Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 2 października 2018, 16:27

Bitmar pisze: Kapitulacja może być i na jesieni przyszłego roku, co nie zmienia faktu, że przed kapitulacją możliwa jest jeszcze fala do 9-12k a może i wyżej.
Tutaj ścierają się poglądy grupy, która uważa, że RTN już było w lutym, z tymi, którzy dopiero fali B oczekują.
Wszystko mozliwe, krypto mnie juz chyba niczym nie zaskoczy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » wtorek, 2 października 2018, 16:35

@kozaki_wiesi, piszę o jakimś dziwnym pomyśle na pogłębianie dołka po wystąpieniu higher high (mniemam, że na dziennych). Nie spotkałem się (do dnia dzisiejszego) z takim konceptem na forum.
Brave New World

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 2 października 2018, 16:39

Ja to rozumiem.
Po prostu "monitoruję" Twój pogląd na ostateczny dołek tej bessy i staram się upewnić, że wciąż widzisz to na wspomnianym przez siebie w sierpniu poziomie 29xx. Zmieniło się coś w Twoich zapatrywaniach na tę sprawę?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » wtorek, 2 października 2018, 16:52

ergorg pisze:
Kiedyś Wymazywanie się do tego odnosił:

Gdybyśmy teraz spadli na 6,3k to sentyment odwróciłby się o 180 stopni. Gdybyśmy następnie od 6,3k wrócili do 6,6k to znów większość by uważała, że idziemy w górę.

Powiem więcej, gdyby niedźwiedziom udało się przebić 6k i kurs spadłby do 3k to jestem przekonany, że przy wzroście z 3k do 4k wróciliby tudemunowcy. Moim zdaniem o ile nie zmieni się nic fundamentalnego na Btc to ta grupka nigdy nie zniknie a z każdą kolejną falą wzrostów będzie ich coraz więcej.

Wyjątkowo raz się zgodzę z new, że gdyby faktycznie miała nastąpić panika na rynku to musielibyśmy zobaczyć cenę 1k lub jeszcze niższą. Ci, którzy uważają, że kurs spadnie do 3-4k, obkupią się a później tudemun niech się porządnie zastanowią, bo w przypadku przebicia 6k zdecydowana większość będzie uważała, że dno jest na poziomie 3-4k.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 października 2018, 17:03 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
1

Postautor: prap0n » wtorek, 2 października 2018, 17:00

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 2 października 2018, 17:04

new06 pisze: @kozaki_wiesi, piszę o jakimś dziwnym pomyśle na pogłębianie dołka po wystąpieniu higher high (mniemam, że na dziennych). Nie spotkałem się (do dnia dzisiejszego) z takim konceptem na forum.
Higher high = przykladowe 10k a potem dolek przykladowe 3k ? To masz na mysli?
Jesli tak to trafiles w moj scenariusz wlasnie.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitloteiros » wtorek, 2 października 2018, 19:56

Październik a właściwie cały 4 kwartał jest zwykle okresem wzrostów na BTC

Poza ostatnim bearmarketem :twisted:
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 października 2018, 19:56 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 2 października 2018, 19:56

Shorta zamknąłem na wsparciu (zauważyłem je niedawno). Gram pod egzotyczny rounding top z wyjściem górą, oczywiście lokalnie. Mex 1h
Spoiler:
Obrazek
standardowe trójkąty ostatnio nie działają, więc szukam nowych inspiracji. Ostatnio przebiliśmy ze trzy fejkowo i po sprzedaży kilkuset BTC rynek zasuwał robić +100-200$ w przeciwnym kierunku.

SL = wyjście dołem z naszej struktury.

OFC jako że to eksperyment, to i suma drastycznie mniejsza :P

oczywiście można się przyczepić do tego, że to żaden top, ale cóż :P
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 października 2018, 20:10 przez BitJanusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
7

Postautor: btanreb » wtorek, 2 października 2018, 20:06

bitloteiros pisze:Październik a właściwie cały 4 kwartał jest zwykle okresem wzrostów na BTC

Poza ostatnim bearmarketem :twisted:
Zgodnie z powyższym schematem, będziemy mieć teraz wózek inwalidzki. Tak jak w 2014 :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
6

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 2 października 2018, 20:25

Ciekawe, czy te 10k nie robi się u nas na forum powoli tym, czym było i jest te słynne 4k...
Czyli po prostu koncert życzeń i zafiksowanie się. Albo jesteś za po albo za pis, albo za 4k albo za 10k. No i, o Boże, gdzie return to normal? Już był czy dopiero będzie? I debaty o tym na kilka kartek aż do obrażania się na oponenta. 8-) Tak jakby nie można było spojrzeć na wykres taki jaki jest, bez porównań...
Fyers pisze: Dla przykładu lubie obejrzeć pesymiste Prezesa i optymistę Wieczorka kiedy mówia o tym samym problemie. Lubie poczytać co pisze new06 (taki powiedzmy forumowy pesymista), Wymazywanie ( taki realista chyba) no i BitJanusz czy tam anagamidev (optymiści ) o albo l3sny rzadko bo rzadko ale czasem coś wtraci. To fajnie że nie ma kółka wzajemnej adoracji i sa rozne spojrzenia bo jeśli byśmy się we wszystkim zgadali DYSKUSJA byłaby zbędna. Także tego
Dzięki! Fakt, że ktoś uważa człowieka za realistę sporo daje (satysfakcji). Zauważyłem, że dla mnie najbardziej wartościowe informacje z forum to tych osób, których nie jestem w stanie określić jako byka czy misia. Bo często jak już ktoś przywdzieje dane nastawienie, to potem w zasadzie wszystko co pisze, to "udowadnianie" przyszłego wzrostu lub spadku. Niektórzy zachowują się wręcz jakby byli w fanklubach czy sektach wzrostu lub spadku.

Nieraz widzi się tylko poruszany temat i potem nick i człowiek WIE już co dana osoba napisze na jaki temat (a często pół roku wcześniej pisała całkowicie odwrotnie o tym samym haha!). Reklamujący swoje bagholdingi (bo to takie perspektywiczne niedoszacowane projekty - zwłaszcza po przeszacowaniu ich przez holderów haha!) to też niezła zmora...

Im bardziej wypłaszcza się dynamika na wykresie, tym bardziej prawdopodobieństwo kontynuacji góra/dół dąży do 50/50%. Popyt i podaż maleją, równoważą się. Nie widzę sensu opowiadać się tak silnie za wzrostem czy spadkiem jak niektórzy, bo nie wiem. A to, że ego mi nie przybędzie, bo nie przepowiem trafnie, że wzrośnie czy spadnie, to tylko lepiej, bo jestem w stanie dostosować się do obu możliwości bez przestawianie się z tego, co było dla mnie pewne czy prawie pewne.

Ps.

Odnośnie porównań historycznych czy do innych rynków, choć je nieco wyśmiewam, coś mi się ostatnio mocno skojarzyło z naszym BTC 2017/2018. Potem (do jutra) wrzucę i opiszę. Oczywiście z obowiązkowym naciąganiem ram czasowych, jak to robią fani fraktali, ale to inny rynek, a crypto jest dużo dynamiczniejsze więc ujdzie.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
5

Postautor: Bit-els » wtorek, 2 października 2018, 22:25

lufa nas czeka na +15% jednego dnia. Początek czegoś większego. Niedługo. Spójrzcie na wykres d3 lub w1
Trójkącik się kończy. Energia potencjalna rośnie. Tygodniowe MACD i RSI sugerują ruch w górę.

Większość chyba czeka na wyjście dołem, na kasie czeka znaczna ilość niezdecydowanych. A BAKKT za kilka tygodni startuje.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 2 października 2018, 22:37

kozaki_wiesi pisze: Tutaj ścierają się poglądy grupy, która uważa, że RTN już było w lutym, z tymi, którzy dopiero fali B oczekują.
Nic się nie ściera, bo obie wersje mogą być prawdziwe :) Kwestia nazewnictwa i przede wszystkim skali.
Choć pierwszy RTN, w skalach godzinowych (h4 - h12) był na początku stycznia.

Odbicie do 10-12K na które czekam, można by nazwać RTN w skalach W1 czy M1.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 2 października 2018, 23:15

Bit-els pisze: Większość chyba czeka na wyjście dołem
Na podstawie czego tak sądzisz? Forumowe ankieta i ankiety twiterowe (ktoś wrzucał tu ostatnio) są na bullish. Inna sprawa, że nie jest to żadna reprezentatywna próba i łatwo powiązać zainteresowanie tematem BTC (koniecznie potrzebne do wypełniania takich ankiet) z posiadaniem aktywa i chęcią wzrostu. Więc jasne, że raczej więcej holderów wypełni taką ankietę niż ludzi bez aktywa w garści.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 2 października 2018, 23:20

@Wymazywanie,
mimo, że nie do mnie to odpowiem...
myślę, że co 3-4 osoba tutaj.. widać po postach i sposobie pisania co niektórych :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitloteiros » środa, 3 października 2018, 00:26

BitJanusz pisze: Bitmex/bitstamp dzieli od finexa prawie 50$. Dawno nie było aż takiej rozbieżności.
BitJanusz pisze: Ciekawa dystrybucja. Zrzucane jest kilkadziesiąt coinów, po czym cena szybciutko wraca na poprzednie miejsce praktycznie bez żadnych zakupów. Np. sprzedaje się 100 BTC, cena spada o 20-30$, a potem skup 4-5 BTC wystarcza, by cenę podnieść na poprzedni poziom.

Gdybym miał do sprzedania 1000 BTC, to widzę, że na finexie bez większego wysiłku opierdzieliłbym je wszystkie w zakresie ~30$

Ciekawi mnie, czy to świadczy o bezlitosnej dystrybucji, czy raczej o miażdżącym popycie.
Spójrz na wszystkie giełdy USDT - finex, binance, bittrex czy polo - jest spore premium

Prawdopodobnie spowodowane kłopotami "tetherowców" a raczej ich banku:
https://blog.bitmex.com/tether-q2-puert ... r-a-buyer/

Jeśli ludki masowo zaczną uciekać z USDT w BTC i alty to 8-)

Ujmę to w ten sposób:
nie wiem w którą stronę pójdzie kurs, być może zdrowo jebnie ale chyba bym nie usnął spokojnie mając w tym momencie dużego shorta na czymkolwiek

Dodano po 10 minutach 7 sekundach:
@ducatus,

Sam tether raczej ma się dobrze, z tego co wiem starają się wycofywać środki z Noble (być może już to zrobili) a na brak chętnych raczej nie będą narzekać

Chyba że bankierzy zagięli parol na Noble "bo USDT"
Ostatnio zmieniony środa, 3 października 2018, 00:33 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 2 razy.
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
9

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 października 2018, 00:28

ekonokomik pisze: Choć pierwszy RTN, w skalach godzinowych (h4 - h12) był na początku stycznia.
O, to teraz kombinujecie, że ma być >1 RTN? :) Czy ten RTN nie robi się powoli nieco hmm manią? Patrzenie na wykres całkowicie przez bardzo obrazowy schemacik bańki, który nie jest techniczny tylko raczej "psychologiczny"? Jasne, że bańki kopiują się, ale równocześnie pewne rzeczy w nich się zmieniają. Inaczej granie byłoby za łatwe.

W naszej obecnej bańce pewnym odstępstwem jest dotychczasowa głębokość spadku od ATH, mniejsza niż poprzednie o grubo ponad 10% oraz brak wyraźnego czy nawet średniego pogłębienia początkowego dołka 6k$. Oczywiście można to tłumaczyć rozciąganiem kolejnych baniek - chociaż jeśli traktujemy 2013 nie jako jedną jak EW, ale dwie, no to mamy ewidentną aberrację czasową (niektórzy nawet próbują postulować nie robienie czegoś jak 2013-2015 ale jak po kwietniu 2013 i przecież i na to mają też jakieś niegłupie argumenty).

Ta bańka wymyka się całkowitemu dopasowywaniu jej do poprzednich. Równie dobrze może nie być RTN lub już był i szybko. Jakie to ma znaczenie? Skoro idzie inaczej, to może lepiej spojrzeć alternatywnie, jak na nową formę starego tworu a nie powielanie starego? Myślenie, że RTN a potem zjazd do dołka dołków po bańce oczywiście ma sens, ale czy po trzech bańkach nie jest zbyt schematyczne?

_________

Obiecana zabawa w porównywanie.
Bańka z innego rynku o której pisałem ostatnio. Nie chcę porównywać na siłę ani wyciągać wniosków, ale tak tylko pokazać. Nie wydaję mi się, żeby tak było, zwracam tylko uwagę na podobne % spadków i podobny kształt po bańce.
Dywagacje i obliczenia po trójkącie tylko for FUN - żeby nie było, że tak sądzę, że będzie - ja jestem raczej przeciwny szukaniu fraktali i porównywaniu baniek, bo można znaleźć dużo podobieństw na różnych rynkach i skalach i wielkie g... z tego wynika.

Polecam czytać wg punktów.
https://www.tradingview.com/x/ojgh6Bai/
Obrazek

Epilog dla draki:
https://www.tradingview.com/x/3hSJYHbb/
Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 3 października 2018, 00:35

@Wymazywanie, ostatnio przestałem używać nazwy RTN do spodziewanego odbicia, właśnie po to by nie wprowadzać w błąd. Ale skoro inni jej nadal używają, to się odniosłem...
Zresztą, to tylko nazwa, a skoro wykres jest fraktalem, to w różnych skalach może być faktycznie kilka RTN ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » środa, 3 października 2018, 00:36

Widzę światełko w tunelu i ja... Może Porto Rico - coś pchnie do przodu - ale na zauważalny wzrost - pewnie trzeba będzie poczekać kilkadziesiąt godzin... Jaki target? 7400 i test od góry 6830 - całkiem możliwe. Jeśli udany to pewnie i 9300 zobaczymy w dwa tygodnie.

W zasadzie dużo przemawia za wzrostami od strony fundamentalnej - wspomniany BAKKT - ale też wystąpienie premiera Malty na sesji ONZ, i dziwne głosy od strony amerykańskiej banksterki. Gdybyśmy to usłyszeli - w grudniu '17 - to kursu skoczyłby - o kolejne 10k... Ale jak maszyna ruszy - to aniołki - trzymajcie się.

Oczywiście ryzyko spadków istnieje nadal... dopóki nie przebijemy się przez opór... mniej agresywni traderzy mają jeszcze czas na zapakowanie się po uszy. Myślę - jednak, że poziom 6k - na razie jest zabezpieczony.
Sic semper evello mortem tyrannis

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 3 października 2018, 00:43

Bagder pisze: Myślę - jednak, że poziom 6k - na razie jest zabezpieczony.
No niby jest, ale zaledwie na 9-10% od niego, więc nie ma zbyt daleko, by to zbić - jeśli optymizm to polecam taki tylko ostrożny. Patrząc na same ceny, to jeśli ktoś widzi alternatywy typu słynne (ktokolwiek widział, ktokolwiek wie) RTN na 9000-10000$ i pogłębienie dołka (dość prawdopodobne przy zjeździe pod 6000$), to z jednej strony jest fajny stosunek ryzyko/nagroda (target ok. 10k, sl 6k, czyli zarabiamy 50% a ryzykujemy tylko 10%), z drugiej strony konsolidowanie kilka % od naszej danger zone, nie napawa mocnym optymizmem.

Osobiście sadzę, że pomęczy jeszcze trochę zanim coś zrobi, sam raczej teraz czekam niż już hodluję (choć chciałbym hodlować, ale nie przy "pewności" typu 50/50 na up/down, a taką mam od zjazdu z 6.8k).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » środa, 3 października 2018, 04:11

bitloteiros pisze: Sam tether raczej ma się dobrze, z tego co wiem starają się wycofywać środki z Noble (być może już to zrobili) a na brak chętnych raczej nie będą narzekać
Gdzies w artykule bylo ze tether nie jest juz klientem noble, wedlug "anonimowego zrodla".

Co do kursu, doszlo do zmiany schematu i odbicie ktore zawsze bronilo 6500 tym razem bylo bardzo slabe, mozliwy zjazd w dol i wylamanie z tego trojkata. Target zgrywalby sie ladnie z linia po dolkach.

Bfx 4h
Obrazek

Ciekawe czy sie utrzyma i bedzie kolejne nudne odbicie na 6600... :)

Wróć do „Przedszkole”