Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » czwartek, 5 czerwca 2025, 12:04

dugimobile pisze: środa, 4 czerwca 2025, 20:42Panowie bez ściemy pisałem w styczniu o samopojawiających się liniach i obiecałem, że jak coś znowu podobnego się odjebie to wrzucę wykres, dziś wpadła. Wiem, że to słabe... dodaję poprostu, to nie moje dzieło...

Używam od lat bitconwisdom. To mój podstawowy serwis do śledzenia kursu, głównie przez sentyment, bo przecież są tam bardzo podstawowe narzędzia, ale mój mózg po prostu "przyzwyczaił się" do czytania wykresów w tym formacie, kolorach itp.

I niestety nigdy nie pojawiły mi się tam żadne pomocne linie same z siebie :)

Mówisz o tych ukośnych liniach, czy tych poziomych? I jak interpretujesz tym razem tę podpowiedź z zaświatów? ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
3

Postautor: akos » czwartek, 5 czerwca 2025, 12:25

ekonokomik pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 12:01Ale ja nigdy nie twierdziłem, że każdemu (!) ruchowi na wykresie wynikającemu z AT musi odpowiadać wydarzenie w świecie rzeczywistym.
Ależ twierdziłeś, i nawet nie chodzi o to, że nie dałeś żadnego kwantyfikatora, co w języku potocznym na ogól oznacza odniesienie się do wszystkich elementów dziedziny, co o dodatek:
ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:44i to włącznie z czarnymi łabędziami
Z definicji to "zdarzenie, którego nie można było przewidzieć", np. jakaś katastrofa naturalna. Gdyby nie dające się przewidzieć wydarzenia manifestowały swoje nadejście wcześniej na wykresie, to już by były jakieś czary mary.
ekonokomik pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 12:01A zupełnie inną sprawą jest oczywiście, że AT działa najczęściej na zasadzie samospełniającej się przepowiedni, czyli figury działają, jeśli odpowiednio duża frakcja graczy jest wyedukowana z AT i wierzy, że działają. Wtedy żadne wydarzenia nie są potrzebne.
Też, ale nie tylko "samospełnianie", bo wsparcia / opory itd. działały już przed usystematyzowaniem analizy technicznej. Uczestnicy rynku czekają np. na określone poziomy cenowe na których się załadowali żeby wyjść na 0, stąd może się pojawić opór itd.

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » czwartek, 5 czerwca 2025, 12:40

@akos Widzę, że nie odpuszczasz i koniecznie musisz dziś zbawić świat krypto od mojej dezinformacji :P

Wyjaśnię więc tylko na koniec, że te słowa, które mi cały czas przypisujesz były przecież jedynie cytatem z pewnego fanatycznego zwolennika AT (którego nicka już niestety nie pomnę). Ja jestem dużo bardziej ostrożny i mam znacznie mniej zaufania do AT.

Przyznaję Ci rację. Mylił się zarówno autor tych słów jak i ja odnosząc je do Twojej wypowiedzi o AT.
EOT. (mam nadzieję...)

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: rudan » czwartek, 5 czerwca 2025, 13:09

Słyszeliście o wczorajszej licytacji bitcoina w Czewie? ;-)
A kto się podzieli informacjami o tym - https://www.fitbootcamp.pl/ ?
Ostatnio zmieniony piątek, 4 lipca 2025, 12:51 przez rudan, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » czwartek, 5 czerwca 2025, 13:43

rudan pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 13:09Słyszeliście o wczorajszej licytacji bitcoina w Czewie?

tak wygrała jakaś starsza kobieta, przeceniając kurs o jakieś 10- 15 tys zł w górę . ja się tak zastanawiałem i byłem pewien że nikt nie kupi w tej licytacji niżej niż cena rynkowa ale że znalazł się ktoś kto kupił powyżej ceny rynkowej to już jest numer :) Z wywiadu jaki udzielił Jakub Bartoszek z Cashify - bo też brał udział i też chciał przepłacić - wynika że ta kobieta kupiła tego btc kompletnie nie będąc świadoma jaka jest cena rynkowa i jak kupić btc normalnie na giełdzie. taki zielony" kolwalski poszedl na licytację bo miał odłożoną jakąś tam kasę i kupił sobie bitcoina po zawyżonej cenie :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
0

Postautor: Yogi77 » czwartek, 5 czerwca 2025, 14:00

@Hoyden ciekawe czy chociaż zabezpieczyła te środki wysyłając na własny adres, czy będzie holdowac na tym adresie na którym dostała - do którego klucz mogło uzyskać niewiadomo nawet ilu prokuratorów, urzędników i policyjnych informatyków

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » czwartek, 5 czerwca 2025, 14:57

Przecież do oczywiste pranie pieniedzy z tą aukcją btc. Babcia jako słup, teraz ktoś ma legalne BTC. Daje 99% szans na taki scenariusz

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » czwartek, 5 czerwca 2025, 15:43

Yogi77 pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 14:00 @Hoyden ciekawe czy chociaż zabezpieczyła te środki wysyłając na własny adres, czy będzie holdowac na tym adresie na którym dostała - do którego klucz mogło uzyskać niewiadomo nawet ilu prokuratorów, urzędników i policyjnych informatyków
Z wypowiedzi Dżejkoba (:-) wynika że kobiecina była kompletnie zielona ale naszczęście zaproponowano jej pomoc w technicznych prodecedurach przelewu i utrzymania tego btc na prywatnym portfelu - tu plus dla dżejkoba za oferowaną pomoc. Padły też pytania i dociekanie skąd skarbówka miała te bitcoiny skąd się one wzięły w rękach służb itp itp - pełną wypowiedź macie tutaj :
www.facebook.com/reel/662162823542646

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
0

Postautor: Yogi77 » czwartek, 5 czerwca 2025, 18:22

@Hoyden No akurat „pomagający” nie są wskazani gdy chodzi o generowanie prywatnego klucza. To powinna być intymna procedura :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 5 czerwca 2025, 20:10

Tazz28 pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 14:57Przecież do oczywiste pranie pieniedzy z tą aukcją btc. Babcia jako słup, teraz ktoś ma legalne BTC. Daje 99% szans na taki scenariusz

Ale jak?
To raczej zaprzeczenie prania pieniędzy... Bo to babcia ma legalne BTC. :roll:

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

Postautor: revo » czwartek, 5 czerwca 2025, 21:15

chyba lecimy do piekła

fixedfloat.com
:!: handluj tanio XMR i innymi krypto bez rejestracji :!:

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tazz28 » czwartek, 5 czerwca 2025, 21:20

ekonokomik pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 20:10Ale jak?
To raczej zaprzeczenie prania pieniędzy... Bo to babcia ma legalne BTC.
Ktoś dał babci kasę. Nikt nie zweryfikuje, że starsza osoba nie mogła zachomikować takiej kwoty. Prawdopodobnie ktoś z rodziny bo sytuacja jednorazowa na osobę

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
1

Postautor: Eazzy0 » czwartek, 5 czerwca 2025, 21:27

revo pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 21:15 chyba lecimy do piekła
albo po prostu zaczynamy wakacje :D

Eazzy0 pisze: piątek, 30 maja 2025, 19:32

Jak 102k puści to widziałbym odklepanie tej strefy 90-92k

Początkujący
Reputacja: 86
Reputacja postu: 
3

Postautor: upp » czwartek, 5 czerwca 2025, 21:42

A to nie przez Trumpa i Muska?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » czwartek, 5 czerwca 2025, 22:23

No i RGR się realizuję z mojego ostatniego wpisu.

Zaraz będzie trzeba zamienić te wpisy sprzed paru tygodni na: dlaczego to gówno spada. ;)
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
1

Postautor: dugimobile » czwartek, 5 czerwca 2025, 23:02

ekonokomik pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 12:04Mówisz o tych ukośnych liniach, czy tych poziomych? I jak interpretujesz tym razem tę podpowiedź z zaświatów?
Wszystkie 4 linie pojawiły się w przeciągu 1,5 roku. Jak interpretuję? Wcale, nie wiem skąd się biorą, może ktoś bardziej ogarnięty ułoży pod to analizę :lol:

Nie wiem po co wrzucam, tylko dlatego, że się pojawiają, może jakiś błąd serwera lub cokolwiek innego.
Jak pojawi się piąta czy szósta linia to też to wstawię, może w końcu wyjdzie mi z tego jakiś fajny rysunek i będę mógł sobie to pokolorować

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » piątek, 6 czerwca 2025, 01:08

upp pisze: czwartek, 5 czerwca 2025, 21:42A to nie przez Trumpa i Muska?

Sprawa się rozkręca:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » piątek, 6 czerwca 2025, 07:51

@ekonokomik Dragon nie będzie cofnięty ;) Już poszło info ;)
Ale ciągnięcie się tych panienek za włosy może trochę pobujać kursem
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
3

Postautor: mess_on_a_mission » piątek, 6 czerwca 2025, 10:35

Panowie @ekonokomik @fusywszklanejkuli @new06 dzieki za odpowiedzi i potwierdzenie, że jesteście jedną osobą :D krótko odbiję piłeczke, wg. mnie mieliśmy od grudnia kilka potwierdzeń, że kanał jest a czas pokaże jakie będą jego losy

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 08:27Dołu nie ma

Chyba poprosiłbym o rysunek, bo ponownie odpisujesz mi tak jakby nie mi :) a przynajmniej nie wiem o jakim kanale piszesz bo raczej nie o tym, który wrzucam

czemu ta kreska ma nie być legitna? co to znaczy, że dołu nie ma? nie ma linii trendu od dołka przez kolejne higher low?

SVG Image

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 08:27To dałoby podparcie dołu na dwóch punktach, w dwóch cyklach, tak jak oparłeś górę.

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 08:27Pytasz co dla mnie "zalegalizowałoby" Twoją figurę?
Po pierwsze: zawrotka w tym cyklu, spod górnej granicy i dołek między cyklami opierający się na dolnej granicy "kanału", czyli w okolicach 60K - 65K.

Tu w ogóle nie wiem o czym Ty piszesz do mnie.

U mnie to jest figura mieszcząca się TYLKO w tym cyklu - czyli po połączeniu ostatniego ath (koniec cyklu) z dołkiem (początek cyklu) i linią trendu od dołka.

Robiąc "projekcję" kanału i chwytając dolną LT z ostatnim szczytem można było próbować wyznaczyć TOP kanału.

Siadło? Siadło.

W dodatku odbiło w punkt i skorekciliśmy do środka kanału (mediana) co daje kolejne potwierdzenie.

Btw pisałem o mozliwym topie w tym meijscu na topie a nie po tym jak trump "załamał" rynki

No i finalnie jeśli mielibyśmy lecieć w dół to na jakie 60/65? Dolna banda w najlepszym wypadku jest na +50.

SVG Image

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 08:27Twój "kanał" swoim górnym limitem nadal łączy punkty z 2 różnych cykli. Przypadek.

To w związku z powyższym rzeczywiście nie jest/nie powinno być istotne. Gdzie twierdziłem inaczej? Znowu mi wkładasz w Trading View nie moje kreski :D

Niech będzie przypadek. Natomiast nigdy nie sugerowałem się topem z poprzedniego cyklu (patrz wyżej)

Więc wg. mnie kanał jest. Czy się okaże byczy czas pokaże. Plusem jest trzecie dojście do górnej bandy i zrobienie HH, jakby byki były słabe to mogłoby się skończyć triple topem chociaż tak słabe ściągnięcie szczytu też bycze nie jest, co również potwierdza poniższy, mniejszy kanał.

Teraz jak dla mnie możliwe jest zejście do 90+ a nawet w okolice dołka, ale podłoga musi wytrzymać.

--

Natomiast jaki masz pogląd na ten kanał? Jest/nie ma go? Bo jeśli jest to byki ewidentnie nie mają pary na kolejne podciągnięcie do górnego ograniczenia i zaczyna ciągnąć ku dołowi.

Jeśli mielibyśmy wypaść dołem to możliwym jest bottom na 53 w dużym kanale :D w okolicach bottom z korekty z zeszłego roku

I przewrotnie podsumuję - rozumiem, że trzecie odbicie od górnego ograniczenia tego nieistniejącego dużego kanału jest spowodowane tym, że dwa tygodnie później Trump pokłócił się z Muskiem? ;)

SVG Image

Weteran
Reputacja: 947
Reputacja postu: 
3

Postautor: adamjttk » piątek, 6 czerwca 2025, 16:59

1 BTC na dzisiaj kosztuje ~400k PLN
Jeszcze 2 czy 2,5 roku temu mozna go bylo kupic za ~70-80k PLN

Patrze teraz na zarobki przecietnego Kowalskiego (nie mowie o Lewandowskim, o kardiologach czy innych dentystach ze swoimi praktykami, informatykach pracujacych zdalnie dla bankow w Londynie czy o przedsiebiorcach zatrudniajacych 50 osob) --> mowie o Kowalskim na jakiejs UoP jakich na swiecie pelno, pracujacym za 5, 10k czy 15k PLN miesiac w miesiac zeby utrzymac siebie/rodzine.

Mozna powiedziec, ze w 2025r cena BTC zrobila sie juz tak wysoka, ze jest realnie poza zasiegiem inwestycyjnym tego Kowalskiego, te 400k PLN to 2 nowe samochody z salonu czy pol mieszkania, rzeczy na ktore ludzie sie kredytuja na dlugie, dlugie lata, nikt przy "zdrowych zmyslach" nie przeznaczy takich pieniedzy/oszczednosci na 1 magiczna fasolke z internetu.

Jezeli cena pojdzie do gory jeszcze o np 50% to beda juz 3 samochody czy cale, male mieszkanie, absolutne sci-fi jezeli chodzi o inwestowanie w tak "niepowazne" aktywo dla przecietnego Polaka. A kupowanie 1/100 czy 1/10 to wiadomo, niepowazne, splity na akcjach sa nie bez powodu.

2-2,5 roku temu te 70-80k PLN bylo jeszcze mozna jakos przelknac, na upartego tyle mogl w 1 BTC wrzucic nawet jakis 25-30 latek ktory uciulal troche kasy w kraju czy za granica. Dzisiaj? Nierealne.

Chodzi mi o to, ze powoli i niezauwazenie, w 2025r, 1 BTC stal sie praktycznie nieosiagalny dla przecietnego zjadacza chleba w Polsce (!) (i wiekszosci krajow na swiecie)
Wiadomo, w USA czy innej Szwajcarii ta granica jest troche bardziej przesunieta, ale w PL czy podobnych krajach (juz nie mowie o biedniejszych, jakis Amerykach Poludniowych, sporej czesci Azji czy Europy Wschodniej etc) BTC po prostu "odlecial" zwyklemu obywatelowi.

Co bedzie za kolejne 4 lata jezeli cena pojdzie w gore o powiedzmy kolejne 100 czy 150% w miare postepujacej adopcji instytucjonalnej?

Gdzies w odmetach internetu znalazlem taki wykres (chyba sprzed 2-3 lat wiec odrobine teraz nieaktualny, niewazne) - 90% gospodarstw w Polsce ma majatek ponizej ~850k PLN czyli 2 BTC (na ten majatek najczesciej sklada sie glownie zamieszkiwane mieszkanie/dom) --> te 90% polskich gospodarstw juz prawdopodobnie nigdy nie bedzie stac na chociazby 1 cale BTC. Za kolejny cykl z duza doza prawdopodobienstwa 1 BTC bedzie juz poza zasiegiem 95-97% gospodarstw w PL.

Warto o tym pamietac mysle

Obrazek

Wróć do „Przedszkole”