Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 8 września 2022, 09:22

pael pisze: czwartek, 8 września 2022, 07:54Krypto pojdzie za rynkami, nie spodziewam sie naglej zmiany korelacji do klasy aktywow

Ano właśnie trochę za bardzo cała nadzieja kryptowalut jest w odbiciu idexów ;)
Druga sprawa to ten merge i potężne problemy ze stablami na erc20 - nikt tego nie zakłada, podobnie ;)
Minimum testy czerwcowego dołka i tam dopiero ....
Spoiler:
dalsza zwała :mrgreen:
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1748
Reputacja postu: 
40

Postautor: rubel » czwartek, 8 września 2022, 09:48

@Arcymistrz1990 No i te argumenty jak na mega bullish trochę słabe.

Moim zdaniem:

- Wojna światowa trwa, konflikt zbrojny to jedno ale rosja używa silnej broni czyli wypływ na ceny energii a to się przekłada realnie na funkcjonowanie firm. Nie trzeba wysyłać rakiet żeby zasiać chaos w innych państwach. Cała sytuacja to sprawa otwarta, jedna niewiadoma i zobaczymy jak będzie ewoluować. Propaganda idzie z obu stron, Rosji i Ukrainy. A tak poza tym to nie o Ukraine tu chodzi, to jest jakiś pierwszy element całego procesu. Chiny, Niemcy, Francja...
- Zakładanie zakończenia cyklu podwyżek stóp jest według mnie życzeniowe.
- Na indexach mam klasyczny wykres pękania bani, nic dziwnego, bo od 2009 wzrosty były dość pokaźne.
- Umacniający się dolar i nic nie wskazuje na jego osłabienie.
- Utrudnione wejście w krypto, aml, kyc. Ograniczenia transakcyjne. Bloki kont, nie jasne procedury itp. Wszystko to skutecznie odstrasza. I nikt mi nie powie że to tak samo jak w innych tradycyjnych aktywach. Bo to co wymyślają giełdy czy niektóre platformy to cyrk na kółkach. Do tego dochodzą blokady kont bankowych dla podmiotów prowadzących działalność związaną z krypto i inne nie jasności.
- Kondycja samego krypto bardzo mizerna. Bardzo słaby popyt na btc podczas odbicia letniego w porównaniu do indexów przy widocznej korelacji. Kilka upadków krypto czy fundów już mieliśmy ale to może być przedsmak. Same stable stwarzają obecnie ogromne zagrożenie oraz giełdy z nimi powiązane. Pomijając cały rynek altów, bez użytecznych, źle zrobionych, dziurawych.
- On-chain jak widać to też bujanie w obłokach. W listopadzie nie było tzw. przegrzania a jednak skończyło się jak się skończyło. Wszystko też jest kwestią bardzo subiektywnej interpretacji. Po za tym to powszechne dostępne dane które każdy ma na wyciągnięcie ręki.
- Twittery krzyczą cały czas o dołku. Wszystko jest porównywanie do np. 2015 czy grudnia 2018, bo się przecięło, bo weszło w jakąś tam strefę itp. Nikt nie bierze pod uwagę, a przynajmniej ja nie widziałem, że BTC rośnie od początku powstania i po drodze mieliśmy mini hossy i bessy przy hossie w gospodarkach i na rynkach światowych. I że te 13 lat to jeden wielki cykl. Więc jeśli rośliśmy przez 13 lat to przydała by się odpowiednia do tego bessa w korelacji z indexami. Bo pan Bitkojn nie żyje w próżni. I jest zależy jak wszystkie inne aktywa są zależne od siebie nawzajem.
- Opieranie się na krótkiej historii BTC jest mega błędne. Byki z klapami na oczach są przekonane że wszystko się powtórzy jak wcześniej ale jestem przekonany że kolejne miesiąc bardzo konkretnie to zweryfikują. I twardzi holderzy od cen xx, xxx, xxxx będą się wysypywać jak zobaczą że maszynka się zacięła.
Ogłaszam koniec spadków!

100k$ BTC & 10k$ ETH by 2026
Opuszczam kryptosektę. Dorabiajcie się milionów i zmieniajcie świat! 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
9

Postautor: shinya56 » czwartek, 8 września 2022, 17:11

rubel pisze: środa, 7 września 2022, 08:35Pęka bania na indexach - ruch od 2009. Pęka bania na krypto, ale nie żadna 4 letnia tylko od powstania - równolegle z indexami.
rubel pisze: środa, 7 września 2022, 14:19No bo jeśli wybierze się wybiórczo jakiś argument który jest byczy to można sobie tak patrzeć, ale kładąc na "wagę" wiele argumentów może to już nie wyglądać tak różowo. Można to rozbić np tak:

- Sytuacja geopolityczna, makro, indexy tradycyjne, siła dolara, risk assety
- Sytuacja prawna, regulacje, ustawodawstwo
- Kondycja samego rynku krypto, określonych większych projektów, podmiotów, instytucji
- Analiza techniczna
- Dane on-chain, szerokie i odpowiednio przeanalizowanie
- Sentyment

I jak na moje oko nie wygląda to za różowo.
Na moje oko wygląda to tak.
1. Rynek był przewartościowany i wrócił do równowagi (MA210).
2. Cena oscyluje wokół średniej.
3. Jeżeli zejdziemy zdecydowanie poniżej MA210 to wtedy rynek w okresie x czasu będzie niedowartościowany i z czasem będzie dążył do średniej.
Tak jak w przyrodzie, wszystko dąży do równowagi.

Długoterminowo to jest proste. To co wyżej napisałeś to kwestia analizy krótkoterminowej, ale o pęknięciu bańki od początku krypto to z tym bym się nie zapędzał.

Jedynie co widać, to że ETH lepiej trzyma się od Bitcoina. Pewnie za sprawą "Merge" i oczekiwań co do tego.

Obrazek

SPX wchodzi w parabolę. Może zobaczymy taki ruch.

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » czwartek, 8 września 2022, 21:07

Jak dla mnie jesteśmy między młotem a kowadłem w sytuacji 50/50 na najbliższy czas. Jestem totalnie bez pozycji, ale jeżeli już miałbym coś grać to short na małej dźwigni z perspektywą trzymania nawet na kilka miesięcy. Nie wiem dlaczego Zaor tak szybko zmienia zdanie, przecież sam wie, że nawet jeśli mielibyśmy zaliczyć duże spadki to rozegranie tego przez rynek potrwa minimum kilka miesięcy.

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
1

Postautor: btcbtc » czwartek, 8 września 2022, 23:24

Co prawda nie lubie takich "magicznych zasad" i zwykle im nie holduje, ale "martwi" mnie, ze tak duzo ulicy (tzn. ta resztka, co sie jeszcze ostala w krypto) liczy na 10-14k.
A magiczna zasada brzmi: jak wiekszosc ulicy czegos oczekuje to rynek ich wyleszcza.
Wiec albo 15-16k albo ponizej 10k.

"Martwi mnie", bo sam tez czailem sie na zakupy w tym przedziale :D
Czytajac media spolecznosciowe mam wrazenie, ze 3/4 ludzi na to czeka...

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: BogactwotestoViron » czwartek, 8 września 2022, 23:50

masonbtc pisze: środa, 7 września 2022, 14:30
BogactwotestoViron pisze: środa, 7 września 2022, 14:13myślicie ze spadnie poniżej 15k?
nie ma już siły spadać

popatrz przy podobnym zjeździe na spx od czerwca ile spadło a ile obecnie

trend spadkowy się wyczerpuje

jeszcze można zauważyć że wtedy jednym ciągiem spadło prawie 50% a tutaj mamy schodki w dół
Może jakiś odbicie i dopiero spadek? :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 9 września 2022, 00:26

@btcbtc niestety spadek poniżej 17k$ już nie jest możliwy :D Ostatni tydzień to najniższa zmienność od dwóch lat :D Up only :D Teoretycznie baza AB jakaś tam jest :D

### edited: 2022-09-09 00:34 ###
socjolog2008 pisze: piątek, 9 września 2022, 00:32@anagamidev prowokujesz 500$
Niestety BTC stracił szansę, żeby upaść :D Bitcoin is here to stay :D Najdoskonalsze store of value jakie widział do tej pory świat :D

### edited: 2022-09-09 00:50 ###
socjolog2008 pisze: piątek, 9 września 2022, 00:32Niemożliwe to są mikropłatności btc
To prawda, ale nic takiego nie stoi w whitepaper :D BTC wyewoluował do store of value i twardego zdecentralizowanego pieniądza :D
Bitcoin will bite the dust :D Czasy kiedy Bitcoin był poniżej 500$ i na szczęście ciągle jeszcze poniżej 1M-10M$ :D

### edited: 2022-09-09 01:10 ###
Bitcoin Is a Victim of Disinflation :D Brzmi znajomo :D
Spoiler:
Bitcoin is proving a big disappointment. The virtual currency is down 33 percent against the dollar in 2015, and 71 percent in the last year. There is almost certainly more bad news to come.

The electronic token has lots of enduring problems. As a store of value that is not subject to government intervention, it lacks the support of authorities and is always in danger of being banned.

The market was illiquid to begin with and is becoming even more so, increasing the risk of abuse. Bitcoins generate no income, so they count as collectibles – more like artwork than a few shares of Google. In these matters, beauty and value depend on the fickle eyes of the beholder and potential buyer.

Anonymity and free transactions offer some allure. But the former leads to an association with illegal activity. The latter is an illusion, since someone has to pay for the computers used to process and store Bitcoin information. Bitcoin “miners” provide the service in exchange for new Bitcoins.

Right now, the biggest problem is psychology. In a more ebullient and inflationary world, the novelty and limited supply of Bitcoins might appeal. These days, disinflation and discontent are the dominant themes.

Bitcoins touched $171.41 last Wednesday and on Friday traded at $216. At these levels, the economics of Bitcoin mining look terrible. Full cost of production is closer to $600 a token, based on a recent study by the Australian researcher Hass McCook. If miners retreat, users may end up paying directly for the service.

Defenders of Bitcoin have not given up hope. Their emphasis has shifted though, from the currency to the underlying blockchain processing software. That may be a good investment. It may even be revolutionary. But it will not bring up the price of Bitcoin. The currency is suffering an erosion of confidence from which it could be hard to recover.
https://archive.nytimes.com/dealbook.ny ... inflation/
Ostatnio zmieniony piątek, 9 września 2022, 01:14 przez anagamidev, łącznie zmieniany 5 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 9 września 2022, 00:32

@anagamidev prowokujesz 500$
Niemożliwe to są mikropłatności btc 😂 tu się dopiero impreza rozkręca ,i co to za niby niemożliwy poziom i okazja życia 17000 tysięcy dolarów - niezmiennie cena z czapy

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 136
Reputacja postu: 
0

Postautor: Fugitive » piątek, 9 września 2022, 08:47

Zaorski nie przeiwdział śmierci królowej UK i tego jaki to będzie miało wpływ na kurs btc xD

A na poważnie, uważam że największy wpływ na kurs ma sytuacja geopolityczna. Dzisiejsze wzrosty na giełdach i krypto to efekt udanej kontrofensywy Ukraińców - powiało optymizmem. Za kilka miesięcy jeśli będzie widok na zakończenie wojny (korzystny dla koalicji antykacapskiej) to z pewnością trwałe wrócimy na kierunek północ.

Początkujący
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
5

Postautor: mikusieke » piątek, 9 września 2022, 09:24

SCI_FI_Maciuś pisze: czwartek, 8 września 2022, 19:24 XD

Zaor sprzedał shorta to jestem spokojny o spadki 8-)
Po raz kolejny wyśmiewasz innych, nie mając racji. Te słynne zarobione pinionszki z lipca chyba się już skurczyły co?

mikusieke pisze: czwartek, 1 września 2022, 10:30 tak to jest w mojej szklanej kuli. daję jakies 10%, że w tej chwili pokonamy 18800~ i jakies 70%, że następne 2-3 tygodnie zielone

Obrazek
może nieco inny tajmlaps, ale wiele się zgadza 8-)

Dodano po 1 godzinie 42 minutach 22 sekundach:
myślę również, że można właśnie ogłosić mini-alt sezon :)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
6

Postautor: voodoom » piątek, 9 września 2022, 11:13

Witamy w czerwonym pudełku. Guma w gaciach się napina, DAX i FRA40 już zniosły spadek o .382 fib, bitowi brakuje 80$ do celu wskazanego przez Fibo, na S&P jeszcze 14 pt brakuje. Szczerze wątpię żebyśmy mieli zobaczyć wzrost na 0.5.

Ja już w S na Nasdaq, nie chce mi się czekać na dopełnienie formalności. Let the shitstorm begin.

Good luck ;)
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » piątek, 9 września 2022, 11:56

voodoom pisze: piątek, 9 września 2022, 11:13Ja już w S na Nasdaq, nie chce mi się czekać na dopełnienie formalności. Let the shitstorm begin.
Good luck :D

Dziadek rośnie pięknie, 21k$ cykło :D

### edited: 2022-09-09 14:26 ###
Ostatnio zmieniony piątek, 9 września 2022, 14:26 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja postu: 
10

Postautor: socjolog2008 » piątek, 9 września 2022, 12:00

voodoom pisze: piątek, 9 września 2022, 11:13 Ja już w S na Nasdaq, nie chce mi się czekać na dopełnienie formalności. Let the shitstorm begin.

Akcje są bezpieczne i idzie turbo odbicie na indexach. Sytuacja się unormowała, odczyty i wyniki nie są tragiczne, bezrobocie nie rośnie, idą dobrze walki i gniotą putina, nowa sytuacja w UK. Glapiński przekonuje że za 8 lat dogonimy w 80% Francję. Będzie dobrze do października, może dalej (dopiero zimno i kłopoty z elektrycznością zrobią dym jak wystąpią) - wszystko już rynki wyceniły. Znacznie ryzykujesz brakiem wiary w spekulantów teraz
A tu pewnie przylepa skopiuje, już kopiuje. Nie ma się co rozwodzić, to poboczny ryneczek

Dodano po 23 minutach 28 sekundach:
Nawet impreza z forkiem i rozpierduchą na ETH mnie zainteresowała i dzisiaj wjechałem na 27$ w ethw (zgromadzili ponad 30k na twitku obserwujących wku.ych minerów że zostaną porzuceni przez Vitalika)
https://poloniex.com/spot/ETHW_USDT/

#mPay zdetronizuje PayPala :mrgreen:

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
1

Postautor: masonbtc » piątek, 9 września 2022, 12:52

ładnie podbiło jednak myślę że to wszystko trochę potrwa (wychodzenie z dołka) i większe wzrosty zobaczymy na przełomie październik/listopad

Początkujący
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
1

Postautor: szajsiwo » piątek, 9 września 2022, 13:24

socjolog2008 pisze: piątek, 9 września 2022, 12:24(zgromadzili ponad 30k na twitku obserwujących wku.ych minerów że zostaną porzuceni przez Vitalika

Jakby to było mało coinów do kopania na tym algorytmie - choćby ETC. Można by pod to zagrać bo być może hashrate pójdzie w ETC to i kurs mógłby wystrzelić :)

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
1

Postautor: m4rio » piątek, 9 września 2022, 13:40

Dokładnie tak ;) obseruwje hashrate ETC i w trzy dni poszedł na np. ethermine z 6th na 8.2th obecnie i cały czas szybko wzrasta... ps. ja pod etc zagrałem heh

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 9 września 2022, 15:03

szajsiwo pisze: piątek, 9 września 2022, 13:24Jakby to było mało coinów do kopania na tym algorytmie - choćby ETC
m4rio pisze: piątek, 9 września 2022, 13:40Dokładnie tak ;) obseruwje hashrate ETC i w trzy dni poszedł na np. ethermine z 6th na 8.2th obecnie i cały czas szybko wzrasta... ps. ja pod etc zagrałem heh

Przecież ja nie zamierzam nic kopać. Od postu o wejściu na 27$ już jest 30$ czyli 10% bez lewara w 3 godziny. Chodzi bardziej o potencjał /coś takiego jak ETHW nie istnieje - zaistnieje ewentualnie za 4-5 dni ,póki co są jakieś testy i szum w socjalach. Zanim się szum skończy i dojdzie do tego merge mnie już nie będzie na tym. Będę się cieszyć dolarami, i mam nadzieje 100% zysku. Nic więcej. Całe te kryptowaluty się do tego sprowadzają. A ETC sam miałem po 12$ 1 lipca i do końca lipca zrobiło prawie 200%. Tu chodzi wyłącznie o hajs, a nie co zrewolucjonizuje obliczę ziemi, który coin - bo żaden :lol: to nadal fugazi bez trzymanki /akcje SĄ realne wyłącznie bo to cząstki firm (i to oni to pompują wam teraz wysyłająć pozytywną energię słoneczną) a tu te coiny to cząstki nie wiadomo do końca czego właściwie. Cząstki samych siebie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » piątek, 9 września 2022, 15:04

Pierwszy przebiśnieg - obstawiam na tą chwilę podbitkę pod 23-24k i z ciekawością będę obserwował gdzie to zdumpują. Jeżeli znów nie pogłębią dołka i będziemy wchodzić w październik bez nowego low to zacznę się zastanawiać czy nie zacząć lekkie zakupy, ale to zobaczymy za 2-3 tygodnie.

Btw i właśnie przez taki ruch jak dzisiaj nie sprzedałem całego portfela tylko część - cokolwiek się nie wydarzy to spadek na cztery łapy :mrgreen: Wzrośnie - sprzedajemy. Spadnie - odkupujemy taniej. Gorzej, że część portfela w CRO i mi kibluje do listopada jeszcze. :D

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
0

Postautor: KubaKoń » piątek, 9 września 2022, 19:01

Obrazek

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 318
Reputacja postu: 
1

Postautor: mxxm977 » piątek, 9 września 2022, 19:11

SCI_FI_Maciuś pisze: czwartek, 8 września 2022, 19:24 Zaor sprzedał shorta to jestem spokojny o spadki
No jednak chyba coś nie wyszło :D
Faktycznie celujecie w te 23-24 i cofnięcie czy raczej dłuższy ruch? Wczoraj było nastawienie jak byśmy mieli spadać na socjologowe 500$, a dzisiaj mówimy o przebiśniegach :geek:

Wróć do „Przedszkole”