Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ergorg » środa, 4 czerwca 2025, 08:23

maxi82 pisze: niedziela, 1 czerwca 2025, 23:45@łabondź2020 Zadaje się że po moim ostrzeżeniu sytuacja się uspokoiła. Zrobi się znowu obora to polecą urlopy dla wszystkich obrzucających się łajnem..
Kolega @łabondź2020 już nawet mi groźby na priv pisze:

A co do kursu to wygląda raczej na poprawienie dołka, struktura od lokalnego dołka wygląda na korektę spadków aniżeli dalszy impuls.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 08:27

mess_on_a_mission pisze: wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15Pytam z ciekawości, nie żebym się miał od was czegokolwiek nauczyć

W mojej ocenie nic się nie zmieniło. Wiesz, człowiek ma naturalną, ewolucyjną presję do wynajdowania porządku w chaosie, która czasami skutkuje widzeniem wzorów tam gdzie ich nie ma ;)

Twój "kanał" swoim górnym limitem nadal łączy punkty z 2 różnych cykli. Przypadek.
Dołu nie ma, a mediana nie jest w żaden sposób respektowana, bo ostatnią korektę lepiej tłumaczy obrazek poniżej.

Pytasz co dla mnie "zalegalizowałoby" Twoją figurę?
Po pierwsze: zawrotka w tym cyklu, spod górnej granicy i dołek między cyklami opierający się na dolnej granicy "kanału", czyli w okolicach 60K - 65K. To dałoby podparcie dołu na dwóch punktach, w dwóch cyklach, tak jak oparłeś górę.
Po drugie: AT działa tylko dlatego, że jest odbiciem ludzkiej psychologii i wiary graczy w AT. Twój kanał zacząłby działać, gdyby zaistniał w powszechnej świadomości uczestników rynku, mówiąc inaczej: gdyby znacząca część graczy w niego uwierzyła.

A na koniec fajny paradoks: jeśli sprawdzą się Twoje predykcje i za chwilę wybijemy ostro w górę przebijając górny limit kanału, będzie to dla mnie potwierdzenie, że... ten kanał nigdy nie istniał :)
Bo przewidywania tego wybicia są dość powszechne, a chyba mało kto potrzebował do niego hipotezy międzycyklowego kanału.

Dla mnie ten kanał neguje nie mój upór, a brzytwa Ockhama.
Ale dopóki Ci się to sprawdza - na zdrowie! :)

korekta8.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 4 czerwca 2025, 09:38

mess_on_a_mission pisze: wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15Pytam z ciekawości, nie żebym się miał od was czegokolwiek nauczyć ;)

SVG Image

Dołączyłem szczyt z 2017 roku, żeby było magiczniej. Dodałem alternatywne wytyczenia, żeby pokazać zakres potencjalnego działania magii.

Uważam, że użycie tego narzędzia w takim kontekście jest pozbawione sensu. I piszę to jako ktoś, kto w serii postów czarował podobnie, a jednak inaczej.

Napisałem poprzednio w odpowiedzi do Ciebie:
fusywszklanejkuli pisze: środa, 15 stycznia 2025, 19:17 Narzędzia techniczne działają w jakimś stopniu dlatego, że mówią pewną prawdę o kursie, a w jakimś dlatego, że wielu stosujących je techników widzi to samo lub robi to samo, co skutkuje samospełniającą się przepowiednią. (#)
Moim zdaniem nie mamy tu do czynienia z żadnym z powyższych. Nie chciałbym zostać posądzony o pouczanie kogokolwiek, więc nie będę rozwijał.

Nie zapominajmy też o relacji czarów do rzeczywistości: nie byłoby Twojego posta, gdyby Trump nie spowodował załamania rynków akurat w takim czasie i przy takim kursie BTC. Niestety sprawczość przyznaję tu Trumpowi, a nie czarom.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Reputacja: 947
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » środa, 4 czerwca 2025, 10:35

Ale dojezdzaja krypto, smutno sie to czyta, zaczyna to wygladac identycznie jak z bankowoscia --> wsadzaja swoje smierdzace lapska coraz glebiej w dupe kazdemu obywatelowi.

Jak tak dalej pojdzie to niedlugo zeby wyslac cokolwiek/ghdziekolwiek ze swojego Ledgera to trzeba bedzie miec pozwolenie od pani Basi z US czy biura ds kontroli krypto.
https://bithub.pl/kryptowaluty/binance- ... karbowemu/

I czy to Binance, Coinbase czy Ledger Live --> nie ma zadnego znaczenia, wszystkie instytucje beda domyslnie raportowac prosto do US i rozsylac/dzielic danie po wszystkich krajach EU.

Nie rozumiem jakim cudem gieldy DEX sa tak malo popularne, czemu anonimowy handel p2p lezy i kwiczy.

Jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie po prostu zrobic wieloletni hodl i liczyc, ze akceptacja BTC w mainstreamie bedzie na tyle duza ze nie bedzie potrzeby wychodzenia do fiat w zadnym momencie bo cos czuje, ze za chwile bedzie jak w USA --> kazda transakca krypto-krypto bedzie opodatkowana.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » środa, 4 czerwca 2025, 12:56

fusywszklanejkuli pisze: środa, 4 czerwca 2025, 09:38nie byłoby Twojego posta, gdyby Trump nie spowodował załamania rynków akurat w takim czasie i przy takim kursie BTC. Niestety sprawczość przyznaję tu Trumpowi, a nie czarom.
- a ja natomiast uważam, ze sprawczość jest ściśle powiązana z czarami. Jeżeli samospełniająca się przepowiednia powinna rozpocząć swoją realizację, czasem wskazany jest czynnik odpalający np Trump, który w tym konkretnym momencie przy pomocy sprawczości przyśpieszył nieuniknione. Tu nie ma przypadków moim zdaniem.
Większa sprawczość powiązana z odpowiednim timingiem i nakreśloną przepowiednią, wywołuje lepsze efekty.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 4 czerwca 2025, 16:02

Tylko tu nie było żadnej samospełniającej się przepowiedni, bo w ten kanał lub w magiczną linię łączącą szczyty kolejnych baniek na wykresie w skali liniowej wierzy pewnie garstka uczestników rynku. Musielibyśmy także poruszyć kwestię uznaniowości sposobu wytyczania tego kanału i tej linii, a wtedy okazałoby się, że przepowiednia dla każdego wygląda trochę inaczej, co jeszcze komplikuje sprawę.

Były za to dużo bardziej przyziemne, lokalne obiekty wiary - oraz, bez żadnych wątpliwości, prawdy o kursie - podzielane przez bodaj wszystkich techników, przez co doskonale nadające się na samospełniającą się przepowiednię: konsolidacja 90-110k na BTC, a potem, już przy wybiciu w dół, podwójny szczyt na BTC i indeksach.

Na każdym kroku kluczowe było jednak dolewanie benzyny do ognia albo wycofywanie kolejnych blefów przez Trumpa, a w końcu konstatacja rynków, że zareagowały paniką na blef* pierwotny o drastycznym podniesieniu ceł na cały świat. I te bodźce** spowodowały gwałtowne wybicie z konsolidacji i realizację zasięgu podwójnego szczytu (w przypadku indeksów - z nawiązką), a potem odwrót w formie V. A przecież czysto technicznie mogło to się równie dobrze rozegrać tak jak kilka drobnych naruszeń dolnego ograniczenia megafonowej konsolidacji 03-10.2024 - bez poważnych spadkowych następstw.

Co rzecz jasna wcale nie znaczy, że nie można grać posługując się wyłącznie analizą techniczną i ignorując całą resztę. Przyczyna przyczyną, w takim podejściu jest nieistotna, ważne że skutek jest widoczny przy użyciu narzędzi technicznych, co umożliwia wnioskowanie o potencjalnych dalszych konsekwencjach.

* A w ostatnich dniach za sprawą TACO - Trump Always Chickens Out - Trump powszechnie stał się obiektem kpin.
** W przypadku BTC dodatkowo plotka i fakt-kapiszon o rezerwie potężnie zatrzęsły kursem.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
4

Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 16:50

fusywszklanejkuli pisze: środa, 4 czerwca 2025, 09:38nie byłoby Twojego posta, gdyby Trump nie spowodował załamania rynków akurat w takim czasie
Odwieczna dyskusja na temat "AT nie działa, bo rynkiem sterują newsy" i dziwi mnie, że akurat Ty przytaczasz taki argument. Gość wrzucił całkiem użyteczny kanał na który odpowiedzieliście całkiem bezużytecznym filozofowaniem ;) W poniższych cytatach sprzed paru lat można sobie zamienić "manipulacje grubasów" na "Trump" (nawet pasuje) a "ścianki" i "orderbooki" na cła i taco-srako, reszta treści się zgadza.
akos pisze: Dlaczego z uporem forsujecie w tym wątku założenia, że AT działa tylko w jakimś wyidealizowanym w bliżej nieokreślony sposób środowisku a w innym działa w sposób "nieklasyczny"? Co to znaczy? Pomyślcie o tym inaczej, to właśnie ścianki i inne rodzaje manipulacji kursem / nastrojami są jednymi z przyczyn powstawania różnego rodzaju formacji, trójkątów, flag, kanałów itd.

Dla utrwalenia :)

Cena rynkowa dyskontuje wszystkie wydarzenia mające na nią wpływ.
akos pisze: rynek dyskontuje wszystkie informacje mające znaczenie dla ceny. Początkujący inwestorzy też zaczynają kupować po wypłynięciu oficjalnych informacji dot. stóp podczas gdy gruba spekuła dawno już to przetrawiła. Tu jest bardzo podobnie dlatego, że choć przedmiot wyceny mocno się różni to psychika oraz rozkład wiedzy i siły portfeli graczy są z grubsza stałe na różnych rynkach
akos pisze: Zdefiniuj pojęcie "naturalny trend" :) Zgodnie z podstawowym założeniem analizy wykresu, AT dyskontuje wszystkie wydarzenia, więc i paniki a nawet szczególnie paniki i euforie, bo tym głównie napędzane są silne trendy (i jest to "naturalny" na giełdzie napęd ;)). Za odrzuceniem danego punktu bardziej przemawia przesłanka techniczna właśnie (np. 1 knot poza linią) niż wyjaśnienie fundamentalne czy to co stało za knotem było ważne czy nieważne.
:arrow:
akos pisze: Po raz kolejny pojawia się sporo marudzenia, że ścianki, że manipulacja itd. Zapominacie o jednym z najistotniejszych przykazań "katechizmu" analizy technicznej jakim jest twierdzenie:

Cena rynkowa dyskontuje wszystkie wydarzenia mające na nią wpływ.

Skoro wszystkie to również ścianki, które wynaleziono na długo wcześniej zanim ktokolwiek pomyślał o wynalezieniu kryptowaluty. Tak więc zbiór obserwacji dot. wykresów zwany analizą techniczną, który ludzie gromadzą od dziesiątek lat również zawiera w sobie różnorakie manipulacje, zagrywki insiderów, hype, fud i ich wzmacnianie a także wszelkiego rodzaju kiwki jakie wymyślili gracze giełdowi, działanie całego przekroju portfeli od grubych po chuderlaków oraz wszelkich poziomów doświadczenia, od pro cwaniaków po januszy. Siła wiedzy zgromadzonej w tych obserwacjach polega w szczególności na tym, że można zaoszczędzić sobie wysiłku i czasu poświęconego na analizowanie orderbooka (choć na pewno taka analiza OB jest pożyteczna) i wyciągnąć mniej więcej te same wnioski patrząc na wykres i wskaźniki.
Analogicznie, kształt wykresu dyskontuje również brednie Trumpa, taco i każde inne srakako medialne, często wcześniej niż T. opublikuje je na BullshitSocial, ponieważ otoczenie "makera" może wiedzieć o jego pomysłach z wyprzedzeniem, zatem wyjaśnianie po fakcie, że dany kanał czy inny kształt zrealizował się, bo coś tam się zadziało w świecie:
a) przewiduje przeszłość i jest nieprzydatne w predykcji
b) pomija cały szereg innych czynników, które wykres również dyskontuje.
Zaś ortodoksyjny technik, który w ogóle nie śledzi newsów tylko wykres, mógłby powiedzieć po prostu "No i co z tego? U mnie działa". Co zresztą sam przyznajesz:
fusywszklanejkuli pisze: środa, 4 czerwca 2025, 16:02Co rzecz jasna wcale nie znaczy, że nie można grać posługując się wyłącznie analizą techniczną i ignorując całą resztę. Przyczyna przyczyną, w takim podejściu jest nieistotna, ważne że skutek jest widoczny przy użyciu narzędzi technicznych, co umożliwia wnioskowanie o potencjalnych dalszych konsekwencjach.
e:
zaskoczę Cię, że nie ma żadnej niespójności pomiędzy krytykowaniem tego, co krytykuję, a przyznawaniem tego, co przyznaję; po prostu nie każda kreska łącząca szczyty lub dołki na wykresie ma sens ;)
Jeśli działa to ma sens, jak każdy "wichajster", który się do czegoś przydaje, nawet jeśli wygląda nieprofesjonalnie zdaniem teoretyków ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » środa, 4 czerwca 2025, 18:00

mess_on_a_mission pisze: wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15zarówno przed powyższym postem jak pisałem o w/w kanale odniosło się do tej propozycji kilka osób

kiedy figura jest zbyt wyraźna i ma xyz punktów podparcia to jest to właśnie moment kiedy ta formacja przestaje istnieć i duzi gracze zaczynają grać przeciwko niej. Tak więc myślę że ten szczyt ze stycznia i dołek na 74 k to były potencjalne wejścia z najlepszym r/r.

Osobiście widzę możliwe zejście do okolic 93 k, ale jest też możliwe że budujemy fomo i np po jakimś boczniaku ruszymy w górę

Sry jeżeli powtarza się to z czymś co napisałeś, ale z natury nie czytuję długich postów osób, które w tych postach sami siebie namiętnie cytują (dlatego np w ogóle nie czytuję postów @akos a)

PS. Jak tam samopoczucie po niedzieli małe forumowe lewuski :D ?
Brave New World

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 4 czerwca 2025, 19:34

new06 pisze: środa, 4 czerwca 2025, 18:00kiedy figura jest zbyt wyraźna i ma xyz punktów podparcia to jest to właśnie moment kiedy ta formacja przestaje istnieć i duzi gracze zaczynają grać przeciwko niej.
nie kazdy wieloryb to "gracz" zainteresowany figurami i analiza techniczna.
Saylora myslisz interesuje analiza techniczna i figury kiedy regularnie co weekend zasysa (DCA) za miliardy $?
GME ktore zassalo bitow za miliard $ ostatnio przy ATH?
Rzad Niemiec ktory sprzedawal za 1/2 ATH gdy "pewne" bylo ze jedziemy na minimum x2 czy x3 w tym cyklu?

To wszystko tluste wieloryby a kupuja nie wg kanalow (przynajmniej takich lokalnych rysowanych tutaj kazdego dnia) a wg narracji w ktorej BTC pozera dowolne inne aktywa finansowe w nieodleglej przyszlosci (nie tyczy sie Niemiec ma sie rozumiec - o nich za kilka lat beda memy jak o kolesiu z pizzami ;P)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 4 czerwca 2025, 19:42

adamjttk pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:34Saylora myslisz interesuje analiza techniczna

myślę że nie bo Saylor niczego nie gra, on po prostu skupuje otc.

A wieloryby jak najbardziej są zainteresowane figurami, bo wiedzą że narybek na nie patrzy
Brave New World

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 19:44

akos pisze: środa, 4 czerwca 2025, 16:50Jeśli działa to ma sens, jak każdy "wichajster", który się do czegoś przydaje, nawet jeśli wygląda nieprofesjonalnie zdaniem teoretyków

Ale jak działa?
Chciałbym wiedzieć jakie dokładnie predykcje i zyski (i kiedy) dał autorowi ten konkretny "kanał".
Ten kanał to jest właśnie czysta teoria.

PS. Widzę, że w swojej interpretacji AT jesteś bliski najbardziej ekstremalnej opinii jaką kiedyś usłyszałem: "jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni" i to włącznie z czarnymi łabędziami.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » środa, 4 czerwca 2025, 20:09

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:44 PS. Widzę, że w swojej interpretacji AT jesteś bliski najbardziej ekstremalnej opinii jaką kiedyś usłyszałem: "jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni" i to włącznie z czarnymi łabędziami.
Rynek dyskontuje wszystko. :roll:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 20:10

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:44Chciałbym wiedzieć jakie dokładnie predykcje i zyski (i kiedy) dał autorowi ten konkretny "kanał".
O zyski pytaj autora a predykcje to jak w przypadku kanałów: bandy, mediany itd. jako miejsca potencjalnych zmian trendu.
ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:44Widzę, że w swojej interpretacji AT jesteś bliski najbardziej ekstremalnej opinii jaką kiedyś usłyszałem: "jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni" i to włącznie z czarnymi łabędziami.
Nic takiego nie wynika z tego co napisałem.

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
1

Postautor: dugimobile » środa, 4 czerwca 2025, 20:42

dugimobile pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:06Czy ktoś używa bitcoinwisdom? Czasami pojawiają się u mnie pewne linie (same się pojawiają ) i właśnie dotknęło u mnie takiej linii. Stawiam long.
Panowie bez ściemy pisałem w styczniu o samopojawiających się liniach i obiecałem, że jak coś znowu podobnego się odjebie to wrzucę wykres, dziś wpadła. Wiem, że to słabe... dodaję poprostu, to nie moje dzieło...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 22:25

ekonokomik pisze: Napisałeś, że wszystkie wydarzenia są w AT, bo kurs dyskontuje wszystkie informacje. To to samo, tylko inaczej powiedziane :)
Nie, bo to co napisałem nie jest równoważne z Twoją interpretacją "deterministyczną", w której dodatkowo skutek (wykres) determinuje w tajemniczy sposób przyczynę. Wydarzenia przyszłe i nie przewidziane przez żadnego uczestnika rynku zapiszą się na wykresie dopiero gdy wystąpią. A z drugiej strony nie wszystko co się rysuje musi mieć koniecznie jakieś wydarzenie w tle.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 22:48

@akos Cóż, widocznie źle zrozumiałem to:
akos pisze: środa, 4 czerwca 2025, 16:50Analogicznie, kształt wykresu dyskontuje również brednie Trumpa, taco i każde inne srakako medialne, często wcześniej niż T. opublikuje je na BullshitSocial, ponieważ otoczenie "makera" może wiedzieć o jego pomysłach z wyprzedzeniem

Bo jeśli kurs potrafi "przewidzieć" pewne zdarzenia, to można powiedzieć, że zdarzenia te "magicznie" pojawiają się, gdy kurs ich oczekuje. Ja nie widzę tu różnicy. To tylko inne opowiedzenie tego samego.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 23:18

ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 22:48Ja nie widzę tu różnicy.
A widzisz tekst, który cytujesz i masz przed oczami?
ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 22:48ponieważ otoczenie "makera" może wiedzieć o jego pomysłach z wyprzedzeniem
Wiedza insiderska (na przykład, bo to nie jedyna możliwość) a nie metafizyka.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » czwartek, 5 czerwca 2025, 11:05

Ale nuda (i mowie to z pelna swiadomoscia patrzac na BTC 5% ponizej ATH)

Brakuje tu jeszcze tapniecia na BTC do 80-90k i wtedy alty do absolutnego piekla.
Jak pod koniec cyklu i w teoretycznym "altsezonie" zobaczymy doge po 0,1$, ETH po 1500$ czy inny DOT po 3$ to 90% retailu obsra sie na kolorowo i bedzie lizac straty przez kolejne kilka lat. Generacyjni baghodlerzy shitcoinow. W sumie byloby piekne cykliczne wyleszczenie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » czwartek, 5 czerwca 2025, 11:37

ekonokomik pisze: Najwyraźniej nie umiem przekazać mojej myśli. Dla mnie to tylko inne, przewrotne spojrzenie na tę samą sprawę. Nie ma tu żadnej metafizyki., Ale nie warto ciągnąć offtopa.
Najwyraźniej nie umiesz zrozumieć mojej myśli. Wyjaśnię po raz ostatni, ponieważ wprowadzasz w błąd. Napisałeś
ekonokomik pisze: środa, 4 czerwca 2025, 19:44jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni
To nie jest "to samo" co ja napisałem, to nie są równoważne twierdzenia. Najprostszy przykład sprzeczny z powyższą błędną interpretacją to:
- z AT wynika potencjalne odbicie od wsparcia / oporu
- ruchowi na wykresie nie odpowiada żaden "breaking news", ponieważ w tym przypadku sama psychologia rynku wyjaśnia to co przewidzieć może AT.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 5 czerwca 2025, 12:01

@akos Ale ja nigdy nie twierdziłem, że każdemu (!) ruchowi na wykresie wynikającemu z AT musi odpowiadać wydarzenie w świecie rzeczywistym.

Po prostu zauważyłem, że jeśli wykres dyskontuje newsy/wydarzenia ze świata, również te nie ogłoszone publicznie (bo "przeciekają" do wykresu np. poprzez ruchy insiderów), to w takim przypadku pozornie może to wyglądać tak, jakby AT przewidywała niespodziewane wydarzania w świecie rzeczywistym, albo jakby pojawiały się one jak na zawołanie wtedy gdy wg wykresu powinny się pojawić.

A zupełnie inną sprawą jest oczywiście, że AT działa najczęściej na zasadzie samospełniającej się przepowiedni, czyli figury działają, jeśli odpowiednio duża frakcja graczy jest wyedukowana z AT i wierzy, że działają. Wtedy żadne wydarzenia nie są potrzebne.

Wróć do „Przedszkole”