KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 906
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Zeyt » czwartek, 29 marca 2018, 21:18

@FortiDude, a studenci? Straszny cwaniak z Ciebie

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: beter2 » czwartek, 29 marca 2018, 21:19

Jeżeli krypto to jedyne dochody to kwota wolna od podatku wynosi 6600 zł ale w PIT trzeba to ująć, jak teraz KAS dostanie bazę i US doczepi się do kogoś 1000 zł np. w 2016 roku to może być grzywna za nie wpisanie w PIT.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: TrekStar » czwartek, 29 marca 2018, 21:23

Jak dla mnie sprawa oczywista, PIT-36, bierzesz historie transakcji, odejmujesz koszty (zakup) od sprzedaży BTC-FIAT. I powinno być gotowe i prawidłowo, co innego, że operowałem kwotą średnio 50 tys. zł. A więc... zrobiłem około 30 transakcji.. a więc muszę wpisać około 1,5 mln w przychodach. We wcześniejszych latach było to około 45 tys. Pewnie Panie z urzędu się złapią za głowę i powiadomią policję skarbową, że najwyraźniej kogo okradłem. No cóż, czekam na regulacje, ale jeśli nic się nie zmieni, będę się tak rozliczał.

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » czwartek, 29 marca 2018, 21:33

Moge Cie zapewnic, ze nie bedziesz jedynym podatnikiem, ktory bedzie mial takie liczby w pozycjach dot. praw majatkowych i nie tylko u Ciebie bedzie taka dysproporcja :)

Zastanawiam sie tylko przy jakiej liczbie takich PITow US zacznie to traktowac normalnie tzn . nie bedzie z automatu zakladal naduzyc i przekretow.

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 29 marca 2018, 21:35

@TrekStar, Taka prosta dla Ciebie że zapomniałeś że obrót krypto-krypto też powinieneś liczysz wtedy wyjdzie ci "15 mln" przychodu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 marca 2018, 21:36 przez bl4ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 103
Reputacja postu: 
0

Postautor: _chybaty » czwartek, 29 marca 2018, 21:35

Ja mysle ze sporo przekroczy i 10 baniek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 29 marca 2018, 21:37

@_chybaty, @japu, jakieś wyjście to wpisanie tylko dochodu bez kosztów itd podatek będzie zapłacony tylko lekko pit złe wypełniony za takie coś chyba nic nie grozi.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: _chybaty » czwartek, 29 marca 2018, 21:42

bl4ck pisze:@_chybaty, @japu, jakieś wyjście to wpisanie tylko dochodu bez kosztów itd podatek będzie zapłacony tylko lekko pit złe wypełniony za takie coś chyba nic nie grozi.
A jak komus wychodzi strata i nie zlozy pitu?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: xbladexx » czwartek, 29 marca 2018, 21:42

japu pisze: Zastanawiam sie tylko przy jakiej liczbie takich PITow US zacznie to traktowac normalnie tzn . nie bedzie z automatu zakladal naduzyc i przekretow.
Tu kryteria bedą rózne raczej DG bedzie mieć więcej koło pióra, osoby prywatne kto tam ich wie jak osoba nie karana/pracująca to szansa na pranie kasy mała. Mieszkanie sprzedając to w prawach majątkowych koło bańki bedzie wielu miało teraz wszystko w górę poszło.

Bardziej interesująca jest sytuacja nie pracuje a ma nagle banieczkę to az sie prosi o kontrole. Osoby o stałym zatrudnieniu płacące regularnie podatki mogą być wezwane ale nawet nie muszą. Nie wie m jaki algorytm wybiorą. To juz ich wewnętrzne ustalenia.

Co do liczb to ok 1000-2000 osób w Polsce morze albo mogło by się banieczką pochwalić.
Kwoty powyżej to już raczej np na Malcie rozliczali a nie w Polsce.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: TrekStar » czwartek, 29 marca 2018, 21:42

bl4ck pisze: @TrekStar, Taka prosta dla Ciebie że zapomniałeś że obrót krypto-krypto też powinieneś liczysz wtedy wyjdzie ci "15 mln" przychodu.
Póki co tylko kilka interpretacji czyli kilku urzędasów zdecydowało o tym. BTC to prawo majątkowe, dopiero po zbyciu go płacisz podatek, nie mam zamiaru płacić podatku krypto-krypto.

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » czwartek, 29 marca 2018, 21:44

@bl4ck, nie wiem czy pamietasz moj watek z lutego chyba ale dokladnie takie cos proponowali mi w US gdy zapytalem jakbym mial rozliczac kryptowaluty bo nie ma jasnych przepisow.
Powiedzieli ze w sumie dochod jako przychod, zadnych kosztow (fee) i wyjdzie na to samo (nawet wiecej podatku bo bez kosztow).
Sensu to nie ma ale podatkowo jest ok a i liczby nie rzucaja sie tak w oczy...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 29 marca 2018, 21:47

@TrekStar, To wiem w jakim ty świecie żyjesz ale od 2017 grudnia wszystkie interpretacje mówią że wymiany krypto-krypto to wymiana barterowa która jest już od wieków w przepisach, idź teraz do doradców podatkowych i każdy ci to potwierdzi.

Dodano po 24 sekundach:
@japu, i o to chodzi.. kasa się zgadza..

Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
xbladexx pisze: Kwoty powyżej to już raczej np na Malcie rozliczali a nie w Polsce.
No to mają jeszcze gorzej prze... bo jak uzyskali ten dochód w PL to nie dość że zapłacili podatek na Malcie to jeszcze zapłacą go w PL kwestia tego czy dojdą do niego...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: TrekStar » czwartek, 29 marca 2018, 21:48

japu pisze: @bl4ck, nie wiem czy pamietasz moj watek z lutego chyba ale dokladnie takie cos proponowali mi w US gdy zapytalem jakbym mial rozliczac kryptowaluty bo nie ma jasnych przepisow.
Powiedzieli ze w sumie dochod jako przychod, zadnych kosztow (fee) i wyjdzie na to samo (nawet wiecej podatku bo bez kosztow).
Sensu to nie ma ale podatkowo jest ok a i liczby nie rzucaja sie tak w oczy...
W sumie to jest sensowne, ale czy aby wtedy także nie wzywają bo źle wypełnione? A dokumentacja załączyć by można normalną tak jakby chciał rozliczyć przychód - koszty.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 29 marca 2018, 21:49

_chybaty pisze: A jak komus wychodzi strata i nie zlozy pitu?
wiecie co raz piszecie że straty nie można liczyć potem że można potem że prowizji .. idź pań w pizdu.. :D

Dodano po 48 sekundach:
TrekStar pisze: dokumentacja
dokumentacje to ty w domu trzymasz a nie coś załączasz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: _chybaty » czwartek, 29 marca 2018, 21:50

bl4ck pisze:
_chybaty pisze: A jak komus wychodzi strata i nie zlozy pitu?
wiecie co raz piszecie że straty nie można liczyć potem że można potem że prowizji .. idź pań w pizdu.. :D

Dodano po 48 sekundach:
TrekStar pisze: dokumentacja
dokumentacje to ty w domu trzymasz a nie coś załączasz.
Tak wlasnie to wyglada nikt nic nie wie a regulacji nie widac ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zagłoba » czwartek, 29 marca 2018, 21:51

Cała rzecz na tym właśnie polega. Gdy nie dasz jasnych przepisów, każdemu możesz powiedzieć, że rozliczał źle.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: resuls » czwartek, 29 marca 2018, 21:55

Zwróćcie uwagę jak perfidnie wybrali czas na wysłanie tego pisma do giełd i kantorów - tuż po tym jak wszyscy są już po rozliczeniu. Ewidentnie polowanie na czarownice. Szykują już pewnie stosy.
Jeszcze pytanie, co jeśli ktoś wyszedł na minus w zeszłym roku z krypto? Czy sam fakt trejdowania też trzeba wtedy jakoś ująć w zeznaniu do US?

Weteran
Reputacja: 231
Reputacja postu: 
0

Postautor: redlumek » czwartek, 29 marca 2018, 22:03

Jak to wszyscy są po rozliczeniu? Najwięcej ludzi rozlicza się w ostatnich dniach. Gdzieś czytałem jakieś oświadczenie czy wywiad że zawsze można zrobić korektę jak ktoś źle się rozliczył. I jeśli to zrobi to żadna kara go nie czeka. Najwyżej karne odsetki jak to zrobi po 30 kwietnia. Co innego jak najpierw do niego US się dobierze - po rozpoczęciu kontroli złożenie korekty niestety nie zwalnia z kary.

Początkujący
Reputacja: -10
Reputacja postu: 
0

Postautor: MbitXX » czwartek, 29 marca 2018, 22:10

Czy to pro UE - PO będzie czy to PiS - zawsze w PL będzie tak samo - Polak jest z genów po prostu UDUPIONY, ktoś na nim musi zarabiać i gnębić go bo by Polaka nie było - tak jest chyba od 250 czy 300 lat... (kto uczył się historii, a nie tylko chodził na lekcję ten wie o czym ja tutaj piszę).
Nie dajcie się gnębić temu władcowskiemu feudalnemu aparatowi rządów nicponi - nie ważne czy premierem będzie Becia czy Ewcia, Donald czy Waldziu... nie ma być dobrze obywatelowi tylko korytobiorcom... jak jutro będę mieć najazd na chatę - to proszę przyjdźcie na Montelupich mnie wesprzeć...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zagłoba » czwartek, 29 marca 2018, 22:11

Bardzo chętnie. Niech tylko ktoś powie, jak się rozliczyć.
Np. jak rozliczyć wygrane kontrakty.

Wróć do „Kwestie prawne”