Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 374
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: Delhi » środa, 3 października 2018, 06:18

Sam target z double topa (lokalnego i w dodatku zaokrągląjąc) to okolice 5850

Do tego mamy SHS ale czy na pewno ? Z niego taki sam target.

Niedźwiedzio ale shorta bym tu nie założył.

Nope

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
4

Postautor: BitJanusz » środa, 3 października 2018, 08:33

Uwaga, filozofia:

Zauważyłem, że kilka osób tutaj (w tym ja) odwalamy jakieś maniany techniczne :roll: mamy jak na tacy podane pierdylion niedźwiedzich sygnałów, wstawiamy je i opatrzamy komentarzem "pewnie wzrośnie" albo, o zgrozo, "właśnie założyłem longa" :roll: Jeśli konsekwentnie gramy przeciwnie do AT, bo wyleszcze, bo manipulacja, bo to, bo tamto - to po co nam to AT? Lepiej chyba grać wtedy na czuja albo wiarę :?

Napisałem przy 6700, że kurs wygląda mega niedźwiedzio. Skorzystałem? a gdzie tam. Podświadomie czekałem na wielką zieloną dzidę negującą niedźwiedzie sygnały. A trzeba było po prostu zgodnie z AT walić shorta z SL na poprzedni top i nie kombinować z wzrostami, kiedy wykres wręcz krzyczał "ZJAZD". Wklejałem tutaj tego dnia chyba z 5-6 różnych niedźwiedzich sygnałów i patrząc "w lewo" - dokładnie tak wyszło.

Czemu więc nie skorzystałem? :roll: czy ktoś z was założył shorta w przedziale 6700-6800, po odrzuceniu na 6840$?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » środa, 3 października 2018, 08:40

@BitJanusz,

No niestety, czasami trzeba walczyc z tym co sie mysli/wydaje sie ze bedzie.. a tym co sie widzi na wykresie.

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lais » środa, 3 października 2018, 10:12

@Delhi, a jak długo ten double top będzie nad nami wisiał? w sensie czy jeśli nie przebije linii szyi albo nie przebije 6800 i ciągle będzie boczniak lub trochę w górę, trochę w dół to ciągle jest zagrożenie skutkami tego double top?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 3 października 2018, 10:47

@Lais, @Delhi, double top? SHS? To doszukiwanie się figurek na szumie i boczniaku, który trwa od miesiąca.

Delhi słusznie prawi, że nie warto pod to ustawiać pozycji. Bo to są ruchy browna na boczniaku i bawiąc się w takie drobne można się strasznie wkopać, gdyż w najbliższym czasie czeka nas coś znacznie poważniejszego.

Jesteśmy na finiszu trójkąta budowanego od początku lipca. A ten trójkąt wyrósł na czubku klina budowanego od grudnia do czerwca, jest niejako jego przedłużeniem (niektórzy nawet łączą je w jedną figurę, choć wg mnie ma to sens wyłącznie w skalach >=W1).

Wyjście z tego to coś pod co warto grać. To może być najważniejszy ruch tego półrocza.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
6

Postautor: pael » środa, 3 października 2018, 10:50

prap0n pisze: No niestety, czasami trzeba walczyc z tym co sie mysli/wydaje sie ze bedzie.. a tym co sie widzi na wykresie.
Tak w tamtym tygodniu na fx gralem pod prad/"pod fejki" :lol: O skutkach nie bede mowil, a kreski byly jednoznaczne a mimo to fantazja poniosla, wbrew AT, wbrew strategii.

Zgadzam sie z BitJanuszem, ze albo gramy pod swoje kreski albo sie nie wyglupiamy. Strategia i jej trzymanie to jedyna droga do sukcesu. I im dluzej w tym siedze, tym bardziej widze jak kluczowe znaczenie maja dwie rzeczy - odpowiedni money managment i umiejetnosc odwrotu pozycji bez mrugniecia okiem. To drugie jest sakramencko trudne.

zostawie jeszcze cytat ;-)
"elements of good trading are: (1) cutting losses, (2) cutting losses, and (3) cutting losses. If you follow these three rules, you may have a chance. – Ed Seykota"
Ostatnio zmieniony środa, 3 października 2018, 10:53 przez pael, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: 1235674 » środa, 3 października 2018, 10:52

Wersja dla czekających na przeforsowanie MA30 na 1W (210 na 1d)
Zakładam, ze dzisiaj osiągnęliśmy lokalne dno, ew. dojdziemy do 6300 w najblizszych dniach, by znów odbić. Mozliwe, ze to double bottom lub jesteśmy w połowie ishs- formuje się głowa.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 3 października 2018, 10:56 przez 1235674, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lais » środa, 3 października 2018, 10:55

@ekonokomik, ja rozumiem, ale pytałam się w sensie nauki, jak to z tym jest. Poza tym lubię sobie czasem coś kupić na "waciki" a wobec tego znać tendencję lokalną bo jak nic nie robię i tylko patrzę na wykres to od razu spać mi się chce ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 3 października 2018, 11:53

pael pisze:I im dluzej w tym siedze, tym bardziej widze jak kluczowe znaczenie maja dwie rzeczy - odpowiedni money managment i umiejetnosc odwrotu pozycji bez mrugniecia okiem. To drugie jest sakramencko trudne.
Z tego, co zrozumiałem, najlepsi traderzy często również powiększają zyskowną pozycję zamiast szybko brać profity. To coś, czego nie umiem. Widząc +20% na dźwigni zamykam od razu a potem okazuje się, że mógłbym mieć i +500%, bo wystarczyło powiekszyć i przytrzymać, nawet za cenę SL w cenie wejścia (czyli ryzyko sprowadza się wtedy jedynie do wyjścia na zero).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » środa, 3 października 2018, 12:18

BitJanusz pisze:Podświadomie czekałem na wielką zieloną dzidę negującą niedźwiedzie sygnały. A trzeba było po prostu zgodnie z AT walić shorta z SL na poprzedni top i nie kombinować z wzrostami, kiedy wykres wręcz krzyczał "ZJAZD".
Tyle tu przecież było mini wykładów o tym, że AT uwzględnia również manipulacje i wszelkie machlojki jakie mają miejsce odkąd istnieją giełdy ;) Gratuluję odkrycia, że prosta analiza wykresu to wygodna droga na skróty wobec analizy dziesiątek wszelakich innych sygnałów, newsów, plotek, orderbooków, portfeli "grubasów", dymu z komina itp. :)

Początkujący
Reputacja: 882
Reputacja postu: 
0

Postautor: jondoexxx » środa, 3 października 2018, 14:06

Coś się dzieje z Tetherem (wieści o Noble bank), ładnie to @prezes w dzisiejszym filmiku zauważył. Bitstamp i Bitmex mają spread $1-3 a Bitfinex 50$. Czyżby to oznaczało powolne tonięcie tethera, a za tym Bitfinexa? Jaki to będzie miało wpływ na cenę można się tylko domyślać. Choć krótkoterminowo to ludzie mogą kupować BTC/pary alt za USDT i pompować ich cenę, tak aby się pozbyć Tetherów.
Ostatnio zmieniony środa, 3 października 2018, 14:13 przez jondoexxx, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 3 października 2018, 14:13

Wymazywanie pisze: Bańka z innego rynku o której pisałem ostatnio. Nie chcę porównywać na siłę ani wyciągać wniosków, ale tak tylko pokazać. Nie wydaję mi się, żeby tak było, zwracam tylko uwagę na podobne % spadków i podobny kształt po bańce.
Dywagacje i obliczenia po trójkącie tylko for FUN - żeby nie było, że tak sądzę, że będzie - ja jestem raczej przeciwny szukaniu fraktali i porównywaniu baniek, bo można znaleźć dużo podobieństw na różnych rynkach i skalach i wielkie g... z tego wynika
Na mnie największe wrażenie robi przyklad firmy Amazon, która po bańce dotcomowej spadła że stu dolarów na sześć czyli ponad 90%. Dzisiaj cena sięga 2k$ a żeby dostrzec wspomnianą bańkę z 2000 roku trzeba powiększać wykres.
Świetlana przyszłość przed naszym bitkiem ;)

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » środa, 3 października 2018, 14:29

A dlaczego akurat porównujesz btc do amazona?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 3 października 2018, 14:37

Chodzi mi nie o konkretne porównanie jakiejkolwiek firmy do btc tylko o "rzeczy które się filozofom nie śniły" czyli jak spektakularne mogą być wzrosty nawet po drastycznych spadkach. Oczywiście gwarancji, że tak będzie w przypadku btc nie ma żadnej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 października 2018, 14:44

kozaki_wiesi pisze: Świetlana przyszłość przed naszym bitkiem
Nie wyciągałbym takich wniosków. Duże akcje reprezentują biznesy używane globalnie, BTC nie jest używany globalnie i raczej na pewno długo nie będzie. Przewaga czystej spekulacji na BTC jest miażdżąca. Jednak rzeczy typu microsoft, amazon, google czy facebook to globalnie używane rzeczy, co bardziej "tłumaczy" wiszenie na tej perma bańce. Jak BTC adaptuje wyższe poziomy cenowe to nie jest to skutek użycia, ale spekulacji. Trudniej utrzymywać głównie sama spekulacją takie poziomy. Microsofta używa cały świat. BTC nie tylko nie używa cały świat, a ci co go używają robią to głównie "bo wzrośnie", nie by coś kupić. Oczywiście sama spekulacja może bardzo dużo, ale bez "wsparcia" z globalnym użyciem, ma chyba ciężej przy utrzymywaniu wysokich poziomów i łatwiej leci w dół. Czy Microsoft bez kryzysu globalnego czy kryzysu branży IT czy poważnych problemów i błędów może zlecieć np. 80% tak po prostu? Niby może, ale bez tego typu kłopotów jest to mniej realne niż taka dynamika w dół np. dla crypto i to bez żadnych powodów - tylko dlatego, że dużo wzrosło.

Gospodarka nie trzyma BTC wysoko i nie pcha jej wysoko ale głównie spekulacja, a ona jest jak pacjent z dwubiegunówką; od manii i spania po 2-3h na dobę w przerwie od ciągłego pobudzenia i tworzenia do depresji i stanów samobójczych. Te "wsparcie" gospodarki dopiero powoli raczkuje. Póki co nie jesteśmy "używani", ale głównie "spekulowani".
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » środa, 3 października 2018, 14:57

@Wymazywanie,
Kupienie akcji jest tylko kupieniem akcji = jestes na gieldzie. Kupienie btc jest kupieniem btc = jestes na gieldzie.
Dla mnie to tozsame. Ani posiadanie akcji ani posiadanie btc nic wiecej nie daje procz handlu w parach.

E/ po prostu sa rynki ryzykowne ale.efektywne lub o malym ryzyku ale tez mniej efektywne :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 374
Reputacja postu: 
0

Postautor: Delhi » środa, 3 października 2018, 15:01

Czyli co. Pump and dump na jednej świeczce 6h albo 12h ?

UTC czyli 2 godziny do tyłu tj. od godziny 4:00 rano do 16:00 po południu.

Jak coś przekręciłem proszę mnie poprawić.

Edit: Aż chyba dzisiaj się położę wcześniej bo może być niezłe przedstawienie . Będę naprawdę zawiedziony jak po prostu będzie sobie stać w miejscu :twisted:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » środa, 3 października 2018, 15:07

@Wymazywanie, pozwolę się trochę z Tobą nie zgodzić. Primo BTC jest właśnie sprawą globalną, praktycznie w każdym miejscu na świecie bez większych problemów możesz nabyć BTC, np. dużo osób znajomych i z którymi miałem okazję rozmawiać na temat crypto miało/ma BTC albo zamierza zainwestować, natomiast osób, które spekulują na normalnej giełdzie znam 2 i tylko jedna faktycznie traktuje to bardziej serio. Secundo właśnie cena czy to na zwykłej giełdzie czy na BTC wynika właśnie ze spekulacji, każdy czy to typowy spekulant czy to inwestor ładuje tam kasę, żeby właśnie zarobić, wyciągnąć więcej niż włożył, a w najgorszym przypadku nie stracić, to jest oczywiste. Tertio ceny na crypto jak najbardziej mogą być pochodną tego co się dzieje na świecie, własnie wynika to też z powyższych, bo jeśli ludziom się powodzi i odkładają kasę, to mają też na to, żeby właśnie inwestować w tak "ryzykowne" - mocno fluktuujące rynki jak np. crypto :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Phlox » środa, 3 października 2018, 15:10

@Delhi
Myślę, że są szanse fifty/fifty na porządny dump ;) Jednak skupujący może przerzucić się chwilowo całkowicie na binance, który ma w tym momencie dokładnie 2 razy większy wolumen na BTC.

@anagamidev
Zwróć uwagę, że większość twoich znajomych, jeżeli pracuje w Polsce, jednak mimo wszystko ma kapitał na GPW w formie OFE. Do tego dojdzie jeszcze od przyszłego roku PPK. Cześć osób dodatkowo inwestuje za pośrednicwem funduszy, bezpośrednio lub UFK. Jednak krypto przy tym to totalny margines ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 473
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mayoris » środa, 3 października 2018, 15:16

Delhi pisze:

Czyli co. Pump and dump na jednej świeczce 6h albo 12h ?

UTC czyli 2 godziny do tyłu tj. od godziny 4:00 rano do 16:00 po południu.

Jak coś przekręciłem proszę mnie poprawić.

Edit: Aż chyba dzisiaj się położę wcześniej bo może być niezłe przedstawienie . Będę naprawdę zawiedziony jak po prostu będzie sobie stać w miejscu :twisted:
Od 8:00 rano do 20:00 polskiego czasu, dobrych snów ;)

Wróć do „Przedszkole”