Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: anagamidev » środa, 7 września 2022, 09:49

SCI_FI_Maciuś pisze: środa, 7 września 2022, 06:54Powiem Ci, że do dupy troche ten wskażnik
Bardzo często działa i daje zarobić :D

Na razie BTC leci jak kamyczek w wodę :D Tutaj jeszcze może być double bottom z zasięgiem na 33k$ :D GPW najsłabsza ze wszystkich giełd w tym roku, prawdopodobnie życiowa szansa na obkupienie się na kolejne 10-20 lat tanio :D Wszystko leci na ryj, chociaż Nasdaq nie pogłębił jeszcze rocznych dołków :D

No i nawet RSI 1d też w okolicach 30 :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
1

Postautor: Arcymistrz1990 » środa, 7 września 2022, 09:54

rubel pisze: środa, 7 września 2022, 08:35 Pęka bania na krypto, ale nie żadna 4 letnia tylko od powstania - równolegle z indexami.

A tymczasem:
Rekordy udziału UTXO o wieku ponad rok - w okolicach 66%.

ATH liczby adresów posiadających powyżej 1BTC z 06.09.2022 na poziomie 901528.

Ponowny wzrot liczby adresów posiadających powyżej 10 BTC

Owszem przed szczytami był widoczny trend redukcji eskpozycji przez grubasów (to naturalne po takich wzrostach) - tyle tylko, że to już za nami. Obecnie trwa akumulacja.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » środa, 7 września 2022, 11:01

myślę że za jakieś 10% warto dokupić bita

we wrześniu wielkich zapaści nie powinno być raczej taka mulandia

a na 1D może być bullish dywergencja

tak w ogóle jeżeli ktoś jest longtermowcem albo swing trejderem to kupowanie poniżej tego dołka ze stycznia 2021 na 28850 gdzie po raz pierwszy wyprzedała się ulica jest dobrym pomysłem ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1748
Reputacja postu: 
4

Postautor: rubel » środa, 7 września 2022, 12:26

No tak, tylko że te powszechnie znane i dostępne onczejn wyrwane z kontekstu makro nie wiele nam mówią. Albo mówią to co analizujący chce zobaczyć. Taki tam dodatek.
Arcymistrz1990 pisze: środa, 7 września 2022, 09:54ATH liczby adresów posiadających powyżej 1BTC z 06.09.2022 na poziomie 901528.
Czyli co, więksi posiadacze BTC sprzedają a mali skupują. No bo zwiększa się ilość portfeli to te większe muszą się rozwadniać.
Arcymistrz1990 pisze: środa, 7 września 2022, 09:54Ponowny wzrot liczby adresów posiadających powyżej 10 BTC
Ja bym powiedział że ledwo widzialne drgnięcie które może się zaraz znowu zawinąć w dół. Po za tym spójrz na 2014 i 2015, też liczba adresów rosła a cena spadała przez rok a potem długi boczniak.

A tu wisienka na torcie. Ostatnio tu o tym rozmawialiśmy że stare coiny mogą zacząć się budzić, a tam poziomy wejścia są baardzo niskie.

Ja jestem po raz pierwszy od 2013r całkowicie poza rynkiem, prawie, bo mam trochę tokenów na 3x short na solane dla sportu, a tak to nie mam nawet stabli. Założenie moje jest takie że pęka bania kilkunastoletnia jak pisałem wcześniej i planuje powrót do zakupów gdzieś q2-q3 2023r. Wtedy zacznę skup 1/3 btc, 1/3 eth i 1/3 zupełnie nowe alty.

Jeśli nie pogłębimy dołka we wrześniu to dla mnie będzie sygnał że scenariusz może być zanegowany i rozpocznę zakupy październik/listopad. Ale to mega optymistycznie i w ogóle w to nie wierzę.
Ogłaszam koniec spadków!

100k$ BTC & 10k$ ETH by 2026
Opuszczam kryptosektę. Dorabiajcie się milionów i zmieniajcie świat! 8-)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Arcymistrz1990 » środa, 7 września 2022, 13:10

rubel pisze: środa, 7 września 2022, 12:26Czyli co, więksi posiadacze BTC sprzedają a mali skupują. No bo zwiększa się ilość portfeli to te większe muszą się rozwadniać.

No właśnie o to chodzi, że nie :D I to pokazuje wskaźnik 1yr+hodl Wave.
Gdyby dochodziło do systematycznej dystrybucji starych adresów to wartość tego wskaźnik spadałaby, a nie rosła.
Żeby była jasność nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że BTC będzie rosło w nieskończoność, nawet ostrzegałem w pewnym momencie, że zacieśnianie będzie niekorzystne dla BTC - ale w tej chwili zmieniam zdanie i jestem mega bullish.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 7 września 2022, 13:22

anagamidev pisze: środa, 7 września 2022, 09:49GPW najsłabsza ze wszystkich giełd w tym roku, prawdopodobnie życiowa szansa na obkupienie się na kolejne 10-20 lat tanio

Tylko akcje dobierać inteligentnie i będzie sukces. Fakty są jakie są.
Od 9 listopada 2021 żeby było uczciwie w datach, większość indexów po pęknięciu bani tu zrobiło ATH
Najsłabsze ze wszystkich światowych walorów na świecie jest BTC
SPX -18,3%
UK100 -2,4%
EU50 -21%
WIG20 -39%
BITCOIN -73%
Historycznie do odhaczenia ATH na btc na dziś
Czerwiec 2019 - 12900$
Grudzień 2017 - 19498$ - zrobione
Listopad 2013 - 1242$
Kwiecień 2013 - 213$
Ma gdzie spadać ;) i może wtedy coś z tego będzie znowu. Nie chodzi o kurs, w kryzysie został zanegowany paradygmat o walce z kryzysem. Muszą coś innego wymyśleć teraz
Obrazek
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Reputacja: 949
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 7 września 2022, 13:34

socjolog2008 pisze: środa, 7 września 2022, 13:22WIG20 -39%
Czy te -39% uwzglednia ~20% inflacje r/r?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » środa, 7 września 2022, 13:40

socjolog2008 pisze: środa, 7 września 2022, 13:22Najsłabsze ze wszystkich światowych walorów na świecie jest BTC
Czy ja wiem :D Po szoku czyli od rozpoczęcia pandemii, nadal jest wyżej o ponad 100%(liczę od ok. 10k$) i od dołka +300%, a zrobił +1700% całkowicie, gdzie WIG +100%, a Nasdaq +150% :D I one też po korektach są dużo niżej procentowo od dołka :D Ogólnie BTC świetnie sobie poradził w czasach pandemii jako store of value i panaceum na trudne i niepewne czasy :D Teraz trwa korekta techniczna i będzie dalsze pompowanie :D Teraz mamy szok energetyczny :D
Spoiler:
W sumie patrząc na WIG to jest w hossie długoterminowej, coraz to wyższe dołki i coraz wyższe szczyty :D :D :D

### edited: 2022-09-07 14:06 ###
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: BogactwotestoViron » środa, 7 września 2022, 14:13

myślicie ze spadnie poniżej 15k? :D

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: rubel » środa, 7 września 2022, 14:19

Arcymistrz1990 pisze: środa, 7 września 2022, 13:10Gdyby dochodziło do systematycznej dystrybucji starych adresów to wartość tego wskaźnik spadałaby, a nie rosła.
No to od kogo kupują te nowe adresy? Od górników? Od innych mały adresów? Z większych tworzą kilka mniejszych?
Arcymistrz1990 pisze: środa, 7 września 2022, 13:10ale w tej chwili zmieniam zdanie i jestem mega bullish.
No dobra, ale co cie skłania to bycia mega bullish? Pytam bez złośliwości, jestem ciekawy twoich argumentów.

No bo jeśli wybierze się wybiórczo jakiś argument który jest byczy to można sobie tak patrzeć, ale kładąc na "wagę" wiele argumentów może to już nie wyglądać tak różowo. Można to rozbić np tak:

- Sytuacja geopolityczna, makro, indexy tradycyjne, siła dolara, risk assety
- Sytuacja prawna, regulacje, ustawodawstwo
- Kondycja samego rynku krypto, określonych większych projektów, podmiotów, instytucji
- Analiza techniczna
- Dane on-chain, szerokie i odpowiednio przeanalizowanie
- Sentyment

I jak na moje oko nie wygląda to za różowo. Oczywiście można by teraz każdy z tych podpunktów rozbić, przedstawić tezę i próbować udowodnić, ew. dodać kontrargumenty, ale nie chcę mi się pisać tutaj eseju.

@anagamidev Piękne chciejskie kreski :lol: :lol: :lol:
Ogłaszam koniec spadków!

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » środa, 7 września 2022, 14:30

BogactwotestoViron pisze: środa, 7 września 2022, 14:13myślicie ze spadnie poniżej 15k?
nie ma już siły spadać

popatrz przy podobnym zjeździe na spx od czerwca ile spadło a ile obecnie

trend spadkowy się wyczerpuje

jeszcze można zauważyć że wtedy jednym ciągiem spadło prawie 50% a tutaj mamy schodki w dół

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: rubel » środa, 7 września 2022, 15:09

Ogłaszam koniec spadków!

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
10

Postautor: pael » środa, 7 września 2022, 20:09

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
6

Postautor: shinya56 » środa, 7 września 2022, 20:15

viewtopic.php?f=27&t=25968&p=750176#p750176

Strefa podaży jest silna, ale jak widzimy dużego odrzucenia nie ma. Zobaczymy czy będziemy mieć kolejny atak.
Byki nie odpuszczają...

Obrazek

Obrazek

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
3

Postautor: voodoom » środa, 7 września 2022, 21:19

voodoom pisze: wtorek, 6 września 2022, 23:20ok 20 dni po szczycie (w okolicach zniesienia fali wzrostowej o .618) zawsze następowało 2-3 dniowe zniesienie spadku o .382-0.5 i podjazd tuż pod ema20 daily na SPX. Czyli na warunki obecne - np. w czwartek lub piątek SPX w okolicach 4030-4060 (zniesienie 0.382 lub nawet 4100 (zniesienie 0.5) w porywach.

(...) Jeśli Azja nie pociągnie lawiny w dół na CFD S&P, to zmykam z shortów i spróbuję long rozegrać takowe krótkoterminowe podbicie, tam łapać znowu S.
Pyszny to był pomysł, longi na US mniam mniam, będzie więcej depo na shorty. Nawet BTC dał się pociągnąć, choć nieśmiało z początku. W zasadzie wykres BTC w porównaniu do S&P wygląda trochę śmiesznie, a trochę strasznie. To co, jutro jeszcze up, S&P na 4050 i przy piątku kończymy szalone marzenia o trwającej hossie na stockach / odbiciu na crypto? :twisted:

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 7 września 2022, 21:49

@voodoom indexy Nie,dalej up (wybrane sektory akcji a reszta w piach)a crypto niestety - bycie plecakiem to słaby pomysł. Musi spaść i znaleźć swoją własną drogę, nawet jak to będzie z 10k/5k/500$ to musi spróbować być samodzielny po 12 latach bycia przylepą. Taką strategią jaką przyjął bitek sama się spala PR’owo (bo sam już chyba nie wie czym jest - marną kopią indexów czy właściwie czym?)
No i gracze jak mają wybór grać u źródła regulowanego i bezpiecznego czy na kopii z hackami,dziwnymi gieldami i stablami wiadomo gdzie wybiorą granie
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
20

Postautor: voodoom » środa, 7 września 2022, 22:39

socjolog2008 pisze: środa, 7 września 2022, 21:49@voodoom indexy Nie,dalej up (wybrane sektory akcji a reszta w piach
@socjolog2008 Z S&P sprawa jest z mojego punktu widzenia prosta jak drut - gram pod to co było grane zawsze gdy S&P się walił. I nie jestem jedynym oświeconym - zwyczajnie rynek teraz to właśnie rozgrywa. Spełnione zostały wszystkie dotychczasowe milestone'y patternu:
- pierwszy spadek o 20%
- odreagowanie na ~0.5 fib
- zwała na ~.382 wzrostu
- podnoszą, powinni w okolice .618-0.5 bieżącego ruchu spadkowego
Więc biorąc analogię, to w czerwonym pudełku będzie bardzo dużo sprzedaży i zakładania shortów, dlatego że zwyczajnie tak już było, i to widać. To czego nie wiemy - to czy pattern się utrzyma, ale to zależy od tego jak dużo osób nieświadomych technicznej sytuacji i historycznej kopii będzie się palić do kupna, bo sprzedawców znajdzie się na pewno wielu. Moim zdaniem nie ma szans żeby tu się nagle tłum poderwał żeby to przekupić na wyższe poziomy.

Plan:
- czerwone pudełko i w dół (na które stawiam all-in)
- żółte pudełko (ponad 4100) - to już wyjście poza pattern, limbo
- zielone pudełko (czyli ponad 4200) - wyraźne potwierdzenie że pattern padającego S&P łamiemy, cały dotychczasowy 2021 należy uznać za miękką korektę

Obrazek

A co na tych wszystkich wariantach miałby ugrać BTC? Zabijcie mnie, ale nie wiem. Wariant "dalsza zwała S&P" oznacza IMO kolejne piętro w dół dla BTC, ale gdzie? Tam już mało targetów zostało które dałoby się oprzeć na rozszerzeniach fibo dużych ruchów, z pamięci jakieś 9k i 3k, dalej już ujemne. Bardziej się nastawiam na wypłaszczanie wykresu, piętro teraz na jakieś 10-15k i dalsze męczenie buły, żeby np. w przyszłym roku zrobić to dno na jakimś, nie wiem, 6k.

Ciekawostka - gdyby BTC zszedł na 4k to zrobi -94%. Czyli to co AMZN lata temu ;)

Trzeba tu również dodać, że istnieje alternatywny pattern, pro-wzrostowy, który występował znacznie częściej niż crash S&P - ale w znacznie normalniejszych czasach. Wrzucał to Game of Trades 3 dni temu (screen jest dramatyczny, wziął '73 a w filmie pokazuje pierdylion przypadków odwrotnego rozwiązania), polecam bykom dla hopium... oraz miśkom, jako odpowiedź na pytanie "dlaczego to jeszcze nie padło?" - no bo istnieje takie coś. Nie podzielam jego metody, ale widzę analogię w kreskach i proporcjach.

IMO jest walka o to który pattern faktycznie stosujemy, bo na razie pasują oba, i tym bardziej w momencie uzyskania potwierdzenia reakcja będzie potężna - bardzo gwałtowny drop (jak '73/'01/'08, minimalny target to ~3300 przy 1.272 lub głębiej, może jeszcze we wrześniu), albo szybkie rozpędzanie wzrostów bez cofania pociągu.

Wychodzi że miejsca nie ma tu zbyt wiele na dywagacje, zakres 3900-4200 na S&P, wyjście w którąś stronę oznacza IMO rezultat long-term ;) Poczekamy, zobaczymy.

PS: moderatorzy, wybaczcie proszę kolejny post z taką proporcją S&P/BTC, ale IMO to jest bardzo ważne. Wszyscy widzimy jak jest.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
25

Postautor: Arcymistrz1990 » środa, 7 września 2022, 23:53

rubel pisze: środa, 7 września 2022, 14:19No dobra, ale co cie skłania to bycia mega bullish? Pytam bez złośliwości, jestem ciekawy twoich argumentów.

Również nie chce mi się tworzyć eseju. W zasadzie głównym argumentem jest to, że rynek to nie jest koncert życzeń.
Jeżeli 66% podaży BTC ma UTXO o wieku ponad 1 roku - to znaczy to, że w ciągu ostatniego roku 12 632 000 BTC (19140000 BTC * 66%) nie zmieniło swojego adresu - a więc znajdowało się poza obrotem handlowym. To dana, która całkowicie falsyfikuje pojawiające się stwierdzenia jakoby miala trwać wielka dystrybucja i pozbywanie się BTC przez wieloryby/animatorów rynku.
Jeżeli więc założymy, że w obrocie znajduje się 34% podaży BTC to stanowi 6 507 600 BTC, co po obecnej cenie rynkowej daje wartość 130,15 mld USD - ta wartość to jeden wielki wielki śmiech na sali dla rynku kapitałowego. Jeden Grayscale zrobił hossę w 2021 roku nabywając pod swój fundusz trust GBTC 650 000 BTC. Oczywiście jest jeszcze nowa podaż, ale raczej nie będzie ona odgrywała ona już większego znaczenia i cykle halvingowe powinny mieć coraz mniejszy wpływ na cenę. Należy przy tym pamiętać, że BTC fizyczny jest bardzo łatwy do nabycia (w przeciwieństwie do złota czy srebra, gdzie wielu uczestników rynków decyduje się na instrumenty pochodne) - istnieje rynek spot 24h 7 dni w tygodniu.

Wzrost liczby adresów posiadajacych powyżej 1 BTC ponad 900 000 jest zjawiskiem pozytywnym - rozproszenie podaży wzmacnia efekt sieciowy. Poza efektem sieciowym mamy rosnący hashrate i bezpieczeństwo transakcji. Zakładanie, że kolejne instytucje nie będą chciały budować ekspozycji na sieć BTC jest poglądem niezwykle egzotycznym. A stwierdzenia, że nie będzie wzrostów na BTC ponieważ pogorszą się warunki życia Europejczyków kuriozalne.

Makroekonomia jest bardzo pozytywna z punktu widzenia ruchu cenowego na krypto. Rynek zdyskontował już bardzo złe informacje. Inflacja w USA spada, jesteśmy blisko końca cyklu zacieśniania, dzisiaj baryłka ropy brent poniżej 90 USD. Dość pozytywne również doniesienia napływają z frontu na Ukrainie. To wszystko są bardzo pozytywne wiadomości dla USA, które natychmiast po banie Chin na wydobycie BTC zostały największym producentem BTC na świecie. To, że pogarsza się koniunktura to oczywiste, bo taki był cel zacieśniania, żeby walczyć z inflacją poprzez ściągnięcie nadwyżek z rynku.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » czwartek, 8 września 2022, 07:36

voodoom pisze: środa, 7 września 2022, 22:39Plan:
- czerwone pudełko i w dół (na które stawiam all-in)
- żółte pudełko (ponad 4100) - to już wyjście poza pattern, limbo
- zielone pudełko (czyli ponad 4200) - wyraźne potwierdzenie że pattern padającego S&P łamiemy, cały dotychczasowy 2021 należy uznać za miękką korektę

wez pod uwage, ze masz na spx chmure ktora moze zrobic w srodku, przemysl czy nie lepiej zaczac od zoltego pudelka. Chmura dodatkowo narysowala tam HS. Szybkie spostrzezenia.

Do tego poziom 3300 na spx to jest ledwo szczyt pre-covid, legendarnego dodruku. Zakladajac, cos co zawsze pomijalem, ze swiat sie rozwija, a nie zwija moze 3300 wystarczy. spx pod 1w ma200 na dluzej byl tylko w 2008, pozatym krotkie zejscia.

Krypto pojdzie za rynkami, nie spodziewam sie naglej zmiany korelacji do klasy aktywow. Dolek covidowy(BLX) to 4k z 10k.

Dodano po 18 minutach 8 sekundach:
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rubel » czwartek, 8 września 2022, 09:03

Arcymistrz1990 pisze: środa, 7 września 2022, 23:53W zasadzie głównym argumentem jest to, że rynek to nie jest koncert życzeń.
No właśnie. :lol: Dla mnie jako dla wiecznego byka życzeniem są wzrosty. A jednak ciężko mi dostrzec obecnie na to szanse.
Zobaczymy co pokażą najbliższe miesiące. Według mnie brak nowego low wrzesień/październik to negacja dalszych spadków.
Ogłaszam koniec spadków!

Wróć do „Przedszkole”