Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Bit-els » piątek, 3 stycznia 2020, 16:41

jak te wszystkie kreski i przewidywania ładnie wygladaja na papierze. Analiza z połowy 2018, wygląda bardzo sensownie, wg pewnego prawdopodobnego schematu. A jednak nie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » piątek, 3 stycznia 2020, 17:16

@Delhi po takim pionowym gwalcie na misiach bedzie dalej kontynuowany.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
2

Postautor: Vetz » piątek, 3 stycznia 2020, 17:37

Kolejna reakcja na lokalną LT spadkową, która prawdopodobnie zostanie niebawem przebita, na 4h zatrzymaliśmy się na sma w okolicach 7,2 jest bardzo duża szansa na kolejną próbę atakowania LT od której odbiliśmy dlatego, że wg. ma lokalnie niedługo dojdzie do wystrzału, a jak rynek się zachowa w strefie oporu 7,4-7,46 zobaczymy...

Na 1M bardzo byczo o czym już pisałem wcześniej, taki obrys świec daje nam w dłuższym terminie pewność, że kurs będzie dążył do głównej LT spadkowej, kluczowe będzie to, jak zachowa się $

wg. ob zrobiliśmy korekte 1:1, jeżeli odbicie przebije 7,55 da nam to duza szanse na atak w/w LT spadkowej oznaczonej na pomaranczowo i lokalnego szczytu, ktory nas mocno znokautowal i głównej LT

By wzrostowy impuls trwal, nie powinnismy zejsc ponizej 7,28 - AT dla DT pod finex
Jeżeli zostaniemy dzisiaj na zblizonym poziomie uksztaltuje nam sie GC na 1D, a wtedy szanse na zanegowanie DC na 1W dosc wysokie

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 3 stycznia 2020, 18:03

socjolog2008 pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 07:48Można pod tych kawalarzy grać. Teraz sobie wyobraźcie że ciągną to nawet i pod Grunwald (4 razy zjeżdżali tam w dół) na 7.4, później z finezją przebijają 7.65 i wjazd do trójkąta, włącza się halvingowa euforia i leci na 7.877 a na końcu nawet do 8.36 wchodząc do trójkątów, przebijając linie (kij wie jakie już, bo tyle tego mam narysowane że sam się pogubiłem)

:D
Vetz pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 17:37jak rynek się zachowa w strefie oporu 7,4-7,46 zobaczymy...

No tu trzeba uważać na 7500, później to już macie drogę na 8.4 otwartą (i tam ja mam drogę otwartą do otwierania shorcików). Ale się rozbrykało towarzystwo, dwa takie dni i euforia sięgnie zenitu, wybieranie koloru lambo, tapczanów do zamku we Francji, kamieni do sygnetu :mrgreen: ;)
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
1

Postautor: adiqq » piątek, 3 stycznia 2020, 18:06

@socjolog2008 - napisz jeszcze, że stary dziad, że skończony, że pogrzeb niedługo...poczuję się od razu lepiej ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » piątek, 3 stycznia 2020, 18:12

socjolog2008 pisze: czwartek, 2 stycznia 2020, 18:34Jeśli wyjebkowicze nie stracili swojego poczucia humoru to powinno wystrzelić nawet i o 1000$+

Co miałem do napisania. Napisałem wczoraj, jak już u większości były Marsowe miny. Dzisiaj Księżyc :lol:
@adiqq to są wasze imaginacje odnośnie negatywnego przekazu z mojej strony. Że ja fanem BTC nie jestem to prawda stara jak mój login tutaj. Ale w graniu na long/short to nie przeszkadza (czasami zafiksuje się nad shortami). Nie rozumiem takiego upłycania pisania co się myśli o walorze spekulacyjnym, na którym się gra. Fiatów tu nie lubisz rozumiem, a w nich zarabiasz, płacisz rachunki, masz kredyty, leasingi. Czaisz :?: Niekoniecznie trzeba mieć na nosie różowe okulary żeby użytkować, czy grać

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 3 stycznia 2020, 18:46

@socjolog2008 ale sympatie względem fiata (lubisz, nie lubisz) nie mają znaczenia, po prostu musisz go używać bo tak nakazuje ci reżim. Natomiast pierwszy raz w historii masz możliwość przesłania środków na drugi koniec świata bez pośrednika i udziału okupanta. I to jest właśnie piękne, jest szansa na wolność, jakkolwiek patetycznie to nie brzmi.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » piątek, 3 stycznia 2020, 19:00

@kozaki_wiesi doskonale rozumiem. Żaden ze mnie Bitcoinowy libertarianin ale technologię ubóstwiam, kryptowaluty mają przyszłość totalną :!: Żeby nie było offtopu ,tylko do ciebie
Spoiler:
Dzisiaj pierwsze osoby w rozmowie z forum zaczeły realnie korzystać z portfela i technologii shielded, poprzez MEMO i pierwsze ździwko jak to z..ście działa. Podaj mi na priv swój portfel ZEC Shielded https://github.com/ZcashFoundation/zecwallet ,coś ci prześlę - zademonstruje jak to działa. Napiszę memo, prześlę przysłowiowy ztoshi :mrgreen: ,w sumie każdy też może do mnie. Często mam wrażenie że tu sama spekulacja, tona pie.enia i zero testowania co dostarczają udoskonalone wersje tej technologii beta z 2009. Mój adres Zcash Shielded zs13y3fq4d0q55ng26v9y6kn8fqw69yspldg7f0qvp89tlfrf8jkj950xe853w0cmqtshl5c4yma9s

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » piątek, 3 stycznia 2020, 19:10

socjolog2008 pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 19:00Często mam wrażenie że tu sama spekulacja, tona pie.enia i zero testowania

No tak, dlatego dobrze, że czasami poruszasz te kwestię, odezwę się priv i potestujemy shielded xD
Ale dobrze wiesz, że bez spekulacji, nie bylibyśmy tutaj gdzie jesteśmy...

Początkujący
Reputacja: 109
Reputacja postu: 
0

Postautor: wloczykij78 » piątek, 3 stycznia 2020, 19:23

Technologia JEST zajebista. Jako płaciło musiałaby IMHO spełnić jeden podstawowy warunek - łatwość zapamiętania adresów. Nr konta fiat zapamiętam - adres portfela krypo już niekoniecznie. Kolejnym krokiem powinna być chyba "nakładka" na zasadzie prosty adres portfela dla mas :-) Ale na to chyba poczekamy - chociaż... Za jakieś 10-20 lat, jak dorośnie pokolenie millenialsów które ze smartfonem się nie rozstaje a płatności blik nie są dla nich problemem, to kto wie - w końcu kody QR powszednieją ;-)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 3 stycznia 2020, 19:32

@wloczykij78 zapominasz o takiej „drobnej” sprawie jak system rezerwy cząstkowej, przy pomocy którego wywłaszcza się ludzi z ich majątków. Dlatego nie ma szans by rządy siedzące w kieszeni bankierów kiedykolwiek zgodziły się na deflacyjne i niezależne od nich płacidło.
Jedyna szansa bitcoina to rola pieniądza (cyfrowe złoto). O staniu się walutą nie ma mowy.
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 882
Reputacja postu: 
4

Postautor: jondoexxx » piątek, 3 stycznia 2020, 19:54

@wloczykij78
https://unstoppabledomains.com/
https://www.coindesk.com/coinbase-ceo-a ... il-bitcoin

kilka lat i to będzie gotowe. Na początku lat 90tych, wysłanie emaila trwało 2 dni i trzeba było umieć kodować :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
6

Postautor: amneziahaze » piątek, 3 stycznia 2020, 19:58

kozaki_wiesi pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 19:32(cyfrowe złoto)
Nigdy nie byłem bardziej pewny tej technologii jak w czasach upadającej wizerunkowo hegemonii USA i bojaźliwej próbującej zachować neutralność Europy. Dla zupełnego przeciętniaka z tłumu próbującego się schować przed wojną albo inflacją BTC jest GENIALNYM wynalazkiem do tego. Zaryzykuję nawet że dużo lepszym od złota czy nieruchomości. Im jego cena będzie wyższa - tym bezpieczniejszy i pewny do nagłego schowania kapitału na trudne czasy. Im wyższa cena BTC tym lepiej dla ludzi i ich fiatów.

@socjolog2008 A sprawdzałeś jak działa platforma TRX?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 stycznia 2020, 20:08 przez amneziahaze, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 109
Reputacja postu: 
1

Postautor: wloczykij78 » piątek, 3 stycznia 2020, 19:59

@kozaki_wiesi , Nie, nie zapominam. Chodzi mi raczej o sytuację, w której krypto staje się niejako jedna z form rozliczenia, która na którymś etapie zostanie i tak wymieniona na walutę zależną od Państwa. Nie wyobrażam sobie jakoś sytuacji, że firma płaci pracownikom w krypto, jednocześnie płacąc podatki we fiatach, jakkolwiek one w przyszłości będą wyglądać. Państwo wcześniej czy później upomni się o swoje.
Nie wyobrażam sobie również sytuacji, że waluty fiat zaprzęgną w swoje szeregi technologię blockchain - bo jak to, nie da się pieniądza dodrukować? Nie, aż takim optymistą nie jestem - co najwyżej równolegle funkcjonująca do fiatów forma rozliczeń, w jakiś sposób kontrolowana przez Państwo.
@jondoexxx, tego nie wiedziałem :shock: Trzymam kciuki :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
26

Postautor: Fibo » piątek, 3 stycznia 2020, 20:06

Tym razem przebicie od dołu zielonej linii spowodowało zamknięcie trójki spadkowej od 29.12 i zanegowanie możliwości dalszego ruchu w dół w formie impulsu. Tym samym od 23.12 rynek utworzył podwójny zygzak i jest już mało prawdopodobne, aby niedźwiedzie były w stanie wykreślić trzeci spadkowy zygzak. Wygląda na to, że po boczniaku od 25.11, rynek BTC wejdzie wreszcie w fazę bardziej trwałych wzrostów.
Spadek poniżej czerwonej linii byłby kłopotliwy dla poniższego oznaczenia, które zakłada, że kurs jest już na początku 3-ki wzrostowej od nocnego dołka, a całość tego 5-cio falowego impulsu celuje w okolice 7,9-8 k$.

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
12

Postautor: Bit-els » piątek, 3 stycznia 2020, 20:06

@amneziahaze zbyt optymistycznie patrzysz. Nawet nie przez zbanowanie mogą zniechęcic do ktypto jako aktywa chroniącego przed pazerną ręką państwa. Minus 50% w jeden dzień wyleczy każdego. A takie ruchy to może nie norma, ale jak najbardziej do wywołania. Dzięki rynkowi derywatów również na btc.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
14

Postautor: koparki » piątek, 3 stycznia 2020, 20:09

@kozaki_wiesi spójrz na to jak na zdecentralizowaną firmę-platformę z akcjami-tokenami btc i akcjonariuszami którzy mogą sobie sprzedać akcje sieci BTC poza pośrednictwem brokera (w tempie ok 10tx/sek). Na tej sieci będą wisiały różne usługi jak np. LN i inne. Jak zamrozisz swoje udziały w jakieś usłudze np LN itp... to skapnie Ci dywidenda.
To nie jest żadne cyfrowe złoto ani tym bardziej waluta. Walutą nie będzie bo pokierowano tak rozwojem sieci aby to się nie wydarzyło.
Ta zdecentralizowana firma będzie wielka, markowa i znana i widać to w kursie że nie chce być inaczej ale będzie miała konkurencję na 100% bo to jest już po 10 latach dinozaur tak jak w latach 2000 dinozaurem był fax a teraz w 2020 dinozaurem staje się email. Złoto natomiast odkąd spisano historię ludzką do dziś nie jest dinozaurem i jest obecnie poprzez wszystkie epoki w rezerwach obywateli i rządów.
---

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 3 stycznia 2020, 20:24

amneziahaze pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 19:58Zaryzykuję nawet że dużo lepszym od złota czy nieruchomości. Im jego cena będzie wyższa - tym bezpieczniejszy i pewny do nagłego schowania kapitału na trudne czasy. Im wyższa cena BTC tym lepiej dla ludzi i ich fiatów.

Tak, to o wiele lepszy wehikuł do przetransportowania majątku w czasie niz Au czy property.
BTC to jedyny sposób by swój majątek wywieźć w głowie, w razie W można uciekać w samych gaciach i pozostać bogatym człowiekiem.
Dlatego też, paradoksalnie, jestem sceptyczny co do sukcesu Bitcoina - właśnie dlatego, że daje ludziom finansową wolność a to jest mokry koszmar rządzących lewicowych elit.
S.J. Lec

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
2

Postautor: Vetz » piątek, 3 stycznia 2020, 20:29

socjolog2008 pisze: piątek, 3 stycznia 2020, 18:03No tu trzeba uważać na 7500, później to już macie drogę na 8.4 otwartą (
na 7,4 mamy akcpetowalna L-LT i techniczny opor do 7,5 na 7,6 mamy LT spadkowa całej korekty wybicia od zamkniecia luki, na 7,9 mamy silny opor, ale najsilniejszy mamy w okolicach 8,3 jest to overbalance calego ruchu spadkowego od szczytu z czerwca, wiec no chyba nie taka otwarta :shock:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
5

Postautor: anagamidev » piątek, 3 stycznia 2020, 22:07

BTC/USD, 4h [bitfinex], cosik przyślamarzyło się, oby nie było tak jak na lewym ramieniu :D RSI lekko przegrzane, ale nie jakoś bardzo :D Albo będzie takie krzesełko jak na wzroście na głowie :D Dużo alt'ów jest w pobliżu dołka z grudnia tamtego roku, jakby tak teraz porobiły się double bottom, A&E, cup and handle, to może być kolejny alt season :D Albo nawet już początek ostrej hossy jak w 2017 roku, dwa-trzy lata bessy chyba wystarczy :D Tym bardziej, że hossa trwała zaledwie rok :D Więc jeśli ta bessa się skończy to może być kolejna hossa trwająca 2-4 lata i później trzeba uważać, bo kolejna bessa też może trwać 4-8 lat :D

Spoiler:
anagamidev pisze: sobota, 28 września 2019, 18:54
amneziahaze pisze: sobota, 28 września 2019, 17:59Masz na myśli, że urośnie czy może spadnie?
Nie mam pojęcia :D Osobiście jestem obkupiony i chciałbym 10k$ soon, tym bardziej, że RSI na 1d krzyczy BUY BUY BUY zgodnie z moim podejściem, nieważne ile jeszcze od tego momentu spadnie, wszystko kupione w dół w dłuższym terminie da zarobić :D Więc co nieco będę mógł sprzedać na jakimś odbiciu :D Ale teraz możemy być już nawet w prostej drodze do 2k$ :D I serio nie pytajcie mnie co dalej, bo kompletnie nic nie wiem :D Skoro może spaść 80-90% to staram się być przygotowany na taki scenariusz, skoro może wzrosnąć od tego momentu 1000% to też staram się być gotowy na taki scenariusz :D Naprawdę nie traktujcie dużych wahań jako coś dobrego czy negatywnego, tylko starajcie się w tym odnaleźć, bo wszystkim nam chodzi o to, żeby wyłapać jak najwięcej zyskownych wahań, a im są one większe tym więcej możemy zarobić :D Kropka :D I nie bójcie się BTC, on jest nieśmiertelny i w dłuższym terminie powinien zyskiwać na wartości :D
Spoiler:
anagamidev pisze: środa, 26 czerwca 2019, 09:17
anagamidev pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 21:12 Z tym RTN to nie wiem. Na 20k$ był szczyt, później spadło o 50% na 10k-11k$ czyli pęknięcie bańki bo 50% korkety, chociaż czasem to bywa mega bulish :D Odbiło do 17k$ tam właśnie na tej fali był największy optymizm, że to zaraz wróci i zrobimy nowe ATH, ludzie brali kredyty i poleciało na 6k$ i to była fala C, 6k$ nie wytrzymało, więc to co było później to bessa i roszerzona fala C :D Ok. 1.236 fibo :D (ja to tak rozumuję mniej więcej)

Widziałem ostatnio podobny wykres do BTC i ktoś tak ostaczył fale na tym wykresie, więc taki RTN też chyba jest możliwe, ale ja na falach Elliott'a(idiota) znam się jak świnia na gwiazdach :D Z tego co wiem to fala C bywa najdłuższa i najbardziej złożona w swojej strukturze :D

https://atskaner.pl/baza/teoria-fal-ell ... wadzenie-1

Ogólnie pisałem na 4k$, że warto kupować, ryzyko było spadek na -3k$ zakładając, że pesymistyczny scenariusz z 1k$ się spełni, a w zasadzie po odklepaniu dołka potencjalny zysk to nieskończoność czy po prostu 100k$ :D Dzisiaj już zrobiliśmy +9k$ :D Więc warto było ryzykować :D Teraz wchodzenie na tak pionowy wykresie to odkupowanie od tych, którzy kupali na początku roku, a ile to jeszcze pójdzie 1k-2k$ do góry, to musi w końcu skorekić :D Know your risk :D Ale potwierdza się moja teza, że w dłuższym terminie na BTC nie można stracić :D Buy low sell high :D Swoją drogą pamiętacie na 4k$ jak parę osób tutaj biadoliło, że BTC jest taki beznadziejny i do niczego się nie nadaje, że będzie globalny kryzys(fudziarze @ekonokomik i @sha256), że już BTC nigdy nie wbije ATH, a teraz całkiem inne nastroje, ATH już jest pewne ; ) :D Wchodzenie teraz to proszenie się o wyleszczenie, ja bym uważał :D Ja tam na razie nie wiem gdzie to teraz pójdzie cel był 12k$, dlatego sprzedałem połowę, albo będzie 100k$ teraz albo 1k$ :D

Przeczytajcie sobie tą formułkę wyżej kilka razy, zanim wyprzedacie się z altów na dnie bessy :D
Spoiler:
Pytanie na ile ten ostatni wykres jest aktualny teraz :D Jak to dobrze, że uśredniam i akumuluję, dzięki czemu nie mam aż takich dylematów :D #buylowsellhigh
Spoiler:
Tutaj jeszcze pewna analogia :D Falling wedge tak zwany :D Na 1d mamy na ten moment ładny bullish engulfing :D

### edited: 2020-01-04 08:44 ###
Być może będziemy tutaj mulić do lutego czy coś takiego :D Ładny bullish engulfing na 1d :D Na logu to ciekawie wygląda nawet :D
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
### edited: 2020-01-04 08:56 ###
1w, log, bullish flag :D Luźny pomysł :D
Spoiler:
Ostatnio zmieniony sobota, 4 stycznia 2020, 08:57 przez anagamidev, łącznie zmieniany 4 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Wróć do „Przedszkole”