Kwestie prawne.

Gaduła
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kwestie prawne.

Postautor: tlewap » piątek, 10 czerwca 2011, 22:33

krzynek1 pisze:masz racje, chwile po tym jak napisalem zastanowilem sie nad tym i faktycznie metoda proponowana przez ciebie wydaje sie byc wlasciwa

teraz tylko jak wejsc w jej posiadanie nie kupujac na allegro ani w banku
Wpadłem na genialny plan - interes życia. Znajde menelika spod sklepu, wyśle do banku żeby zakupił karty i zaczne je sprzedawać za btc :) hehe

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » piątek, 10 czerwca 2011, 22:37

A co szkodzi kupić przez allegro? przecież można tą kartę dać komuś, czegoś nie doczytałem?

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » piątek, 10 czerwca 2011, 22:51

Witam Wszystkich.

Się przedeszystkim przywiatam się, gdyż to mój pierwszy post tutaj.

Co do pomysłu z góry to całkiem dobre, ale konto allegro powiązane jest bezpozpośrednio z Tobą, chociaż nie wiadomo jaki numer kart sprzedajesz ale wrazie czego będziesz miał pytania skąd miałeś i komu sprzedałeś bla bla etc.

Sam jestem ciekaw czy dowody do zakupu karty są wymagane. Probowałem znaleźć regulamin (na szybko i sięwczytać) ale narazie nic takiego nie znalazłem.

Co do UKSu to jest tak, że niestety żerują na naszej niewiedzy. Na niewiedzy podatnika i przedewszystkim zastraszaniu. Nie dajmy się zastraszyć. Pamiętajmy że w Polsce (jak chyba na świecie "no może oprócz 4,5,6,7 RP ;P) domniemanie niewinności, czyli że to Wam muszą udowodnić winę a nie na odwrót (przynajmniej w sądzie). Tak czy owak w Bitcoin jest coś więcej czego nie widać, nie wiem co ale coś jest. Widać że inwestycja jest dobra przynajmniej narazie i nawet nie tyle na samych bitcoinach ich generowaniu, ale usługach pokrewnych związanych z ich generacją.
Co do kwesti prawnych. W "Naszej" interpretacji bitcoin może być produktem kolekcjonerskim. Formalnie nie jest to środek płatniczy, nie jest regulowany przez żadne przepisy, ani akty prawne, tym bardziej sam w sobie nie podlega opodatkowaniu. Problem opodatkowania pojawia się w momencie wymiany BTC na walute. W przypadku działalności gospodarczej można to uznać za pozostałe przychody i je opodatkować a jako koszty uzyskania np rachunek za energię elektryczną i zakup sprzętu komputerowego.

Co do indywidualnych przedsięwzięść doputy kwoty są małe 1 - 2 tyś złotych nie stytematyczne, nikt nie powinien się przyczepić. Wrazie co w picie rocznym można wziąść dane z konta wymiany BTC na walute i przykładowo wyliczyć 10% podatku od wygranych (w grach liczbowych lub u bukmachera lub zakład z kolegą bo jesteście porządnymi podatnikami - to jeszcze dostaniecie uścisk dłoni prezesa w nagrodę). Nie ma obowiązku przecież trzymania wygranych kuponów.

A w razie co trzeba mówić że są to pieniądze z prostytucji :) (Nielegalne jest sutenerstwo a nie sam sex za pieniądze) (jest już wielu podatników któzy poprostu wygrywają w ten sposób sprawy w sądach i nic im nikt nie może zrobić)

Ale póki co myślę że nie ma się co martwić o takie rzeczy. Bardzo ciekawym pomysłem jest ta karta pre-paid. Nawet jeżeli faktycznie wymaga dowodu do jej zakupu to w jaki sposób ktoś udowodni że to właśnie ty ją używałeś? Zgubiłem a miałem 1zł na koncie więc jej nie zastrzegłem, albo cokolwiek.... , gdyby co pytania pewnie będą, ale z tego też da się wybrnąć i w razie co na prośby urzędników (UKS np ) o dokumenty odpowiadajcie zawsze NIE. Dopuki nie zacytuja formułki że na podstawie artxxx ustawy o xxx mają prawo żądać i podadzą papier o tym że odmawiasz takiego dokumentu ... nic wam nie grozi, a urzędnik nie ważne jak wejdzie w posiadanie dokumentu ale na jego podstawie może wszcząć postępowanie.

Nie lękajmy się urzędów to one powinne lękać się nas :)

Pozdrawiam Wszystkich i mam nadzieję że BTC przyjmie się bardzo dobrze w Polsce i na świecie.
Sie podoba sie? WANT MORE ?!! = 1DvbyXGx3ajC2qDKayK5FmuxmqCTLK25cw

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 10 czerwca 2011, 23:45

Co do UKSu to jest tak, że niestety żerują na naszej niewiedzy. Na niewiedzy podatnika i przedewszystkim zastraszaniu. Nie dajmy się zastraszyć. Pamiętajmy że w Polsce (jak chyba na świecie "no może oprócz 4,5,6,7 RP ;P) domniemanie niewinności, czyli że to Wam muszą udowodnić winę a nie na odwrót (przynajmniej w sądzie).
Hehe romantyczny i zyczeniowy ten post Ci wyszedl ;)

Rzeczywistosc jest jednak troche inna: domniemanie niewinnosci obowiązuje prawie zawsze, ale akurat nie w przypadku UKS i generalnie spraw zwiazanych z podatkami.
Byc moze dlatego ze domniemanie niewinnosci dotyczy spraw karnych, wymiaru sprawiedliwosci. A US dziala w trybie administracyjnym? Nevermind. Efekt jest taki: urzednik US wzywa Cie jako podatnika i informuje ze wg nich niezaplaciles podatku od np. 5tys zl. bo stwierdzili ze towar na taką kwote sprzedales na allegro 4 lata temu. W zwiazku z tym kara + podatek w wymiarze bodaj 80% + odsetki poprosimy*. A Ty na t ze to byly Twoje stare i uzywane dluzej niz pol roku rzeczy. OK., prosze to udowodnic i pokazac faktury zakupu tych rzeczy. Urzednik nie sądzi Cie ale wydaje decyzje administracyjną. I to Ty musisz sie od niej odwolac i udowodnic ze urzednik nie mial racji. I tak to wlasnie dziala :P

* To i tak wersja lajtowa, jesli nie dojdą do wniosku ze sprzedaz miala charakter czestotliwy i zorganizowany w zwiazku z czym prowadziles dzialalnosc gospodarcza bez rejestracji :P

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » sobota, 11 czerwca 2011, 00:17

Info na stronie BZ WBK: http://prepaid.bzwbk.pl/karty-z-doladow ... aniem.html
Na Allegro: http://allegro.pl/karta-prepaid-idealna ... 25228.html

Wychodzi na to że te karty to faktycznie świetny pomysł. Chyba sobie parę sztuk kupię (można max 3k PLN trzymać na jednej w jednej chwili).
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » sobota, 11 czerwca 2011, 00:20

..........

takiego ładnego posta napisałęm i mi opera się wyłączyłą. i nie chce mi się już go pisać ale uwieżcie mi był ładny :/

co chciałem powiedzieć a mi się skasowało to w skrócie że: US i UKS nie wygląda tak strasznie jak się je maluje i żebyśmy się wrazie czego nie dali zastraszyć. a post był dłuższy :(

I że jak narazie jedyną przeszkodą przed większym zainteresowaniem BTC jest obawa przed urzędami.

Pozdrawiam

AdamPWO
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamPWO » sobota, 11 czerwca 2011, 00:48

Regulamin nie wymaga identyfikacji kupujacego, to zależy od gorliwości panienki z okienka. Jeśli rzeczywiście w wiekszosci miejsc chcą to najlepiej kupowac na slupa lub na allegro (tez na slupa). Pomysł kupienia wuchty kart i sprzedawania ich tutaj za BTC też niegłupi.

Jakby co pamiętajcie kto po raz pierwszy napisał o kartach i zarzućcie mu kilka bitcentów na świeżutką trawkę. :)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » sobota, 11 czerwca 2011, 00:59

W takim razie jeżeli żaden regumalin tego nie wymaga to proponuje pierwszy etap przejmowania kontroli nad światem:P

Każdy z BTCowców zainteresowany kartę poproszony o dowód, niech poprosi panienki z okienka o wskazanie punkut w przepisach lub regulaminie (konkretnie art nr punkt nr) który wymaga od Nas aby okazania dowodu, jeżeli nie poda to poproscie z jej przełożonym itede itepe. się panienka zmiesza się i albo wyda bez dowodu albo pójdzie po kierownika i ta sama sytuacja tylko że z tą różnicą poproscie go o to aby napisał na piśmie że nie wyda wam karty bo nie chcieliście okazać dowodu i możecie dodać iż będzie to ciekwy temat dla UIOKiK, jak to regulanim "promocji"/"produktu" jest niezgodny ze stanem faktycznym.
(jeżeli nie poda wam przepisów w prawie krajowym to prawie na 100% wyda wam karte bez dowodu na zasadzie "masz i sp...." ) ale karta jest.
Tylko nie róbcie tak kupują 10 czy 100 kart naraz :) bo jeszcze Was zgłoszą, zanisą kamery monitoringu do ABW/FBI/BTAOC i po co to komu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: boglansu » sobota, 11 czerwca 2011, 01:41

obecnie z kartami bzwbk wyglada to tak : biorac wiecej niz 1 karta, trzeba pokazac dowod. biorac 1 karte nie trzeba, jesli panienka bedzie chciala to trzeba jej powiedziec zeby zadzwonila na ich wew. infolinie do wielkiego brata i on ja uswiadomi.

ostatnio kupujac 4 karty doszedlem do konsensusu z panienka ze skoro przy zakupie jednorazowym 4 kart musze pokazac dowod, to niech mi sprzeda 4 razy po 1 karcie ;) wtedy dowod nie byl potrzebny ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nokia_simlock_gpu » sobota, 11 czerwca 2011, 03:12

taka moja sugestia

mozna zmienic temat watku na kwestie skarbowo-prawne lub ksiegowe

ilu mamy na forum ksiegowych ?

czy wydobycie bitcoin podlega ustawie o podatku VAT ? :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nokia_simlock_gpu » sobota, 11 czerwca 2011, 03:49

no ten pomysl z kartami pre-paid jest the best, byle go nie zakazali z wiadomych przyczyn

slyszeliscie o money bookers ? to dziala jak pay pall + daja karte platnicza

uwaga !! walute wybiera sie tylko raz na cale zycie z powodu prawa w UK przeciw praniu pieniedzy !!

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » sobota, 11 czerwca 2011, 08:45

Moneybookers to takie samo zło jak Paypal. Już raz mi fundusze zablokowali i zażądali dowodów osobistych itp. jak stwierdzili że dostaję ich za dużo. Dziękuję, postoję.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nokia_simlock_gpu » sobota, 11 czerwca 2011, 10:53

tak ale byc moze polskie urzedy skarbowe nie beda mogly inwiglowac w innym panstwie i jesli by miec konto nawet na siebie to bylo by ok

moj kolega z branzy sim lockow mial kontrole i pokazali mu wyciagi nawet z konta HSBC z oddzialu w Hong Kong
W HSBC majac konto w kraju mozna zalozyc konto nie wyjedzajac z PL w kazdym innym kraju.
Troche mi jest glupio sie zapytac czy przy kontroli urzedu skarbowego pokaza moje konta w innych krajach.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: boglansu » sobota, 11 czerwca 2011, 10:59

@nokia takie karty maja jeden plus/minus (zalezy jak patrzec) czyli 10k rocznie / 2,5 miesiac limit

a przy moneybookers faktycznie trzeba pokazac dowod, potwierdzenie adresu itp i odblokowuja

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » sobota, 11 czerwca 2011, 17:40

@boglansu: Zawsze można ich kupić więcej i sprawa załatwiona :). Na tych kartach z BZ WBK są limity:

- Maksymalna pojedyncza transakcja bezgotówkowa: 500 zł
- Dzienny limit wypłat gotówki: 500 zł
- Maksymalne saldo w danym momencie: 3000 zł
- Limit środków przechowywanych w ciągu roku kalendarzowego: 10000 zł.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: boglansu » sobota, 11 czerwca 2011, 18:04

a propo allegro to jakos obawiam sie tam kupowac, wystarczy ze gosc ma spisane dane z karty i po naszej wplacie, wyczysci konto przez neta (placac online), ale w poniedzialek faktycznie trzeba sie do bzwbk wybrac

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » sobota, 11 czerwca 2011, 18:15

Ten "gościu" na allegro ma nick "prepaid_bzwbk" i ma sklep "Bank Zachodni WBK" :mrgreen:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: boglansu » sobota, 11 czerwca 2011, 18:17

@orka :D nie zauwazylem, myslalem ze to ktos nakupil i sprzedaje :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: nokia_simlock_gpu » sobota, 11 czerwca 2011, 19:05

to sa male wady
limity 10k zl rocznie czy 3 w sumie max na koncie takich kart mozna miec dowolna ilosc
ale raczej geby nie pokazywac za bardzo do kamer i na stacjach benzynowych tankowac raczej samochod kogos kto potem da zlotowki

pytanie co sie stanie jak dobiora sie do bitomatu i skojarza ze wyplaty byly tylko i wylacznie na tego typu karty
mozna to robic z glowa icwierc na money bookers cwierc na pay pall cwierc na zula cwierc na prepaid

wtedy dluzej z tego bedziemy korzystac

co do kupowanie na allegro wplaty z konta wlasnego i wysylki na adres domowy to byla by glupota
traci sie wszystkie zalety
te karty sa ubezpieczone tak wogole nawet od ryzyka niezgodnosci towaru z umowa
warto poczytac dokladniej

jak na razie ten pomysl jest chyba najlepszy pytanie ile ktos musi wyplacac 10k zl dziennie ? to 20 kart po 500zl a moze 10 po 500 bankomat i 10 po 500 bezgotowkowo to mamy 1000zl i wystarczy juz 10 kart
nie warto przeginac bo wplywy z bitomatu beda jawne

moze lepiej kupowac towary ?

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Havamal » niedziela, 12 czerwca 2011, 01:11

Jak ktoś chce kombinować to i tak zakombinuje a takie transakcje praktycznie są nie do wyśledzenia tzn .. osobowo nie do wyśledzenia chyba że ktoś przegnie i podpuchę zrobią, ale mało prawdopodobne. Prędzej cię sąsiad podpierdzieli bo za dużo wydajesz :P Taki kraj niestety.

Ale tak szczerze to przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby wpłyty z BTC wpływały na konto tylko trzeba to uwzględnić w zeznaniu rocznym - kwota wolna od podatku. Wtedy poakujecie dochód płacicie podatek i po problemie. *o ile ktoś chce dużo zarabiać. ** a jak ktoś chce jeszcze więcej zarabiać to ziuuuuu na kajmany i siepać tam kasiore i wam #$# zrobią :) z tamtym miejscem polska nie ma podpisanych żadnych umów odnośnie kwesti podatkowo/zobowiązaniowych w skrócie.

Poprostu zachowajmy rozwagę i wszystko i się nie bać:) głowa do góry.

A tak BTW nie wiem czy zauważyliście ale na pewno że w tej chwili kurs PLN jest idzwierciedleniem kursu USD, także spekulacje w na USD odbijają się na PLN, ale tak coś mi się wydaje że zgodnie z projektem BTC taka wrażliwość niedługo ustąpi bo:

jak dolar spada to inwestujemy w PLN
jak to spada to w CHF (a tak własnie chyba nie ma wymiany na chf? chyba że ktoś wie gdzie to poproszę o linka będę wdzięczny)
jak CHF to EURO a jak nie to rubel albo bat tajlandzki :P

Także to tylko chwilowe przejściowe, a co do trudności w kopaniu... niedługo duzo osób się zniechęci, ale najpierw wakacje ... część wyjedzie ale pojawią się tymczasowi minerzy we wrześniu rynek kopania się ustabilizuje o ile nie będzie rosło tak zainteresowanie., ale powiedzmy sobie szczerze niektórzy zadowolą się nawet 10 BTC na miesiąć więc nie wszyscy będą mocno kopać.

Skoro jest to jedyna największa w tej chwili społeczność BTC i każy zainteresowany BTC wcześniej czy później tutaj trafi.... to proponuję założyć może coś w rodzaju "ukrytnego" płatnego forum za btc oczywiście zrzeszających "kopaczy" lub też "inwestorów" aby można było ułożyć strategię na polski BTC.

Wiele osób za ten pomysł mnie znienawidzi, ale zobaczcie co się dzieje teraz. Wchodzi byle kto puszcza plote w jedną albo drugą strone i się dzieje. Dlaczego nie może to być wszystko przemyślane mówię tutaj o opracowaniu jakichś poradników dla początkujących, żeby ich nie zniechęcić ale też żeby nie wprowadzali zamieszania i nie panikowali.

Nowy kopacz kupił swoje 6990 kurs spadł i sieje panike że o matko bosko wa ta fak że to koniec i wogóle i mu się nie zwróci że kasa w błoto i masakra.

Tak wiem kto ma to opracowywać i każdy będzie się czuł poszkodowany i wogóle wypnie się i masakra jak to w polsce standard. Sam twórca wskazał na nierówną równość, ci pierwsi ryzykowali bardzo dużo ale teraz mają korzyści proste.
Temat jest stosunkowo nowy i nabiera rozpędu, ale trzeba to jakoś uporządkować.

Przedewszystkim uwazałbym z propozycjami oszukiwania US lub kogokolwiek innego chyba że to forum nie jest na polskim serwerze, bo się dobiorą.
Tak czy owak można by było pomyśleć nad płatnym dostępem do niektórych części forum, być może gdzie można będzie znaleźć zkonkretyzowane miejsca gdzie kupić co kupić (sprzęt) np albo zakup hurtowy 4 osoby kupują po 3 karty ... zawsze można wynegocjować % procen upustu.

W tej chwili ktoś kto natrafi na promocję w sprzęcie albo wogóle go znajdzie lub skomponował niezły zestwa cena/jakoś/zużycie energi/mining to nie chętnie podzieli sięna forum otwarcie bo i po co komuś to mówić? przecież to konkurencja. I to własnie miałem na myśli żeby nie tworzyć konkurencji bo razem można osiągnąć więcej niż osobno tak jak w pool miningu.

Tak czy owak hater gona hate.... etc.

Pozdrawiam

Wróć do „Bitcoin”