Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: mecenas » wtorek, 25 czerwca 2019, 17:52

ekonokomik pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 08:38A możesz wyjaśnić szerzej? Pytam, bo oczywiście konsekwencja i trzymanie się planu to podstawa, ale jednak spekulując trzeba być elastycznym jeśli zderzasz się z rzeczywistością, która nie przystaje do założeń.

Przykład: kupiłem za $3700. Sprzedałem po pół roku za $6400 bo taki był mój target. Od $8500 zacząłem shortować. Takie były moje założenia.
Gdzie mnie doprowadziły obecnie i czym by się skończyła żelazna konsekwencja bez elastycznego reagowania (SL) na to gdzie jesteśmy?

Dlatego pytam, bo nie wyobrażam sobie jak można spekulować (niezależnie od skali) i twierdzić , że nie ma większego znaczenia gdzie jesteśmy.
Chyba, że przez spekulację rozumiesz: kupuję za $4K i trzymam trzy lata aż do $100K?

Moje inwestycje mają dwa tory:

1) Kupuję fundamentalne aktywa i trzymam długo (bez stoploss), ewentualnie uśredniam w dół. Sprzedaję rzadko i po długim czasie, w przypadkach szczególnych wychodzę, gdy całkiem zwątpię w sens posiadania. Obecnie z racji wieku odchodzę od tego sposobu inwestowania [w zasadzie pozostało już tylko krypto (hodl)].

2) Spekuluję. Jeśli to robię, to uczepiam się wyselekcjonowanej pary i "obrabiam" ją również długo (najczęściej lata) i najczęściej na D1. Moje podejście jest statystyczne. Nie stosuję typowej AT i nie zastanawiam się jak zachowa się cena za 1,2,3,4,5... dni. Nie ma to dla mnie znaczenia. Powód jest taki, że operuję na dwóch (rzadko więcej) wartościach brzegowych i to one decydują o moich decyzjach. Nie wróżę, nie stosuję wahadełka i nie przykładam ekierki do matrycy laptopa. Szukam statystycznego sposobu na daną parę i próbuję się z nią "zsynchronizować". Nie pytaj proszę co to znaczy i jakie stosuję metody, bo są moje, tak jak moja jest odpowiedzialność za to co robię.

Ostatnio po tym jak nie mogłem się dogadać z towarzystwem na discord IOTA pomyślałem sobie, że spróbuję w praktyce i czasie rzeczywistym pokonać parę IOTA/BTC tak zwyczajnie, dla zabawy, edukacji i odrobiny adrenaliny. Kwotą symboliczną aby tylko dała wyliczyć %.
viewtopic.php?f=54&p=577961#p570308
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vetz » wtorek, 25 czerwca 2019, 17:59

@Pleasek89, siedze w LTC od 32$, mialem nie pisac, ale nie moge tego czytac, za bardzo przyzwyczailiscie sie do wzrostow btc = wzrost altow, LTC zrobil 500% (BTC "zaledwie" 260%), na poziomie okolo 130$ widoczna korekta plaska, ktora sie nalezy przynajmniej do 110$, choc jesli nadal bedziemy sie poruszac obecnym kanalem to retest lLT powinnismy miec na poziomie 120-130$, ktory moze pokazac dalszy kierunek i byc moze wybicie oporow na poziomie 169-180$. Do dalszych wzrostow potrzebna jest wymiana barterowa - BTC/LTC i to sie tyczy innych coinow, na ten moment jest to moim zdaniem nieoplacalne, bedzie moim zdaniem podczas korekty na Bicie, ale poki co 4H wskazuje na kolejne podciagniecie fali wzrostowej i zwiekszenie dominacji BTC = spadku cen altow.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 17:59 przez Vetz, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
3

Postautor: amneziahaze » wtorek, 25 czerwca 2019, 17:59

Zróbcie sobie analizę na pół roku/rok i pozniej grajcie DT z uwzglednieniem podstawy? Ja nie wiem, bo tylko dokupuje i staram sie nie sprzedawac. a tutaj czarodzieje podkrecają tak, ze człowiek ostatecznie głupieje i podejmuje ogółem złe zbyt emocjonalne decyzje, tj. zgodne z większością "predykcji" w tym wątku. poza tym jak ktos jest pewny swoich emocji to samemu podejmuje decyzje z jakims long scenariuszem i bierze swoje błędy na klatę.

Zakładacie rozumiem korekte a b c i jestesmy w b co poniektorzy z tego co da sie wyczytac z ... tego... czegos, czyli korekte ponizej 3k? tak to nalezy odbierac? Jeden i ten sam gosciu, nie wiem czy widzicie od dluzszego czasu wrzuca prognozy long low low a w shortach ciągłe uptrendy. nie wiem czy to choroba czy robi to nieswiadomie ale to samo bylo na poprzedniej bańce.

A ten paraboliczny wzrost jeszcze bardziej ich zmusza do wstawiania sprzecznych predykcji. smart money byl w grudniu, styczniu, teraz mysle ze jestesmy w drugiej fazie. Nie wierzę w low low ogolem, predzej konsola lub powolne opadanie w najgorszym przypadku.

Jeżeli ktoś szuka skuteczności w prognozach, po prostu prześledźcie sobie wątek o kursie w momentach największej akumulacji, smart money, totalnych nizin pomiędzy bańkami. Choć to też nie jest najważniejsze, bo lepiej jest patrzeć wprzód aniżeli do tyłu.
Spoiler:

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 358
Reputacja postu: 
0

Postautor: discipuli » wtorek, 25 czerwca 2019, 18:52

korekta tego ruchu musi nadejść teraz pytanie jakie powinniśmy my sobie postawić to czy wyszliśmy z bessy i warto się wkupić w dołek aby wykręcić dobry % czy rozpoczynamy powolne opadanie do dołu.
Ja osobiście po wroceniu do starej metody analizy kursu uwazam ze za duzo sie w krypto dzieje abysmy ciagle plakali nad nie uzytecznoscia btc i trzeba sie przestawic z myslenia bessowego na hossowe i tyle.

Według mojego myślenia zyczeniowego fajnie byłoby jakbyśmy spadli do momentu w ktorym pojawila by sie niepewnosc co do konca bessy wowczas all in jak z dziewczyna w łóżku.
Jednakże patrząc jak duza osob tutaj na forum chce wejsc na korekcie i wiedzac ze to poniekad odzwierciedla tez stan ogolnie graczy na rynku moze sie okazac ze przejdziemy do powolnego opadania podczas ktorego naprawde zobaczymy prawdziwe zwatpienie odnosnie rynku.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 19:01 przez discipuli, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
12

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:00

discipuli pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 18:52to czy wyszliśmy z bessy
A na pytanie czy wyszliśmy z hossy do jakiej ceny sobie odpowiadałeś/odpowiadaliście po grudniu 2017 :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Był tu Okrągły Stół zwoływany wtedy jaki tu od 3 miesięcy w sprawie postanawiania czy BTC zmienił trend i kiedy spadnie? :D
Bo taki Okrągły Stół tu trwa od 4-6k i nic z niego prawie nie wynika oprócz tego, że niektórzy sobie utrudniają zarabianie.

Pytam poważnie. Nie wiem jak gracie, ale czy nie wpadają niektórzy w przesadny teoretyzm/"predykcjonizm" zamiast korzystać z aktualnych rynkowych warunków? Podejrzewam, że wielu osobom utrudnia to maniakalne próbowanie rozgryzienie ruchu w kontekście bardzo długiego terminu, na który raczej i tak nie grają.

Więc, jak rzadko kiedy rozumiem doskonale i zgadzam się z @amneziahaze. Nie mam nic jakby kto pytał, full fiaty teraz i czaję się na alty i ew. BTC przy ruchu w górę.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leo77 » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:06

@wymaywanie na jakie alty się czaisz jeśli możesz zdradzić?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:14

discipuli pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 18:52korekta tego ruchu musi nadejść
Racja w 100%. Tylko, że ten charakter ruchu może mieć i dużą korektę przy 11k teraz i przy 13k czy wyżej, a dla daytradingu i shortterm to są bardzo duże możliwości zarobku w obie strony. Jest pewna cecha w uptrendzie (właściwie cecha konstytutywna; istota danego trendu), że konsolidacje przyciągaja sentyment "to zaraz spadnie" i równocześnie budują dalszy ruch wzrostowy (w spadkowym odwrotnie, konso + "powinno odbic" + w efekcie spadek). Dlatego zanim nie zobaczymy dużej korekty (czyli pow. kilkanaście %), to naturalną kontynuacją są jednak dalsze wzrosty. U "mnie" 10.5k daje dopiero początek większej korekty z przystankiem nr 1 na 9.5k (10k nie jest dla mnie oporem technicznym innym niż psychologia liczby). Duża korekta dopiero po odrzuceniu 9.5k i pewnie odbicia po nim.

Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
@Leo77 Algo, Ltc, Xrp, Eth; patrze Tfuel też, Iost. Szukam rzeczy ruchliwych w daytradingu.
Ale to do DT czy max kilka dni. Żadne wejścia na długo. Mój ideał to kupić jak jeszcze jasno (dzień) i sprzedać do 2-3 w nocy i baj baj. Na dłuższe inwestycje nic bym nie doradził i nie polecał teraz. Do nich właśnie ta mocna i długa mityczna korekta rynku "czekana" od 4k by się przydała. :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 19:16 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:16

Fraktal:

Wg EW, imho jesteśmy w 2 w 3 w 5.

/e
Zejście poniżej dołka sprzed 14 to zły znak.
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 19:37 przez ergorg, łącznie zmieniany 1 raz.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:35

Przyjmijmy, że ta "mityczna" korekta przyjdzie (nawet z okolic tego poziomu lub 12k$). Uważacie, że na altach (piszę o tych lepsiejszych) byłby pogrom czy już zachowywałyby swoją wartość do BTC? jako przykład podam ETH. Popatrzecie na wykres do BTC. "Siedzi' na ostatnim wsparciu przed niezłą "otchłanią"
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:43

@CRXEE8 Stawiam na częściową "ucieczkę" w ważne_alty/btc przy korekcie na BTC. Zobacz jak LTC/BTC wygląda na 1d. :) Co do ETH, to to co nazywasz ostatnim wsparciem przed otchłanią dla mnie jest doskonały miejscem na wejście w ETH i upatrywania odbicia lustrzanego ruchu spadkowego z 2018 (do 0.06 itp.). Już dawno tak postrzegam wykres Eth/Btc. Ale nie kupuje Eth na dłużej, bo mój cel to pomnażać fiaty a nie BTC, więc kieruję się jednak bardziej wykresami Alty/$.

Ltc/Btc to bym nawet przytulił jakby było istotą żywą, takie pokrzywdzone. :)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:46

Niby racja, ale jak popatrzeć na te "mini" zrzuty które mieliśmy na BTC to alty jakoś nie reagowały specjalnie wzrostami na ten fakt, spadały i to nawet mocniej.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
2

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:48

@CRZEE8 zazdroszczę Wam tego czasu jaki macie na analizę i grę. Prawdopodobnie tylko shorciarze muszą pracować ;)
Alty już są masakrycznie zbite na pysk, za to w ujęciu $ są na ładnym plusie. Nie musi być wielki wodospad ,wystarczy 1000$ tak z partyzanta i zaczną odbijać. Odnośnie BTC jakieś tam nawet małe longi mam, co prawda jak wspomniał mój toksyczny fan shortowałem, ale i dość wcześnie się pokapowałem że...to oczywiście jest naturalna podaż/popyt wspierana inwestycjami z całego świata (nie jakaś tam manipulacja, czy sztuczne drukowanie tethera itd, no nie róbmy wiochy). I przy tym spadku o 1200$ na 7.2k bodajże się uratowałem, później już z niesmakiem, ale jednak się ogarnąłem, nie chce mi się szukać cytatów, tracić na to czas.. @Wymazywanie, jak już pisałem w którymś tam poście gdyby wrócił ,wjechał by na białym socjo, no i się pojawił i poleciał z tematem, jak to ma w zwyczaju. Nie walczę z tym, mam ZCashe od 260 zł i nic nie robię. Po prostu. Zero ruchów. Nie rozumiem tej fascynacji Bitcoinem na tych poziomach cenowych. 2018 był bardzo przyjemny, szybko się zapomina :mrgreen: .W niedzielę na spokojnie poświęcę temu kilka chwil więcej, niedługo wycieczka Litwo - Łotwa - Estonia - może Rosja, sprawdzimy tą magiczną adopcję na nowych terenach.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
1

Postautor: koparki » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:50

@Wymazywanie ltc trochę daleko jest z kolei na wykreie do usd... z drugiej strony trudno mi do dziś zrozumieć tak wieką róznice w wycenie skoro to jest kalka bitcoina na zasadzie niemal skopiowania i wklejenia kodu ... nawet jego 4-krotnie wieksza ilość w obiegu tego wszystkiego nie usprawiedliwia , ATM na świecie, kazda giełda obsługuje... kapitalizacja tez niczego sobie ... na upartego SoV ;) btc do ltc jest przewartościowany mocno.
---

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
2

Postautor: onameis » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:52

Oficjalnie potwierdzam, iż @kozaki_wiesi to słowny gość ^^ dzięki za dasha z zakładu. Oby więcej takich użytkowników forum :) Czekam na przyszłe Futuresy ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
1

Postautor: wamak » wtorek, 25 czerwca 2019, 19:52

CRXEE8 pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 19:35Uważacie, że na altach (piszę o tych lepsiejszych) byłby pogrom czy już zachowywałyby swoją wartość do BTC?
Własnie już nie zachowują wartości względem BTC. Dziś przykładowo BTC zielono, a alty czerwono. Czy jeśli BTC będzie na czerwono, to na altach będzie pogrom? Nie wiem. Ostatnio coś się zmieniło i jak wcześniej alty rosły mocniej, gdy BTC rosło tak teraz alty rosną co najwyżej tak, jak BTC, a często słabiej. Lepiej być przygotowanym na pogrom, bo jest po prostu taka możliwość.
@koparki
Mnie zastanawia, że te kafejki internetowe przy dworcach, które oferują wymianą kryptowalut, mają symbol "Litecoin", a nie "BTC" na szyldach.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » wtorek, 25 czerwca 2019, 20:03

Wymazywanie pisze: wtorek, 25 czerwca 2019, 19:43@CRXEE8 Stawiam na częściową "ucieczkę" w ważne_alty/btc przy korekcie na BTC. Zobacz jak LTC/BTC wygląda na 1d.
Rzeczywiście, lepiej nawet od BCH. Choć jak się przestawić na 1w, 4h można podywagować. Obrazek
Spoiler:
@socjolog2008 Twój toksyczny przyjaciel wyszukał sobie po prostu kolejną ofiarę, wszakże same przeciwstawne analizy u guru forumowych to nuda. :lol:
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 czerwca 2019, 20:35 przez amneziahaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
4

Postautor: Kryptomar » wtorek, 25 czerwca 2019, 20:09

@socjolog2008 Sorry chłopie, ale nie wytrzymałem po przeczytaniu Twojego posta. Zaprzeczasz sam sobie, jeszcze do niedawna pisałeś przy ponad 9000$ że shortujesz a teraz nagle przy spadku na 7200$ się uratowałeś. Poza tym wszędzie na forum było Cie pełno a teraz nagle jak ja wam zazdroszcze że macie czas... Albo szybko zapominasz albo masz jakieś rozdwojenie jažni. Aha, czy dobrze zrozumiałem-spadek btc o 1000$ sprawi że alty zaczną odbijać? Chłopie jak Ty grasz na tym forex to ja nie wiem, wbiłeś se do głowy następną teorię?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: wamak » wtorek, 25 czerwca 2019, 20:15

@Kryptomar
Ludzkie ego woli mieć rację, tym się karmi. Prawda jest na drugim miejscu. Piszę to, aby wyjaśnić, dlaczego ktoś czasem coś zatai albo napisze tylko to, co potwierdzi wcześniejsze wypowiedzi. Ego chce rację, nie prawdę, taka jego natura.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 25 czerwca 2019, 20:21

@Kryptomat dzisiaj poważnie pass. Niech ci będzie, znajdź mi post że pisałem na 9000 że shortuje. W niedzielę znajdę chwilę to przeszukam te posty, przeczytać te kilka stron teraz to wyzwanie, a przeszukać 3 miesiące udowadniają cokolwiek. Jeżeli jestem anyt wskaźnikiem, wiecznie skortuję i zasadniczo przegrałem życie bo nie mam longa na BTC i nie kupiłem. Spoko, biorę to na klatę, ale przy odrobinie wolnego czasu się ustosunkuje. No wybacz. Dobrze że są udane trady, i większość zarabia. Bardzo bardzo ładnie. Brawo.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
1

Postautor: Eth » wtorek, 25 czerwca 2019, 20:27

@Kryptomar
Przestańcie już porównywać swoje fujary, bo ani to Wam ich nie powiększy, ani nie przynosi nic pozytywnego do tego wątku.
Nikt nie jest nieomylny na tym forum i każdy o tym mam nadzieję wie. PEACE.

Wróć do „Przedszkole”