Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: BitJanusz » wtorek, 27 listopada 2018, 18:47

Być może to ostatni rok, kiedy giełdy mogą robić co chcą, w pełni panując nad sytuacją. Gdy dojdą regulowane podmioty, to i możliwości robienia wałów zmniejszą się: duży wolumen może skupić się wokół bakktów, ETFów i innych, marginalizując typowe giełdy krypto.

Dlatego - być może - efekt jest właśnie taki, jaki jest. Najwyraźniej komuś się to opłaca :)
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » wtorek, 27 listopada 2018, 18:52

@ekonokomik, pod 4300 (Bitstamp) w kilka dni mamy prawo spokojnie iść, jako odreagowanie.
Ale co do ilości czerwonych w d3, to można zobaczyć na lustrzane odbicie, to znaczy zielone d3 i takich było 8 z rzędu nim nadeszła korekta. od 14.11.2017 do 05.12.2017. Bitstamp

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 27 listopada 2018, 19:13

Racja @ekonokomik co do zmiany stanowiska w mediach:
Bitcoin ETF Not ‘Inevitable’ But ‘Definitely Possible’
https://www.cryptoglobe.com/latest/2018 ... er-peirce/
ekonokomik pisze: nie widziałem nigdzie argumentu o za dużej zmienności.
Było to podnoszone, np. tutaj, jednak w formie spekulacji:
Bitcoin’s wild price movements might have been one of the key factors that weighed in on the SEC’s decision to reject ETF petitions.

Podkreślono także uspokojenie kursu z jakim mieliśmy do czynienia przed zjazdem (już nieaktualne niestety):
Another factor could be Bitcoin’s lower volatility. As of this writing, the Bitcoin volatility index for the latest 30-day estimate is 1.71 percent, while the most recent 60-day estimate is 2.43 percent

https://bitcoinist.com/the-sec-sets-dea ... lications/

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » wtorek, 27 listopada 2018, 19:32

@kozaki_wiesi, ja nie mam złudzeń, że decyzje SEC są nie tylko podyktowane ich zasadami, ale również (a może przede wszystkim) polityką osób naprawdę rządzących światowymi finansami. Czyli: decyzja SEC zapadnie wtedy, gdy będzie się to opłacać ONYM. A pretekst jako uzasadnienie decyzji w tę czy w drugą stronę zawsze się jakiś znajdzie.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
27

Postautor: Fibo » wtorek, 27 listopada 2018, 20:11

domator pisze:
Fibo pisze: elliottowskiej bazy A-B (3-3) nie obejdzie się
Mozesz łaskawie wyjasnic co to znaczy?
Baza A-B często formuje się po większej i gwałtownej zniżce, strukturalnie zbudowana jest 3 podfal wzrostowej fali A i z 3 podfal zniżkowej fali B (czyli jest to zlepek dwóch trójek). Fala A to czas udanego wreszcie zrównoważenia przez popyt mocno wcześniej napierającej podaży, fala B to czas akumulacji, często świadomej akumulacji przez większych graczy. Siła tej formacji rośnie wtedy, gdy:
- pionowe nachylenie fali B łagodnieje w stosunku do nachylenia fali A
- koniec fali B nie dociera do początku fali A (ideał to 88,6% zniesienie fali A przez falę B)
i wtedy późniejszy wzrost jest mocniejszy.
Fale A i B również mogą podlegać wzajemnej regule zmienności ale najczęściej jest to kombinacja dwóch formacji zygzako-pochodnych. Bazy mogą być różnego stopnia falowego w zależności od stopnia fali korygującej na końcu, której się znajdują. Np. poniższa zrealizowana baza z okresu 2015.01.14-08.18 znajduje się na końcu fali korygującej stopnia głównego i przygotowywała grunt pod nowy impuls wzrostowy również stopnia głównego.

Obrazek

W klasycznej analizie technicznej można ją odnaleźć w formacji podwójnego dna i myślę również, że właśnie ona najlepiej oddaje klimat schematu akumulacji R.Wyckoff'a (no może bez tego słynnego springa ;) ).
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Początkujący
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kamiloski » wtorek, 27 listopada 2018, 20:25

Panowie i Panie pytanie z innej beczki. Ile razy udało się wam pod rząd idealnie wstrzelić short/long pod rząd tak minimum +10% (z dźwignią lub bez).

Pytam z ciekawości, bo oczywiście kiedy operowałem większą kwotą przy wcześniejszych spadkach trochę mnie zabolało, natomiast teraz od tygodnia obracam mniejszą kwotą i szczerze to same pasmo zwycięstw, narazie 5 pod rząd od 10% do 50%. Ten 5 raz to już kompletnie na czuja strzeliłem sprawdzić, czy ten fart trwa dalej i też weszło 10% (na dźwigni x5). Obstawiam zarówno longi jak i shorty.

Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo to niby jest te 50% szans na trafienie danej opcji. Jak to u Was wygląda? Inspiruje mnie tutaj magia procenta składanego, 20 razy po 20% zysku i macie zysk prawie x40 i żegnam Państwa ;) Jeśli nie chcecie pisać publicznie to proszę o priv. O paśmie porażek pod rząd raczej nie jestem ciekaw, bo coś wiem w tym temacie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 listopada 2018, 20:27 przez Kamiloski, łącznie zmieniany 4 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » wtorek, 27 listopada 2018, 20:25

Fibo pisze: - koniec fali B nie dociera do początku fali A (ideał to 88,6% zniesienie fali A przez falę B)
Czyli coś jak na XRP :D
Spoiler:
### edited: 2018-11-27 20:38 ###
Spoiler:
Spoiler:
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 listopada 2018, 20:39 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
5

Postautor: mr.tofel » wtorek, 27 listopada 2018, 20:34

Nie bijcie bo moja pierwsza analiza na forum. Moim zdaniem bedzie to wygladac mniej wiecej tak.

Obrazek

Spadniemy do dolu trojkata, pozniej odbicie od gornej czesci ( mozliwe fejkowe wyjscie gora), powrot do srodka i bomba na dol.

Obrazek

1h Bitfinex

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » wtorek, 27 listopada 2018, 20:40

Zastanawiam się czy jesteśmy w korekcie czy zaczęła się bessa ? Jeżeli to drugie to zdajecie sobie sprawę, że możemy bawić się na tych poziomach długie lata. Kryzys światowy tylko dobije krypto. Docelowo nastąpi korekta wzrostów od 2010 r. Po takim czymś to szybko rynek nie dojdzie do siebie.

@Kamiloski, Jak grasz za mniejsze pieniądze to większe sukcesy. Wynika to z faktu, że grasz na luzie i się nie stresujesz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 27 listopada 2018, 21:40

@Kamiloski, jeżeli nie grasz pod konkretne podstawy, a na czuja, to cóż... kilka słów od, było nie było, weterana bitmexa :lol:

1. są okresy, kiedy wchodzi wszystko.
2. są okresy, kiedy nic nie wchodzi.
3. są okresy, kiedy kombinujesz dobrze, ale ustawisz target za daleko.
4. są okresy, kiedy kombinujesz dobrze, ale za długo zwlekasz z zajęciem pozycji.
5. są okresy, kiedy przez laga tracisz zamiast zyskać.
6. na koniec i tak wygrywa giełda.

Jeśli grasz na x5 czu nie daj x10 przy obecnej zmienności, to podziwiam. Możesz zarobić x20, a potem źle obstawisz, nagle kurs skoczy o 300$, giełda zalaguje od FOMO i zostaniesz zlikwidowany, bo silnik mexa nie zrealizuje Twojego stopu. I zostajesz z niczym. Uważaj. Likwidacja longa przy x10 to chyba coś niecoś ponad 300 dolarów ruchu down. Tyle to może skoczyć dosłownie w 30 sekund. Analogicznie z shortem.

(chyba, że nie grasz na bitmexie - na Krakenie chociaz laga nie musisz się bać ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 27 listopada 2018, 22:11

@shinya56,
Zniesienie 8 letnich wzrostow? Moze jeszcze przez 8 lat? :D czyli za ok 15 lat nowe ath liczac ze trend sie odwroci? :mrgreen:

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » wtorek, 27 listopada 2018, 22:16

@ekonokomik, a na tygodniowych to mieliśmy w hossie od 2015 serie od 5 aż do 8 zielonych świec. Więc silny trend spadkowy może podobnie wyglądać. Oczywiście w każdej tygodniowej świecy były duże ruchu korygujące trend, więc obecnie w skali 2-3 dni odbicie na plus 20% bardzo możliwe

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 27 listopada 2018, 22:24

Dovakhiin pisze: Zniesienie 8 letnich wzrostow? Moze jeszcze przez 8 lat? :D czyli za ok 15 lat nowe ath liczac ze trend sie odwroci? :mrgreen:
Co Ty, Biblii nie znasz? ;)
"Siedem lat tłustych, siedem lat chudych"
Bessa, teraz boczniak, potem jakiś FUD, w międzyczasie otwarcie ETF i gra na spadki. Pada Bitfinex, potem jakiś hack innej dużej giełdy. Tysiące "pokrzywdzonych" protestuje bo stracili oszczędności życia, padają firmy, rządy "pomagają" banując bitcoina, swoje trzy grosze dorzucają ekolodzy (marnowanie energii! CO2!) i masz bita po 100$. W mediach jazgot i transmisje pokazowych procesów jakichś terrorystów co mieli bitcoiny. Niemożliwe? :mrgreen:

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » wtorek, 27 listopada 2018, 22:39

Niedźwiedzie bardzo sprytnie zbliżyły sie do poziomu bliskiego 3600~ przy tym obniżając stopniowo wolumen, usypiając graczy. :twisted:

Wrzuciłem jeszcze środki w razie W ;) Ale poniżej 3600 ich nie ruszam

Edit; no i jeszcze chciałem dodać że dołek na finexie z wczoraj został przebity :lol: o 10 dolców, ale jednak
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 listopada 2018, 22:46 przez Zeyt, łącznie zmieniany 1 raz.
Skupuj strach, sprzedawaj euforie ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kamiloski » wtorek, 27 listopada 2018, 22:42

@BitJanusz, Nie gram na bitmexie, głównie kraken, a dźwgnie robiłem x5. Przyjąłem taktykę, że bardziej zależy mi na zyskach z procentu składanego. Narazie metodologia psycho-wykreso-intuicyjna działa (chociaż z wcześniejszymi metodami było różnie, nie wiem, może jakoś wyhodowałem w sobie pewien efektywny sposób myślenia, ale narazie za mało dobrych trafień, żeby oceniać.

Jak metodologia będzie dalej działać, to może się podzielę, narazie uważam, że po prostu się udało i tyle, chociaż w okresie od 21 listopada weszły ładnie 2 shorty i 2 longi, 3 long w trakcie, narazie na nim prawie +10% i coś czuję, że potrzymam go jeszcze trochę. Oczywiście każdy dwucyfrowy wynik. Nie piszę tego jako jakieś chwalenie się, tylko bardziej jako informacje/ciekawostkę, może potrzeba uzewnętrznienia się.

Finalnie aktualnie jestem, po wcześniejszych błędach i tak na - na krypto głównie przez z perspektywy kompletnie nieprzemyślane taktycznie decyzje chwili - emocji, głównie poprzez dawanie dużej sumy na dźwigni i zamiast zamykanie pozycji na mniejszej stracie to czekanie, aż wybije, więc słabo. Trzymam jeszcze głównie dasha, no i jak go nie sprzedałem to jeszcze nie straciłem ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 27 listopada 2018, 22:51

@Kamiloski,

Na Krakenie to pół biedy. Przynajmniej silnik giełdy nie walczy aktywnie z Tobą na każdym kroku.

Teraz mamy boczniak z ostrymi podjazdami up/down więc rzeczywiście można było nieźle zarobić grając na wahania w zakresie 3500-3900. Przy czym jest jedno ale, nikt niestety nie wie, ile taki boczniak może trwać. Wchodząc w long ~3550 można było równie dobrze nadziać się na zjazd do 3100. Bez bota z tego co pamiętam nie da się ustalić stop loss na krakenie, jeżeli nie masz pozycji (popraw mnie, jeśli się mylę), więc tu wciąż grozi sytuacja, że przegapisz bardzo dynamiczny ruch (1 minuta, wyjdziesz do kibla...) i skończysz ze stratą.

Z doświadczenia wiem, że żaden algorytm nie działa na dłuższą metę. Miałem ostre kokosy na bitmexie przez, powiedzmy, pierwszą połowę boczniaka 6k - a na drugiej z niedowierzaniem patrzyłem, jak NIC, co zarabiało do tej pory, się nie sprawdza... dosłownie wyleszcz za wyleszczem.

Taka rada, odpuść sobie marzenia o składanym procencie i 10% dziennie. Ba, nawet 2% dziennie bywa zwykle niemożliwe w dłuższym okresie czasu. Za to jeżeli udało Ci się trochę odkuć straty - super. Oby tak dalej. Przy odrobinie szczęścia i unikając overtrade być może wyjdziesz na zero. Rozważ wtedy, by niektórych siat się pozbyć "ze stratą" i zacząć od nowa, "od zera", bez obciążenia bagholdingiem.

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Olsp » wtorek, 27 listopada 2018, 22:54

Wyszliśmy górą z trójkąta (i pewnie zamkniemy tak dzienną, i pewnie o to chodziło), więc duuże szanse na wzrosty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 27 listopada 2018, 23:02

@Olsp, na stampie od czerwonej się odbiliśmy na ten moment, a jest jeszcze żółta wyżej na którą też trzeba uważać.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kamiloski » wtorek, 27 listopada 2018, 23:05

@BitJanusz, Marzenia o procencie składanym zostają, ale nie chodziło mi o codzienne zyski jak piszesz typu 10% dziennie albo 2% dziennie. Po pierwsze nie otwieram codziennie pozycji, tylko w momencie, kiedy moją metodologią uznaję, że ok wchodzę. Zadowoliłoby mnie te 20% co 2 tygodnie, czyli 4%(bo dźwignia x5) :D.

Apropo stop lossa, zakładasz w chwili otworzenia pozycji i tyle (jeśli o to ci chodziło). Rzadko używałem tego narzędzia uważając, że wtedy łatwo będzie można mnie wyrolować, ale z perspektywy czasu uważam, że niesłusznie. Tu stracisz załóżmy 10% i załączy się stop loss, a następnym razem złoty strzał i finalnie jesteś na +, a jak nie to na mniejszym minusie i walczysz dalej. Wszystko proste gorzej z realizacją ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 27 listopada 2018, 23:14

@Kamiloski,

przy dobrym AT, żelaznej konsekwencji i dopasowywaniem systemu do warunków (inny w strachu, inny w euforii, inny w boczniaku) spokojnie możesz wyjść na swoje. Przy dużej ilości pozycji (ale nie przesadnej) bronić Cię będzie właśnie statystyka - fakt, że zgodnie z AT 60-80% formacji granych wychodzi w konkretny sposób.

Jednak miej świadomość, że po poczatkowej euforii przyjdzie stres, zrezygnowanie i cała masa innych emocji związanych z częstym trade, zwłaszcza, jeżeli noga powinie Ci się kilka razy z rzędu i te -10% zacznie się kumulować ;)

wszystko wydaje się łatwe kiedy wychodzi, potem tracisz 60% tego, co ugrałeś i zaczynasz mieć wątpliwości...

Wróć do „Przedszkole”