Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: antimagic_ray » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:15

Panują pesymistyczne nastroje, skoro nawet doge się wyprzedaje ;)
W krypto ogółem wszystko jest możliwe, więc również coś takiego jak okres lipiec 2014 - październik 2015.
Będą jednak też możliwe wzrosty poszczególnych krypto z powodu przesłanek fundamentalnych, albo przesłanek niepojętych dla nikogo.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:17

domator pisze: Czy myslicie ze mozna uznac ze ten duzy kanal wzrostowy zostal przebity tylko szpilka i dalej obowiazuje? On jest w 2h najlepiej widoczny i wtedy to szpileczka jest. Bo szczerze mowiac zastanawiam sie nad longiem na kilka godzin....
Zwykle gramy odwrotnie, więc odradzałbym ;)
A już na pewno nie w tym momencie kiedy właśnie odbiło o kilkaset $. Na razie idziemy klinem w dół. Wiesz, że takie kliny lubią być przebijane w dół ostatnią szpilą na wysokich obrotach.
Wchodzenie "na czuja" bez sygnałów wyjścia z klina w bok i w górę, to cholerne ryzyko.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:18

Wiem, jestem trochę monotematyczny. :P

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 91
Reputacja postu: 
0

Postautor: VooCash » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:18

W dalszym ciągu podtrzymuje korektę prostą która utrzyma się do stycznia
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
2

Postautor: new06 » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:23

Jak ktoś jeszcze nie zauważył, to mamy klin zniżkujący zwężający, który kończy się mniej więcej w miejscu poprzednich dwóch odbić (na H1 po body). Jest tam zapewne mocne wsparcie poziome lub strefa popytowa. Jeżeli będzie szło tym klinem do końca, to można spodziewać się wybicia na północ. Zamknięcie wychodzi mi około godziny 23:00 naszego czasu.
Spoiler:
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 14:07 przez new06, łącznie zmieniany 1 raz.
Brave New World

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:25

@domator - zobacz. Może odbije a może pójdzie szpila. A jej zasięg może być spory.
Ja poczekam na wyraźny sygnał wyjścia górą. Już raz próbowałem rozsądnie, bo nad dolną linią klina i się sparzyłem.
fin35.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:34

spamboy pisze:
sha256 pisze: Dlaczego Charlie Lee ten kreator Litecoina tak pięknie sprzedał LTC na górce i wciska kit....
Ale to mozna dopasować do każdej sytuacji. Jak by sprzedał w dołku to byś powiedział że sprzedaje bo nie widzi już szans itd...
Facet uprzedzał fakt, motywował go ciągłymi zarzutami że manipuluje kurs swymi heppynewsami. Aby zaznaczyć swoje zaangażowanie w sprawie zadeklarował że zyski z włożonej przez siebie pracy może wyciagać rownie dobrze z LTCFoundation. Odpadł wiec zarzut ze zarabia dzięki nakrecaniu hype. A zyski pojawią się kiedy praca bedzie dobrze zrobiona. Moim zdaniem to bardzo uczciwa postawa. Pokazał że nie jest manipulantem i mocno wierzy w swoją idee. Czas pokaże, ale osobiście wierzę mu bardziej, niż forkowiczom btc.
Wydaje mi się, że jest szczerym facetem, dobrym inżynierem ale nie zna się na rynkach finansowych. To nie jest jedyna jego "wpadka".
Jego działania i wypowiedzi w tej mierze są niefortunne i to nie tylko moje zdanie.

On jest twórca i zawsze będzie na świeczniku. Jest takim prezesem dużego organizmu. Co stałoby sie z notowaniami firmy gdyby prezes raz czy dwa chlapnął coś na twitterze albo sprzedał swój pakiet akcji uprzywilejowanych? Byłaby spora obsuwa kursu i utrata wiarygodności firmy. Co z tego, że prezes dostaje cały czas wypłatę z firmy?

Jedno zdanie Michaela Novogratz'a na działanie Charliego: "When insiders sell it always is important."

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:46

29 bloków pozostało do pseudo-forka segwit2x. (blok 501451) (około godziny 18:00)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kleszcz25 » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:14

Z góry sorry za niestosowne pytanie w tym miejscu ale prośba o radę. W jaki sposób przesiadacie się z BTC ns fiat'y, uciekacie do USDT na giełdzie ?
Analiza analizą, ale w ostatnim czasie zarzuty wobec "dodruku" Tether na Bitfinex znacznie się nasiliły (oczywiście ma to związek ze skalą zjawiska) i może to wywrócić cały rynek. Czy nie macie obaw, że trzymanie środków w ten sposób w oczekiwaniu na potencjalną dobra okazję na zakup na dole, jest równie (a może nawet bardziej) ryzykowne niż, trzymanie BTC ? Wiadomo, że przed całym projektem BTC dużo potencjalnie pozytywnych i negatywnych wydarzeń, ale ewentualny skandal z Tether może "cofnąć" rozwój całego crypto, wręcz do "jaskini".

A może Tether to ryzyko które, każdy kto wchodzi w społeczność crypto musi zaakceptować ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:16

Na bitstampie po prostu zamieniam krypto na EUR. USDT nie chciałbym, toż to kolejny shitcoin, w dodatku bez pokrycia.

Początkujący
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
0

Postautor: ambroży » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:26

Problemem są giełdy Altcoinów, Bittrex i Poloniex, jeżeli ktoś na nich działa, to nie ma innej opcji niż USDT na czas oczekiwania.

Początkujący
Reputacja: 142
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jakub » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:27

https://dowbit.pl/korea-poludniowa-zaka ... owalutami/ Hej! Jak oceniacie szanse wpływu tego co się dzieje w Korei na kurs?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: SneakySnake » czwartek, 28 grudnia 2017, 14:45

ambroży pisze: Problemem są giełdy Altcoinów, Bittrex i Poloniex, jeżeli ktoś na nich działa, to nie ma innej opcji niż USDT na czas oczekiwania.
I Binance tez.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojt5 » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:03

Swoja droga dlaczego na bithumbie kurs btc to ponad 18k? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Gdzie jest haczyk w: Kupuje na finexie po 13k przesyłam na bithumba i sprzedaje za 18k?

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:07

wojt5 pisze: Swoja droga dlaczego na bithumbie kurs btc to ponad 18k? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Gdzie jest haczyk w: Kupuje na finexie po 13k przesyłam na bithumba i sprzedaje za 18k?
zanim w ogóle znajdziesz możliwość sprzedania tam btc / założenia konta / wypłaty środków to juz bogaty w europie będziesz :P
Kurs coś mizernie sie odbija jaki waszym zdaniem jest w miare bezpieczny poziom wejścia ? 12xxx czy raczej kierujemy sie tak nisko jak w poprzednim zjeździe?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:13

@kAArter, poczynając od strony 1593 masz wszystko pięknie opisane. Wchodzenie teraz to łapanie spadających noży moim zdaniem.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:15

sha256 pisze: @kAArter, poczynając od strony 1593 masz wszystko pięknie opisane. Wchodzenie teraz to łapanie spadających noży.
Wszystko dokładnie czytałem ale powiem szczerze że po 2 nie przepsanych nocach już ciężko wysnuć wnioski.
Rozumiem że jesteśmy w kanale z kierunkiem południowym tylko nie potrafie wyciągnąć wniosku gdzie szukać odbicia.Zrozumiałem że grany może byc też re test 10.700

Początkujący
Reputacja: -10
Reputacja postu: 
1

Postautor: Jaroslaw » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:18

wojt5 pisze: Swoja droga dlaczego na bithumbie kurs btc to ponad 18k? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
A jak chcesz wyplacic z Bithumba koreanskie wony?

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:18

@kAArter, moim zdaniem jeśli tam się zatrzymamy i nie będzie pogłębienia spadków to będzie sukces!!!

Początkujący
Reputacja: 506
Reputacja postu: 
8

Postautor: coss_takiego » czwartek, 28 grudnia 2017, 15:18

Witam, czytam posty z tego forum od jakiegoś czasu i postanowiłem wstawić swój pierwszy post i punkt widzenia obecnej sytuacji. Tak to widze:

Obrazek

Wydaje mi się, że kurs obecnie zmierza po fioletowej linii do punktu, który oznaczyłem jako kluczowy węzeł. Wydaje mi się, że tam wyjaśni się, co dalej zgodnie z oznaczeniami na rysunku. W mojej opinii znaczenie będzie miało, w który sektor wejdzie kurs.

Obrazek

W większej skali, pękniecie rozumiem jako spadek do ok 8k USD. Boczniak uważam że byłby delikatnie spadkowy, by kolejni inwestorzy stopniowo odchodzili z rynku przez najbliższe kilka tygodni. Wzrost o ile będzie, uważam, że będzie bardzo powolny, nie dający wyraźnego impulsu do wejścia, by wielu bało się wejść, a on będzie sukcesywnie rósł, dając możliwość zarobku za kilka tygodni, gdzie możliwe, że ludzie znowu uwierzą we wzrost, wejdą i znowu okaże się to złą decyzją.

Jeśli ktoś z bardziej doświadczonych chciałby wyrazić jakąś konstruktywną krytykę mojego myślenia, to będę wdzięczny.

Podsumowałbym również to co sie ostatnio działo:
1. nagłośnienie w mediach o cudownych wzrostach wartości kryptowalut
2. wejście całej rzeszy Januszy przy cenie 19k USD w nadzieji na miliony
3. realizacja zysków przez wieloryby
4. pretensje Januszy, że cena leci w dół, nagłośniona w mediach
5. Janusze w rozpaczy sprzedają po cenie 14-11k USD, by ratować co zostało
6. część Januszy po spadkach do 11k USD i odbiciu stwierdzają, że może jednak urośnie i wyjdą chociaż na zero, ale więcej nie wpłacą, wpłacą natomiast to co panicznie uratowali, więc weszli znowu przy cenie ok 15-16k USD, kupując mniej BTC niż mieli, gdy panicznie ratowali
7. rynek przez to stracił impet (inwestycje za mniejsze niż wcześniej kwoty, przez mniejszą liczbę osób), więc kolejna część wielorybów się wyprzedała
8. w tym momencie cena BTC może spaść do poziomu 8k USD co znowu byłoby grą naprzeciw ludziom liczącym, że wyjdą na zero

Ps. Nie chciałem urazić żadnego Janusza, równie dobrze można było użyć innego imienia ;)

Wróć do „Przedszkole”