Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: Yogi77 » czwartek, 6 grudnia 2018, 03:49

osobliwy_nick pisze:
socjolog2008 pisze: @osobliwy_nick
Prawdopodobnie jesteśmy blisko dołka, włącza wam się już ładna paranoja.
To samo pisałem, gdy BTC był za 6500$.
Lais pisze: @socjolog2008, mi się nic nie włącza bo mam 2,5x zwiększony kapitał w ostatnim miesiącu (w właściwie w 3 dni) na tych debilnych botach z bazaru (nie na wzrostach czy spadach ale na ich DEBILIŹMIE)
Czyli jak to zrobiłaś?
No, sam chciałbym wiedzieć :)

Bo jeśli to prawda:
Lais pisze:Poza tym ten bazar zapewniał wyjątkową grupę idiotów plus ich boty, można było przez ich bardzo zyskać lub bardzo wtopić, ale teraz to już coraz mniej możliwe bo nie mam już siły ręcznie zmieniać ofert co 5 sekund,
to paradoksalnie można by zrobić bota do wycyckiwania botów

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
2

Postautor: benq » czwartek, 6 grudnia 2018, 07:40

osobliwy_nick pisze: Co do baniek, masz rację. Ale co do BTC per se, moim zdaniem za ogromnymi wzrostami na tej kryptowalucie stoi pewna retoryka, której paliwo się wyczerpuje, i której argumenty zostały skompromitowane lub ulegają coraz większej dewaluacji.

Ja, dla przykładu, czuję się zrobiony w jajo następująco: w 2017 na chwilę uwierzyłem w wielki, piękny, doniosły mit niezależnego, globalnego systemu rozliczeniowego opartego o blockchain - lub konkretnie bitcoina, że jest to przyszłość finansów. I, że nawet, jeśli państwa i bankowość pójdzie w tę stronę, to niezależne projekty typu BTC będą i tak miały w tym torcie spory udział. Ale to się kupy nie trzyma. W tym sensie kolejni inwestorzy, holderzy, gracze są robieni w jajo i to trwa już od 10 lat. W kółko opowiadana jest im ta sama historia, przepowiednia. Ale nic z tych pięknych wizji się nie spełnia, zaś wychodzą na jaw ko
Żaden przełomowy wynalazek nie powstał tak szybko bez wad, błędów, miliona poprawek czy gorszych chwil.
Kilka pytań retorycznych:
Czy latamy pierwszym prototypem samolotu?
Czy używamy pierwszego prototypu pralki?
Czy budujemy domu w ten sam sposób od tysięcy lat?
Nie.
Każdy z prototypów jest przełomem na swój sposób, ale zostaje tak długo ulepszany i poprawiany, aż z pierwotnej idei pozostaje tylko główne założenie.
Nie potrafisz przeboleć, że sieć btc pod koniec zeszłego roku zapchała sie i opłaty wzrosły. Może warto było się zastanowić, czy na tamten moment sieć BCH nie wystarczyłaby do obsłużenia tamtych transakcji?
A może za jakiś czas jakiś inny, rewolucyjny pomysł o większej skalowalności zastąpi btc? Może Nano. A może coś jeszcze innego.
Gdyby wynalazca żarówki poddał się po pierwszych porażkach, to nadal używalibyśmy lamp naftowych.
Jeżeli chcesz się poddać i porzucić całą ideę krypto (która przecież się nie zmieniła!), to nie lepiej pracować nad rozwiązaniami, które będą zwiększać jej skalowalność?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » czwartek, 6 grudnia 2018, 07:57

@benq, i to są również argumenty przeciw bitcoin maxymalistom. Oczywiście, że bitcoin, jego idea, się rozwija. W postaci najróżniejszych projektów. I za jakiś czas Na pewno te lepsze wyprą bitcoina. Bitcoina core dla jasności.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
10

Postautor: mecenas » czwartek, 6 grudnia 2018, 08:18

Bit-els pisze: to są również argumenty przeciw bitcoin maxymalistom. Oczywiście, że bitcoin, jego idea, się rozwija. W postaci najróżniejszych projektów. I za jakiś czas Na pewno te lepsze wyprą bitcoina. Bitcoina core dla jasności.
Zgadzam się. Dawno przestałem myśleć, że wyłoni się król - hegemon ze wszystkich koncepcji krypto i obejmie swym zasięgiem i wpływami cały świat zalewając go potokiem zeskalowanych na miarę transakcji - to mrzonka, bajka, marzenia...

Idea kryptograficznej monety to jedność w wielości i różnorodności. Nie będzie żadnego globalnego skalowania jednego coina - będzie skalowanie poprzez wielość, wybór, różnorodność. Gdy jeden projekt dojdzie do ściany wydajności w tej sztafecie tx pałeczkę przejmą kolejny, z akurat wolnymi zasobami i marginesem obciążenia... tak to właśnie już wygląda, gdy BTC się zapycha ludzie przesyłają inne coiny, które akurat są bardziej mobilne. Dla każdego coś dobrego i na każdą chwilę osi czasu inne rozwiązanie.

Podobnie z użytecznością. Nie jeden coin - hegemon, tylko wiele coinów wyspecjalizowanych w konkretnych segmentach rynku i dopasowanych do konkretnych potrzeb konkretnych ludzi... jakoś tak to teraz widzę i widzę, że nie tylko ja.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
1

Postautor: __kot__ » czwartek, 6 grudnia 2018, 08:27

Sam czasem się zastanawiam czy slogany typu "Bitcoin is the king" lub "There is only one" itp. to wytwór naiwności krypto-fanatyków czy chłodnych, wyrachowanych kalkulacji banksterki, która dobrze wie, że takie podejście nigdy nie pozwoli na wykorzystanie potencjału technologicznego i ekonomicznego crypto.

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
3

Postautor: Lais » czwartek, 6 grudnia 2018, 09:42

Yogi77 pisze:
osobliwy_nick pisze:
socjolog2008 pisze: @osobliwy_nick
Prawdopodobnie jesteśmy blisko dołka, włącza wam się już ładna paranoja.
To samo pisałem, gdy BTC był za 6500$.
Lais pisze: @socjolog2008, mi się nic nie włącza bo mam 2,5x zwiększony kapitał w ostatnim miesiącu (w właściwie w 3 dni) na tych debilnych botach z bazaru (nie na wzrostach czy spadach ale na ich DEBILIŹMIE)
Czyli jak to zrobiłaś?
No, sam chciałbym wiedzieć :)

Bo jeśli to prawda:
Lais pisze:Poza tym ten bazar zapewniał wyjątkową grupę idiotów plus ich boty, można było przez ich bardzo zyskać lub bardzo wtopić, ale teraz to już coraz mniej możliwe bo nie mam już siły ręcznie zmieniać ofert co 5 sekund,
to paradoksalnie można by zrobić bota do wycyckiwania botów

Teraz to już nie drukują wolumenu od miesiąca bo zobaczyli pewnie, że kasa się nie zgadza, także po fakcie. Należało się zainteresować tematem gdy dużo pisałam o tym w wątku przeznaczonym dla tego bazaru bitbay (o transakcjach poza orderbookiem i ustawkach) i oprócz kilku osób jakoś inni nie byli zbulwersowani albo nawet tego nie zauważyli, lub tłumaczyli, że to po prostu ktoś tam coś więcej kupił/sprzedał itp.
A co się robi jak boty drukują wolumen w transakcjach pomiędzy sobą na rynkach z dużym spread a bitbay olewa sprawę, ignoruje Twoje uwagi że jakiś przekręt się dzieje- należy z tego skorzystać, poznać system kiedy i jak to robią i wciąć się pomiędzy te transakcje.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » czwartek, 6 grudnia 2018, 09:46

@Lais, ale ja nie wiem o co Ty masz ten ból dupy i spamujesz tutaj. Skoro rozwalasz system i zarabiasz, to nie wiem o co te krzyki. A gdyby nie boty to nie byłoby takiej płynności na giełdach i Twoje zlecenia pewnie by wisiały dniami :D Też możesz sobie uruchomić własnego bota i niszczyć inne boty swoim świetnym algorytmem :D Uwierz mi, że na poloniex, kucoin czy binance jest podobnie, że boty odbijają od zleceń albo je przebijają. Wszyscy jak jeden mąż ustawiają się na kluczowych poziomach i mało kto tak gra aktywnie przez cały czas :D To tak samo jak jest zdziwko, że nie wchodzą zlecenia na Bitmex, skoro 90% rynku ustawia się na tym samym poziomie, bo każdy wie, że jest tanio, to przecież musi się pojawić drugie 90% rynku, które chce sprzedać/kupić po takiej samej cenie, co fizyczynie i logicznie jest niemożliwe :D A później są krzyki, że system nie wydala :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Wygadany
Reputacja postu: 
10

Postautor: Lais » czwartek, 6 grudnia 2018, 09:57

@anagamidev, człowieku spamujący non stop o tym by kupować nie ważne po ile bo i tak wzrośnie - piszę bo ludzie się pytają to im kulturalnie odpowiadam. O innych przekrętach też tutaj ludzie piszą to dlaczego nie mam wytykać rodzimego bagna.
Właśnie to jest dziwne, że gdziekolwiek napiszę o jakiś przekrętach na tym bitbay to zaraz znajdą się tacy co to bagatelizują - widać to jest na rękę pewnym grupom dystrybucyjnym. A potem się dziwią, że coś mało kapitału wchodzi na rynek, a w co ma wchodzić - w przekręty?

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
1

Postautor: lordzuk » czwartek, 6 grudnia 2018, 10:03

Zeyt pisze: Razy 50 wcale nie jest takie złe, na obiadek będzie ^^
Godzinowa zamknięta w taki sposób że raczej nowy dołek nas nie ominie

Obrazek
I jak zamknięta pozycja czy trzymasz dalej ? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » czwartek, 6 grudnia 2018, 10:04

@Lais, ale jaki przekręt? Giełda to nie plac zabaw, ale ciągła walka o kasę. Każdy chce zarobić, niektórzy odrobić straty. Nie zgadza Ci się bilans na koniec dnia czy co? Co do kupowania, to ważne gdzie i co. Ale kupowanie czegoś po -90-99% spadku, co było kupowane na ATH torbami fiat'ów jest zasadne skupowanie i liczenie, że część inwestorów pójdzie po rozum do głowy, zakumuluje i będzie pompować przynajmniej na kilkaset procent, żeby wyjść na zero, fudnamenty są takie same :D Kiedy kupować na long term jak nie na bessie, no powiedz mi mistrzu? Jedni uważają, że krytowaluty to dobra inwestycja long-term, Ty nie i spoko. Ktoś mógł sobie kupić BTC i ETH w tamtym roku na long-term, pewnie wszyscy biliby mu brawo, ale long-term to kilka lat i być może dzisiaj taka osoba jest na mega minusie jak nie sprzedała odpowiednio wcześnie. Za dużo tutaj trader'ów, których ramy czasowe kończą się na kilku dniach :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 grudnia 2018, 10:15 przez anagamidev, łącznie zmieniany 3 razy.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » czwartek, 6 grudnia 2018, 10:04

@Lais, Ok, fajnie, ale dlaczego piszesz o tym w temacie o kursie BTC a nie w temacie o BitBay czy o botach?

Wygadany
Reputacja postu: 
3

Postautor: Lais » czwartek, 6 grudnia 2018, 10:20

@mudol, boże ... bo mam miesiączkę, odbiło mi lub nie wykorzystałam całej puli znaków, które mi ustawowo przysługują. Do tego słońce dziś nie świeci to to zawsze skłania mnie do napisania o bit-bot bay w tym temacie - tak genetycznie jestem uwarunkowana i moje wnuki też tak będą robić - wystarczy? :p

A dlaczego inni piszą tutaj o innych tematach - bo to wynika z kontekstu na który zeszła rozmowa, a że ciągle pojawia się tutaj wątek, że ulica w końcu wejdzie to ja przedstawiam kontrargument, że na naszym rynku ulica nie ma szans na tej giełdzie na nic oprócz wyleszczenia, szczególnie ta rozsądna, która ma większą gotówkę szybko to zauważy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
6

Postautor: anagamidev » czwartek, 6 grudnia 2018, 10:27

Lais pisze: na naszym rynku ulica nie ma szans na tej giełdzie na nic oprócz wyleszczenia, szczególnie ta rozsądna, która ma większą gotówkę szybko to zauważy
Bzdura. Nikt nikomu nie każe kupować i sprzedawać na takiej, a takiej cenie. Wyleszczyć to kogoś można na dźwigni. Ale jak ktoś długoterminowo, skrupulatnie, mrówczym wysiłkiem buduje sobie portfolio, uśrednia to wg. mnie nie ma lepszego rynku do inwestycji. Rozumiem, że Ty takie ruchy jak np. na FCT ostatnio potrafisz wyczaić samą tylko analizą techniczną i po wzroście 100% nie boisz się wejść gotówką wartą połowy mieszkania, żeby przejachać kolejne kilkaset procent :D Każdy myśli, że jak kupi to już będzie tylko rosło i będzie na zysku. W bessie kupując należy założyć, że nieważne jak nisko się kupi będzie tańsze krótkoterminowo, w hossie należy założyć, że cokolwiek się nie kupi będzie droższe - uwaga - krótkoterminowo(!) :D BTC -81%, ETH -93%, LTC -95%, Lisk -96% :D

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lais » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:04

@anagamidev, masz konto na bitbay? bo chyba nie masz albo jesteś tam przelotem skoro odpowiadasz mi oczywistościami jaką to funkcję pełnią boty na innych giełdach itp. na innych tak ale nie tutaj. Tutaj, nie ważne jakim kosztem i nie ważne czy jest to zgonie z kursem na głównych giełdach, celem botów jest jedynie przebijanie. Dlatego zwykły kowalski nie kupi nic tam w dobrej cenie ani nie sprzeda potem wyżej, no chyba że pozna triki to umożliwiające albo kurs gwałtownie wzrośnie.
Na innych kupuje się oferty z orderbooka jak leci, ale nie tutaj - tutaj sprzedaje się określonym paczkom i skupuje określone paczki pomimo, że inne oferty są w tej samej cenie.
To jest miejsce typowo dystrybucyjne i stoi na tym chyba sam bitbay bo wszystkie przekręty miały miejsce po wyłączeniu ofert ukrytych - bez ich wyłączenia nie mogli by robić tego co robili.

Chyba dyskusja jest bezcelowa bo i tak się nie zrozumiemy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:08

Czyzby powrot do trojkata? :mrgreen: jesli tak to bedzie testowane gorne ograniczenie..

Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bit-els » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:18

@anagamidev, @Lais, przenieście się na prywatny ring. Każdy następny offtop będzie kasowany

Wygadany
Reputacja postu: 
4

Postautor: Lais » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:32

@Bit-els, nie mam zamiaru dyskutować ale czytając ten wątek od ponad roku nie rozumiem pojęcia offtop bo tu jest on non stop jeśli przyjąć standardową definicję, więc jest to niekonsekwentne - jedni mogą inni nie mogą. Rozumiem, że ja nie mogę, ok - przyjmuję do wiadomości, wyloguję się by nie śmiecić gdy jeszcze coś niepokojącego zauważę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:33

Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 6 grudnia 2018, 11:37

Lais pisze: @Bit-els, nie mam zamiaru dyskutować ale czytając ten wątek od ponad roku nie rozumiem pojęcia offtop bo tu jest on non stop jeśli przyjąć standardową definicję, więc jest to niekonsekwentne - jedni mogą inni nie mogą. Rozumiem, że ja nie mogę, ok - przyjmuję do wiadomości, wyloguję się by nie śmiecić gdy jeszcze coś niepokojącego zauważę.
@Lais, nie rób scen ;)
Jestem jednym z najbardziej offtopujących tutaj więc wytłumaczę Ci o co @Bit-elsowi chodziło - luźno związane z tematem wtręty są tolerowane; dopiero gdy zaczynają się personalne przepychanki o to, kto ma większego (coina, rzecz jasna :mrgreen: ) to moderatorzy wkraczają.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 882
Reputacja postu: 
0

Postautor: jondoexxx » czwartek, 6 grudnia 2018, 12:18

Chyba muszę zacząć handlować na GDAX. Niedawno podczas spadków na bitku, był tam flashcrash BTC na 3200 a dzisiaj był flashcrash ETH na 13$ :shock: i to nie ściema, bo ludzie na CT raportują, że wypełniło im zlecenia.
np. tu
https://twitter.com/ColeGarnerBTC/statu ... 5650719744

Wróć do „Przedszkole”