Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:36

amneziahaze pisze:Poważnie? Przez jak długą ilość czasu? Ile rajdów trafisz krzycząc cały czas "urośnie!"?. Poza tym nie wiem czy to jest zabawa, dla mnie raczej już nie. Przeżywam to zbyt emocjonalnie i nie lubię bredni. Myślę, że prawdziwym fachowcom, trejderom, nawet jasnowidzom należy się szacunek, bo to przynosi owoce. Straszenie końcem swiata, apokalipsami wszelkiej maści jest równoważne co najmniej z treścią i logiką Kyosakiego w jego najpopularniejszej książce, czyli: "idź do pracy, zdobądź sztywny bezpieczny kierunek, nie myśl, nie czuj, postępuj właściwie". Do mnie Orwell nie przemawia. To jest giełda, do tego dzika z wieloma zagrożeniami. Ok, mówmy o tym, ale po co naginać prawdę? Albo masz rację, albo się mylisz. Wizard powiedział UP i koniec tematu.
To był żarcik :) na zasadzie, że skoro wyjścia są dwa (długofalowo UP lub długofalowo DOWN) to kompletny, khem, janusz też może trafić z prognozą, ma 50% :P

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 110
Reputacja postu: 
4

Postautor: kapelusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:43

Wg mojego skromnego zdania lecimy w dół RGR leci jak po sznurku, brakuje siły w odbiciach i widac na oko brak optymizmu na rynku...tak jakby kazdy na cos czekal. Wg mnie kazdy czeka na zjazd do 8-10k $ i wtedy up. Zasieg by odpowiadal nawet długosci głowy czyli wszystko tak jak byc powinno. Banka to to na pewno nie jest... parafrazując klasyka ...opiekun tak sobie to wymyslil i mozna odniesc wrazenie ze doslownie kurs na wykresie rysuje jak od cyrkla. ja sie ustawiam w ok 9k-10k $

ps: zdecydowanie za duzo sie tu klocicie ludzie. Kto mial racje kto nie mial racji ... Przeciez o to chodzi zeby nie wszyscy mysleli tak samo... w tym tkwi piekno spekuły
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 11:48 przez kapelusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 28 grudnia 2017, 11:47

ostatni ratunek dla byków?

@Stiepa, na razie jest tylko knot na 4h:
Spoiler:
4h zamykamy za niecałą godzinę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 12:04 przez ergorg, łącznie zmieniany 2 razy.

Dyskutant
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Stiepa » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:02

Wypadliśmy dołem z tego szerokiego kanału. Linia wsparcia prowadzone po ostatnich dołkach przebita. To chyba możemy testować te 10k ponownie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:03

mnie też zastanawia, czy to nie jest próba przycięcia na podatkach. Nie zdziwi mnie duże odbicie w styczniu.

wieloryby siedzące na kupach BTC oszczędzą miliony dolarów, jeśli zrzucą kurs do 10k przed końcem roku. Potem nakręci się hype, drobnica się wkupi i mamy 25k $.

Taka mała teoria spiskowa. wystarczy kilkaset bitków, by poszedł panic sell za każdym razem. Drobnica wystraszona i wyleszczona. Idealny scenariusz, by sporo ugrać.

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: dooomino » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:07

Również mam wrażenie że koniec roku jest tu najważniejszym powodem tego co się dzieje :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:08

Solidne zrzuty, nie ma co. 1H Obrazek @kapelusz, chodzi nawet nie o spór, bo samemu gram ostrożnie i popełniam masę błędów. Ja nie uważam się nawet za trejdera. Chodzi o to, że po co, w jakim celu forsować coś co się akurat sprawdza/sprawdziło? To przeczy elementarnej logice, niezależnie od tego jak bardzo zakłamiemy rzeczywistość. I oby tego jak najmniej, i to tylko moja prywatna opinia, nie trzeba się z tym zgadzać, nie trzeba nawet tu się udzielać, w zasadzie po co? Chyba tylko po to by przekazać coś komuś spoza albo żeby sobie utrwalić jednocześnie dany moment na wykresie. I to tyle na temat.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:10

też zaobserwowałem cykliczne zrzuty na stampie. Wygląda na brutalne kreowanie kursu. Obstawiam scenariusz "podatkowy". mam tylko nadzieję, że będzie retest 10k przed odbiciem w styczniu :)

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
4

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:13

@BitJanusz,
Czy zastanawiałes się co napisałeś? :D
W celach podatkowych co najwyżej możesz zamknąć pozycje stratne lub takie, które wg Ciebie nie rokują dobrze. To wtedy pomniejszy Twój potencjalny zysk lub wygeneruje nawet stratę.

W jaki niby sposób sprzedając za 10kUSD zamiast za 18kUSD "wieloryb" zaoszczędzi miliony?
W jaki sposób drobnica podniesie kurs z 10kUSD na 25kUSD?
Przemyśl to proszę !!!! Bo to co napisałeś to delikatnie mówiąc jest nierozsądne :lol:

Jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś!!!
"Wieloryb" sprzedał na górce i pięknie rozliczy się z zysków z US. I będzie kupował od drobnicy na dole, kiedy wszyscy będą płakać.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
0

Postautor: Clinic » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:15

Nie wiem czy ktoś już coś podobnego wrzucał ale chyba poruszamy się w czymś takim https://pl.tradingview.com/x/V9HncNCd/ swoja droga jeżeli znowu będziemy testować okolice 11447 to możne to już realizacja korekcyjnej fali C https://pl.tradingview.com/x/gejOEFB3/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:17

@sha256 - hmm, w sumie masz rację :oops: chyba jest zbyt rano dla mnie na myślenie... :oops:

To może inaczej - jeśli wieloryb sprzedał 70% swojego BTC na górce, a resztą kreuje kurs, by odkupić przy kursie 8-10k.... co powiesz na to? :P

mam na myśli potencjalnie "niewielkie" zrzuty o kilkadziesiąt BTC, które całkowicie załamują ducha drobnicy i odwracają trend w krytycznych momentach :P

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:35

@BitJanusz, twój wieloryb sprzedał wszystko kiedy kurs był wysoko.
To, co widzisz to ta drobnica, która orientuje się, że nie ma szans na wzrosty. Wielu zorientuje się w dołku. To także niektórzy zaprzysięgli hodlerzy, którzy zorientowali się, że jeszcze jest szansa na ratowanie zysków.

Dlaczego Charlie Lee ten kreator Litecoina tak pięknie sprzedał LTC na górce i wciska kit, że zrobił to dla transparentności swojego działania? Może jest dobrym inżynierem ale na rynkach finansowych nie zna się ani trochę. Sprzedał na górce jak typowy insider. Po takim komunikacie zwykle firma zalicza kilkudziesięcioprocentowy zjazd na kursie jak się wyda. I Zarząd traci wiarygodność.

Ta gra trwa nieprzerwanie na rynkach od lat...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:37

@sha256, dzięki za wyjaśnienie. W takim razie kurs może uratować jedynie ponowne wejście grubasów. Drobnica ewidentnie nie ma sił na ratowanie kursu. Nie pomaga nakręcanie się nawzajem tych, którzy wtopili (reddit, etc).

Pewnie to ponowna gra na wyleszczenie? Tak jak przy spadku z 5k na 2.8k. Grubi weszli, gdy wszyscy zwątpili :lol: śledziłem to zresztą wtedy na żywo, tutaj. Podobne opinie były, co teraz, nawiasem móiąc :P

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:42

@BitJanusz, to wszystko może być prawdą - pytanie klucz kiedy grubasy stwierdzą, że pora wejść. 10k? 8k? 5k? Jeśli kurs jest sterowany przez wielorybki to AT na nic się nie zda. Wejdą kiedy będą mieli ochotę, a nie kiedy kurs spotka się z taką czy inną linią trendu...

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: sha256 » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:43

@BitJanusz, doświadczony inwestor, taki co jest na rynku kilkanaście i więcej lat wie kiedy sprzedać. Teraz rynek opada i kiedy będzie trzeba bez bólu bity zostaną odebrane zmęczonym psychicznie inwestorom - co ja napisałem , oni sami je oddadzą z wdzięcznością.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
3

Postautor: Bitcoinek » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:56

1 NxtNxt NXT/BTC *** $329 932 000 24H volume

nxt bylo na 1szym miejscu vaolume w bittrexie, btc spadl rowno przed ignis snapshotem.
Teraz powinno troche odbic, bo ludzie wlasnie z niego uciekli.

A ignis snapshot byl zrobil sie 25 minut temu.

Nie powinny to byc jakies namacalne kwoty, natomiast byla ucieczka w BTC przed samym snapshotem i teraz maly powrot widoczny

natomiast to jesli chodzi o bittrex
Dzieki swiftowi wplywaly ogromne ilosci LTC i BTC aby przemieli je na NXT w kluczowym momencie, z pozostalych gield
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 grudnia 2017, 13:01 przez Bitcoinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:57

Czy myslicie ze mozna uznac ze ten duzy kanal wzrostowy zostal przebity tylko szpilka i dalej obowiazuje? On jest w 2h najlepiej widoczny i wtedy to szpileczka jest. Bo szczerze mowiac zastanawiam sie nad longiem na kilka godzin....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » czwartek, 28 grudnia 2017, 12:58

A ja zapytam troszkę offtop, mój zdywersyfikowany portfel zasadniczo - pomimo zauważalnych spadków wartości BTC i topowych altów, wykazuje raczej niewielki spadek w przeliczeniu na USD. Innymi słowy, mam w nim coraz więcej coraz mniej wartego BTC bo wygląda na to, że jakoś te alty wolniej spadają ale nadejdzie w końcu moment, w którym należałoby je za BTC odsprzedać. I teraz pytanie: czy należałoby to zrobić w przewidywanym momencie odbicia BTCUSD czy też należałoby realizować założony cel, powiedzmy +50% na parze BTC/XXX bez zwracania uwagi na BTCUSD? Domyślam się, że należałoby odpowiedzieć na pytanie czy chcę mieć więcej BTC czy więcej USD....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:02

japu pisze: A ja zapytam troszkę offtop, mój zdywersyfikowany portfel zasadniczo - pomimo zauważalnych spadków wartości BTC i topowych altów, wykazuje raczej niewielki spadek w przeliczeniu na USD. Innymi słowy, mam w nim coraz więcej coraz mniej wartego BTC bo wygląda na to, że jakoś te alty wolniej spadają ale nadejdzie w końcu moment, w którym należałoby je za BTC odsprzedać. I teraz pytanie: czy należałoby to zrobić w przewidywanym momencie odbicia BTCUSD czy też należałoby realizować założony cel, powiedzmy +50% na parze BTC/XXX bez zwracania uwagi na BTCUSD? Domyślam się, że należałoby odpowiedzieć na pytanie czy chcę mieć więcej BTC czy więcej USD....
możesz jeszcze inaczej zrobić, tj. sprzedać za ETH, wiele giełd oferuje taką opcję. ETH jest stabilniejsze niż BTC, chociaż oczywiście gdy BTC spada to ETH też.
ETH można wymienić na USD/EUR już "normalnie".

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 311
Reputacja postu: 
1

Re: RE: Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: spamboy » czwartek, 28 grudnia 2017, 13:14

sha256 pisze: Dlaczego Charlie Lee ten kreator Litecoina tak pięknie sprzedał LTC na górce i wciska kit....
Ale to mozna dopasować do każdej sytuacji. Jak by sprzedał w dołku to byś powiedział że sprzedaje bo nie widzi już szans itd...
Facet uprzedzał fakt, motywował go ciągłymi zarzutami że manipuluje kurs swymi heppynewsami. Aby zaznaczyć swoje zaangażowanie w sprawie zadeklarował że zyski z włożonej przez siebie pracy może wyciagać rownie dobrze z LTCFoundation. Odpadł wiec zarzut ze zarabia dzięki nakrecaniu hype. A zyski pojawią się kiedy praca bedzie dobrze zrobiona. Moim zdaniem to bardzo uczciwa postawa. Pokazał że nie jest manipulantem i mocno wierzy w swoją idee. Czas pokaże, ale osobiście wierzę mu bardziej, niż forkowiczom btc.

PS.
Spoiler:
Witam po wakacyjnej przerwie. Zostawić Was na chwilę samych, to od razu, jak dzieci popsujecie kurs ;)

Życzę wszystkim na nowy rok brzeczących monet, klarownych postów i trafnych analiz!

Wróć do „Przedszkole”