Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ergorg » czwartek, 30 stycznia 2025, 09:39

updownupdown pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 09:37ITP ITD tyle wnoszą moje posty, ile wnoszą posty o ciągłym straszeniu że to koniec hossy?

Kto straszy końcem hossy? Ja tam tylko zabezpieczam kapitał. Jak ktoś nie ma planu wyjścia z krypto to nie wróży nic dobrego ale faktem jest, że 90% ludzi a nawet więcej traci.
updownupdown pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 09:37Ciągle się tu czyta że gdzie ta ulica? Pełno tu ulicy.

Taa, zapakowana po uszy. Gdzie tu nowy kapitał w takim razie?

P.S.
Spoiler:
Ja ostatnie dni skupiłem mocno LTC jeszcze. Może powtórzyć ostatni rajd ripla.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
3

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 09:45

ergorg pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 09:39Taa, zapakowana po uszy. Gdzie tu nowy kapitał w takim razie?
Słuchaj, ja nie przekonuję, nie przekrzykuję się. Wrzucam swój scenariusz i to specjalnie teraz gdzie jest pełno narzekania i tego typu pytań. A czas zweryfikuje. Mogę się pomylić, sam jestem ciekaw jak to się potoczy, dlatego z altów wyskakuję na wiosnę bo więcej mi nie trzeba. Mi to co ktoś rozgrywa w moim portfelu nic nie zmieni więc nie wiem po co mam się obrażać za inne scenariusze.

I wiem że ten podpis niżej budzi śmieszność, ale zobaczymy. Tak samo budził w grudniu 2022 na koncie rubel - 100K$ do 25 roku.

BTC 300K$ październik 2025

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
9

Postautor: domator » czwartek, 30 stycznia 2025, 10:35

ekonokomik pisze: środa, 29 stycznia 2025, 22:27 i tak nikt normalny nie będzie inwestował w coś spoza pierwszej 100 czy max. 200
tez tak myslalem az zajrzalem na dexscreenera. Panie @ekonokomik moze sie okazac ze jestesmy kryptoboomersami. To sie troche zmienilo od czasu kiedy bylo BTC i LTC :-)
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:22

Widze, ze kurs BTC znowu uprawia edging ;)
Podnieci was, zacheci, obieca, zeby za kilka dni sie znowu zwalic na 90-95k ^^

Nie ma tak dobrze, cos czuje w kosciach ze sie jeszcze spooooro tygodni pomeczymy w tym range'u.
A wtedy alty dostana jeszcze bardziej po dupie.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:27

domator pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 10:35tez tak myslalem az zajrzalem na dexscreenera. Panie @ekonokomik moze sie okazac ze jestesmy kryptoboomersami. To sie troche zmienilo od czasu kiedy bylo BTC i LTC

Najpewniej masz rację. Ale to znaczy, że zatoczyliśmy koło. Popatrz: Bitcoin staje się właśnie mainstreamowym instrumentem inwestycyjnym dla wielkich korpo i rządów. To znaczy, że jutro przestanie być kojarzony z geekami, buntownikami i antysystemowacami, a zacznie być kojarzony z bankami i rządami. Jednocześnie przestanie być lubiany przez młodych-gniewnych. My, którzy dorobiliśmy się na Bitcoinie, zresztą też (z podobnych powodów, z jakich teraz Zetki zarzucają boomerom, że dorobili się w latach 90, a mieszkania dostali od partii za PRL, ale to dygresja).

Powiecie, że taka zmiana postrzegania Bitcoina jest niemożliwa? Przecież jeszcze chwilę temu był wręcz symbolem antysystemowości i walki z banksterką! No właśnie: był. A ta sama zmiana w postrzeganiu wydarzyła się przecież w przypadku Apple czy Google.

Co będzie dalej?
Obrażeni na Bitcoina młodzi-gniewni najpierw rzucą się na alternatywy, memcoiny i inne badziewie. A potem, może za rok, może za 10 lat, pojawi się jakiś nowy Satoshi, który wpadnie na genialny pomysł, przełom podobny do tego jakim był Bitcoin w 2010. Zetki (albo już ich dzieci) zakochają się w tym nowym wynalazku, bo będzie taki antysystemowy i... antybitcoinowy :lol:

I koło się zamknie.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:34

adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:22Nie ma tak dobrze, cos czuje w kosciach ze sie jeszcze spooooro tygodni pomeczymy w tym range'u.

A nie, no skoro taki wskaźnik przemawia za spadkami, to sprzedaję! :P

Zauważyłeś może, że przez czarnego łabędzia deepseekowego wyszliśmy dołem z trójkąta (zbudowanego zresztą też dość koślawo i chaotycznie przez co najmniej dwa newsy), zaliczyliśmy znów zejście <100K, a wczoraj i dziś ten deepseekowy pik został zniesiony w całości?

Nie sądzisz, że jest to pewna nauczka dla niedźwiedzi i powinniśmy, przynajmniej krótkoterminowo iść na północ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:35

ekonokomik pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:27Ale to znaczy, że zatoczyliśmy koło
Zgadzam sie. Z cala wypowiedzia. I przeciez to widac po kapitalizacji BTC i reszty projektow.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:40

ekonokomik pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:34Zauważyłeś może, że przez czarnego łabędzia deepseekowego wyszliśmy dołem z trójkąta (zbudowanego zresztą też dość koślawo i chaotycznie przez co najmniej dwa newsy), zaliczyliśmy znów zejście <100K, a wczoraj i dziś ten deepseekowy pik został zniesiony w całości?

Nie sądzisz, że jest to pewna nauczka dla niedźwiedzi i powinniśmy, przynajmniej krótkoterminowo iść na północ?

Pominąłeś pewien fakt bez którego mogło być wiele gorzej czyli wczorajsze FOMC i to jak Powell posłodził krypto porównując to do tego co było miesiąc temu 17 grudnia bodajże gdzie tak kolorowo się nie wypowiedział.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:42

@ekonokomik nie obraź się, ale brzmisz jakby ktoś cię wsadził do lodówki tak z 10 lat temu conajmniej i teraz wyciągną :twisted:
ekonokomik pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:27Przecież jeszcze chwilę temu był wręcz symbolem antysystemowości i walki z banksterką!
No a zaraz banksterka będzie mogła go oferować w swoich przybytkach na co wskazywałaby wczorajsza wypowiedź Powella :lol:

Natomiast dla mnie, pomimo całej tej banksterskiej otoczki, kyc, etf itd, btc ma i będzie mieć wciąż ogromną wartość.

Ostatnio zmieniony czwartek, 30 stycznia 2025, 11:44 przez updownupdown, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:43

ekonokomik pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:34
adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:22Nie ma tak dobrze, cos czuje w kosciach ze sie jeszcze spooooro tygodni pomeczymy w tym range'u.

A nie, no skoro taki wskaźnik przemawia za spadkami, to sprzedaję! :P
Zauważyłeś może, że przez czarnego łabędzia deepseekowego wyszliśmy dołem z trójkąta (zbudowanego zresztą też dość koślawo i chaotycznie przez co najmniej dwa newsy), zaliczyliśmy znów zejście <100K, a wczoraj i dziś ten deepseekowy pik został zniesiony w całości?
Nie mowie o spadkach, mowie o muleniu i kolejnym psychicznym meczeniu w zakresie 90-110k przez wiele tygodni - fejkowe wzrosty, fejkowe spadki po nascie %

To, ze spadki spowodowane chinskim AI zostaly zniesione w caloscii ---> GRATULUJE bo pisales o tym pierwszy i sprawdzilo sie w 100%!
Natomiast te spadki i ich zniesienie nie maja znaczenia --> ciagle mulimy sobie 90-110k

Jak na moje przypomina mi to schemat ostatnich kilkunastu miesiecy ---> mulimy, mulimy az nagle z dupy bez zadnej przyczyny w tydzien rosniemy sobie kilkadziesiat %. A potem znowu miesiace mulenia.

Zmienie zdanie jak zobacze np niedlugo 120k czy 130k (za kilka tygodni) ale mi to na chwile obecna wyglada na STALY, MOZOLNY wzrost na kursie bita wraz z pochlanianiem go OTC przez instytucje. Zmiennosc nie jest duza, spadki nie sa duze, mamy 90% czasu mulenie i pozniej szybkie wzrosty na kolejne pieterko.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » czwartek, 30 stycznia 2025, 11:52

adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:43Nie mowie o spadkach, mowie o muleniu i kolejnym psychicznym meczeniu w zakresie 90-110k przez wiele tygodni - fejkowe wzrosty, fejkowe spadki po nascie %

No dobrze, rozumiem, mulenie, a nie spadki, ale dlaczego?
Jakieś argumenty poza "łamaniem w kościach", wskaźniki?

Mamy boczniaka, z lekkimi wzrostami, powiedzmy od 2 miesięcy.
Skąd pomysł, że te "szybkie wzrosty" przyjdą za miesiąc, a nie jutro?

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 12:01

To ja wrzucę swoje kreski.

Uważam że zrobimy poziomy około 150k$ do początku kwietnia. Impulsem będzie wyjście ponad 110k$. Najlepiej w tym tygodniu jeszcze, ewentualnie może w kolejnym. Dalsze przeciąganie dla mnie będzie znakiem ostrzegawczym. Obecnie panuję strach że będziemy siedzieć w konsoli i zrobimy ponownie zawrotkę na 90k. Powyżej 110k$ powinna pójść mocna rakieta która uruchomi również i alty.

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 12:25

ekonokomik pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:52
adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 11:43Nie mowie o spadkach, mowie o muleniu i kolejnym psychicznym meczeniu w zakresie 90-110k przez wiele tygodni - fejkowe wzrosty, fejkowe spadki po nascie %

No dobrze, rozumiem, mulenie, a nie spadki, ale dlaczego?
Jakieś argumenty poza "łamaniem w kościach", wskaźniki?
Mamy boczniaka, z lekkimi wzrostami, powiedzmy od 2 miesięcy.
Skąd pomysł, że te "szybkie wzrosty" przyjdą za miesiąc, a nie jutro?
Moje argumenty --> stopy procentowe sa wysokie, pieniadz drogi i retail po prostu nie robi zakupow fomo, nie nakreca zadnej banki w doslownym tego slowa znaczeniu. Moze bedzie banka za 2-3 lata jak (jezeli) stopy procentowe zjada w okolice 0-2% a gotowka na koncie bedzie znow parzyc.

Na dzisiaj wzrosty sa praktycznie liniowe i spowodowane wielomiliardowymi zakupami OTC i kurs sobie muli,muli, dziesiatki-setki tysiecy BTC zmienia rece (OTC) az nastepuje maly supply shock i cena sie teleportuje kilkadziesiat % do gory i pozniej powtorka z rozrywki.

Nie znam sie, komentuje to co widze - jak na moje na chwile obecna mamy liniowe, instytucjonalne zakupy ktore powoli, schodkowo, systematycznie pchaja kurs do gory.

Moze po prostu nie byc zadnej wiekszej banki w tym cyklu (ani wiekszych spadkow po cyklu).

Bierze ktos pod uwage ze w 2025r po prostu sobie dojedziemy np do 150-160k, potem pomulimy z jakimis spadkami 20-30% (bo koniec banki) a potem w 2026r bedziemy sobie mozolnie rosnac dalej? Taka opcja mi sie wydaje na dzis najbardziej prawdopodobna po tym co po prostu widze na kursie.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
2

Postautor: Hoyden » czwartek, 30 stycznia 2025, 12:29

DjVegas98 pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 00:40Ktoś tu jeszcze się łudzi odnośnie wystrzału na ETH? xD
Ja tak myślę, że skoro nie ma żadnego wystrzału od II połowy 2022, to co nagle teraz ma być magiczna pompa rzędu kilkadziesiąt % na ETH/BTC?
Przy jakiej cenie za BTC miałoby to teoretycznie się stać?
150k/250k?
Możliwe, że hossa się skończy a tutaj nic się nie podzieje.
Szanse, że ten muł ruszy, IMO spadają z każdym dniem.
Grubo ponad 9

Tak odnośnie eth to jak pisałem wcześniej jak zrobi 0.05 BTC to będzie szczyt i max. konkurencja zabrała ETH dużo kasy z tortu, i w tym cyklu nie będzie takiego wystrzału jak w poprzednich że eth odjechało z 0.03 na 0.08 w pół roku do czerwca roku hossy czyli 2017 , 2021 i teraz 2025 . Vitalik i fundacja eth sprzedają non stop eth pewnie z posów które mają jego znajomi co nim manipulują od przejścia na posa . sam VItalik to przygłup jakich mało i robi zwykle negatywny wizerunek dla eth jak tylko się wypowie . Dlatego społeczność chce jego usunięcia od projektu - co mu napisali to się obraził i powiedział jak dziecko że nie odejdzie. Wieszczę upadek eth od 2026 r w górę i że ten projekt zamieni się w to co zamieniło się LTC i ETC. to prawie pewne jak obecna struktura zarządzania projektem się nie zmieni. A nie wygląda na to bo znajomki vitalika z fundacji eth mają wagony eth które im na posach pracują. to oni naciskali vitalika aby eth przeszło z dobrego i mocnego POW'a na POS'a co było totalnym idiotyzmem, górnicy jako tako jeszcze potrafili kontrolować gas price i opłaty transakcyjne . sieć była rozproszona teraz jest mocno zcentaralizowana. Do tego masowe ucieczki developerów z ETH . Do tego to co jest w tej chwili kamieniem węgielnym ETH czyli DEXY jak np uniswap - który niedawno właśnie ogłośił odejście z sieci ETH na rzecz innej sieci - swoją drogą nie znam do końca tematu czy się już określili kiedy wychodzą z eth i na co - tego nie wiem ale ogłośili ponoć . Czyli powoli szczury z titanika zaczynają uciekać. Czy Vitalik to zatrzyma ? osobiście wątpię bo jest manipulowany przez osoby które mają w ch. ETH a mają wyjebongo na rozwój tego projektu byle z cytryny wyciągnąć tyle siana ile się da . Dramat jednym słowem - tak to jest jak się w zbyt chciwych rękach i ilościowo małych rękach zostawi tak ogromny projekt z potencjałem. Dlatego BTC wygrywa głownie dzięki temu że można go kopać :) Nie daj bóg aby ktoś kiedyś pomyślał go przenieść na jakiegoś debilnego posa.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 12:34

adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 12:25stopy procentowe sa wysokie, pieniadz drogi i retail po prostu nie robi zakupow fomo, nie nakreca zadnej banki w doslownym tego slowa znaczeniu.
Taka ciekawostka, w 2015-2017 rośliśmy w okresie podnoszenia stóp %

Obrazek
adamjttk pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 12:25Bierze ktos pod uwage ze w 2025r po prostu sobie dojedziemy np do 150-160k, potem pomulimy z jakimis spadkami 20-30% (bo koniec banki) a potem w 2026r bedziemy sobie mozolnie rosnac dalej? Taka opcja mi sie wydaje na dzis najbardziej prawdopodobna po tym co po prostu widze na kursie.
Myślę że sporo takich scenariuszy się przewija. Według mnie za około 10-20 lat dopiero będzie to tak wyglądać. A póki co trzeba uzbroić się w cierpliwość. Zobaczycie że dziki czas przed nami. :lol:

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 12:57

updownupdown pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 12:34Taka ciekawostka, w 2015-2017 rośliśmy w okresie podnoszenia stóp %

Ale w 2015r kapitalizacja BTC wynosila ~3 miliardy $
To tyle co dzis market cap jakiegos ALGO czy ATOM :D
Przy takiej mikro kapitalizacji to imho koszt pieniadza nie mial zadnego znaczenia, dzisiaj market cap BTC jest ~700x wiekszy wiec sila rzeczy trzeba duzo hajsu zeby bujnac lodzia.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » czwartek, 30 stycznia 2025, 13:44

@adamjttk No tak tylko że wtedy rosły przede wszystkim indexy amerykańskie, a tam kapitalizacja jest jednak trochę większa 8-)

SPX:
Obrazek

A sam BTC podłącza się do trendu, czy tego chcemy czy nie. :lol:

Poza tym rynek krypto było wtedy dużo bardziej negatywnie oceniany niż teraz.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » czwartek, 30 stycznia 2025, 14:36

updownupdown pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 13:44@adamjttk No tak tylko że wtedy rosły przede wszystkim indexy amerykańskie, a tam kapitalizacja jest jednak trochę większa

Nie mi oceniac indeksy sprzed 10 lat.
Moj argument imho jest logiczny - 10 lat temu podaz pieniadza miala zerowy/bardzo maly wplyw na wzrosty bo nie trzeba bylo duzo gotowki retailu zeby zapewnic grube wzrosty. Wystarczyl hype.

Dzisiaj na samym hype mozesz wywindowac altcoina Trump na chwile ale zeby zapewnic roczna pompke z prawdziwego zdarzenia na BTC z 2B MC trzeba MNOSTWO gotowki z rynku sciagnac a to po prostu nie jest latwe gdy raty za dom czy auto poszly do gory o kilkadziesiat %, gdy spozywka zdrozala dwukrotnie etc etc Kowalski nie ma taniego pieniadza w kieszeni zeby go gdzies (np na BTC) przepuscic.
Goraczka AI tez nie pomaga gdy przecietny Kowalski widzi ze NVIDIA zdrozala 10x krotnie przez 2 lata czy inna Meta 7x krotnie - tam tez duzo pieniedzy retailu ucieklo, nie oszukujmy sie. Co by nie mowic inwestycja w Nasdaq jest jednak troche bezpieczniejsza niz w BTC gdzie jeden zly klik i znika Ci majatek.

Dzisiaj imho wzrosty sa sponsorowane glownie Microstrategy czy Blackrockiem ktore skupuja OTC i dlatego te wzrosty sa jakie sa (dziwne i nieoczywiste i nagle, niespodziewane)

Moge sie oczywiscie mylic w 100%, pozyjemy zobaczymy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 stycznia 2025, 14:39 przez adamjttk, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » czwartek, 30 stycznia 2025, 14:38

Hoyden pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 12:29Dlatego BTC wygrywa głownie dzięki temu że można go kopać :)
Ach... tak... kopanie BTC. Tyle zwykłych ludzi na świecie może dzięki kopaniu zarobić na swoje utrzymanie. Nie to co te wstrętne scentralizowane posy, które promują tylko ludzi z hajsem, a kopać BTC to może K A Ż D Y. Oby tylko nie doszło kiedyś do tego, że kopać będą jakieś wielkie korporacje w jakichś wielkich halach, na jakichś specjalnie projektowanych kąkuterach i preferencyjnym prądzie. Musze kończyć, bo mi się domowa koparka btc przegrzewa! :mrgreen:

Początkujący
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0

Postautor: monocykl » czwartek, 30 stycznia 2025, 15:51

Kiwajakotako pisze: czwartek, 30 stycznia 2025, 07:18Trump skupuje ostatnio dużo Eth, chyba nie po to aby stracić

kupuje za jakies drobne , generalnie nic nie znaczacy zakup dla ceny , zrzucam 50% eteru powyzej 3800

Wróć do „Przedszkole”