Bitcoin Gold (BTG) - dyskusja ogólna, ostrzeżenie -SCAM, OSZUSTWO, PREMINE!

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Ostrzeżenie co do forka Bitcoin Gold: SCAM, OSZUSTWO, PREMINE !

Postautor: Bitmar » piątek, 27 października 2017, 21:32

ShadowOfHarbringer pisze: całkowicie po stronie Bitcoin Core i ich zrytej propagandy.
Spoko Shadow, widzę, że wiesz o mnie więcej niż ja o sobie :) Z racji Twojej rangi nie wchodzę w dyskusję bo "zawsze masz rację" i wiem, że nie masz czasu, który zapewne spędzasz na kreowaniu swojej wersji rzeczywistości :)

Wracając do wątku sprawa wygląda niestety blado. SegWit2x w którym była nadzieja wykrwawia się, powstają gówno forki jak Gold i teraz Silver ( rzuciło mi się gdzieś w oczy, że już są plany następnych), które podważają sens i wiarygodność wszystkich następnych forków. Szmaciarze z Core piją już szampana.... dopóki kurs rośnie pewnie będą bezpieczni, bo w tej chwili mało kto odważy się na rewolucję, by nie popsuć rynku. Spekulacja wygrywa z ideą....

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » piątek, 27 października 2017, 21:35

Bitmar pisze:Wracając do wątku sprawa wygląda niestety blado. SegWit2x w którym była nadzieja wykrwawia się, powstają gówno forki jak Gold i teraz Silver ( rzuciło mi się gdzieś w oczy, że już są plany następnych), które podważają sens i wiarygodność wszystkich następnych forków. Szmaciarze z Core piją już szampana.... dopóki kurs rośnie pewnie będą bezpieczni, bo w tej chwili mało kto odważy się na rewolucję, by nie popsuć rynku. Spekulacja wygrywa z ideą....
O, to teraz są już "szmaciarze z core" ?

Kiedy zmieniłeś zdanie ? Jeszcze 2 albo 3 miesiące temu to byli developerzy.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 27 października 2017, 22:11

@ShadowOfHarbringer, Orzekłeś już kiedyś, że większość z nas jest za Core: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=303326#p303326 i widzę, że znowu zaczynasz retorykę zgodną ze swoją wersją rzeczywistości. Jak Ty biedaku musisz się czuć na forum, gdzie większość razem z adminem jest rzekomo za Core? Przecież to jest kurde jakiś dramat :) Jeszcze niech Ci przyjdzie do głowy, że /BTC jest za Core i nie będziesz miał się gdzie podziać :)

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » piątek, 27 października 2017, 22:28

Bitmar pisze:@ShadowOfHarbringer, Orzekłeś już kiedyś, że większość z nas jest za Core: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=303326#p303326 i widzę, że znowu zaczynasz retorykę zgodną ze swoją wersją rzeczywistości. Jak Ty biedaku musisz się czuć na forum, gdzie większość razem z adminem jest rzekomo za Core? Przecież to jest kurde jakiś dramat :) Jeszcze niech Ci przyjdzie do głowy, że /BTC jest za Core i nie będziesz miał się gdzie podziać :)
Słaba próba ucieczki, nie wymigasz się - i tak wiem, że parę miesięcy temu byłeś za core.

Jak się okazuje, po raz kolejny miałem rację... No cóż, nic nie poradzę na to że jestem taki racjonalny ;)

Przekomarzać się i wyszukiwać postów nie będę, bo nie mam takiego kaprysu.

Ale obligatoryjnego, adekwatnego mema oczywiście wkleję.

Obrazek

Zapomniałbym, jeszcze ten xD:
Obrazek
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » piątek, 27 października 2017, 22:43

ShadowOfHarbringer pisze: nie wymigasz się - i tak wiem, że parę miesięcy temu byłeś za core.
ShadowOfHarbringer pisze: Przekomarzać się i wyszukiwać postów nie będę, bo nie mam takiego kaprysu.
Obrazek

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » piątek, 27 października 2017, 23:28

@Bitmar, jest b.możliwe, że shitforki maja na celu podkopanie głownego na 2MB

Fork bitcoin cash zaskoczył corowców, ale też cash (na razie) nie zabrał 90% mocy z ich łańcucha. 2MB miał (może jeszcze ma?) taka szansę. Wtedy na placu boju pozostałyby 2 łańcuchy z podniesionym limitem bloku, corowy by umarł.
Do tego nie chcà dopuścić, stąd takie rzeczy się dzieją

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 28 października 2017, 02:05

Bit-els pisze: 2MB miał (może jeszcze ma?)
https://coin.dance/blocks/segwit2xhistorical
Ciągle ponad 80% bloków z sygnalizacją 2x
Jeżeli "coś dziwnego" się nie wydarzy będziemy mieli BTC z 2MB i segwit oraz "btc legacy" z 1MB i blokiem co godzinę.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 28 października 2017, 10:04

Tego nikt nie wie ale jak byłoby duże poparcie rzędu ponad 90 % sieci to wydaje się że S2x zostanie Bitcoinem.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 28 października 2017, 10:10

Zgodnie z manifestem - większa moc wygrywa.
Nie sprawdzałem dokładnie w jakim momencie pomiędzy regulacjami wypada fork, ale jakiekolwiek wątpliwości mogą być tylko do pierwszej regulacji po forku.
Fork który będzie miał większą trudność ma większą moc , ergo: jest bitcoinem.
Bitcoin Core 0.29

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 28 października 2017, 10:58

rav3n_pl pisze:Zgodnie z manifestem - większa moc wygrywa.
Zgadza się, aczkolwiek tylko w wypadku gdy minerzy będą mieli jaja trwać przy swoim wyborze, a nie uciekną po paru godzinach gdy okaże się że Bitcoin2X daje tylko 10% dochodu Bitcoina1X.

Niestety Hashrate idzie za ceną, a nie cena za hashrate. A SegWit2X/Bitcoin2X nie ma algorytmu EDA tak jak Bitcoin(Cash), który uratowałby go w przypadku nie przynoszenia dochodów.

Aby SegWit2X wypaliło, minerzy nie mogą być miękkimi cipkami jakimi byli do tej pory. I dlatego uważam, że SegWit2X nie wypali. Bo minerzy nie mają kręgosłupa od ponad 2 lat, a nie od wczoraj.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » sobota, 28 października 2017, 11:12

Tylko, że mining to biznes, więc nie wiem czy można stosować kryteria moralne do oceny tego co kto kopie. Nie każdego stać na to, by kopać ze stratą dłuższy czas jakieś crypto, jako wyraz wsparcia ideologicznego.

Bitwa o BTC to w gruncie rzeczy chyba bitwa o górników, czyli o moc - czyli o opłacalność kopania - czyli o fiaty!
Fiaty rządzą BTC w 100%. Smutne? Ja nigdy się nie łudziłem.
ShadowOfHarbringer pisze: A SegWit2X/Bitcoin2X nie ma algorytmu EDA tak jak Bitcoin(Cash), który uratowałby go w przypadku nie przynoszenia dochodów.
Czytałem o tym artykuł na medium, jakoś w czasie jak BCH wyszło. Tam na podstawie tej przesłanki autor dochodził do tego, że znaczny spadek mocy na BTC doprowadzić może do rzadkich bloków i długiego czekania na zmianę trudności a w konsekwencji nawet śmierć łańcucha podczas gdy BCH posiada mechanizm regulacyjny trudności działający szybciej i dlatego wygra. To był ciekawy artykuł, ale nie wiem czy nie przesadzony. Tok rozumowania wydawał się poprawny, ale może nie znam jakichś technicznych niuansów i łatwo mnie przekonać.

To chyba był ten artykuł: lub ten Dorzucam podobny artykuł z tamtego czasu:
Fajnie sobie odświeżyć, inaczej się czyta po czasie, często więcej można wyciągnąć.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » sobota, 28 października 2017, 11:54

No górnicy skaczą, teraz np BCH robi 10x więcej bloków niż BTC. Bo jest ~10% bardziej opłacalne.
Mam nadzieję, że giełdy zdecydują zgodnie z manifestem = mocą i poparciem kopalni.
Bitcoin Core 0.29

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: Bitmar » sobota, 28 października 2017, 12:35

Bit-els pisze: @Bitmar, jest b.możliwe, że shitforki maja na celu podkopanie głownego na 2MB
Na początku był Bitcoin, potem pojawiły się altcoiny i mówiono, że to shitcoiny, scamy itd. Altcoinów zrobiło się setki, przez co moda powoli przemija, gdyż nie jest to tak dochodowe jak kiedyś. Potem przyszło ICO i setki milionów dolarów. Był(jest) szum,że to scamy itd, moda przeminie (nie całkiem na pewno). Teraz zaczyna się moda na shitforki. Gold, Silver to dopiero początek. Zapewne namnoży się tego więcej.
Czy moda wynikła tak sama z siebie na podstawie dużego jednak sukcesu Bitcoin Cash (można było zarobić za nic kilkadziesiąt procent wartości swoich BTC, kasa z ulicy wystarczy się schylić), czy też jest to w tej chwili działanie propagandowe mające obniżyć wiarygodność przyszłych forków, nie wiem. Po Cash spodziewałem się jednak, że to nie koniec. Gold i Silver natomiast Core jest na rękę, gdyż rodzi wrogość i niechęć do forków.

W każdym razie forki powstają i będą powstawać bo mogą. Właściwie jest to częścią protokołu. Nie zabroni się ludziom ich robienia czy korzystania w postaci spekulacji. Nie pisanie nic o nich nic nie da, bo i tak ludzi się dowiedzą (Bitmarket i BitBay wysyłali do ludzi maile z informacją) i schyla się po darmową kasę. Jedyne co można robić to uświadamiać o niebezpieczeństwach oraz, że jest to twór spekulacyjny i to właśnie zrobiłem w artykule.

Kolejna sprawa czym się różnią forki od shitcoinów. Kiedy możemy fork nazwać scamem? Zdecydowanie wtedy kiedy kod jest zamknięty. Premined nie jest scamem , wiele altcoinów miało premine, w tym chyba Dash jak mnie pamięć nie myli. Kod Gold jest niby otwarty, jednak jak Shadow zauważył Coinbase coś się tam nie podoba. Trzeba brać też pod uwagę, że "deweloperzy" pojęcia o kodowaniu nie mają, skoro płacą bounty, za takie rzeczy jak replay protection. Dlatego tak jak pisałem, trzeba uważać z portfelami bo mogą posiadać trojany. Jeśli ktoś dostanie od giełdy darmowe Gold i je sprzeda, to parzcież nie spalimy go na stosie.

Co do sytuacji z kopalniami, mamy 80% mocy, jednak poparcie ze strony infrastruktury maleje. Kopalnie mogą się wycofać z pobudek ekonomicznych to raz, a dwa sparaliżowana zostanie bitcoinowa infrastruktura. Procesory płatności, giełdy inne serwisy będą miały problem, bo działając na Core bloki będą wpadać w żółwim tempie. Idealny fork byłby możliwy gdyby sabotażyści z Core byli przychylni. Wtedy nikt by nawet nie zauważył, że coś się stało. Postępując w ten sposób, może być niezłe zamieszanie. 2MB blok to przecież nic strasznego, nic się nie stanie, nie rozumiem betonu Core o co im chodzi skoro jest takie poparcie na niewielką w zasadzie zmianę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0

Postautor: Canis Lupus » sobota, 28 października 2017, 12:40

Bitmar pisze: wiele altcoinów miało premine, w tym chyba Dash
Dash miał instamine i chyba się to będzie za nim ciągnęło do końca życia tego forum.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 28 października 2017, 12:44

@Canis Lupus, w zasadzie to nic złego, jeśli użytkownicy i potencjalni inwestorzy wiedzą o tym. Nie jest to na pewno scam.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0

Postautor: Canis Lupus » sobota, 28 października 2017, 12:49

Zgadzam się. Zastanawia mnie tylko czemu jak tylko mowa o dashu pojawia się przy nim premine + na ogół sprostowanie instamine. Przecież cena i pozycja dasha wskazuje jednoznacznie, że rynek to zaakceptował i chyba nie ma już sensu powtarzać jak mantrę, że miał. Trochę takie "Balcerowicz musi odejść" - "Dash miał premine". Przepraszam, że odbiegłem od tematu ale dostowałem się do konwencji prostowania premine dasha.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 28 października 2017, 12:57

@Canis Lupus, Posłużyłem się Dashem jako przykład w dyskusji co nazwiemy fork-scamem. Taki argument podał w pierwszym poście Shadow i nie jest on przekonywający. Premine czy instamine nie oznacza od razu scamu. Kod zamknięty jak najbardziej może, jednak tu sprawa nie jest oczywista, gdyż Gold niby ten kod otwarty ma. A jak coś tam zgrzyta to szybko ludzie to zweryfikują.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 28 października 2017, 13:03

Bitmar pisze:@Canis Lupus, Posłużyłem się Dashem jako przykład w dyskusji co nazwiemy fork-scamem. Taki argument podał w pierwszym poście Shadow i nie jest on przekonywający. Premine czy instamine nie oznacza od razu scamu. Kod zamknięty jak najbardziej może, jednak tu sprawa nie jest oczywista, gdyż Gold niby ten kod otwarty ma. A jak coś tam zgrzyta to szybko ludzie to zweryfikują.
Chwila moment...

To czyja opinia jest dla Ciebie ważniejsza?

- Developerów podejrzanej o scam monety która pojawiła się z nikąd, którzy twierdzą że kod jest otwarty podczas gdy kopią w tajemnicy przed wszystkimi z pomocą - no właśnie jakiego - kodu ? Który zdaje się nie jest nawet publiczny?

Czy też:

- Największego operatora kryptowalutowego w biznesie (Coinbase), które potwierdziło, że kod jest zamknięty ?

Nie wspominam już nawet, że ,moneta jest forkiem mniejszościowym a nie ma replay protection co grozi stratą BTC przez naiwnych Kowalskich.

To jest właśnie to, jesteś spaczony etycznie i dlatego nie odróżniasz scamu od nie-scamu. I jeszcze zapewniasz im promocję, przez co ludzie mogą nieświadomie stracić pieniądze. Żałosne.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 28 października 2017, 13:07

@ShadowOfHarbringer, Nie zabronisz ludziom skorzystać z Gold, bo i tak to zrobią nawet jak napiszesz, że to scam nad scamy. Możesz za to, dać im radę, jak mogą zrobić to bezpiecznie. (Tak samo jak z narkotykami, czy seksem nastolatków, zabronienie nic nie da, zostaje tylko uświadamianie) Niby jesteś wolnościowiec, a zapędy masz zamordystyczne.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 28 października 2017, 13:13

Bitmar pisze:@ShadowOfHarbringer, Nie zabronisz ludziom skorzystać z Gold, bo i tak to zrobią nawet jak napiszesz, że to scam nad scamy.
Nie zabronisz, ale zachęcać też nie musisz.

Twój artykuł na Bitcoin.pl jest zdecydowanie neutralny, przedstawiając Bitcoin Gold tak jakby to była alternatywa dla zarabiania. A to zwykły scam.

Bitcoin Silver też będziesz w ten sposób promował ?

Brak mi słów żeby opisać jak bardzo tobą gardzę.

Wróć do „SHA256”