Władca Bloków: Drużyna Rozmiaru Bloku [historia kryzysu]

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ExcaliburPLL » niedziela, 22 stycznia 2017, 11:30

Zmęczyłem całość, chwilę zeszło. Ciśnie się jedno słowo: szacun.

Jednocześnie cieszę się niezmiernie, że znów jesteś na forum.
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 11:55

Tytaniczna praca, gratuluję.
Osobiście poparłbym propozycję BitPay na automagiczną regulację jak trudność: https://github.com/bitpay/bitcoin/pull/1/files
Protokół użyty w Unlimited będzie powodował dużą ilość orphanów (już to opisywałem).
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » niedziela, 22 stycznia 2017, 13:54

Shadow dobrze że wróciłeś.
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
1

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 14:27

afrus pisze:Shadow dobrze że wróciłeś.
Nie mogłem wrócić bez tego posta.

Zawsze dotrzymuję słowa, już tak mam.

Dodano po 11 minutach 16 sekundach:
rav3n_pl pisze:Tytaniczna praca, gratuluję.
Osobiście poparłbym propozycję BitPay na automagiczną regulację jak trudność: https://github.com/bitpay/bitcoin/pull/1/files
Protokół użyty w Unlimited będzie powodował dużą ilość orphanów (już to opisywałem).
Niestety BitPay zarzucił rozwój swojego klienta, nie są dostępne żadne paczki do pobrania, jedyne co jest to kod źródłowy.

W tej sytuacji powinieneś popierać jedyną obecnie dostępną opcję która jest rozwijana, istnieje w kodzie i w paczkach, jednocześnie mając poparcie społeczności: Bitcoin Unlimited.

Popierając jakąkolwiek inną opcję przyczyniasz się do dalszego podziału społeczności, która niestety i tak jest już tragicznie (i raczej nieodwracalnie, o ile cenzura nie zostanie usunięta) podzielona. Właściwie to hard-fork społeczności nastąpił już 1,5 roku temu. Hard fork monety jest tylko formalnością, niestety.

Dodam, że Bitcoin Classic jest teraz w 100% kompatybilny z Bitcoin Unlimited.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 22 stycznia 2017, 14:39

Shadow 100 % racja, ale z jednym kolegą z forum takie widzimy światełko w tunelu:
Oczywiście bloki są zapchane i praktycznie te 250-300 tysięcy transakcji na dobę to kres.
Fee jest bardzo wysokie i bitcoin przestał się nadawać do natychmiastowych mikropłatności.
Ale jeśli kapitalizacja wzrośnie tak ze 100 razy (choćby i w 10-20 lat) to wówczas bitcoin będzie służył do przesyłania dużych kwot (jeden przelew na 100 mln $ np), a prowizja nawet i 100 $ będzie groszem wobec wszystkich pozytywnych cech bitcoinowego blockchaina.
Do szybkich mikropłatności będzie np dash, albo coś innego.

I tak nawet zamach na bita dokonywany przez gości z pod znaku core'a się nie uda. Dzieło Satoshiego się obroni.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 14:42

Bit-els pisze:Shadow 100 % racja, ale z jednym kolegą z forum takie widzimy światełko w tunelu:
Oczywiście bloki są zapchane i praktycznie te 250-300 tysięcy transakcji na dobę to kres.
Fee jest bardzo wysokie i bitcoin przestał się nadawać do natychmiastowych mikropłatności.
Ale jeśli kapitalizacja wzrośnie tak ze 100 razy (choćby i w 10-20 lat) to wówczas bitcoin będzie służył do przesyłania dużych kwot (jeden przelew na 100 mln $ np), a prowizja nawet i 100 $ będzie groszem wobec wszystkich pozytywnych cech bitcoinowego blockchaina.
Do szybkich mikropłatności będzie np dash, albo coś innego.

I tak nawet zamach na bita dokonywany przez gości z pod znaku core'a się nie uda. Dzieło Satoshiego się obroni.
Nie będę się wykłócał, bo to spekulacja na 4 godziny dyskusji minimum, możesz mieć rację.

Jak to się mówi na angielskich forach, "dżin już wyszedł z butelki i nie da się go wepchnąć z powrotem". Także jak Bitcoin padnie, to inna waluta przejmie pałeczkę. Ale myślę, że wcześniej dojdzie już do hard-forka zanim inna waluta da radę przebić efekt sieciowy BTC.

Nikt nie będzie tyle czekał z hardforkiem, gdy kod do niego jest prawie gotowy, więcej tutaj: https://www.reddit.com/r/btcfork/.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » niedziela, 22 stycznia 2017, 15:33

Mega rozbudowana analiza, nie próżnowałeś :) Fajnie, że wróciłeś.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 22 stycznia 2017, 16:28

Niezła analiza i ogrom pracy. To jakie core jest wiadomo od dawna, ale tu mamy zebrane dowody. Dobrze byłoby to wrzucić na reddita.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 16:36

Bitmar pisze:Niezła analiza i ogrom pracy. To jakie core jest wiadomo od dawna, ale tu mamy zebrane dowody. Dobrze byłoby to wrzucić na reddita.
Jak przetłumaczę za parę tygodni.

Tak jak piszesz, ogrom pracy trudno sobie wyobrazić. Spędziłem nad tym dobrze ponad 100 godzin.

Przy tłumaczeniu też będę musiał posiedzieć parę dni albo tygodni (zależy ile będę miał czasu).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 22 stycznia 2017, 18:27

Jeszcze nie przeczytałem, ale zrobię to na dniach. Dzięki za tak świetne kompendium wiedzy i pozdrawiam. :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sztef89 » niedziela, 22 stycznia 2017, 18:54

@ShadowOfHarbringer
Dziękuję za Twoją pracę! Szacun! Do tego zainspirowałeś mnie do tego, by napisać o tym na blogu :D

http://stivi.pl/2017/01/22/bitcoin-glosowanie/
Komentarze | Dotacje: 1SztefKqaQG9nBjvMnjGtLsi3JwPqj3Kh

Bitcoin Polska - dołącz do grupy na facebooku
Bitcoin - kompendium wiedzy

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 19:49

ShadowOfHarbringer pisze: W tej sytuacji powinieneś popierać jedyną obecnie dostępną opcję która jest rozwijana, istnieje w kodzie i w paczkach, jednocześnie mając poparcie społeczności: Bitcoin Unlimited.

Popierając jakąkolwiek inną opcję przyczyniasz się do dalszego podziału społeczności, która niestety i tak jest już tragicznie (i raczej nieodwracalnie, o ile cenzura nie zostanie usunięta) podzielona. Właściwie to hard-fork społeczności nastąpił już 1,5 roku temu. Hard fork monety jest tylko formalnością, niestety.

Od końca: do momentu forka wszystkie wersje są ze sobą zgodne. Classic i Unlimited mają nadal różne sposoby zwiększenia bloku więc NIE będą ze sobą zgodne PO forku.

Hardfrk monety jest nieunikniony, bo limit 1MB MUSI zostać usunięty. Automatyczna regulacja utrzymująca limit jako ZABEZPIECZENIE bez tworzenia "rynku opłat" który zabija małe płatności jest rozwiązaniem najlepszym i zgodnym z samą ideą monety - kolejny element protokołu wrzucony poza zasięg ludzi.

Społeczność raczej NIE jest podzielona - jak sam pokazałeś. Z przytoczonych przez Ciebie postów dobre 80% jest ZA hardforkiem zwiększającym wielkość bloku i za wprowadzeniem go jak najszybciej. Mniejszość ma niestety "władzę" i nie dopuszcza do tego.

Zrobienie "paczki" nie jest wielkim problemem dla średnio-zaawansowanego człowieka umiejącego czytać readme w języku angielskim i używać konsoli pod linuchem. To żaden argument.

Rozwiązaniem wydaje mi się przekonanie kopalni do jednego pomysłu (nadal optuję za BitPay) i zakodowanie hardforka z 80% thresholdem. W ten sposób blokująca mniejszość nie miałaby wyjścia.
Bitcoin Core 0.29

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 22 stycznia 2017, 19:57

rav3n_pl pisze: Rozwiązaniem wydaje mi się przekonanie kopalni
Teraz to nawet SegWit idzie jak krew z nosa a raczej już stoi. Czyli ani w jedną ani w drugą.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:03

@Sztef89, fajnie zusammendokupy zebrałeś. Puściłem twitta.
I jeszcze raz wielki szacun dla Shadowa.
Make bitcoin great again! ;-)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:10

Kawał dobrej roboty @Shadow ; )
Dziękujemy.
Puściłem linka do posta na flyingatom i bithub a w grupie na fb poprosiłem o przypięcie :)
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:15

Bitmar pisze: Teraz to nawet SegWit idzie jak krew z nosa a raczej już stoi.
Ustawienie 95% było błędem, zwłaszcza przy świadomości o oporze ca 15% mocy której nic nie pasuje i jednocześnie nie proponuje żadnego rozwiązania.
Niestety, dla kopalni teraz jest najlepiej, bo ludzie podnoszą opłaty żeby transakcja przeszła w normalnym czasie czyli kopalnie zgarniają więcej i więcej z opłat.
Bitcoin Core 0.29

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:32

rav3n_pl pisze:
ShadowOfHarbringer pisze: W tej sytuacji powinieneś popierać jedyną obecnie dostępną opcję która jest rozwijana, istnieje w kodzie i w paczkach, jednocześnie mając poparcie społeczności: Bitcoin Unlimited.

Od końca: do momentu forka wszystkie wersje są ze sobą zgodne. Classic i Unlimited mają nadal różne sposoby zwiększenia bloku więc NIE będą ze sobą zgodne PO forku.
Yyyyy kolego.

Niestety masz nieaktualne informacje. Zmiana nastąpiła 2-3 tygodnie temu w wersji 1.2. Bitcoin Classic zaakceptuje bloki wyprodukowane przez Unlimited większe od 1MB
Mało tego, Bitcoin Classic obsługuje teraz XThin Blocks z Unlimited.

Nie komentuję nawet dalszej część Twojej wypowiedzi, dopóki nie zaktualizujesz swoich danych i nie przyznasz mi racji.

Źródło:

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 stycznia 2017, 20:45

Faktycznie, przegapiłem.
Czyli zrobili ten sam BŁĄD który jest w Unlimited - każdy node ustawia sobie jakie bloki chce akceptować. Totalnie nieporozumienie.
Oczywiście "za duże" bloki BĘDĄ zaakceptowane, ale dopiero po zatwierdzeniu ich kilkoma kolejnymi.
Kto nie widzi tu PEWNEJ (już NIE potencjalnej) możliwości powstawiania wielu forków z wieloma blokami ten zdecydowanie powinien poczytać jak kopalnie budują bloki...
To rozwiązanie ZABIJA możliwość akceptacji po jednym potwierdzeniu, bo może się okazać że blok w którym jest nasza transakcja jest "za duży" i powstanie równoległy blok już bez niej. I kolejne bloki na nim. Albo na naszym. Albo na obu. Albo na jeszcze kilku równoległych blokach o różnej wielkości.
Stąd chyba nazwa - nieskończona możliwość forkowania...
Bitcoin Core 0.29

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » niedziela, 22 stycznia 2017, 21:15

Btc classic, btc classic 2, btc classic old itp itd :P
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » niedziela, 22 stycznia 2017, 21:58

rav3n_pl pisze:Faktycznie, przegapiłem.
Czyli zrobili ten sam BŁĄD który jest w Unlimited - każdy node ustawia sobie jakie bloki chce akceptować. Totalnie nieporozumienie.
Oczywiście "za duże" bloki BĘDĄ zaakceptowane, ale dopiero po zatwierdzeniu ich kilkoma kolejnymi.
Kto nie widzi tu PEWNEJ (już NIE potencjalnej) możliwości powstawiania wielu forków z wieloma blokami ten zdecydowanie powinien poczytać jak kopalnie budują bloki...
Ja tu nie widzę żadnej NOWEJ mozliwości powstawania forków, przecież obecnie każdy node może sobie wybrać jakie bloki chce akceptować, nie musi do tego potrzebować powodu związanego z wielkością bloku.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Wróć do „Bitcoin”