Kolega @łabondź2020 już nawet mi groźby na priv pisze:

A co do kursu to wygląda raczej na poprawienie dołka, struktura od lokalnego dołka wygląda na korektę spadków aniżeli dalszy impuls.

Postautor: ergorg » środa, 4 czerwca 2025, 08:23
Kolega @łabondź2020 już nawet mi groźby na priv pisze:
ergorg
Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 08:27
mess_on_a_mission pisze: ↑ wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15Pytam z ciekawości, nie żebym się miał od was czegokolwiek nauczyć
ekonokomik
Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 4 czerwca 2025, 09:38
mess_on_a_mission pisze: ↑ wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15Pytam z ciekawości, nie żebym się miał od was czegokolwiek nauczyć
Moim zdaniem nie mamy tu do czynienia z żadnym z powyższych. Nie chciałbym zostać posądzony o pouczanie kogokolwiek, więc nie będę rozwijał.fusywszklanejkuli pisze: ↑ środa, 15 stycznia 2025, 19:17 Narzędzia techniczne działają w jakimś stopniu dlatego, że mówią pewną prawdę o kursie, a w jakimś dlatego, że wielu stosujących je techników widzi to samo lub robi to samo, co skutkuje samospełniającą się przepowiednią. (#)
fusywszklanejkuli
Postautor: adamjttk » środa, 4 czerwca 2025, 10:35
adamjttk
Postautor: everman » środa, 4 czerwca 2025, 12:56
- a ja natomiast uważam, ze sprawczość jest ściśle powiązana z czarami. Jeżeli samospełniająca się przepowiednia powinna rozpocząć swoją realizację, czasem wskazany jest czynnik odpalający np Trump, który w tym konkretnym momencie przy pomocy sprawczości przyśpieszył nieuniknione. Tu nie ma przypadków moim zdaniem.fusywszklanejkuli pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 09:38nie byłoby Twojego posta, gdyby Trump nie spowodował załamania rynków akurat w takim czasie i przy takim kursie BTC. Niestety sprawczość przyznaję tu Trumpowi, a nie czarom.
everman
Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 4 czerwca 2025, 16:02
fusywszklanejkuli
Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 16:50
Odwieczna dyskusja na temat "AT nie działa, bo rynkiem sterują newsy" i dziwi mnie, że akurat Ty przytaczasz taki argument. Gość wrzucił całkiem użyteczny kanał na który odpowiedzieliście całkiem bezużytecznym filozofowaniemfusywszklanejkuli pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 09:38nie byłoby Twojego posta, gdyby Trump nie spowodował załamania rynków akurat w takim czasie
akos pisze: ↑ Dlaczego z uporem forsujecie w tym wątku założenia, że AT działa tylko w jakimś wyidealizowanym w bliżej nieokreślony sposób środowisku a w innym działa w sposób "nieklasyczny"? Co to znaczy? Pomyślcie o tym inaczej, to właśnie ścianki i inne rodzaje manipulacji kursem / nastrojami są jednymi z przyczyn powstawania różnego rodzaju formacji, trójkątów, flag, kanałów itd.
Dla utrwalenia
Cena rynkowa dyskontuje wszystkie wydarzenia mające na nią wpływ.
akos pisze: ↑ rynek dyskontuje wszystkie informacje mające znaczenie dla ceny. Początkujący inwestorzy też zaczynają kupować po wypłynięciu oficjalnych informacji dot. stóp podczas gdy gruba spekuła dawno już to przetrawiła. Tu jest bardzo podobnie dlatego, że choć przedmiot wyceny mocno się różni to psychika oraz rozkład wiedzy i siły portfeli graczy są z grubsza stałe na różnych rynkach
akos pisze: ↑ Zdefiniuj pojęcie "naturalny trend"Zgodnie z podstawowym założeniem analizy wykresu, AT dyskontuje wszystkie wydarzenia, więc i paniki a nawet szczególnie paniki i euforie, bo tym głównie napędzane są silne trendy (i jest to "naturalny" na giełdzie napęd
). Za odrzuceniem danego punktu bardziej przemawia przesłanka techniczna właśnie (np. 1 knot poza linią) niż wyjaśnienie fundamentalne czy to co stało za knotem było ważne czy nieważne.
Analogicznie, kształt wykresu dyskontuje również brednie Trumpa, taco i każde inne srakako medialne, często wcześniej niż T. opublikuje je na BullshitSocial, ponieważ otoczenie "makera" może wiedzieć o jego pomysłach z wyprzedzeniem, zatem wyjaśnianie po fakcie, że dany kanał czy inny kształt zrealizował się, bo coś tam się zadziało w świecie:akos pisze: ↑ Po raz kolejny pojawia się sporo marudzenia, że ścianki, że manipulacja itd. Zapominacie o jednym z najistotniejszych przykazań "katechizmu" analizy technicznej jakim jest twierdzenie:
Cena rynkowa dyskontuje wszystkie wydarzenia mające na nią wpływ.
Skoro wszystkie to również ścianki, które wynaleziono na długo wcześniej zanim ktokolwiek pomyślał o wynalezieniu kryptowaluty. Tak więc zbiór obserwacji dot. wykresów zwany analizą techniczną, który ludzie gromadzą od dziesiątek lat również zawiera w sobie różnorakie manipulacje, zagrywki insiderów, hype, fud i ich wzmacnianie a także wszelkiego rodzaju kiwki jakie wymyślili gracze giełdowi, działanie całego przekroju portfeli od grubych po chuderlaków oraz wszelkich poziomów doświadczenia, od pro cwaniaków po januszy. Siła wiedzy zgromadzonej w tych obserwacjach polega w szczególności na tym, że można zaoszczędzić sobie wysiłku i czasu poświęconego na analizowanie orderbooka (choć na pewno taka analiza OB jest pożyteczna) i wyciągnąć mniej więcej te same wnioski patrząc na wykres i wskaźniki.
e:fusywszklanejkuli pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 16:02Co rzecz jasna wcale nie znaczy, że nie można grać posługując się wyłącznie analizą techniczną i ignorując całą resztę. Przyczyna przyczyną, w takim podejściu jest nieistotna, ważne że skutek jest widoczny przy użyciu narzędzi technicznych, co umożliwia wnioskowanie o potencjalnych dalszych konsekwencjach.
Jeśli działa to ma sens, jak każdy "wichajster", który się do czegoś przydaje, nawet jeśli wygląda nieprofesjonalnie zdaniem teoretykówzaskoczę Cię, że nie ma żadnej niespójności pomiędzy krytykowaniem tego, co krytykuję, a przyznawaniem tego, co przyznaję; po prostu nie każda kreska łącząca szczyty lub dołki na wykresie ma sens![]()
akos
Postautor: new06 » środa, 4 czerwca 2025, 18:00
mess_on_a_mission pisze: ↑ wtorek, 3 czerwca 2025, 22:15zarówno przed powyższym postem jak pisałem o w/w kanale odniosło się do tej propozycji kilka osób
new06
Postautor: adamjttk » środa, 4 czerwca 2025, 19:34
nie kazdy wieloryb to "gracz" zainteresowany figurami i analiza techniczna.
adamjttk
Postautor: new06 » środa, 4 czerwca 2025, 19:42
new06
Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 19:44
ekonokomik
Postautor: ergorg » środa, 4 czerwca 2025, 20:09
Rynek dyskontuje wszystko.ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 19:44 PS. Widzę, że w swojej interpretacji AT jesteś bliski najbardziej ekstremalnej opinii jaką kiedyś usłyszałem: "jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni" i to włącznie z czarnymi łabędziami.
ergorg
Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 20:10
O zyski pytaj autora a predykcje to jak w przypadku kanałów: bandy, mediany itd. jako miejsca potencjalnych zmian trendu.ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 19:44Chciałbym wiedzieć jakie dokładnie predykcje i zyski (i kiedy) dał autorowi ten konkretny "kanał".
Nic takiego nie wynika z tego co napisałem.ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 19:44Widzę, że w swojej interpretacji AT jesteś bliski najbardziej ekstremalnej opinii jaką kiedyś usłyszałem: "jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni" i to włącznie z czarnymi łabędziami.
akos
Postautor: dugimobile » środa, 4 czerwca 2025, 20:42
Panowie bez ściemy pisałem w styczniu o samopojawiających się liniach i obiecałem, że jak coś znowu podobnego się odjebie to wrzucę wykres, dziś wpadła. Wiem, że to słabe... dodaję poprostu, to nie moje dzieło...dugimobile pisze: ↑ poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:06Czy ktoś używa bitcoinwisdom? Czasami pojawiają się u mnie pewne linie (same się pojawiają ) i właśnie dotknęło u mnie takiej linii. Stawiam long.
dugimobile
Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 22:25
Nie, bo to co napisałem nie jest równoważne z Twoją interpretacją "deterministyczną", w której dodatkowo skutek (wykres) determinuje w tajemniczy sposób przyczynę. Wydarzenia przyszłe i nie przewidziane przez żadnego uczestnika rynku zapiszą się na wykresie dopiero gdy wystąpią. A z drugiej strony nie wszystko co się rysuje musi mieć koniecznie jakieś wydarzenie w tle.ekonokomik pisze: Napisałeś, że wszystkie wydarzenia są w AT, bo kurs dyskontuje wszystkie informacje. To to samo, tylko inaczej powiedziane![]()
akos
Postautor: ekonokomik » środa, 4 czerwca 2025, 22:48
ekonokomik
Postautor: akos » środa, 4 czerwca 2025, 23:18
A widzisz tekst, który cytujesz i masz przed oczami?ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 22:48Ja nie widzę tu różnicy.
Wiedza insiderska (na przykład, bo to nie jedyna możliwość) a nie metafizyka.ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 22:48ponieważ otoczenie "makera" może wiedzieć o jego pomysłach z wyprzedzeniem
akos
Postautor: adamjttk » czwartek, 5 czerwca 2025, 11:05
adamjttk
Postautor: akos » czwartek, 5 czerwca 2025, 11:37
Najwyraźniej nie umiesz zrozumieć mojej myśli. Wyjaśnię po raz ostatni, ponieważ wprowadzasz w błąd. Napisałeśekonokomik pisze: Najwyraźniej nie umiem przekazać mojej myśli. Dla mnie to tylko inne, przewrotne spojrzenie na tę samą sprawę. Nie ma tu żadnej metafizyki., Ale nie warto ciągnąć offtopa.
To nie jest "to samo" co ja napisałem, to nie są równoważne twierdzenia. Najprostszy przykład sprzeczny z powyższą błędną interpretacją to:ekonokomik pisze: ↑ środa, 4 czerwca 2025, 19:44jeśli z AT wynika ruch, to w świecie rzeczywistym pojawi się wydarzenie, które ten ruch spowoduje/uzasadni
akos
Postautor: ekonokomik » czwartek, 5 czerwca 2025, 12:01
ekonokomik
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Pablos.Escobar65 i 29 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).