Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: SKULL » piątek, 1 listopada 2024, 17:37

Jahu cytuj poprawnie i nie przekręcaj znaczenia zdania.
updownupdown pisze: piątek, 1 listopada 2024, 15:38BTC - długoterminowo, memy - moda tego cyklu
A nie jak Ty zaznaczyłeś :mrgreen:
updownupdown pisze: piątek, 1 listopada 2024, 15:38długoterminowo, memy
Tam jest PRZECINEK :!:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
4

Postautor: everman » piątek, 1 listopada 2024, 19:32

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 17:22Wszystkie alty, z memami na czele idą do śmietnika, bo są kompletnie bezwartościowe
memy tak alty nie wszystkie np transfery po sieci bsc śmigają elegancko, niskie koszty transakcji na pancake i za bnb czyli swapowe tokeny tez można przy okazji obracać itd...
BTC long term i bezpieczny skarbiec ale nie każdy alt to gowno bo za nimi stoją rozwiązania przydatne o czym tez wspominałem wcześniej opisując inne alty.
Kiedyś LTC był bardzo przydatny teraz wyparty przez lepsze i nowsze. Jak dla mnie mógłby przestać istnieć po co spekulacją na nim przeciągać nieuniknione.
Na dłuższą metę wiele altow zostanie zastąpionych, ale to cena rozwoju i nie nazwałbym ich bezwartościowymi tzn. nie wszystkich, bywają przydatne aby całość tego ekosystemu mogła sie rozwijać.

Sam BTC bez reszty jest tu nie potrzebny do niczego i reszta bez BTC tez nie przetrwa.

----------

Ciekawie się zrobi jak BTC spadnie niżej np tak

SVG Image

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
3

Postautor: Jahu » piątek, 1 listopada 2024, 19:57

everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:32nie każdy alt to gowno bo za nimi stoją rozwiązania przydatne o czym tez wspominałem wcześniej opisując inne alty.
Jak już kiedyś pisałem, chętnie poznam jakiekolwiek zastosowanie altów poza stablecoinami, bo ja takiego nie widzę. Samo obracanie żetonami w kasynie to za mało, bo do tego nawet blockchain jest niepotrzebny. Poza tym umówmy się, że hazard i działania nielegalne pomijamy.
everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:32Na dłuższą metę wiele altow zostanie zastąpionych
Jak jedna piramida finansowa upada i na jej miejsce pojawia się nowa, to nie nazwałbym tego zastąpieniem.
everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:32ale to cena rozwoju
Ale tu nie ma żadnego rozwoju. Innowacja to blockchain, a reszta to teatr mający na celu wyciągnięcie kasy od naiwniaków. Nie ma tu żadnego rozwoju. Mamy ETH, XRP, ADA, które "rozwijają się" już wiele lat i nadal nie znaleziono dla nich żadnego zastosowania w realnym świecie.
everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:32Sam BTC bez reszty jest tu nie potrzebny do niczego
Przecież jest tylko kwestią czasu jak BTC zostanie sam bez reszty. Jak sam Saylor powiedział, BTC to nie jest 60% tylko 96% rynku. Im później się to zrozumie tym więcej pieniędzy się straci. Wszystko w temacie.

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: KingKanPL » piątek, 1 listopada 2024, 20:07

Nie da się czytać forum jak nie ma krótkich konkretów, słabe 2x 4h nam się szykują prawdopodobnie będziemy testować 68-67520

Zobaczymy czy po zamknięciu spx BTC i reszta będzie żyć swoim życiem czy będzie miało tendencję spadkową jak poprzedniej nocy

Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
2

Postautor: odoja » piątek, 1 listopada 2024, 21:06

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 17:22
updownupdown pisze: piątek, 1 listopada 2024, 15:38długoterminowo, memy
Chyba gorzej się poczułeś, albo trollujesz. Wszystkie alty, z memami na czele idą do śmietnika, bo są kompletnie bezwartościowe i nikomu niepotrzebne. I to łącznie z ETH. W tej chwili alty są wysysane na rzecz BTC, kiedy BTC wystrzeli do $100k to alty oczywiście odbiją, ale będzie to dużo słabszy alt season niż 4 lata temu, starsze alty na pewno nawet nie zbliżą się do szczytów z 2021, nowe alty pewnie zrobią swoje ATH, którego już nigdy potem nie przebiją, na zasadzie pump & dump, bo fakt, tam właśnie pójdzie ta ulica, a nie do BTC. Tu horyzont jest 2-3 miesiące na fali euforii, a potem równia pochyła do piekła, jaki długi termin, żaden alt nawet nie zbliżył się do BTC w długim terminie.
Moim zdaniem to będzie najlepszy alt season w historii, jak każdy kolejny. Ciężko tego nie zauważyć. A starsze alty w wiekszości przypadków nigdy nie zbliżały się do swoich poprzednich szcytów, typowo. Jednak podczas marca-kweitnia-maja było widać, że alty maja się świetnie, o wzrostach, o jakich btc może jedynie pomarzyć, ale btc nie jest od tego już. On jest dawcą kapitału dla reszty. Bez żadnej filozofii i doczepiania ideologii. Dawca kasy ,kropka. Tak było od samiuteńkiego początku. Tak gwoli ścisłości btc też jest bezwartościowy, wystarczy prąd odłączyć, albo tylko serwery,kopalnie, kompy ludzi, koniec, nie ma btc ;). Aczkolwiek lepiej poczekać na fakty ,dokona się w jedną albo drugą stronę tak czy siak. Ale to jest ta sama śpiewka za każdym razem, odnośnie wszystkiego w krypto i btc i altów. Ja jestem przekonany w 99% , że alty dadzą dużo zarobić, ale oczywiście, że nie wszystkie, jak zawsze się dużo potraci na nich.

Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
updownupdown pisze: piątek, 1 listopada 2024, 15:38
Podsumowując, tylko BTC i memy moi umiłowani!!! BTC - długoterminowo, memy - moda tego cyklu, jak ICO, DEFI, NFT itp. Z daleka od starych kojnów i nowych VC z unlockami. Zakończycie hossę rozczarowani.
Memy... pewnie coś z nich będzie, ale rynki warte grube miliardy, jak gaming i AI myślę dadzą lepiej zarobić. Szczególnie w długim terminie, bo one nigdy nie znikną, i są nieco bardziej poważne niż MEMY...

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » piątek, 1 listopada 2024, 21:35

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Czy ty jesteś ślepy? Nie widzisz co się dzieje? Nie zauważyłeś, że nastąpiła podmiana spekulantów? Że jest całkowity brak ulicy i krypto dzieciaków, a starzy hodlerzy jak my już nie tradują? I że BTC od jakiegoś czasu lubi kopiować ruchy S&P, czego jeszcze w 2017 roku nie było? Nie zauważyłeś, że od 8 miesięcy jesteśmy na ATH, które dotychczas wybijaliśmy z impetem rozpoczynając pionowe wzrosty? To jest odklejka wręcz kosmiczna.

W poprzednim poście pokazałem Ci na liczbach i faktach, że póki co kompletnie NIC z tych Twoich dywagacji nie wynika.
A dokładniej, że nie zdarzyło się nic na wykresie Bitcoina, co pozwalałoby przypuszczać, że odszedł od swojego cyklu halvingowego.
Zgadzają się i kształt i tajming.
Więcej! Jeśli ktoś zwraca uwagę na ATH, to w tym cyklu jesteśmy nawet trochę "do przodu" bo w poprzednich cyklach ATH było osiągane później. I stąd zresztą dynamika przebijania ATH w tamtych bańkach. Po prostu osiągano je już w fazie bardziej dynamicznych wzrostów.
Ale że w poprzedniej bańce ATH było skarlałe z powodu Covid, to tym razem osiągnęliśmy je szybciej: jeszcze w fazie przedbańkowej niepewności.

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Co takiego? Ile? Biorąc pod uwagę bańkę w 2017 gdzie zrobiliśmy $20k to dziś 7 lat później jesteśmy na poziomie $70k, co uwzględniając inflację daje jedynie 170% zysku. Przez 7 lat! A od 3 lat stoimy w miejscu na $65k.

No teraz wyjaśniło mi się, czemu po moich wyliczeniach brniesz jeszcze w dyskusję. Nie umiesz liczyć.
Wykres Bitcoina od jego początku aż do dnia dzisiejszego ma charakter cyklicznych baniek. Więc porównanie szczytu jednej bańki z momentem ledwo po wyjściu z dołka innej nie ma żadnego sensu. Kombinujesz liczbami pod swoją tezę.
Jakbyś nie porównywał nie udowodnisz, że możliwość zarobienia 1900% w trzy lata, a potem kilkuset % w kolejne 2 lata to "stanie w miejscu".

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Do ilu spadło nie ma znaczenia, bo to tylko szum.

Kolejna genialna myśl. Spadek o 75% to dla Ciebie "szum"?
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Równie dobrze mógłbym powiedzieć ze od marca 5 razy wzrosło z $60k do $70k, więc to 5x15% i to też nieźle.

Nie, nie równie dobrze. To był okres boczniaka po wyjściu z bessy, który miał miejsce również w poprzednich bańkach. Precyzyjnie wg schematu cykli halvingowych.
I czym innym jest zmienność tygodniowa a czym innym cykle halvingowe.
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53 Ostatnia bańka dała nam wzrost od $10k do $65k w pół roku. To tak jakby od teraz wzrosło do $455k na wiosnę. Wszyscy wiemy, że to się nie stanie

Nie wiem co wiedzą "wszyscy", ale ja tego nie wiem. Jak niedawno pisałem, Bitcoin zdecydowanie częściej zaskakiwał mnie pozytywnie niż negatywnie.
Ale zabawne, że dałeś przykład czegoś co stało się zaledwie kilka lat temu, by chwilę później twierdzić, że w takim razie... teraz tak się nie stanie :)

Tym niemniej nie oczekuję aż takich wzrostów. Każda kolejna bańka ma mniejszą dynamikę, więc i ta powinna dać % zyski mniejsze niż poprzednia. Ale koniekoniecznie.
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Najbardziej prawdopodobne wg mnie jest 2x stąd czyli ok. $140k-$160k i to w dłuższym czasie, na pewno większym niż pół roku.

Zupełnie rozsądna prognoza. I mamy na to rok.
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53 I to jest max. Jak ktoś liczy na większą zmienność to jest niespełna rozumu.

Po raz kolejny wypowiadasz bardzo kategoryczne sądy o przyszłości.
Gratuluję pewności siebie.
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Że jest całkowity brak ulicy

A jak myślisz, po co są ETF'y?
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Poza tym mamy ogromny napływ kapitału instytucjonalnego, który nie bazuje na emocjach, a na twardych założeniach i jak im BTC zrobi 100% zysku to będą redukować, bo taką mają strategię i tyle.

I znów wszechwiedza? Znasz też strategie inwestycyjne największych instytucji finansowych?
Zastanawiam się, po co Ci się w ogóle chce czytać forum :P

To może przypomnę, że wielu graczy krypto od lat marzyło o wejściu inwestorów instytucjonalnych i pojawieniu się ETF. Dlaczego? Bo oznacza to wejście w krypto pieniędzy dziesiątki razy większych niż dotąd. A to MUSI oznaczać wypchnięcie ceny.
I w końcu mamy to! Tesla kupuje Bitcoina, nawet BlackRock kupuje Bitocina. Kandydat na prezydenta USA rozważa rezerwy federalne w Bitcoinie.

I teraz, wg Ciebie spowoduje to... spadki zysków.
Bo inwestorzy instytucjonalni, blackrocki tego świata, którzy napompowali bańkę internetową, którzy teraz pompują do absurdalnych wycen akcje spółek technologicznych, w przypadku Bitcoina powiedzą: "o, BTC wzrosło o 100%, to może już nam wystarczy, wychodzimy".
:D
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53a bessa od szczytu może mieć tym razem ledwie 50%

Ja obstawiam 65%. To nadal ogromna zmienność okazja do zarobków wiele razy przekraczających średni zysk z giełdy.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jahu » piątek, 1 listopada 2024, 23:10

ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35W poprzednim poście pokazałem Ci na liczbach i faktach, że póki co kompletnie NIC z tych Twoich dywagacji nie wynika.
A ty sobie myślisz, że to ci się na wykresie objawi w sposób nie pozostawiający wątpliwości? No jasne, że nie. Takie rzeczy trzeba wydedukować, odkryć, przewidzieć wcześniej przed wszystkimi. Jeżeli czekasz aż wszystko na wykresie stanie się jasne no to wtedy będzie już za późno, bo wszyscy to zobaczą. Jest dużo bardziej prawdopodobne, że ostatnia bańka wskazała kierunek zmian, tendencję, niż to, że była wypadkiem przy pracy i teraz wracamy do starych baniek. Takich przesłanek jest multum i to pozwala mi na te kategoryczne osądy.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35Więc porównanie szczytu jednej bańki z momentem ledwo po wyjściu z dołka innej nie ma żadnego sensu. Kombinujesz liczbami pod swoją tezę.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35Kolejna genialna myśl. Spadek o 75% to dla Ciebie "szum"?
Nie. Wykres BTC można "uprościć" łącząc wszystkie szczyty, albo dołki. Powstaje z tego słynny wykres tęczowy, wskazujący kierunek, a wszystko co pomiędzy to jest szum, którym nie warto sobie zawracać głowy w długim terminie. W ten sposób patrzę.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35Bitcoin zdecydowanie częściej zaskakiwał mnie pozytywnie niż negatywnie.
Mnie ostatnio bitcoin zaskoczył pozytywnie w czerwcu 2019 roku, a jeszcze wcześniej w 2017, ale wtedy nie miałem BTC, więc to było dla mnie negatywne. A od 5 lat były to tylko negatywne zaskoczenia, gdzie wykres przebijał wyznaczone przeze mnie dołki i nie dowoził spodziewanych szczytów. Teraz też nie dowozi, bo w marcu na $70k nigdy bym nie zgadł, że w listopadzie nadal będziemy na $70k. Jak na razie to katastrofa, ale mamy jeszcze czas do końca 2025 roku, wtedy zobaczymy kto był bliżej prawdy.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35Zastanawiam się, po co Ci się w ogóle chce czytać forum
Właśnie po to by badać nastroje i wyciągać wnioski. Żeby wiedzieć jaki ludzie mają plan na wyjście. Większość ma taki, żeby wychodzić od $90k do $190k i odkupić w bessie. Stąd można wywnioskować, że ten plan nie wypali.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 21:35I w końcu mamy to! Tesla kupuje Bitcoina, nawet BlackRock kupuje Bitocina. Kandydat na prezydenta USA rozważa rezerwy federalne w Bitcoinie.

I teraz, wg Ciebie spowoduje to... spadki zysków.
Tak, ponieważ od samego początku mamy spadki zysków mimo już ogromnej wpompowanej kasy instytucji. ETF'y skupiły milion BTC, a cena stoi w miejscu. To są fakty. Jakieś 60% BTC mamy w rękach prywatnych hodlerów, którzy tylko czekają by zdumpować to na te biedne instytucje. Mówiąc inaczej napływ pieniędzy instytucjonalnych jest już w cenie. To że ogromna, jeszcze większa kasa będzie płynąć, to prawda, ale uważam, że to będzie się działo na przestrzeni wielu następnych lat i nie będzie tak, że wszyscy wejdą naraz by nam zasponsorować bańkę.
anagamidev pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:57Alty mają takie samo zastosowanie jak BTC :D
Nic bardziej mylnego. Tylko BTC jest w pełni zdecentralizowany i oparty o PoW. Żaden inny alt nie może się z tym równać. Wszystkie PoS odpadają, to wiadomo, a pozostałe PoW są albo bardziej zcentralizowane, albo nie oferują niczego lepszego, dlatego nie zdetronizują BTC, który był pierwszy i nie rozwiną infrastruktury, a ich mining powoli umiera, wraz z nim bezpieczeństwo sieci, a bez bezpieczeństwa nie ma zastosowania dla dużej kasy.
everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 19:57Po co powstał w takim razie blockchain. Co to za innowacja?
Blockchain pozwala na transakcje bez udziału pośrednika, których nie można cenzurować, ani blokować i pozwala przechowywać informacje, której nikt nie może zmienić czyli nikt nie może ci zabrać twoich bitcoinów. To są unikalne właściwości, które wykorzystuje bitcoin. W przypadku altów to już nie do końca prawda, bo Vitalik ci może zatrzymać sieć, Tether zablokować stablecoiny, więc nie ma tu żadnej innowacji może poza transparentnością sieci.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 listopada 2024, 23:39 przez Jahu, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » piątek, 1 listopada 2024, 23:37

Ciąg dalszy. Kurs balansuje na granicy przekroczenia rozmiaru korekty wyższego (przed przekroczeniem) stopnia, a co równie istotne poniżej szczytu impulsu w. (p. p.) s. Konsekwencje dalszych spadków dla hierarchii będą takie, że niemożliwe stanie się wydłużanie trwającej fali, co zamknie serię fal pierwszych i drugich, a najoczywistsze staną się dwa oznaczenia, z których wynika skompletowanie dużej struktury. Albo (na czarno) leading diagonala rozpoczynającego się impulsu, poprzedzonego bazą A-B, albo (na niebiesko) double three w ramach wielomiesięcznej konsolidacji. To rodzi poważne skutki spadkowe.

SVG Image

Zważywszy na możliwą korektę powyborczą oraz wygląd wykresu kontraktów na S&P 500, taki rozwój wypadków nie jest wykluczony.

SVG Image
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
2

Postautor: adamjttk » sobota, 2 listopada 2024, 00:14

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53
ekonokomik pisze: czwartek, 31 października 2024, 23:17Wszystko fajnie, ale póki co, nie zdarzyło się na rynku Bitcoina nic, co by potwierdzało Twoją diagnozę.
Tak samo będą dokupywać podczas paniki. Tak samo będą się zachowywać nauczeni doświadczeniem starzy hodlerzy jak my. Zupełnie odwrotnie niż robiła ulica podczas poprzednich baniek. Od ostatniej bańki maksymalna korekta to 33%. Większych się nie spodziewam, a bessa od szczytu może mieć tym razem ledwie 50%, co i tak będzie dużo, ale o większej zmienności można zapomnieć.
Jahu, ton wypowiedzi widze jakbys tutaj prawde objawiona glosil.
Wiesz, ze bit zaskakuje czasem wszystkich, moze i beda powolne wzrosty bez zadnego fomo a moze i bedzie 400k$ w tym cyklu, tego nie wie nikt, kazdy bedzie madry po fakcie, wystarczy ze za tydzien Trump skup interwencyjny oglosi czy inny Microsoft przeglosuje bitowe rezerwy i bedziemy mieli dziennie po 10-20% up up to the moon. Albo jutro wysra sie Binance i 20-30k przywitamy, co cykl jest zawsze cos, in plus czy in minus.

Co do starych hodlerow tez mozna dywagowac, emocje sie udzielaja wszystkim, przedluzy sie hossa o rok i bedzie miala w dupie kolejny cykl halvingowy i beda sie najstarsi wyjadacze ladowac po 150-200k jak bit bedzie lecial balistycznie, ja zawsze polecam poczytac to forum po czasie i zobaczyc jakie byly nastroje w kluczowych momentach baniek.

Niecale dwa temu bit po 20k$ smigal, gdyby bylo jak mowisz to tu kazdy wyga by siedzial zapakowany po jaja i czekal na 100k pomnazajac majatek x5. Czy tak jest? Dwa lata temu wygi potrafily mowic, ze mamy krach na rynku i finansowy koniec swiata i bit leci do piekla, za rok wygi beda mowic ze mamy nowy paradygmat i BTC bedzie waluta swiatowa jak na cwierc banki poleci.

Ogolnie wiemy, ze nic nie wiemy, niech ten bit wyjdzie z 60-70k dolem czy gora bo naprawde jak zdarta plyta od 8 miesiecy, fanow to mu nie przybywa od tego ^^

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » sobota, 2 listopada 2024, 00:46

adamjttk pisze: sobota, 2 listopada 2024, 00:14wystarczy ze za tydzien Trump skup interwencyjny oglosi czy inny Microsoft przeglosuje bitowe rezerwy i bedziemy mieli dziennie

Za tydzień to ty kolego dla mnie 100$ prześlesz na podany adres Dash
Ten gówniany btc zacznie wieloletnie spadki i tyle w temacie. Ostatnia bajka z wyborami w USA kończy temat syfiastego BlackRock Saylor Strategy coina i puff. Tyle z tego zostanie

Adres Dash podam za 8 dni do wypłaty ;)
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: KingKanPL » sobota, 2 listopada 2024, 06:42

Dziś btc może w pełni wykorzystać utworzony impuls i zrobić zasięg 71,2 po przebiciu 69735

Jeśli tego nie zrobi to alty pokrwawia do poziomu w którym może dojść do większego odreagowania

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » sobota, 2 listopada 2024, 08:32

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 23:10Tylko BTC jest w pełni zdecentralizowany i oparty o PoW. Żaden inny alt nie może się z tym równać. Wszystkie PoS odpadają, to wiadomo, a pozostałe PoW są albo bardziej zcentralizowane, albo nie oferują niczego lepszego, dlatego nie zdetronizują BTC, który był pierwszy i nie rozwiną infrastruktury, a ich mining powoli umiera, wraz z nim bezpieczeństwo sieci, a bez bezpieczeństwa nie ma zastosowania dla dużej kasy.
chyba nie tak do końca jest jak piszesz
gdzieś czytałem, że producenci asicow mają się świetnie - więc ten mining chyba nie umiera. Nie wiem jak to wszystko się ma do decentralizacji.
I nie jestem przekonany do tego, że te późniejsze nie oferują niczego lepszego - z samego faktu, że powstały znacznie później mają pewne kwestie lepiej rozwiązane. Rzecz jasna wcale nie oznacza to, że odniosą one jakiś wielki sukces, ale wydaje mi się, że gdyby ci producenci nie widzieli żadnych perspektyw, to pewnie nie robili by asiców pod kolejne coiny.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » sobota, 2 listopada 2024, 14:20

Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 23:10Blockchain pozwala na transakcje bez udziału pośrednika, których nie można cenzurować, ani blokować i pozwala przechowywać informacje, której nikt nie może zmienić czyli nikt nie może ci zabrać twoich bitcoinów.
Widzisz, sam piszesz o innowacyjności blockchain, ale zapytany, sprowadzasz całą technologię do żetonów nie widząc (lub nie chcąc widzieć) w tym większego potencjału.
Twoja krótkowzroczność albo ignorancja sprowadza się do chciwości.
Wierze że innowacyjność tego rozwiązania nie zostanie zmarnowana i zaszufladkowana jedynie w spekulacji. Mam nadzieje że obok tej chciwości z czasem rozwinie się coś więcej co da ludziom więcej wolności i prywatności, z dala od zachłannych i na każdym kroku inwigilujących korporacji, które decydują co nam wolno a czego nie.

Na samym początku istnienia to forum wierzyło w idee teraz już tego tu niema. Liczy się tylko zysk.

Przestańmy dopasać patologie i trendy. Wciąż mamy wybór co oglądamy, czego słuchamy, co jemy, co robimy, co kupujemy. Jakiś chory lęk przed utratą okazji.
Przestajemy być wymagający to mamy dookoła produkt nic nie warty. Nic nie warty produkt nie wymaga wysiłku wiec łatwo go porzucić. Jak będziemy przymykać oko to nic się nie zmieni.
Powstaną kolejne tysiące memów i gówno apek do niczego nie potrzebnych. Zmarnowany potencjał.
Ktoś nadaje rytm temu procesowi. Np taki influencer, dostaje w łapę za promowanie gówna, dokoła którego zlatują się muchy tworząc społeczność.
Każda z nich trochę tego główna chce skubnąć i jest dumna że jest członkiem tej społeczności. W końcu całe gówno zostało podane do ich degustacji więc muchy czują że decydują w całości. Szkoda tylko ze gównem :mrgreen:

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
13

Postautor: Jahu » sobota, 2 listopada 2024, 15:46

everman pisze: sobota, 2 listopada 2024, 14:20sprowadzasz całą technologię do żetonów nie widząc (lub nie chcąc widzieć) w tym większego potencjału.
Jakiego potencjału? Całe zastosowanie blockchain sprowadza się tylko do BTC. Jedna globalna sieć przechowywania i przesyłania wartości wystarczy, tak jak wystarczy nam jeden protokół internetowy. Reszta jest zbędna i zniknie, tak jak zniknęły inne protokoły internetowe. Innego zastosowania tu po prostu nie ma. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to niech takie zastosowanie poda. Czas zweryfikował te bzdury. ETH jest rozwijane już 10 lat i nadal nikt nie znalazł dla tego realnego zastosowania, które by czyniło nasze życie w jakiś sposób lepszym. To się zamienia w parodię. Jak portale o psach i kotach w erze bańki dot.com.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » sobota, 2 listopada 2024, 16:33

Jahu pisze: sobota, 2 listopada 2024, 15:46Reszta jest zbędna i zniknie
Jahu pisze: sobota, 2 listopada 2024, 15:46To się zamienia w parodię. Jak portale o psach i kotach w erze bańki dot.com
Bańka dotcom miała wpływ na rynek technologii i inwestycji przez wiele lat. Wiele firm przetrwało kryzys i zbudowało solidne modele biznesowe (np. Amazon), ale też nauczyła inwestorów ostrożności w ocenie startupów technologicznych.

Tutaj dobijamy do dna patrząc po fiksacji na memy. Jednak uważam, że podobnie przetrwają projekty, które się rozwiną a przyszłe nowe projekty powstające na tej technologii wprowadzą ewolucję, która poprawi jakość i funkcjonalność w wielu sektorach. Zwłaszcza przy połączeniu z AI o czym pisałem wcześniej.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
1

Postautor: Yogi77 » sobota, 2 listopada 2024, 19:25

Tutaj jest fajnie wyjaśnione:

https://unchained.com/blog/bitcoin-not-blockchain/

Ile ma sensu „blockchain” w innych kontekstach niż BTC

Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: everman » sobota, 2 listopada 2024, 21:26

Czytałem rozumiem i takie było ogólne założenie jak powstał. Jednak sam blockchain może być wykorzystywany w różnych innych dziedzinach

Co ze smart kontraktami?
Co z bazami danych np oracla?
Co ze zdecentralizowanymi apkami rożnego rodzaju, które nie wymagają nadzoru zewnętrznego centralnego.
Co z systemami zarzadzania virtualnym ID bez szkodliwego i niebezpiecznego czynnika ludzkiego? Bez korporacji trzymającej dane w formie scentralizowanej dyktującej warunki i ceny?
Szyfrowane wiadomości za którymi nie stoją firmy które mogły by udostępniać dane na polecenie osób trzecich?

Owszem eth / solana / dot i inne maja mankamenty, które testując, użytkując zwracają naszą uwagę, nie znaczy jednak ze należy przestać szukać rozwiązań, które te błędy wyeliminują.

Pamiętam jak wyglądał internet 30 lat temu i widzę jaki jest obecnie. Nikt nie zaprzestał rozwoju twierdzac ze bedzie służył w jednym celu i koniec.

Najlepiej wkleję bez wodolejstwa:
Spoiler:
Podstawowe założenie, kiedy powstał internet, sięga lat 60. XX wieku, kiedy to w ramach projektu ARPANET, finansowanego przez amerykański Departament Obrony, stworzono sieć komputerową umożliwiającą komunikację między różnymi jednostkami badawczymi. Główne cele internetu obejmowały:

Wymiana informacji: Umożliwienie naukowcom i badaczom wymiany danych i informacji w czasie rzeczywistym, co sprzyjało współpracy i innowacjom.

Zwiększenie niezawodności: Sieć miała być odporna na awarie, co oznaczało, że nawet jeśli część systemu przestałaby działać, komunikacja mogłaby być kontynuowana przez inne dostępne połączenia.

Dostęp do zasobów: Umożliwienie użytkownikom zdalnego dostępu do różnych zasobów, takich jak bazy danych, programy i dokumenty, co miało na celu zwiększenie efektywności pracy.

Wzmacnianie współpracy: Internet miał wspierać współpracę między różnymi instytucjami i organizacjami, a także wzmocnić komunikację międzynarodową.

Z czasem, z rozwojem technologii i otwarciem się internetu na ogół społeczeństwa, jego zastosowania znacznie się rozszerzyły, obejmując edukację, biznes, rozrywkę i wiele innych dziedzin życia.
Gdzie byśmy byli dzisiaj gdyby wszyscy mieli takie podejście do Internetu w tamtych latach, jak obecnie ma Jahu do blockchaina?

W skrócie po co web2.0 można było zostać przy web1.0 i nic więcej nie rozwijać. Po co web 3.0 lepiej przestać rozwijać i zostać przy web 2.0

Blockchain jako jeden z założeń web 3.0 w jednym zdaniu - zapewnia decentralizacje umożliwia tworzenie aplikacji, które działają bez pośredników. - to nie tylko BTC. BTC jest jedynie elementem.

------------------------------------

@anagamidev
anagamidev pisze: Jeśli druga faza hossy ma nastąpić to od poniedziałku wszystko zacznie dynamicznie wybijać :D
- zgadzam sie nawet uważam ze ta 1W zostanie kolejna 1W w całości pokryta korpusem. Jak spadnie niżej zrobi się nieprzyjemnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 listopada 2024, 13:49 przez everman, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jahu » niedziela, 3 listopada 2024, 08:01

everman pisze: sobota, 2 listopada 2024, 21:26 Jednak sam blockchain może być wykorzystywany w różnych innych dziedzinach
Nawet jeśli tak, to co z tego? Tokeny to nie są akcje czy udziały spółki. Weźmy np. Tethera. Wykorzystuje blockchain i zarabia, ale nie da się w to zainwestować kupując USDT, nie da się czerpać żadnych korzyści z tej działalności nie będąc udziałowcem. Tak samo jeśli każda inna firma, która może być innowacyjna, albo która może mieć po prostu dobry biznes, a do tego wypuszcza jakąś kryptowalutę (jak np. robią giełdy wypuszczając tokeny giełdowe jak BNB, UNUS SED LEO, czy CEL od upadłego Celsiusa), to nie ma żadnego związku między innowacyjnością czy dochodowością biznesu, a ceną kryptowaluty, która jest wykorzystywana może i w jakimś słusznym celu, ale jest całkowicie kontrolowana i nikt się nie podzieli zyskiem jeśli nie musi. Dlatego twórcy będą "dodrukowywać" swoje krypto i dumpować je na nieświadomych "inwestorów", albo wprost robić rug pulle i scamy, jak to miało i ma wielokrotnie miejsce. Dlatego bez pełnej decentralizacji (a taką ma tylko BTC) nie ma żadnego sensu inwestowanie w żaden blockchain poprzez kupno kryptowaluty, nawet jeśli jest tam jakaś innowacja w tej czy innej dziedzinie. No chyba, że będzie to silnie regulowane, tak jak regulowany jest rynek giełdowy, akcyjny lub tak jak będą regulowane stablecoiny, gdzie państwo wymaga uczciwości i pełnego pokrycia tokenu w realnych aktywach. Bez tego to jest kasyno, więc nie mylmy pojęć i nie dajmy sobie mydlić oczu hasełkami o innowacyjności altcoinów.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
1

Postautor: Tazz28 » niedziela, 3 listopada 2024, 10:05

Jahu pisze: niedziela, 3 listopada 2024, 08:01Dlatego bez pełnej decentralizacji (a taką ma tylko BTC)
No fajna decentralizacja, spójrz co jest w top 10 walletów i ile tego posiadają. Nawet jeśli tak, to w takim razie LTC czy DOGE to co? Pójdę dalej - pełną decentralizację to ma Monero bo nawet nie jest na giełdach

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » niedziela, 3 listopada 2024, 10:50

Jahu pisze: niedziela, 3 listopada 2024, 08:01Dlatego bez pełnej decentralizacji (a taką ma tylko BTC)
Już to pisałem, ale muszę powtórzyć - BTC nie jest jedynym zdecentralizowanym coinem POW

Wróć do „Przedszkole”