluję na D1, to trzymam się schematu i nie interesuje mnie czy jest górka, czy nie jest, czy była, czy będzie. Warunki brzegowe i konsekwencja. Co ma być - będzie.

A możesz wyjaśnić szerzej? Pytam, bo oczywiście konsekwencja i trzymanie się planu to podstawa, ale jednak spekulując trzeba być elastycznym jeśli zderzasz się z rzeczywistością, która nie przystaje do założeń.

Przykład: kupiłem za $3700. Sprzedałem po pół roku za $6400 bo taki był mój target. Od $8500 zacząłem shortować. Takie były moje założenia.
Gdzie mnie doprowadziły obecnie i czym by się skończyła żelazna konsekwencja bez elastycznego reagowania (SL) na to gdzie jesteśmy?

Dlatego pytam, bo nie wyobrażam sobie jak można spekulować (niezależnie od skali) i twierdzić , że nie ma większego znaczenia gdzie jesteśmy.
Chyba, że przez spekulację rozumiesz: kupuję za $4K i trzymam trzy lata aż do $100K?

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nikes » wtorek, 25 czerwca 2019, 08:55

Słuchajcie, ja przynoszę ogólnie pecha jeżeli chodzi o krypto. Kurs zawsze idzie w przeciwnym kierunku gdy tylko w coś inwestuję :mrgreen: mogę wam dawać znać w co obecnie wrzuce kase - zainwestujecie odwrotnie niż ja i się wzbogacicie :) Przez ostatnie 2 lata wpłaciłem na giełde jakieś 10 k i nigdy nie udało mi się nic wypłacić. Najwięcej straciłem gdy BTC leciał on the moon. Zainwestowałem sporo w ostatnim momencie gdy był na ostatnim swoim szczycie. Od momentu mojej inwestycji zaczął się upadek BTC. Teraz postanowiłem wpłacić niewielki kapitał bo 3k i uciułać coś na shortach. Zobaczymy, obecnie widzę że mój pech dalej sie mnie trzyma 8-)

Jaką obrać taktyke na shorty? Mając 3k nie mogę inwestować 30% kapitału bo zyski są mega małe.

Edit.
Dodam jeszcze, że przy takim kapitale jakim dysponuję, cisne na dźwigni x2 ale na Etoro. Może to też błąd. Może wejść na normalną giełde albo chociaż na bitmexa.

Weteran
Reputacja: 717
Reputacja postu: 
0

Postautor: szlagaag » wtorek, 25 czerwca 2019, 09:04

Nikes pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:55Mając 3k nie mogę inwestować 30% kapitału bo zyski są mega małe.

Z 3k możesz dużo ugrać. Nie jeden tutaj z mniejszych kwot dorobił się pokaźnej sumki.
Może lepiej skupić się na wydarzeniach? I grać pod coś z większym wyprzedzeniem?
Np. Zcash? 17 lipca. Gdzie jeszcze ruch w górę się nie zaczął - patrząc ile jesteśmy od dna.

Sam w sobie bitcoin jest nieprzewidywalny na obecną chwilę. Na obecną chwilę może zrobić kolejny poziom fibo i dopiero zacząć spadać ,więc otwierając shorta teraz trochę się przejedziesz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » wtorek, 25 czerwca 2019, 09:10

W sumie jeśli ktoś gra małym kapitał albo po prostu cześć kapitału mógłby właśnie zainwestować w jakieś alt'y, większość z nich jest na grubych dołkach po 80-90%, tylko chyba BTC i LTC przebił swoją 50% ceny szczytowej, więc może inne też to zrobią :D Zarobienie 100% na BTC z tych cen to BTC musiałby wbić ponad 22k$, a takie alty, które są już na 90 parę % od szczytu nawet na jakimś dead cat bounce'ie mogą dać 100 i więcej procent(I tutaj też lepiej patrzeć na parę z FIAT'ami, bo na parze z BTC cienko jak na razie) :D Oczywiście alty to alty i różnie bywa, ale dają większe zwroty niż BTC zwykle :D BTC jest królem wiadome, ale crypto to nie tylko jeden coin :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 09:16 przez anagamidev, łącznie zmieniany 2 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 25 czerwca 2019, 09:14

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na TF wzrostów, pierwsza fala 6dni, druga 3 dni, obecną falę wzrostową prawdopodobnie jeszcze skończymy dzisiaj/ jutro nad ranem:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
2

Postautor: lesefere » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:08

@damczech chodzi ci nie o bosa ale o prezesa? :lol: też tak mam.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
6

Postautor: koparki » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:20

damczech pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 09:39postawiłem na górce na spadki poszedłem spać

Uwaga na czyszczenie shortów które niekoniecznie wystąpi, zazwyczaj jest to absurdalnie długi pik w górę im bardziej absurdalny tym bardziej małymi kroczkami mozna spróbować budowac pozycję aby skarcić longi, które są wyłącznie wynikiem uciekajacych shortów a nie zdrowym popytem inwestorów. Widziałem i brałem udział w takich akcjach nie raz , trzeba mieć do tego ogromne zabezpieczenie na rachunku margin trade, takie które wytrzyma najbardziej absurdalny wzrost , potrzebne tez szczescie ale przede wszystkim wyobraźnia przy zarzadzaniu zabezpieczeniem(balansowanie i redukowanie pozycji w razie potrzeby). Gdy na czerwono wyświetla się warning o uzupełnienie depozytu znaczy że zrobiłes błąd w sztuce 8-) Zdarzyło mi się zasnąć ze zmęczenia podczas akcji -przebudziłem sie akurat na likwidacje przymusową, skończyło się istotną i "nieodrabialną" redukcją kapitału bo miałem ogromne zabezpieczenie a aktywo wzrosło tak mocno że statystycznie zdarza się takie coś raz na tysiąc, ostatecznie miałem pozycję w dobrą stronę bo na aktywie został zniesiony cały wzrost, bardzo byłem wk..wiony.
---

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:34

koparki pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 10:20 trzeba mieć do tego ogromne zabezpieczenie na rachunku margin trade, takie które wytrzyma najbardziej absurdalny wzrost

Gdy niespodziewanie dla większości dyskutantów na tym forum, kurs wzrósł aż do $6K to przez możliwy "absurdalny wzrost" bez korekt rozumiałem >10K :) ale ponieważ już ze dwa razy się sparzyłem tak jak to opisałeś, to shorta otworzyłem dopiero przy >8K :lol:
ale moje zabezpieczenie oczywiście sięga jeszcze bardziej absurdalnych poziomów ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:36

Trochę się ostatnio złapałem na myśleniu o tym że być może sobie tylko będzie rosło, a skoro @ekonokomik miał podobne rozkminki, to utwierdza mnie to w przekonaniu, że ostatnie szarpnięcie up przed nami a potem zjazd na pysk.

Jako amator często miałem podobne odczucie w krańcowych momentach ruchu. Kupowałem top, a potem ZONK. Wzrosło jeszcze trochę i zjazd :mrgreen:

nie pamiętam jeszcze, bym coś zarobił na FOMO, kiedykolwiek. Zawsze traciłem. Mam na myśli alty głównie, bo to tam brałem twarde lekcje giełdowe. Tzn. bywało że widziałem jeszcze i +20-30%, ale bałem się już sprzedać, bo przecież tak to działa: jeśli weszliśmy na fomo, to nie boimy się że wzrośnie o 20%, tylko że wzrośnie "tu de mun" bez nas! więc praktycznie nie ma szans, by sensownie sprzedać górkę.

Aha, dla mnie "ostatnie szarpnięcie" to coś pomiędzy 12k a 13.3k, ze wskazaniem na to ostatnie. ;)

moim zdaniem cel jest tuaj:

Obrazek

od 7 czerwca doszło dużo, bardzo dużo shortów i nie chcą się zamknąć. No to zostaną zamkniętę pod przymusem :mrgreen:

z poziomu 13,3k oczekiwałbym zjazdu o 50% wzrostów co najmniej, czyli buyback w okolicach 8k.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:50

A pomyśleć, że taki Szwajcar wchodząc w grudniu w krypto za target miał 12k$ bez większych przystanków.

Niestety nie potrafię znaleźć tego posta z grudnia, za to tutaj jest z początku maja:

Obrazek
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
1

Postautor: amneziahaze » wtorek, 25 czerwca 2019, 10:51

BitJanusz pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 10:36z poziomu 13,3k oczekiwałbym zjazdu o 50% wzrostów co najmniej, czyli buyback w okolicach 8k.
Zapomnij. ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » wtorek, 25 czerwca 2019, 11:11

Ulubiony poziom korekty Btc to 61,8 fibo - u nas 13.350$ od szczytu. Jeśli to przebijemy to można nas czekać jazda bez trzymanki up. Przebicie ATH ok 20.000$ wg mnie będzie oznaczało 3-5x wzrostów w bardzo krótkim czasie.

Jeżeli natomiast zatrzymamy się na ok. 13.350$ i znów skorekcimy do ulubionego poziomu 61,8 fibo to wychodzi nam spadek z 13.350 do 9.435$. Zniesienie nawet do 0,5 fibo dałoby nam cenę 8.245$. Myślę, że jeśli zobaczymy jeszcze raz 6-7k to w piku a poniżej 6k można już chyba zapomnieć chyba, że cały ten uptrend to był jeden gigantyczny bull trap, w co nie chce mi się wierzyć, za duża skala wzrostów, żeby była to korekta spadków z 20k do 3k.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 11:25 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 2 razy.

Moderator
Reputacja postu: 
7

Postautor: koparki » wtorek, 25 czerwca 2019, 11:44

ekonokomik pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 10:34ale ponieważ już ze dwa razy się sparzyłem tak jak to opisałeś, to shorta otworzyłem dopiero przy >8K
ale moje zabezpieczenie oczywiście sięga jeszcze bardziej absurdalnych poziomów

jesteś przygotowany na 14888? bo jak patrze na wykres 3D to widzę realność takiej ceny ...
W kazdym razie gdy odwróci się trend na btc to powróci refleksja że BTC jest nieskalowalny a LN to tylko taka ściema aby jakoś załatac tymczasowo fundamenty, obietnicę masowej adopcji i utrzymać popyt. Będzie sobie fluktuował w takim wielkim kanale pomiędzy obietnicą skalowalności a refleksją na temat realiów i możliwości konkurencyjnych projektów;) jego siłą jest marka, powszechna wymienialność i kapitalizacja... znikają juz od kilku ostatnich lat raje w których szara strefa trzyma hajs (dyrektywa CRS) . BTC wydaje sie na razie zamiennikiem, więc w tej śpiewce o " store of value" może być ziarnko prawdy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 12:40 przez koparki, łącznie zmieniany 1 raz.
---

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » wtorek, 25 czerwca 2019, 11:50

Tak czytam ostatnie posty i padają ceny: $12000, $13300, $13350, $14888, ATH...
choć już mamy poziom, który jeszcze miesiąc temu byłby nazwany absurdalnym, prawda?

Jak widać, nikt nie jest zupełnie wolny od pułapki takiego myślenia i emocji podgrzewających przewidywania, nawet starzy wyjadacze ;)

Jak spadnie o -1000 to po chwili przeczytamy: "no to lecimy do $8K!", "haha chciałbyś, co najmniej do 6K", "jak się nie zatrzymamy na 6K, to następny przystanek 4K"...

;)

Moderator
Reputacja postu: 
5

Postautor: koparki » wtorek, 25 czerwca 2019, 11:56

w moim wypadku mówię to bez emocji ... bo mam alty a nie btc i nie mam shorta na btc.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » wtorek, 25 czerwca 2019, 11:57

ekonokomik pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 11:50choć już mamy poziom, który jeszcze miesiąc temu byłby nazwany absurdalnym, prawda?
minęliśmy już poziomy absurdu i wkroczyliśmy w strefę zwaną "shitcoiny". Tam takie wzrosty to spodziewana normalka. BTC zachowuje się jak jakiś RVN czy THETA i należy IMO po prostu aplikować myślenie z shitcoinów. Dlatego 13,3k bez korekt to takie rozsądne oczekiwanie (shitcoiny kochają 0,618) na target, a jeśli nie no to ravencoin i 30k. Też nie więcej raczej, bo shitcoiny wprawdzie lubią robić +50% od poprzedniego topu, ale (przynajmniej ostatnio) potem spadają jak kamień.
koparki pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 11:56bo mam alty
no to prawie jak short ;) moje resztki altów tracą w niesamowitym tempie. Poza linkiem oczywiście, 4chan 4ever.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: anagamidev » wtorek, 25 czerwca 2019, 12:02

@ekonokomik dokładnie :D Poniżej 4k$ też wydawało się, że rynek jest słaby, mega wypłaszczenie, marazm i wizje o 1k$, teraz jak rośnie rynek wydaje się mega byczy i mega silny, pewność wzrostów sięga zenitu :D Ale takie pionowe wzrosty rzadko kończą się dobrze :D Z drugiej strony widzimy jak trudno w dłuższym terminie utrzymać BTC, warto mieć zawsze chociażby jednego aż do 10kk$, bo jak teraz faktycznie 12k$ i później 20k$ zostanie pokonane to zacznie się uśrednianie w górę :D I znowu anagamidev będzie miał rację i 100k$ będzie jeszcze bardziej soon niż teraz :D

Wróć do „Przedszkole”