Transakcje twarzą w twarz.

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Transakcje twarzą w twarz.

Postautor: AdamM » środa, 18 września 2013, 22:13

Czy ktoś praktykujący mógłby opisać w jaki sposób zabezpieczyć transakcję twrzą w twarz? Spotykają się dwie osoby, jedna ma gotówkę druga bitcoiny. W jaki sposób powinna przebiegać bezpieczna transakcja? Trzeba czekać na 6 potwierdzeń? Jeśli tak to to trochę potrwa, jeśli nie to ryzykujemy double spenda. A może po prostu najlepiej użyć jakiejś trzeciej strony, której potwierdzenie dokonania transakcji btc jest wiarygodne?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Re: Transakcje twarzą w twarz.

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 18 września 2013, 22:50

rly? nie możesz poczekać 10 min? wypić razem piwo pogadać o bitach czy coś?
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » środa, 18 września 2013, 23:11

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » środa, 18 września 2013, 23:29

Jeżeli zlecasz na giełdzie zlecenie wypłaty/wpłaty to czekasz 6 potwierdzeń lub jesteś zdany na ich łaskę. Jeżeli przelewasz z portfela(swojego) do portfela(klienta) to transakcja pojawia się błyskawicznie. To ile potwierdzeń uznasz/uzna twój klient za wystarczające należy do Ciebie/klienta. Ja bym spokojnie mógł uznać taką transakcję po 1 potwierdzeniu. 6 potwierdzeń daje 100% pewność, a przy prowadzeniu działalności gdzie masz setki/tysiące klientów lepiej taką pewność mieć. Jeżeli chodzi o pojedynczą transakcję z kimś to myślę, że wystarczy Ci te (strzelam) 99.99% pewności przy 1 potwierdzeniu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » środa, 18 września 2013, 23:33

Ja osobiście czekam na 1-2 potwierdzenia i zamykam program. No chyba, że kwota jest naprawdę spora. Ale zawsze jakoś się tak składało, że spędzałem z drugą osobą dłuższą chwilę czasu.

Jak chcesz by była to natychmiastowa transakcja i bez czekania to obydwoje powinniście mieć online wallet od tej samej firmy. Ostatnio druga osoba sprzedawała mi BTC i użyła wallet od blockchain.info, funkcjonalność ma taką samą (jak nie większą) jak ten mobilny.
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 18 września 2013, 23:36

Używaj localbitcoins.
Transakcja zostanie w pełni potwierdzona (6 potwierdzeń), zanim jeszcze spotkasz się z tą osobą. A potem będzie w bezpiecznym escrow na stronie, dopóki oboje się nie wymienicie i nie wypuścicie wspólnie kasy z escrow. Wypuszczasz kasę do drugiej osoby przy użyciu swojego telefonu lub komputera. Druga osoba wogóle nie musi mieć żadnego urządzenia elektronicznego przy sobie, będzie znała kod potwierdzający wypuszczenie escrow już wcześniej.

Tutaj masz mój reflink jak byś chciał się zarejestrować: https://localbitcoins.com/?ch=2ig

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » środa, 18 września 2013, 23:43

lenny, a jak to wygląda w przypadku "przewału" tzn jak kupujący btc się nie pojawi i nie puści nic na local? BTC wraca po jakimś czasie?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 18 września 2013, 23:50

Jasne, jak nie dojdzie do transakcji to wszystko można anulować bez problemu jednym klikiem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » czwartek, 19 września 2013, 00:00

Zapomniałeś napisać, że localbitcoins pobiera 1% fee. I po co Ci escrow skoro widzisz się z tym człowiekiem. Local jest świetny i mam o nim jak najlepszą opinię, ale średnio się nadaje dla pojedynczej transakcji w realu.
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Wróć do „Bezpieczeństwo”