Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
3
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: amneziahaze » środa, 5 grudnia 2018, 18:27

fusywszklanejkuli pisze: Brakuje mi słów, by wyrazić, jak wielkim przeciwnikiem tego jestem. Tak może robić tylko ktoś, kto z góry zakłada bardzo realną możliwość utraty wielkiej części zainwestowanych środków. Wtedy nie mam żadnych uwag.
W takim razie po co udzielać się w takim wątku? Tutaj jest cała masa gridu, wysoko punktowanych prognoz a'la rzut monetą etc. To norma. Nie będę wymieniać nicków, natomiast by nikogo nie urazić, dodam, że są osoby trzeźwo myślące, jednak oni są zasypani tonami analiz i prognoz, które są życzeniowe, b. często błędne. Pisałem to wiele razy, dawno temu. Nie mam pretensji, po prostu tak było, jest i będzie.

Wybaczcie za offtop.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
1

Postautor: koparki » środa, 5 grudnia 2018, 18:30

@kozaki_wiesi, ogromna zmienność sprawia że nie moze być używany jako pieniądz. Nie powstanie alternatywny obieg gospodarczy z rozliczeniami w walucie która waha się czasem +/- 5 - 10 -15% . Duża zmienność na bitku to zabezpieczenie że nie przyjdzie ludziom do głowy rozliczać się w btc (obecnie każdy zakup w sklepie akceptujacym btc jest zamieniany w locie na fiat) . W ten sposób bitcoin ma nieaktywna jedną z funkcji , jest wprawdzie systemem płatnosci ale bez zagrożenia że będzie też walutą. Jak ktos myśli że FED i ogólnie firmy drukujace fiat nie mają ręki na pulsie to jest naiwny.
---

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 5 grudnia 2018, 18:43

Czyli, wg powiedzenia Gandhiego, jesteśmy w punkcie trzecim - przestali się śmiać i ignorować, teraz walczą. Szkoda, że punkt czwarty ("wygrywasz") tak odległy i niepewny.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 636
Reputacja postu: 
3

Postautor: Pawelawe » środa, 5 grudnia 2018, 19:23

Całkiem ciekawe :>

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -176
Reputacja postu: 
3

Postautor: osobliwy_nick » środa, 5 grudnia 2018, 19:54

Kolejni, którzy znaleźli tajemne prawo zarabiania na BTC? Cykle baniek?

Nie ma żadnego tajemnego prawa, żadnych cykli, ani żadnych pewników. Były tylko 3 bańki i tyle, nic z tego nie wynika. Jeden z tych tak zwanych cykli zrobi kiedyś niższe dołki niż ostatni szczyt na poprzedniej bańce. I prawdopodobnie nie osiągnie ATH przez kolejne 5-10, a może kilkadziesiąt lat. I tak to się skończy w najlepszym wypadku. W najgorszym zaś BTC upadnie.

Jeśli próbujecie kogoś zrobić w jajo jeden raz, drugi, to może jeszcze zadziała, 3 już raczej nie, ale kto wie. Zaś zrobienie kogoś w jajo czwarty, czy piąty raz już zaczyna graniczyć z cudem. Może i świat inwestorów indywidualnych nie zachowuje się dokładnie w taki sposób, ale w końcu ludzie powiedzą dosyć i zaczną pytać gdzie ten światowy system rozliczeniowy, gdzie ta przyszłość, która od 10 lat nie nadchodzi? A gdzie chociażby niszowe zastosowania, jak płacenie za bułki w sklepie, czy indywidualna wymiana pomiędzy ludźmi, którzy coś sobie sprzedają?
Ostatnio zmieniony środa, 5 grudnia 2018, 20:08 przez osobliwy_nick, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » środa, 5 grudnia 2018, 20:05

osobliwy_nick pisze: W najgorszym zaś BTC upadnie.
Taaa, updadnie i sobie głupi ryj rozwali :D Ale czemu BTC ma upaść, na razie działa od 10 lat i ma się dobrze, cena spada od roku, więc jakby ktoś był zainteresowany technologią i chciał realnie posiąść trochę BTC to cena coraz atrakcyjniejsza :D Wg. mnie już za niecały rok zobaczymy 100k$ :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » środa, 5 grudnia 2018, 20:15

osobliwy_nick pisze: Kolejni, którzy znaleźli tajemne prawo zarabiania na BTC? Cykle baniek?

Nie ma żadnego tajemnego prawa, żadnych cykli, ani żadnych pewników. Były tylko 3 bańki i tyle, nic z tego nie wynika. Jeden z tych tak zwanych cykli zrobi kiedyś niższe dołki niż ostatni szczyt na poprzedniej bańce. I prawdopodobnie nie osiągnie ATH przez kolejne 5-10, a może kilkadziesiąt lat. I tak to się skończy w najlepszym wypadku. W najgorszym zaś BTC upadnie.

Jeśli próbujecie kogoś zrobić w jajo jeden raz, drugi, to może jeszcze zadziała, 3 już raczej nie, ale kto wie. Zaś zrobienie kogoś w jajo czwarty, czy piąty raz już zaczyna graniczyć z cudem. Może i świat inwestorów indywidualnych nie zachowuje się dokładnie w taki sposób, ale w końcu ludzie powiedzą dosyć i zaczną pytać gdzie ten światowy system rozliczeniowy, gdzie ta przyszłość, która od 10 lat nie nadchodzi?
Ale nudzisz niesamowicie, już mi się nie chce wklejać twoich postów z 2017r. Jeżeli fundamentalnie nic się na rynku nie zmieniło a zmieniasz zdanie z jednego ekstremum do drugiego jedynie z powodu spadku ceny (tak, na rynku krypto jak i innych rynkach istnieje zarówno hossa jak i bessa) to wybacz, ale ciężko cię traktować poważnie. To rozumiem, że na giełdzie już się nie da zarobić, bo ludzie odkryli powtarzalność hossy/bessy?

Lipiec 2018:
Obrazek
Październik 2018:
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 5 grudnia 2018, 20:23 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 2 razy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
5

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 5 grudnia 2018, 20:17

osobliwy_nick pisze:prawdopodobnie nie osiągnie ATH przez kolejne 5-10, a może kilkadziesiąt lat. I tak to się skończy w najlepszym wypadku. W najgorszym zaś BTC upadnie
Lejesz miód na moje serce :D

Obrazek
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
1

Postautor: xtraderx » środa, 5 grudnia 2018, 20:23

Spoiler:
Pleasek89 pisze:
osobliwy_nick pisze: Kolejni, którzy znaleźli tajemne prawo zarabiania na BTC? Cykle baniek?

Jeśli próbujecie kogoś zrobić w jajo jeden raz, drugi, to może jeszcze zadziała, 3 już raczej nie, ale kto wie. Zaś zrobienie kogoś w jajo czwarty, czy piąty raz już zaczyna graniczyć z cudem. Może i świat inwestorów indywidualnych nie zachowuje się dokładnie w taki sposób, ale w końcu ludzie powiedzą dosyć i zaczną pytać gdzie ten światowy system rozliczeniowy, gdzie ta przyszłość, która od 10 lat nie nadchodzi?
Ale nudzisz niesamowicie, już mi się nie chce wklejać twoich postów z 2017r. Jeżeli fundamentalnie nic się na rynku nie zmieniło a zmieniasz zdanie z jednego ekstremum do drugiego jedynie z powodu spadku ceny (tak, na rynku krypto jak i innych rynkach istnieje zarówno hossa jak i bessa) to wybacz, ale ciężko cię traktować poważnie.

Lipiec 2018:
Obrazek
Październik 2018:
Obrazek
To jest prawdopodbnie frustracja spowodowana utrata bardzo duzej ilosci pieniedzy ;)

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
5

Postautor: jpr » środa, 5 grudnia 2018, 20:24

Akumulacja trwa w najlepsze. Panowie mają juz ponad 200 000 BTC.
https://www.cryptoglobe.com/latest/2018 ... ng-supply/

Ciekawe ilu jest takich co tego nie rozgłaszają i ile mogą w sumie trzymać.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: osobliwy_nick » środa, 5 grudnia 2018, 20:27

anagamidev pisze:
osobliwy_nick pisze: W najgorszym zaś BTC upadnie.
Taaa, updadnie i sobie głupi ryj rozwali :D Ale czemu BTC ma upaść, na razie działa od 10 lat i ma się dobrze, cena spada od roku, więc jakby ktoś był zainteresowany technologią i chciał realnie posiąść trochę BTC to cena coraz atrakcyjniejsza :D Wg. mnie już za niecały rok zobaczymy 100k$ :D
Może i zobaczymy jeszcze 100000$, ale mam silne przekonanie, że wtedy to będzie już ostatnia bańka na BTC. W tej chwili co do nowego ATH w ciągu najbliższych 10 lat, mam przekonanie 40%, że będzie i 60%, że nie nastąpi. Już sama wysokość opłat i zatkana sieć po prostu nie pozwoli na tę bańkę w tej chwili, w mojej opinii, zdławi ją przy pierwszych próbach wybicia, odstraszając nowych inwestorów, nieświadomych wielkości opłat i ogólnych wad technologii, których przybywa, zamiast ubywać (o ile moja zgrubna wiedza nt. opłat, czasu transakcji w sieci i poziomu zaawansowania lightning network jest właściwa i nie jestem w błędzie - a specjalistą od kwestii technicznych nie jestem, wiem tyle ile przeczytam).

Cena jest atrakcyjna, tylko, jeśli założymy powrót na 20000$ i więcej. To, że BTC działa od 10 lat o niczym nie świadczy. Skoro bank inwestycyjny założony w 1850 roku (Lehman Brothers) w wyniku zawirowania na rynku, o którym przeciętny Kowalski już pewnie nawet nie pamięta mógł upaść po ponad 150 latach, to BTC nie może upaść w wyniku zawirowania na rynku krypto? Zresztą wystarczy spojrzeć na cenę i szybkość wzrostów na przestrzeni lat, takie tempo nie może się utrzymać, o czym pisałem w innym wątku. Istnieją zatem dwie opcje - gwałtowne załamanie ceny lub powolne wyhamowanie wzrostów. Ale wówczas kolejni inwestorzy coraz bardziej będę kręcić nosem, coraz mniej chętnie holdować, aż w kocu zorientują się na pewnym etapie, że na tak niepewnym rynku mają podobne stopy zwrotu, jakie mogliby mieć na innych aktywach i zupełnie porzucą spekulację na BTC, co powinno wówczas również gwałtowanie załamać cenę, ale po długiej stagnacji lub ślamazarnych wzrostach.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
7

Postautor: anagamidev » środa, 5 grudnia 2018, 20:36

@osobliwy_nick, dla mnie BTC to Gold 2.0, cyfrowy pieniądz, store of value, ja jestem z tych inwestorów, który jest zadowolony z tego, że BTC jest super bezpieczny. Albo bezpieczeństwo, albo szybkie transakcje :D Do szybkich transakcji mogę używać innego coin'a czy po prostu stable coin'ów. Jeszcze trochę i ludzie nie będą używać normalnych fiatów tylko własnie wszystko będzie odbywało się za pomocą crypto. Kwestia czasu, może wymiany pokolenia, zobaczymy za 10 lat :D Ja sam nie wiem gdzie jest dołek i czy BTC wbije nowe ATH. Na początku 2017 roku, a nawet już w 2016 wszystkim znajomkom mówiłem, że to rewolucja i spokojnie można inwestować co nieco, bo za 4 lata będzie 10k$ spokojnie, minął rok, BTC kosztował 20k$. W 2018 roku napaliłem się na dalsze wzrosty, chociaż sam byłem świadom, że i tak spadniemy do 2k-5k$, mamy 3.5k$ jak na razie. Ale skoro do dna już niewiele, a do potencjalnych szczytów w zasadzie nieograniczona wartość, to jednak wolę akumulować. Ot choćby dla sportu, jeśli faktycznie kiedyś BTC będzie wymieniany za miliony dolarów :D
Ostatnio zmieniony środa, 5 grudnia 2018, 20:40 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » środa, 5 grudnia 2018, 20:37

Co do obecnej sytuacji gram teraz pod to. Idealnie by było zamknąć tydzień na cenie ok. 3k:
https://www.tradingview.com/chart/BLX/n ... o-comment/

Obawiam się tylko, że sporo osób ma podobne plany.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
0

Postautor: CRXEE8 » środa, 5 grudnia 2018, 20:42

Jeśli projekt nie upadnie (a chyba zdecydowana większość z nas m taką nadzieję/jest o tym przekonana) to długoterminowa przyszłość kreuje się w kolorowych barwach. Przyjmijmy, że pobujamy się w okolicach 3500-4000$. Do wykopania zostało około 3 500 000 bitków i przyjmując je po cenie 3500$ daje nam to wartość około 12 miliardów $ co porównując do majątków (wartości) niektórych miliarderów jest na prawdę małą kwotą. Ci co teraz skupują (czyli m.in ja) albo na tym długoterminowo dobrze wyjdą albo pójdą z torbami z wieloma osobami, kopalniami, firmami związanymi z krypto itp.
Ja po stronie opcji nr 1 ale wiadomo, że będą też osoby przyjmujące wariant nr 2
Spoiler:
w 100k$ za rok w zyciu nie uwierze :)

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: osobliwy_nick » środa, 5 grudnia 2018, 20:57

Pleasek89 pisze: Ale nudzisz niesamowicie, już mi się nie chce wklejać twoich postów z 2017r. Jeżeli fundamentalnie nic się na rynku nie zmieniło a zmieniasz zdanie z jednego ekstremum do drugiego jedynie z powodu spadku ceny (tak, na rynku krypto jak i innych rynkach istnieje zarówno hossa jak i bessa) to wybacz, ale ciężko cię traktować poważnie. To rozumiem, że na giełdzie już się nie da zarobić, bo ludzie odkryli powtarzalność hossy/bessy?
Da się, ale moim zdaniem cykle koniunkturalne są kompletnie nieporównywalne do tego co dzieje się na BTC. Jest to błąd przesunięcia kategorialnego porównywać te dwie rzeczy i tyle. O ile o cykle koniunkturalne Ci chodzi. Bo co do hossy i bessy to nie znam żadnej teorii cykli, ani nawet przesłanki, że jak ktoś kupi w bessie to z pewnością zarobi, bo przecież przyjdzie hossa, bo mamy rzekomą teorię pt. powtarzalność hossy/bessy. O jakim zatem odkryciu dot. powtarzalności hossy/bessy mówisz? Jakieś źródło proszę.

Co do 2017 r. - w 2017 r. nie było mi jeszcze wiadomo, że sieć się tak zapcha na bańce i zeżre swój własny ogon. Tak jak pisałem tutaj i pewnie w okolicach 2017 roku - liczyłem na 30000-50000$ na BTC, na bańce. Niestety, to nie nastąpiło, bo sieć (horrendalne wysokości opłat i czasy transakcji), giełdy (blokada rejestracji) i wszystko się zapchało. BTC i branża zeżarła kawałek swojego własnego ogona i ukazał on jak dłoni, że nie nadaje się do niczego na większą skalę (co więcej - cenę i poziom tego ograniczenia w przybliżeniu znamy i są to okolice tych 20000$, może obecnie ciut więcej).

A jeśli chodzi o wykres:

Obrazek

Co do zmiany trendu miałem rację. Stawiałem, gdy tworzyłem ten wykres, że pójdziemy w górę, później zmieniłem zdanie, o czym pisałem wielokrotnie. W każdym razie trend się zmienił, jak dla mnie, tyle, że nie ze spadkowego na wzrostowy, a z wieloletniego-wzrostowego, na wieloletni lub kilkuletni spadkowy (w każdym razie wyszliśmy z trendu, który można pociągnąć od 2012 roku /lekko na siłę/, czyli, który zaczął się na kilku dolarach i, jeśli teraz zaczęła się korekta tych całych wzrostów, to sięgnie również kilku-kilkuset dolarów.). Poza tym, gdybyś nie patrzył na sam wykres, a przeczytał co tam napisałem, zauważyłbyś, że miałem sporo wątpliwości, nawet stawiając wówczas, chwilowo, na odbicie:

"Pozostaje zapytać, czy wsparcie, które obserwujemy od 6 lat, czyli tak naprawdę od początku dojrzałej, nieinkubacyjnej fazy bitcoina przetrwa i w tej chwili? Wszak w 2013 roku nie musiało się bronić, przed aż tak stromymi (dynamicznymi) spadkami, ale za to w 2011 zatrzymało przecież znacznie szybszą dewaluację ceny omawianej kryptowaluty. Można mówić i dywagować wiele, ale trendu, który nastąpił po 2 największych bańkach na bitcoinie, sądzę, że pominąć nie można."

Dla mnie po prostu nic nie jest takie oczywiste jak dla speców od cykli koniunkturalnych na BTC i mam trochę więcej wątpliwości w tym wszystkim.
Ostatnio zmieniony środa, 5 grudnia 2018, 21:08 przez osobliwy_nick, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » środa, 5 grudnia 2018, 21:07

Technologia blockchain będzie się rozwijała. To jest rewolucja na miarę Internetu. Internet 2.0 Kwestia czy obecne projekty przetrwają próbę czasu.
Stawiam na ewolucję. Dla mnie będzie to przejście z PoW na PoS. Projekty oparte na PoS będą gwiazdami następnej hossy. Myślę, że czeka nas jeszcze bańka jakiej świat nie widział. Mamy ciszę przed burzą.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
10

Postautor: benq » środa, 5 grudnia 2018, 21:09

osobliwy_nick pisze: Jeśli próbujecie kogoś zrobić w jajo jeden raz, drugi, to może jeszcze zadziała, 3 już raczej nie, ale kto wie. Zaś zrobienie kogoś w jajo czwarty, czy piąty raz już zaczyna graniczyć z cudem.
Ale kto tu kogo robi w jajo?
Wzrost cen złota w ciągu ostatnich 100 lat zrobił kogoś w jajo?
Co to za bezsensowne podejście, że bańki, spadki, hossa czy bessa to oszukiwanie?
To naturalne procesy będące wynikiem ludzkich emocji, pragnień, strachu i chciwości, nic więcej.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
2

Postautor: Bit-els » środa, 5 grudnia 2018, 21:10

jakieś większe trzęsienie rynków się dziś dzieje, Dow Jones -3.10% w tej chwili
https://finance.yahoo.com/
ciekawe, że NASDAQ nie gra?

Nasz bessa, a przynajmniej jedna z jej faz prawdopodobnie musi się skończyć takim minus 20-30% na btc w jeden dzień i szybkim powrotem, szpila, młot jak to nazywają. Tak jak bywało to w przeszłosci

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pan Inwestor » środa, 5 grudnia 2018, 21:11

Warto jeszcze zaznaczyć, iż mamy obecnie 5 miesiąc z rzędu na czerwono. Patrząc na dane historyczne, to nie zauważyłem wcześniej takiej ich liczby z rzędu. Oczywiście nie twierdzę, że nie zrobimy nowego ATH na czerwonych miesięcznych, ale statystycznie patrząc, to raczej upatrywałbym tutaj zielonej do końca grudnia niż kolejnej czerwonej. I nie przeczę, że nie zrobimy nowego low, ale w ostatecznych rozrachunku jak kurs odbije, to zieloną jeszcze może domknąć na koniec miesiąca ;-)

I tak sobie myślę, że dobrym momentem na odbicie będzie okres świąt, gdzie przelewy na giełdy będą szły dłużej niż zawsze, większość ulicy będzie wyzerowana z pieniędzy po zakupach świątecznych oraz nastroje względem kursu Bitcoina również nie będą ich zachęcać do ponownego wejścia. Pociąg może ponownie większości osób odjechać :(

PS. Nie jest to porada inwestycyjna :evil:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 5 grudnia 2018, 21:14

CRXEE8 pisze:. Do wykopania zostało około 3 500 000 bitków i przyjmując je po cenie 3500$ daje nam to wartość około 12 miliardów $ co porównując do majątków (wartości) niektórych miliarderów jest na prawdę małą kwotą.
Ile zostało fiatów 126p? ile wychodzi % majątku miliarderów na jednego? :roll:

wczoraj to sobie też rysowałem, przypominając sobie podobny post @new06 wcześniej. uwaga - wyckoff.

Obrazek

jak trafimy, to zrzucacie się na pizzę dla new06 i mnie. Może być w bitcoinach :mrgreen:
Ostatnio zmieniony środa, 5 grudnia 2018, 21:15 przez BitJanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Wróć do „Przedszkole”