Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: anagamidev » niedziela, 27 września 2020, 10:56

365 dni * 10$ = 3650$, niech nawet będzie, że x5 lat, to faktycznie nieograniczony kapitał. Dajcie spokój. Szczególnie jak ktoś to ma rozplanowane, bo np. ma 100k$ na takie uśrednianko albo po prostu normalnie stały dochód. Czyli odmówić sobie jedną pizzę dziennie to nie jest tak dużo, żeby później przykładowo mieć takich pizz 5 na każdą odmówioną sobie jak już BTC wbije 100k$.
Jakby BTC faktycznie teraz poszedł mocno up, to takie osoby byłyby wygrane. I jak najbardziej przecież można stosować to równolegle z normalnym trading'iem. Czy jakimś graniem z trendem, ale to praktycznie zakłada jakieś trzymanie przez całe swingi, a jak BTC robi korekty po 30% i odbicia po tyle samo to taka technika jest naprawdę średnia, bo nie wykorzystuje się wahań, no i też każde -2-10%. Trzeba odrobić, a jak BTC i tak wraca ciągle do 10k$ to . I fakty są takie na dzień dzisiejszy, że matematyka jasno pokazuje, że takie nawet kupowanie na pałę daje +45% czy ile tam mu wyszło i ma się komfort w podejmowaniu decyzji, BTC na cenie 10k$ jest iście stabilny, a kiedyś takie ceny były poziomami szaleńców, trolli i naganiaczy.
Spoiler:
anagamidev pisze: czwartek, 12 września 2019, 15:04 Ty w ogóle podchodzisz do kryptowalut jak do jeża :D Masz myślenie typowego forex'owaca, który gra na dużej dźwigni i chce zarobić w jeden dzień czy tam miesiąc 1000% :D Tutaj tego nie robimy i nie promujemy tego :D Crypto to najlepszy rynek do inwestycji wg. mnie :D Kryptowaluty odmienią świat, w zasadzie już odmieniły, nastąpiła globalna adopcja :D Tak po cichu :D Czy dzisiaj jarasz się BTC po 10k$? :D Nie :D To już normalność, codzienność, nikt o tym nie mówi, w mediach cicho sza :D Jeszcze dwa lata temu uważałeś 10k$ za szaleństwo :D I tak też pewnie będzie z 100k$, 1M$ i 10M$ :D Po fali euforii jak na każdej bańce, nastąpi jakaś korekta, gdzie mnóstwo osób potraci majątki, zacznie rwać sobie włosy z głowy, dojdzie do kilku samobójstw, co w sumie lekko opóźni przeludnienie się świata, więc nawet dobrze :D Kilka osób zarobi mnóstwo kasy :D Kordek znajdzie się na okładce Forbes'a :D Inni ciągle będą powtarzać, że to tylko wirtualne pieniążki, że to czysta spekulacja i Bitcoin zaraz spadnie do 0 :D A po pewnym czasie jak emocje opadną, kurs sobie spokojnie wróci do kilku milionów, gdzie będzie sobie spokojnie dryfował, a każdy zainteresowany przejdzie do prządku dziennego :D A po pewnym czasie... :D

Reasumując warto uśredniać i akumulować, cieszę się, że jesteśmy jednomyślni :D
ekonokomik pisze: niedziela, 27 września 2020, 09:40Spójrz na wykres BTC za ostatnie 10 lat i przyjmij, że zdecydowana większość ludzi kupiła swoje pierwsze BTC pod szczytem bańki. Nie dlatego, że byli głupi, ale dlatego, że właśnie wtedy pierwszy raz usłyszeli o Bitcoinie, bo było o nim najgłośniej.
Ja np. kupiłem swoje pierwsze (i w zasadzie jedyne) BTC w czerwcu 2011 przy cenie coś koło $22. Prawie połowę straciłem niemal natychmiast próbując je "pomnożyć" po pęknięciu bańki. Potem straciłem (chwilowo) resztę po padzie pierwszej polskiej giełdy - Bitomatu. Zgadnij czy myślałem o uśrednianiu straty i kupowaniu dołków, gdy cena spadła do $2? Zgadnij o czym myślałem nadal mając garstkę swoich gunwo wartych BTC, gdy na początku 2013 cena sięgnęła kilkunastu dolarów?
I to jest sedno. Nie wyciągasz po prostu wniosków. Jeśli inwestujesz w coś, liczysz na wzrost, a nie upadek(bo jak liczysz na upadek to w ogóle nie warto inwestować) to powinieneś sobie zawsze dać tą długoterminową perspektywę i być gotowy nawet stracić część środków, niech będzie to 10-20%. Nie wiem ile tam wtedy zainwestowałeś. Ale powiedzmy, że był to 1000PLN i jeśli podszedłbyś na chłodno to kupiłbyś nawet za te 100PLN na 2$ byłoby to 25BTC(dzisiaj warte 1MPLN). A resztą mógłbyś sobie normalnie grać bezpiecznie. Trzeba po prostu po dużych wzrostach zacząć sobie analizować co się stanie jak trend się odwróci, jak długo ten odwrócony trend będzie kontynuowany i do jakich poziomów spadnie. Oraz właśnie upłynnić część hodlowanych środków po dużych wzrostach, cieszyć się zarobkiem i zobaczyć jak rynek zareagujep.

Kiedy jest bessa, która już trwa trochę, trzeba przeanalizować sytuację, poziomy względem poziomów historycznych i próbować przewidywać co się stanie jak ta bessa się skończy i jakich poziomów sięgnie nowo powstały trend wzrostowy. Czyli na 3k$ pewnie dużo osób odetchnęło z ulgą, którzy sprzedawali na 10k$ czy niżej, którzy martwili się, że zrobili to za szybko i im bańka uciekła. A czy sprzedali na 10k czy 20k$ każda cena z tej perspektywy czyli 3k$ była dobrym miejscem wyprzedaży. Tak samo dzisiaj na 10k$ dużo osób może sobie pogratulować i stwierdzić tak ceny czy to na 3k$ czy na 6k$ czy na 9k$ były świetne, nie opłacało w ogóle się panikować tylko kupować ile wlezie i dzisiaj być zarobionym. Czyli ryzykujemy część kapitału, bezpiecznym procentem całości właśnie w takich skrajnych momentach. To buduje przewagę, a nie jakieś granie z trendami, przynajmniej na rynku crypto i takie są moje wnioski po 3-4 letniej przygodzie. I właśnie wtedy kiedy pojawiają się wujki dobra rada i ostrzegają jak to nie warto skupować i uśredniać wtedy są najlepsze okazje.

A trzymanie zysków i cięcie strat to największy banał, w zasadzie nic nie mówi. Na crypto można być długo, bardzo długo zarobionym, ale i tak przychodzi korekta 80-90%. I co śmieszne nawet wtedy można być zarobionym jak się dobrze rozgrywało i wtedy powstaje dylemat: czy już realizować zysk i uciekać, bo będzie jeszcze spadało czy po prostu trzymać - przecież dalej jesteśmy na zysku, prawda? A granie z trendem uśrednia naszą cenę w górę i później taki spadek mocniejszy może być zagwozdką, a nie rzadko nawet wejść w stratę, szczególnie na tak dynamicznym rynku.

W każdym razie w końcu trzeba gdzieś to sprzedać. Zakładając, że ktoś tam sprzedał na 17k$, bo na pewno nie będzie idealnie trafiał w górki i dołki. To później grając na rynku gdzieś musi znowu wejść. Może wejdzie z powrotem na 8k$, kurs spadnie niżej i sprzeda ze stratą na 7k$ i gdzieś tam jak kurs odbije na 6k$ to znowu wejdzie na 9k$, sprzeda na 11k$. I dokładnie to zawsze będzie uśrednianie tak czy siak, bo nie da się idealnie trafiać w górki i dołki. Plus pewnie będzie też zamykał część pozycji ze stratą czyli globalnie będzie uśredniał swoją pozycję w górę, bo te starty będzie musiał odrobić.

Dodając do tego, że nie trzymamy wszystkich środków na giełdzie, to nie da się nagle przelać wszystkiego, sprzedać na jakimś stop lossie. A po kilku dniach nagle okazuje się, że w zasadzie kurs jest wyżej niż przed spadkiem. Także to wszystko dla mnie osobiście jest oderwane od rzeczywistości i sprzeczne ze sobą.

I ogólnie właśnie tak jak mówi Buffet czy nie wiem kto tam, na giełdzie wystarczy podjąć dwie dobre decyzje. Czyli wejść na bessie all in, nie patrzeć na jakieś tam poziomy wahania lokalne, kiedy dobre aktywo jest zdumpowane, a ludzie dostają małpiego rozumu, nie kalkulują chłodno, tylko prześcigają się jak to nisko jeszcze spadnie i panuje ogólny przestrach oraz beznadzieja. A wyjść kiedy wszyscy się cieszą, że są zarobieni i wymyślają coraz to bardziej absurdalne poziomy. Czyli przykładowo warto postawić na to duży hajs, powiedzmy to mieszkania czyli dość duży kapitał dla średniego gracza, poczekać na to odbicie +100% i mieć pomnożony majątek. A to, że kurs sobie tam dalej leci to spoko, niech sobie leci. Takie są moje wnioski. Dlatego długoterminowo uśrednianie z głową i właśnie akumulacja na bessie oraz dystrybucja na hossie oraz nigdy nie wyprzedawanie się all in jest najlepsza długoterminowo. Bo na crypto trudno przewidzieć kiedy to skorekci czy na +100% czy +300% :D Reasumując akumulacja i uśrednianie to najlepsza metoda na BTC i crypto oraz na spółki typu growth jak Tesla :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
0

Postautor: personanongrata2 » niedziela, 27 września 2020, 15:25

kazdy nawet ja czekalismy na przynajmniej zamkniecie luki, tymczasem mamy taka figure, jestesmy w okolo 60% jej szerokosci, z budujacym sie impulsem lokalnym, zagralem L pod 10,6 ze wzgledu na strukture swiec, poki co daruje sobie shorty, bycie niedzwiedziem nie przynosi mi wiekszych zyskow, wg ma sciagnac w dol moze nas 10717-10,75 podtrzymanie LT spadkowej, 11,3 jak najbardziej do ugrania

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
2

Postautor: koparki » niedziela, 27 września 2020, 16:33

niedziela w połowie, obecne zachowanie się kursu to chyba już dopasowanie się kursowe na poniedziałkową słabiznę rynków. Obserwuję czy mamy do czynienia z korektą trendu wzrostowego czy ze zmiana trendu na spadkowy , wszelkie wybicia są skracane (w małych skalach) aż w końcu wyszło dołem z obiecującej konsolidacji10750.
Dolar wzrósł i to było zapowiedziane nieco wcześniej rekordowymi pozycjami long wystawionymi przez wielkich animatorów rynku USA (wielkie banki), gdzieniegdzie drugi lockdown, a taka korporacja medialna lepiej poinformowana niz większość jak Disney jest pewna że kina będą pozamykane przynajmniej do wiosny więc odpowiednio przesuwa premiery filmów.
Alty(te większe) juz są często jak w bessie (bo to nie wygląda tam na korektę hossy), potraciły często połowę wartości ostatniej górki.
Longi uwierają.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » niedziela, 27 września 2020, 17:09

koparki pisze: niedziela, 27 września 2020, 16:33Alty(te większe)
Akurat ETH to już jest w hossie i jedzie do 5k-20k$, więc warto skorzystać z promocji.

viewtopic.php?f=107&t=17702&p=658855#p658855
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 września 2020, 17:49 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev

Moderator
Reputacja postu: 
6

Postautor: koparki » niedziela, 27 września 2020, 17:32

@anagamidev monero to jest czarny koń za grosze jeszcze, patrzcie jak się zachowuje ostatnio. Nic dziwnego jedyny wysokoskapitalizowany anon, kompletny anon bez wad Zcash`a traktowany przez wielu jako mikser Bitcoina, z czasem zyska jako marka.
Na pewno 90$ ma wiekszy potencjał na zrobienie +1000% i mniejszy potencjał na -80% niż 10 000$ które ma marny potencjał na +1000% i wiekszy potencjał na -80%.
---

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
2

Postautor: adiqq » niedziela, 27 września 2020, 17:53

koparki pisze: niedziela, 27 września 2020, 17:32monero to jest czarny koń za grosze jeszcze, patrzcie jak się zachowuje ostatnio.
Nie tylko ostatnio. Nie analizowałem tego aż tak drobiazgowo, ale nie wiem czy XMR nie jest najstabilniejszym coinem w parze do BTC. Podczas spadków traci chyba najmniej, podczas wzrostów też rośnie mniej, ale jest jak dla mnie bardzo stabilny. Kupiłem po przecenie w listopadzie i jest to dla mnie taki pewniak.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
1

Postautor: masonbtc » niedziela, 27 września 2020, 17:55

mega bullish

największa hossa w historii ludzkości

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » niedziela, 27 września 2020, 18:01

@masonbtc
Spoiler:
masonbtc pisze: niedziela, 27 września 2020, 17:55największa hossa w historii ludzkości
Haha, mam zalewkę z Ciebie ostatnio :D Ale powiem Ci, że niewykluczone. W 2009 roku też był pierwszy duży dodruk i on spowodował hossę trwającą 10-11 lat. Teraz też mieliśmy nowe low na SPX i za tym poszedł mega dodruk, dużo większy. na niespotykaną skalę, możliwe, że bottom is in oraz jak ta kasa wejdzie na rynek i zacznie być obracana to spowoduje(jeśli już tego nie zrobił) hossę trwającą nawet i 20 lat.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » niedziela, 27 września 2020, 18:03

ale co? ja zawsze byłem mega byczy tylko nie zawsze to pokazuje 8-) a jak spada to warto trochę pofudzić żeby mieć lepszy dołek chociaż na mniejszych altach :D

taki Lisk na przykład to teraz jest mega rakieta

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 27 września 2020, 19:02

masonbtc pisze: niedziela, 27 września 2020, 17:55największa hossa w historii ludzkości

Zasadniczo to od zamknięca w piątek notowań spx to stoi w miejscu /spadnie i wzrośnie 150$ żeby coś się podziało na wykresie ale dycyzja będzie dzisiaj w nocy po otwarciu notowań kontraktów cfd

Dodano po 50 minutach 28 sekundach:
Przy okazji hack na 150 mln $ z Kucoina i wprowadzone nowe obostrzenia jeszcze nie wywołało żadnego efektu na wykresie. Zmrozili 33 mln $ w Tetherze i wprowadzają oflagowanie adresów..Super. Cały czas macie otwarte decyzje na sprzedaż czy zakładanie Shortów ;)
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » niedziela, 27 września 2020, 19:06

socjolog2008 pisze: niedziela, 27 września 2020, 19:02Przy okazji hack na 150 mln $ z Kucoina i wprowadzone nowe obostrzenia
ma ktos tam konto? da się zalogować ? zamrozili środki użytkownikom? ja mam cos na coinex interface jak dwie krople wody, oby to nie była ta sama grupa kapitałowa ;)
---

Weteran
Reputacja postu: 
6

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 27 września 2020, 19:12

koparki pisze: niedziela, 27 września 2020, 19:06ma ktos tam konto? da się zalogować ?

Da się zalogować ale wszystko zamrożone - nie wpłacisz i nie wypłacisz.W komentarzach na twitterze piszą że nawet zlecone wypłaty od kilka dni nie wychodzą..Grubo. Tak to wygląda na teraz. Giełda zawsze śmigała ale stan mam tam zerowy. Ja cały czas koparki czekam na zwrot z Cryptsy od 2016 (Cryptsy Claim prowadzone przez Coinbase nadal jest w sądzie ,chociaż komplet dokumentów maja z mojej strony od dwóch lat). Lepiej nie trzymać środków na żadnej giełdzie jak nie grasz, Binance zablokowane w Rosji-znowu zaczynają się te dziwne klimaty..Obrazek

Z tej sytuacji politycznej jeszcze z innej beczki, ciekawe co będzie z przejęciem 65% giełdy Armeńskiej przez GPW jak wprowadzili tam stan wojenny i się tłuką. Weekend też potrafi namieszać w sytuacji geopolitycznej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 września 2020, 19:17 przez socjolog2008, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » niedziela, 27 września 2020, 19:17

koparki pisze: niedziela, 27 września 2020, 19:06ma ktos tam konto? da się zalogować ? zamrozili środki użytkownikom?

Zalogowałem się przed chwilą. Pieniądze zgadzają się. Trzymam dwa projekty na szybkie transakcje.
KuCoin jest bardzo podobny do Binance. Działają na tej samej platformie. Jak na KuCoina sie włamali to wyprowadzenie środków z Binance to kwestia czasu.

Moderator
Reputacja postu: 
2

Postautor: koparki » niedziela, 27 września 2020, 19:23

shinya56 pisze: niedziela, 27 września 2020, 19:17 Jak na KuCoina sie włamali to wyprowadzenie środków z Binance to kwestia czasu.
moze już się to stało ale działają na "rezerwie cząstkowej" jak kiedyś mtgox ;) takie info to by była dopiero bessa i "500$ soon" :?
---

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 27 września 2020, 19:29

koparki pisze: niedziela, 27 września 2020, 19:23"500$ soon"

Yes we can - tylko trzeba uwierzyć :mrgreen:
Spoiler:
Przy okazji spadki na złocie/ srebrze zapowiadały w marcu przyszły rozwój sytuacji a po rajdzie na srebrze z 13$ na 30$ teraz skorygowało do 22.8$ (co jest znowu dobrą okazją na powiększanie stacku fizycznego srebra/złota ;)
Spoiler:

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
0

Postautor: mesrotten » niedziela, 27 września 2020, 20:10

Obiecująca konsolka przy bardzo ważnym oporze z potencjałem wyjścia górą po północy a tym samym bez konieczności schodzenia po zamknięcie luki CME i zrobieniem HH na 11.300.

Na 1W szansa na ważkę doji.

Zrobienie HH teraz i zamknięcie 1M w okolicach 11.6 byłoby imo super bullish.

Cmon.

Utrata tych poziomów byłaby mocno niedźwiedzia, choć przy ostatnim zrzucie trudno było zaobserwować jakikolwiek wolumen po stronie podaży.. Kurs jest na granicy ważnej decyzji imo z lekką przewagą po stronie byków.

Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » niedziela, 27 września 2020, 21:55

anagamidev pisze: niedziela, 27 września 2020, 10:56I to jest sedno. Nie wyciągasz po prostu wniosków. Jeśli inwestujesz w coś, liczysz na wzrost, a nie upadek(bo jak liczysz na upadek to w ogóle nie warto inwestować) to powinieneś sobie zawsze dać tą długoterminową perspektywę i być gotowy nawet stracić część środków, niech będzie to 10-20%. Nie wiem ile tam wtedy zainwestowałeś. Ale powiedzmy, że był to 1000PLN i jeśli podszedłbyś na chłodno to kupiłbyś nawet za te 100PLN na 2$ byłoby to 25BTC(dzisiaj warte 1MPLN). A resztą mógłbyś sobie normalnie grać bezpiecznie.

Cytując klasyka: "To świetna rada Wujku! Bardzo dobra rada!". Tyle, że zapomniałeś, że Bitcon miał wtedy rok czy dwa, to była pierwsza bańka i po spadku z $32 do $2 nikt nie był pewny co będzie dalej, a właściwie większość uważała, że już po herbacie.
anagamidev pisze: niedziela, 27 września 2020, 10:56Czyli przykładowo warto postawić na to duży hajs, powiedzmy to mieszkania czyli dość duży kapitał dla średniego gracza, poczekać na to odbicie +100% i mieć pomnożony majątek. A to, że kurs sobie tam dalej leci to spoko, niech sobie leci. Takie są moje wnioski.

A jakbyś postawił to mieszkanie w absolutnej bessie, na coś, co bardzo spadło, ale potem kurs by leciał, i jeszcze leciał, aż wreszcie upadł do zera, jak przywołana przeze mnie Alma S.A. to co?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 935
Reputacja postu: 
5

Postautor: Kutalisk » niedziela, 27 września 2020, 22:08

ekonokomik pisze: niedziela, 27 września 2020, 09:40 kupiłem swoje pierwsze (i w zasadzie jedyne) BTC w czerwcu 2011 przy cenie coś koło $22
Z tego co pamiętam pisałeś w zeszłym roku w okolicach maja, że zamierzasz po raz pierwszy od 8 lat kupić BTC za FIAT. Co Cię skłoniło do zrezygnowania z tego pomysłu?
ekonokomik pisze: niedziela, 27 września 2020, 09:40Dlatego ostatnią moją operacją był zakup BTC 16 marca za ostatnie wysupłane pieniądze. Żeby nie było, że jest to świetne potwierdzenie Twojej tezy o wyznaczaniu dołków: ten zakup nie zrekompensował mi straty (a właściwie, mówiąc szczerze - bankructwa), które zaliczyłem dwa dni wcześniej, właśnie dlatego, że źle wyznaczyłem dołek na dźwigni
Powiem szczerze - masz stalowe nerwy. Myślę, że niewielu dało by rade to psychicznie udźwignąć i kupić kolejne BTC w takim momencie.

Ja aktualnie wychodzę po trochu na wybiciach z altów w stable coiny, BTC już nie mam.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » niedziela, 27 września 2020, 22:11

@ekonokomik Ad. 1. Cóż, ja tylko przedstawiłem swoje wnioski. Też zaryzykowałem na spadku BTC i też okazało się, że spadek 80% to był dwa razy bardzo dobry poziom pod zakupy - za pierwszym razem +300%, za drugim +200%(jak na razie). Czy tym razem było inaczej? Nie. BTC od 11 lat jest w trendzie wzrostowym i warto pod to grać, tak? Słucham się trendziarzy. Inwalidacja dopiero po przebiciu 100-200$.

Ad. 2. Krótko dywersyfikacja na aktywa, które mogą dać kilkuset krotny zwrot po dużych spadkach oczywiście w długim terminie. Czyli kupowałem BTC, ETH, LTC, BSV, DASH, Lisk, STEEM... i inne po spadkach 80-90%, większość z nich dała zwrot ponad 100%, niektóre 400-500%, więc na plus w ogólności.
:D
Spoiler:
Zabawne jest to, że dostaliśmy drugą szansę załadować się na tych samych poziomach i te poziomy też dały na dzień dzisiejszy fajny zwrot, a najlepiej chyba ETH +450%, ale tak jak mówię, że na pierwszych naszych +100% możemy wyciągnąć wkład, a resztę po prostu trzymać i dopiero gdzieś tam na pierwszej słabości trendu sprzedać. A z takich poziomów bardzo łatwo wyłapać to +100%. Ogólnie ja mam zalewkę własnie z tych osób, które szydziły ze mnie i z uśredniania, bo miałem rację, więc chyba oczywiste, że mam pewną zdrową satysfakcję. Ale po prost wiem, że bardzo trudno jest właśnie pobić w dłuższym terminie HODL'era, który po prostu trzyma BTC czy ETH kilka lat przynajmniej na dzień dzisiejszy wykresy i fakty to zweryfikowały pozytywnie.
anagamidev pisze: środa, 10 lipca 2019, 20:01
xazar pisze: środa, 10 lipca 2019, 19:57wszystko to co wymieniłeś z wyjątkiem BTC od czasu kiedy nawoływałeś do uśredniania traci
Ale głupoty? Gdzie Ci traci? :D Od grudnia cena LTC jest sporo wyższa, tutaj piękny zarobek był :D
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Ja mówiłem, żeby uśredniać od grudnia, tak w ogóle to ja uśredniam już 3 lata :D Niektórzy chyba przespali hossę :D Każdy tych z coin'ów skorekcił 90% ok. :D

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
4

Postautor: ekonokomik » niedziela, 27 września 2020, 23:07

Kutalisk pisze: niedziela, 27 września 2020, 22:08
ekonokomik pisze: niedziela, 27 września 2020, 09:40 kupiłem swoje pierwsze (i w zasadzie jedyne) BTC w czerwcu 2011 przy cenie coś koło $22
Z tego co pamiętam pisałeś w zeszłym roku w okolicach maja, że zamierzasz po raz pierwszy od 8 lat kupić BTC za FIAT. Co Cię skłoniło do zrezygnowania z tego pomysłu?
Faktycznie, mogłem tak napisać. Kiedy gra na krypto mnie bardzo wciągnęła, w pewnym momencie bałem się, że zaczyna przeradzać się to w uzależnienie podobne do hazardu. Wiesz, overtrading, wybudzanie alarmami w nocy, albo siedzenie całą noc nad wykresami, te klimaty. Miałem też w momenty, gdy uważałem się za geniusza tradingu ;) Potrafiłem wyznaczyć korektę z dokładnością do godzin i dołki z dokładnością do pojedynczych dolarów. @koparki nazwał to "syndromem dotyku Midasa". Oczywiście, kończyło się to zwykle tak, że po kilkunastu idelnych trafieniach czułem się tak pewnie, że jedna czy dwie pomyłki zżerały mi cały zysk ;)
Wtedy, trochę ze strachu, że wymknie mi się to spod kontroli, przyjąłem zasadę, że gram tym co mam i nie będę dokładał fiatów. Jeśli stracę wszystko - kończę z Bitcoinem. Ale z czasem ogarnąłem się, zrezygnowałem z daytradingu, przestało to być dla mnie problemem, stało się bardziej rutyną, do której podchodziłem już bez emocji.
Dlatego w czasie spadków w zeszłym roku rozważałem zakup za oszczędności, ale postawiłem sobie warunek, że kupię <$3K. Nie spadło poniżej tej granicy, więc nie kupiłem.
Zrobiłem to dopiero w marcu tego roku. Ale suma była na tyle niewielka, że trudno traktować to jako poważną inwestycję.
Kutalisk pisze:
ekonokomik pisze: niedziela, 27 września 2020, 09:40Dlatego ostatnią moją operacją był zakup BTC 16 marca za ostatnie wysupłane pieniądze. Żeby nie było, że jest to świetne potwierdzenie Twojej tezy o wyznaczaniu dołków: ten zakup nie zrekompensował mi straty (a właściwie, mówiąc szczerze - bankructwa), które zaliczyłem dwa dni wcześniej, właśnie dlatego, że źle wyznaczyłem dołek na dźwigni
Powiem szczerze - masz stalowe nerwy. Myślę, że niewielu dało by rade to psychicznie udźwignąć i kupić kolejne BTC w takim momencie.
Dzięki za dobre słowo, ale jest wprost przeciwnie :) Tzn. wierzę, że mój zakup tuż po stracie był przemyślany i rozważny, ale przecież znane jest zjawisko przymusu "odegrania się" ;)
No i, jak napisałem wyżej, nie była to poważna inwestycja. Jak wiesz, okienko na zakupy było krótkie.

Wróć do „Przedszkole”