Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 43
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Pablos.Escobar65 » sobota, 9 stycznia 2021, 00:24

@delfin7777

Ten artykuł też jest ogólnikowy. Jak mogą zginąć bitcoiny po zwiększeniu RAM na maszynie ? Dla mnie abstrakcja :-) Jak by dane z dysków twardych zniknęły to OK rozumiem. Nie kumam bardzo. Wygląda na celowe działanie.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
4

Postautor: miso20 » sobota, 9 stycznia 2021, 00:32

@bitup Idź promować swoją gównianą monetę i naganiać na swoją giełdę gdzie indziej. Co nikt ci nie podbija wątku o satoshim, to przyszedłeś tutaj spamować? :D

Wypompują wszystko, także bsv.
spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:22Teraz podlicz mistrzoUw trajdingu i ilu z tych trajdujacych potracilo i CI wyjdzie, ze jednak warto dywersyfikowac koszyk.
Przecież ja sam to napisałem w poście, że warto mieć złoto. Jednak mentalność dużej częsci hodlerów złota jest bardzo słaba.
spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:22Ta jak kupili zloto po 3k a stoi po 8k, to na pewno tracili. Srebro jak kupowali po 60 a stoi po 150 to tez stracili.
Tak? To ciekawe, bo nawięcej runu na złoto było jak kosztowało ponad 8k pln w i brakowało go wszędzie. Co to za marne liczby podajesz, mam ci podać ile wzrósł bitcoin w ciągu roku albo tesla? Nie napinaj się, ja tylko zwracam uwagę na to, że na złocie się wbrew pozorom traci, ale rozsądnie jest je mieć.
spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:22robi sie tu kase bo idzie do gory i jest pompa. To samo z tesla (porownaj do np benzyniaka bmw) i CD (ktory wypuscil bugowata gre, gfdzie wiesiek 3 byl lepszy - dopracowany, tylko w innym klimacie). Tu ma sie robic kase.
Owszem robi się. Dlatego zamiast kupić złoto 100%, można było kupić je za 25%, 25% tesli, 25% CD, 25% btc i teraz byś mógł wymienić wszystko inne na złoto i mieć pierdyliard procent. Ale hodlerzy złota ubrani w drogie monety muszą jakoś sobie wytłumaczyć, że żal im było sprzedać 10% złota i kupić bitka czy tesle. Mogliby podwoić teraz ilośc złota. No cóż - minie jescze wiele lat nim ludzie zrozumieją Nową Ekonomię jaka ma miejsce.

Zdajesz sobie chyba sprawę z tego, że ja nie twierdze, zę TEsla czy Cd project jest lepszy od złota? Po prostu mamy nową ekonomie, gdzie drukuje się wszystko. Wystarczy kupić w/w i czekać. A złoto wtedy relatywnie rośnie najmniej. Jak uznasz, że Bitcoin zaraz pęknie czy Tesla, to wtedy elegancko wychodzi się do złota. Cała filozofia.

P.S. A tak w ogóle to nie rozumiem czemu mi dałeś minusa za cytat, który powiedział ktoś inny XD

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
1

Postautor: Fufu » sobota, 9 stycznia 2021, 00:43

Ulica nie ma znaczenia..any moooooore. Ulica byla do 19000 max, potem btc poszedl na salony.
Tak ja mowilem wczesniej do Ekonomik, ze jak spadnie na te 13000/14000 to jest kaput.
Generalnie widze adopcje btc podobnie jak wyglada nasze zycie.

We wczesznych latach 90tych w Londynie na Hackney zaczelo sie zmnieniac. Wczesniej zylo tam duzo marginesu spolecznego, kiedy zaczeli likwidowac psychiatryki, kazdy kto kumal na tyle ze mogl zrobic samodzielnie zakupy dostawal counsil flat za darmoche itd.
To bylo bardzo mroczne miejsce do normalnego zycia, ale wspaniale ala artystow rejwowcow i squotersow po prostu freedom. Powoli powoli zaczelo przyciagac ludzi bo duzo sie tam dzialo undergroundowo. Biedni artysci zadoptowali ta dzielnice i zaczynala ona byc bardziej popularna z dnia na dzien.
Pozniej gdy szlaki zostaly przebite bogatsi ludzie zaczeli kupowac tam domy i ceny zaczely rosnac.
Dzisiaj mieszkaja tam topowi celebryci i ceny sa wysrobowane na maxsa, ten teges.

Analogicznie czytalem jakis artykol, jak artysci z Holandi zaczeli podobny proces w Sofi na slamsach gdzie bylo ciezko, ale tanio. I ponownie miejscowka stala sie trendy i cena poszly do gory, to tak w dwoch zdaniach.
I tak samo widze BTC.
Ulica jes wycieczona restrykcjami. Fryzjer w Londynie cz w Pszczynie jest tak samo wyjebany i nie ma kasy na extrawaganze.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 stycznia 2021, 01:40 przez Fufu, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: -68
Reputacja postu: 
1

Postautor: spamatorek » sobota, 9 stycznia 2021, 00:49

miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:32Przecież ja sam to napisałem w poście, że warto mieć złoto.
acha... bo tak pisales...
miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:09Dinozaury, które siedzą w złocie i się podniecają jaki to super pieniądz próbują sobie wytłumaczyć jakoś, że ciągle tracą, a "frajerzy", którzy skupili Teslę i CD project zarobili krocie.
miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:32Tak? To ciekawe, bo nawięcej runu na złoto było jak kosztowało ponad 8k pln w i brakowało go wszędzie.
jak go brakowalo to bylo 11k i zeszlo tylko daltego, ze sie pojawily dostawy. To samo co w przypadku BTC.
miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:32Nie napinaj się, ja tylko zwracam uwagę na to, że na złocie się wbrew pozorom traci, ale rozsądnie jest je mieć.
No wlasnie na zlocie sie nie traci, tylko jest mniejszy zysk a wieksza pewnosc utrzymania sily nabywczej. Ty nie rozuemiesz co jest pieniadze a co srodkiem platniczym, i nikt tu sie nie spian Tylko ew. prubuje wbic Ci cos do glowy.
miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:32Zdajesz sobie chyba sprawę z tego, że ja nie twierdze, zę TEsla czy Cd project jest lepszy od złota? Po prostu mamy nową ekonomie, gdzie drukuje się wszystko. Wystarczy kupić w/w i czekać. A złoto wtedy relatywnie rośnie najmniej. Jak uznasz, że Bitcoin zaraz pęknie czy Tesla, to wtedy elegancko wychodzi się do złota. Cała filozofia.
No wiec na koncu pwoiedziales to co ja Tobie pisalem,w iec nie wime do czego zmierzasz.

A jak sie chwile zastanowisz, to BTC "dodrukujesz", tesle tez, a zlota z ziemi duzo wiecej nie wydobedziesz.

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Trzeba po prostu zemianic konie. Kto nei zmienia ten traci. A zwykle janusze z domem i samochodem co generuja tylko koszty i z shitless job, beda pekac szybciej niz napompowane banki i to pomimo helicopter money.

Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
Fufu pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:43We wczesznych latach 90tych w Londynie na Hackney zaczelo sie zmnieniac. Wczesniej zylo tam duzo marginesu spolecznego, kiedy zaczeli likwidowac psychiatryki, kazdy kto kumal na tyle ze mogl zrobic samodzielnie zakupy dostawal counsil flat za darmoche itd.
To bylo bardzo mroczne miejsce do normalnego zycia, ale wspaniale ala artystow rejwowcow i squotersow po prostu freedom. Powoli powoli zaczelo przyciagac ludzi bo duzo sie tam dzialo undergroundowo. Biedni artysci zadoptowali ta dzielnice i zaczynala ona byc bardziej popularna z dnia na dzien.
Pozniej gdy szlaki zostaly przebite bogatsi ludzie zaczeli kupowac tam domy i ceny zaczely rosnac.
Dzisiaj mieszkaja tam topowi celebryci i ceny sa wysrobowane na maxsa, ten teges.
ALe ci "celebryci" nie potrafia niczego wykombinowac i historia zatacza kolo. jak sa w kole zgrzyty, albo cos sie psuje i chwilowo jednak nie zatacza, to sie rzucamy na zloto i wtedy go nei dostaniesz wiec liczy sie tylko czy miales cos. tak samo jak bron i zarcie i nawet BTC w sters tescie.

Wiec smianie sie z jakis asetwo niest niepowazne. Mozna jedynie mowic, chlopaki teraz przyjrzyjcei sie temu i temu, bo to ma potencjal (a czasami nawet fundamenty).

Jak sie zwala te krypto prezz Q to nagle zmienicie wiare w zloto jak za mignieciem rozdzki. W chwili godzinnych kresek po 5k czuje sie bezpieczniej wymieniajac te 10% zysku na "relikt przeszlosci". Tymbardziej, ze wiem co to znaczy zapchana siec i czekanie na konfirmacje.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » sobota, 9 stycznia 2021, 00:53

spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:45A jak sie chwile zastanowisz, to BTC "dodrukujesz", tesle tez, a zlota z ziemi duzo wiecej nie wydobedziesz.
To jest bzdura, za wyjątkiem środkowego.
spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:49Wiec smianie sie z jakis asetwo niest niepowazne.
Nikt sie nie śmieje z assetów, ale z podejścia ludzi - w tym wypadku sekty złotniczej. Złoto super sprawa i najlepiej tylko złoto mieć i nic innego. No litości xd. Złoto dobrze mieć i to nie mało, ale nie jest dobrze zaklinać rzeczywistość i dorabiać sobie teorie, że Saylor to człowiek systemu - Czarnoksiężnik, który ma zabrać kapitał jedynemu i dobremu metalowi na nieistniejącego Bitcoina.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spamatorek » sobota, 9 stycznia 2021, 01:01

miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:53To jest bzdura, za wyjątkiem środkowego.
Bzdura to jest woje rozumowanie.

https://coinmarketcap.com/

czemu nie np LTC? Szybsze potwierdzenia, wiecej, lepiej? Ile zlota zostalo w ziemi i jakiej ono jest wielkosci na jakiej glebokosci i jakie maszyny i technologia musi byc oplacona aby je wydobywac?

Baran w sciane na otrzezwienie. Jezeli uwazasz, ze ktos jest tak glupi aby placic z logo BTC jak to samo przy logo LTC, to chyba zostoje Ci tylko pompowanie tesli albo CDPR czy tam innej wydmuszki.

Spolek porobisz miliony i kazda bedzie warta pierdalbyliard biliardyliardow bo papier przyjmie wszystko. A dobra krypto i PM zawsze bedzie w cenie dla ludzi myslacych - im tansze dla idiotow, tym lepiej dla mnie bo wiecej go bede mial. Cos co trzeba fizycznie obrobic, albo uzyc duzo srodkow na zaprojektowanie i infrastrukture bedzie mialo realna wartosc.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » sobota, 9 stycznia 2021, 01:02

Fufu pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:43Generalnie widze adopcje btc podobnie jak wyglada nasze zycie.
Nie myl nieruchomości z aktywem spekulacyjnym jakim jest bitcoin ;)
Bitcoinem nie nakarmisz rodziny, nie posadzisz na nim ziemniaków.
Złoto zawsze ma jakąś wartość użytkową, w medycynie, elektronice..

Ah te tulipany :roll:
Skupuj strach, sprzedawaj euforie ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spamatorek » sobota, 9 stycznia 2021, 01:10

Zeyt pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:02Nie myl nieruchomości z aktywem spekulacyjnym jakim jest bitcoin
zgoda, ale zauwaz ze na nieruchomosci panstwo ma polozone OBYDWIE lapy, widac kto kiedy i gdzie, od kogo. Kataster i nagle klilka miliardow idiotycznie wydanych z budzetu sie zwraca bo prole doplaca. ZLoto tez moze miec ciezszy okres - zakazy/nakazy, ale o wiele latwiej cos z nim zrobic niz z nieruchomosciami, ktorych nei przeniesiesz i nie wywieziesz a lokatorow z przydzialu zawsze mozesz dostac.

Jak cos "przeskrobiesz" u wladzy to tez momentalnie je tracisz. Caly czas tam cos przy tym trzeba grzebac naprawiac i one sie starzeja jak samochody. Trzeba uwaznie przemyslec temat, tymbardziej ze okres "wszedzie online" odciska na nich bardzo duze pietno. Ukraincy i studenci juz devow nie uratuja.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » sobota, 9 stycznia 2021, 01:17

@spamatorek Nieruchomość to nie tylko kawalerka na wynajem.
Fakt, widać kto gdzie, tak było zawsze, mi to nie przeszkadza.
Złoto jest aktywem do inwestycji długoterminowej, na lata, dziesiątki lat, zakazy nakazy wkońcu sie skończą.
A bitcoin, hmm, według mnie tulipan :D
t12t12 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:18Biden właśnie zapowiedzial że dodrukuja 3 triliony dolarów. Chyba bańka na wszystkim szybko się nie skończy.

Daj link jak możesz
Ostatnio zmieniony sobota, 9 stycznia 2021, 01:19 przez Zeyt, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 69
Reputacja postu: 
5

Postautor: t12t12 » sobota, 9 stycznia 2021, 01:18

Biden właśnie zapowiedzial że dodrukuja 3 triliony dolarów. Chyba bańka na wszystkim szybko się nie skończy.

Czy oni tam są normalni w tym FED? Jaki jest cel tego nieograniczonego dodruku?

@Zeyt https://www.google.com/amp/s/finance.ya ... 39162.html

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: miso20 » sobota, 9 stycznia 2021, 01:27

spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:01
miso20 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:53To jest bzdura, za wyjątkiem środkowego.
Bzdura to jest woje rozumowanie.

https://coinmarketcap.com/
Wrócimy do dyskusji jak nabierzesz wiedzy, a to ci trochę zajmie.

Spółkę do kopania metali też mogę otworzyć i też papier przyjmie wszystko, ale koparek i sprzętu, a co najważniejsze złóż nie mam. Mniemam zatem, że nie zainwestujesz w moją spółkę? A jeżeli to zrobisz, to tylko ze względu na spekulacje.
t12t12 pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:18Czy oni tam są normalni w tym FED? Jaki jest cel tego nieograniczonego dodruku?
Dewaluacja walut poprzez hiperinflacje i wypuszczenie SDR + rządowych kryptowalut. To pozwoli na kontrolę pieniądza i transferów na niewyobrażalną dotąd skalę. Oczywiście wszystko zostanie rozegrane tak, że to lud sam poprosi władze, by zrobiła coś z tym problemem (który sama wykreowała, ale tego przeciętny Kowalski nie jest w stanie pojąć).

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 169
Reputacja postu: 
2

Postautor: Fufu » sobota, 9 stycznia 2021, 01:28

Zeyt pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:02
Fufu pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 00:43Generalnie widze adopcje btc podobnie jak wyglada nasze zycie.
Nie myl nieruchomości z aktywem spekulacyjnym jakim jest bitcoin ;)

Ah te tulipany :roll:
Wow wow wow....
Chyba zle mnie zrozumiales!
Podalem tylko jako przyklad, przenosnia jak pokrak wychodzi z podziemia, ewolucja, akceptacja!. Jak to mowia "Get out of the fucking box"
Ostatnio zmieniony sobota, 9 stycznia 2021, 01:46 przez Fufu, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spamatorek » sobota, 9 stycznia 2021, 01:33

Zeyt pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:17Złoto jest aktywem do inwestycji długoterminowej, na lata, dziesiątki lat, zakazy nakazy wkońcu sie skończą.
Przy tak zmeinnych warunkach nie mzoan okreslic co jest inwestycja dlugo terminoowa.

AHhahaha tak skoncza sie zakzy/nakazy i PODATKI i wszyscy bedziemy trzymac sie za rece i tanczyc kumbaya.. hehehehehe rozejrzyj sie zobacz dzeiki czemu to co masz do okola zostalo zbudowane - klasycznie "Niggga plzzzzz...."

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zeyt » sobota, 9 stycznia 2021, 01:43

spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 01:33AHhahaha tak skoncza sie zakzy/nakazy i PODATKI i wszyscy bedziemy trzymac sie za rece i tanczyc kumbaya.. hehehehehe rozejrzyj sie zobacz dzeiki czemu to co masz do okola zostalo zbudowane - klasycznie "Niggga plzzzzz...."
Przypominasz mi pewnego użytkownika tego forum ;) @amneziahaze gdzie jesteś
Jest nawet specjalny wątek na forum dla takich użytkowników
viewtopic.php?f=16&t=28993&hilit=weekendowe+odloty

Rozmowny
Reputacja: 56
Reputacja postu: 
0

Re: Dyskusja na temat kursu BTC

Postautor: delfin7777 » sobota, 9 stycznia 2021, 02:04

Pablos.Escobar65 pisze:@delfin7777

Ten artykuł też jest ogólnikowy. Jak mogą zginąć bitcoiny po zwiększeniu RAM na maszynie ? Dla mnie abstrakcja :-) Jak by dane z dysków twardych zniknęły to OK rozumiem. Nie kumam bardzo. Wygląda na celowe działanie.
@Pablos.Escobar65
Osobiście straciłem tam btc. Tyle lat minęło że niewiele pamiętam.
To była chmura w Amazon cloud, dokładka ramu wiązała się z resetem a reset spowodował utratę hot walleta (jedynego bo kopia była na tej samej virtualnej maszynie). Nie ja pisałem ten artykuł ;) tu na forum jest wątek gdzie były lepsze info...

Początkujący
Reputacja: 89
Reputacja postu: 
1

Postautor: olena » sobota, 9 stycznia 2021, 02:06

"Matka wszystkich baniek " - sugeruje CNN. https://edition.cnn.com/2021/01/08/inve ... index.html

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: dingus13 » sobota, 9 stycznia 2021, 08:08

Dobra ! Ale czy ktoś ze starszych i mądrzejszych zrobi symulację - skoro wieloryby kupują a tego jest ograniczoan ilość. to:

1) Ile wieloryb kupuje
2) co jak miliardy wejdą i kupią po 0,00001 BTC i suma sumarum zostawią

Ile taki wieloryb kupuje i co masą bo o to chodzi by inni mieli i zaczeli tego używać i kurs się ustabilizował czy tylko spekuła?

Ponoć to widać kto iel ma i kiedy i gdzie sprzedaje - koelga mówił ale ja się nie znam i w przedszkolu jezdem.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 87
Reputacja postu: 
22

Postautor: Pretendin » sobota, 9 stycznia 2021, 09:58

spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 09:29Wieloryby kuipuja aby kupic.

spamatorek pisze: sobota, 9 stycznia 2021, 09:29A nastepnym razem pomysl zanim cokolwiek napiszesz
kupie szklaną kulę ;]

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
3

Postautor: pael » sobota, 9 stycznia 2021, 10:25

ergorg pisze: piątek, 8 stycznia 2021, 23:30Ulica zaczyna wchodzić.

W moim otoczeniu daje juz mocne 50% na wskaznik "ulica obudzona". Pierwsze posty od osob od czapy "bitkojn bla bla wspanialy".

Technicznie pisalem przy 25 ze jeszcze nie jest stromo, obecnie ciagle robia male zjazdy zeby to sobie zdrowiej podroslo.

Spojrzcie na pozimy MA 50/200 ;-)

Rynki przez sytuacje na swiecie oderwaly sie od wszystkiego i zakonczenie jest wielka zagadka. Indeksy nie spadaja juz z zasady, przy zlych danych conajwyzej wolniej rosna :lol:
Ten rok wywrocil paradygmaty do gory nogami. Wiec moze rzuce kolejne zaklecie - tym razem bedzie inaczej :>

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
18

Postautor: bartekg40 » sobota, 9 stycznia 2021, 10:39

Kultowy serial TVP "M jak miłość" i wątek związany z kryptowalutami. A raczej z tym jak inwestuje "ulica" i jak można zniszczyć sobie życie przez takie inwestycje :D
Nieważne jak, ważne że mówią :P

Wróć do „Przedszkole”