Serio, 3/4 ostatnich stron wygląda jak upośledzony bękart twórczości upalonego amneziahaze i podchmielonego socjologa2008 z niekochającą macochą w postaci Wymazywanie

Postautor: Badoomdangboi » sobota, 29 września 2018, 12:31
Badoomdangboi
Postautor: prezes » sobota, 29 września 2018, 13:20
prezes
Postautor: Markus » sobota, 29 września 2018, 13:29
Markus
Postautor: Fyers » sobota, 29 września 2018, 13:46
Fyers pisze: W sumie patrzac w lewo na każdej kolejnej bańce zarabia sie wiecej wiec przez 10% bytności krypto w ten ostatni rok to niejeden Janusz mogł zostać milionerem.
new06 pisze: I tak właśnie było. Tyle, że trzeba mieć jeszcze jedną kwestię na uwadze. Równolegle z myśleniem typu: "do tej pory były cztery bańki, za każdym razem mówili, że ta jest już ostatnia", itd., powinniśmy się zastanawiać gdzie znajdujemy się obecnie na tym rysunku:
Według mnie prawie na pewno nie jesteśmy jeszcze w fazie "late majority". Jestem też prawie pewien, że opuściliśmy fazę "early adopters". Metodą eliminacji można więc założyć, że jesteśmy w fazie "early majority". I kluczowe jest to, że w tej fazie po raz pierwszy występuje moment, w którym kupienie aktywa z chęcią sprzedania po pewnym czasie nigdy już nie będzie opłacalne. Nie wiem jak blisko tego momentu jesteśmy. Ja zakładam, że jest spore prawdopodobieństwo na kolejną bańkę, ale niekoniecznie będzie ona tak spektakularna jak ta z 2017. Ważne też jest, aby rozróżniać między poszczególnymi Bitcoinami: nie mówię tu o Bitcoinie jako środku płatniczym: zdaje się, że BTC jako prekursor ograniczył się tylko do darknet marketów: jego popularność wybuchła wraz z założeniem SilkRoad, a obecnie został zastąpiony innymi kryptowalutami: szybszymi i teoretycznie gwarantującymi większą anonimowość. Uważam więc, że Bitcoin jako środek płatniczy jest raczej w fazie "late majority" i to w fazie schyłkowej. Myślę, że BTC jako część rynku związanego z kopaniem należy również traktować osobno. Ten rynek jest dziwaczny i przypomina mi trochę rynek certyfikatów energetycznych. Jakiś czas temu wprowadzono przepisy, które wymagały certyfikatów energetycznych dla budowanych domków jednorodzinnych. Nie miało znaczenia, że te certyfikaty nie spełniały żadnej praktycznej funkcji i nie poprawiały izolacyjności budynku. Po prostu jakiś odpowiednio mocny czynnik wytworzył popyt. Były osoby, które na robieniu certyfikatów zarabiały spore pieniądze, mimo, że nie miały pojęcia o zasadach rządzących fizyką budowli. Chyba ze dwa lata temu aktualizacja przepisów stworzyła możliwość obejścia tych wymogów i rynek nagle praktycznie zniknął. Myślę, że rynek kopania BTC również jest w fazie "late majority", a może już nawet ją opuścił (nie jestem pewien jak dużo minerów skupia się na samym BTC). Cena BTC jest z kolei najbardziej powiązana z rynkami BTC jako cyfrowego złota i BTC jako aktywa spekulacyjnego. I do tych rynków w szczególności się odnoszę.
Dodano po 15 minutach 11 sekundach:
Fyers
Postautor: BitJanusz » sobota, 29 września 2018, 14:28
BitJanusz
Postautor: honey_badger » sobota, 29 września 2018, 17:37
Nie przesadzałbym. Dla mnie te dyskusje są często bardzo ciekawe i pokazują sposób myślenia dyskutantów tego wątku.Badoomdangboi pisze:Czy tylko ja zwróciłem uwagę na to, że tematu "Dyskusja na temat kursu BTC" nie da się ostatnio czytać? Niektórzy odpływają jak na maturze z polskiego.
Serio, 3/4 ostatnich stron wygląda jak upośledzony bękart twórczości upalonego amneziahaze i podchmielonego socjologa2008 z niekochającą macochą w postaci Wymazywanie
honey_badger
Postautor: Canis Lupus » sobota, 29 września 2018, 17:49
Canis Lupus
Postautor: BitJanusz » sobota, 29 września 2018, 18:42
BitJanusz
Postautor: Fyers » sobota, 29 września 2018, 19:26
Dokładnie, o wiele bardziej ciekawi mnie zdanie starych wyjadaczy tutaj niż randomowe kolentarze ludzi ktorych nie czytam na codzień na np. yt.honey_badger pisze:Nie przesadzałbym. Dla mnie te dyskusje są często bardzo ciekawe i pokazują sposób myślenia dyskutantów tego wątku.Badoomdangboi pisze:Czy tylko ja zwróciłem uwagę na to, że tematu "Dyskusja na temat kursu BTC" nie da się ostatnio czytać? Niektórzy odpływają jak na maturze z polskiego.
Wychodzą jak na tacy błędy poznawcze popełniane przez wiele osób, a o których wcześniej nie mieli pojęcia. Może dla kogoś to drobnostki, ale przykładowo jak ktoś na podstawie kilku postów odnośnie nadchodzącego moona wyciąga wniosek, że co drugi post jest pro wzrostowy, to dobrze że ktoś podważa zasadność takich opinii.
Może czasem jest tego dużo, ale na pewno tworzy to jakąś wartość dodaną do tematu.
Ta mnogość spojrzeń na różne kwestie wpisuje się idealnie do tematu mającego słowo "dyskusje" w tytule.
Fyers
Postautor: Fibo » sobota, 29 września 2018, 19:58
Fibo
Postautor: RuckenFetard » sobota, 29 września 2018, 20:39
A czy w ogóle są możliwe sytuację, kiedy nie można oznaczyć fibo poprawnie patrząc na wykres w lewo? Czyli czy Fibo może sie mylić .... Czy te " dozwolone kombinacje elliottowski" można naciągać w stecz tak aby zawsze były "zgodne i dozwolne" ?
RuckenFetard
Postautor: Pawelawe » sobota, 29 września 2018, 23:10
Pawelawe
Postautor: new06 » niedziela, 30 września 2018, 08:34
A można wiedzieć jak to robisz?
No ok, ale mniemam, że w takim przysłowiowym Starbucksie zanim zaakceptują jakąś technologię blockchainową jako podstawę systemu płatności, to najpierw kogoś posadzą przed lapkiem, żeby o tym trochę poczytał.
Porównanie bardzo ok, bo kryptowaluty (nie tylko BTC) są dzisiaj bardziej cyfrowym złotem / srebrem (nie wnikam jak się w tej funkcji spełniają), niż systemami płatności używanymi na co dzień.
Według mnie właśnie po nieudanym reteście na 10k jest największa szansa na zejście do 3k i może nawet niżej. Na chwilę obecną rynek znalazł się w jako takiej równowadze i bez takiego "rozhuśtania" prawdopodobnie niedźwiadki nie będą miały siły go popchnąć niżej niż pod to 4,5 k.
I to jest bardzo logiczna interpretacja wykresu. Z technicznego punktu widzenia nawet bardziej logiczna, niż ta, którą ja przedstawiam, bo w Twojej analizie mamy czystą formację trójkąta. Być może rzeczywiście takie przedstawienie wykresu:Canis Lupus pisze: @new06, a widzisz bo dla mnie ten wzrost 2014 (maj) to odpowiednik kwietnia 2018. Przecież w 2018 też możemy narysować trójkąt od szczytu, z którego wyszliśmy górą w kwietniu. Więc póki co idę w zaparte, że bitek na tym etapie pęknięcia bańki nie robił takich zmyłek, ale nie idę w zaparte, że tak na pewno nie zrobi.
Jak najbardziej jest to możliwe. Zespół Core pracuje nad tym dniami i nocami.
new06
Postautor: kozaki_wiesi » niedziela, 30 września 2018, 09:58
kozaki_wiesi
Postautor: BitJanusz » niedziela, 30 września 2018, 10:22
BitJanusz
Postautor: domator » niedziela, 30 września 2018, 12:45
Moze. Ostatni wyszlo mniej wiecej miesiac temu. Teraz tez tak bedzie. Zreszta dla mnie proporcje "slupka" do reszty flagi juz sa jakies zachwiane i to za dlugie/duze na flage jest.
domator
Postautor: amneziahaze » niedziela, 30 września 2018, 13:14
Od miesięcy się nicnie dzieje przecież. Przy okazji Ichimoku to chyba bardziej ea anizeli wskaźnik. Pozdrawiam.
Moim zdaniem cały czas się myli i nie jest ani trochę wiarygodnym systemem czytania rynku ze zrozumieniem. Zresztą szacując i próbując znaleźć św. Graala dojdziesz predzej do wniosku, ze wiekszosc racji nie ma. I to na wielkim luzie bez niepotrzebnych rozkminek i napinania gdziekolwiek.
amneziahaze
Dovakhiin
Postautor: Badoomdangboi » niedziela, 30 września 2018, 13:43
Też bym Ichimoku niechętnie pod wskaźnik pakował, aczkolwiek na internetku widzę, że się pojawia dość często.amneziahaze pisze: Od miesięcy się nicnie dzieje przecież. Przy okazji Ichimoku to chyba bardziej ea anizeli wskaźnik. Pozdrawiam.
Badoomdangboi
Postautor: amneziahaze » niedziela, 30 września 2018, 14:14
hm, moim zdaniem istnieją lepsze wskaźniki od fibo czy nawet stocha, bardzo często są hybrydami innych wkaźników, uwzględniają m.in. cykle, zmienność czy rr, co w mojej opinii pozwala lepiej PRZEWIDZIEĆ ruch, a nie tylko go opisać i założyć jakiś tam scenariusz. To samo sama konfiguracja wykresu czy jego układ, gdzie nie zawsze masz cały pakiet, złe parametry, nie można do końca tego dopasować, choć wszystko ładnie pięknie wygląda, to samo czy układ świecowy na pewno obrazuje rynek, a czemu nie na przykład liniowy tudziez renko.
amneziahaze
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], luk1999, Pablos.Escobar65, tomoro, TSD_WWA i 31 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).