Mam pytanie, jak handlujecie środkami przeznaczonymi do handlu, jak wchodzicie w bity to całą kasą czy rozdzielacie to jakoś procentowo że powiedzmy 50% macie w fiatach a 50% w bitach ?
Bo jak wejdziecie cala kasa w bity i bedzie spadek duzy to do wyboru 2 opcje:
1) szybkie wyjscie ze stratą z wielkoscią zaleznie od momentu jak szybki był spadek lub kiedy zauwazyliscie spadek (w nocy sie spi, w dzien sie pracuje) lub
2) czekacie i patrzycie jak spada i spada przez dlugi czas licząc że za jakiś czas znow wzrośnie czyli zostaliscie zmuszeni do zainwestowania w long
W przypadku gdy rozdzielimy srodki i nigdy nie wchodzimy całością to gdy zaczyna spadac mamy dwa wyjscia jak wyżej plus dochodzi nam opcja że jesli przegapimy moment na ewakuacje to to co mamy w bitach zostawiamy jako inwestycje long (dlugopterminową, do powrotu kursu) a to co mamy w fiatch mozemy wykorzystać do kupienia gdy wyczujemy że szorujemy po dnie dolka i bedzie teraz tylko rosło. Wtedy mozemy dokupić i jechać w gore razem z tą czescią kupioną drogo, ale w tym momencie juz weszlismy wszystkimi srodkami i gdy sie przeliczylismy z tymi oczekiwanymi wzrostami to lecimy w dół z wszystkim co mielismy. Ale jesli faktycznie jest wzrost to jak troche zarobimy nawet na ciaglym wzroscie mozemy sprzedać te przykładowe 50% a pozostałymi czekać na jeszcze wyzszy wzrost i dopiero sprzedac. A po spadku znow kupic. I tak w kółko. Chociaz te 50/50% to przyklad bo jesli zakładając ze jedna czesc kasy by sluzyla do kupowania na dolkach a druga trzymana w bitach w oczekiwaniu na zysk to by wynikalo ze skoro czesc do kupowania na dolku to bedzie taniej bo dolek wiec ta czesc powinna byc chyba mniejsza czyli hmm 30%-40% srodków w fiatach 60-70% w bitach ?? Jak myślicie.
I drugie pytanie, iloma krypto najlepiej handlowac, kupujecie tylko BTC i ewentualnie LTC czy wchodzicie jeszcze w NMC/PPC/NVC/TRC/Doge czy nawet inne ryzykowne nowe.
Ja mam glownie ltc ze wzgledu na nizsza cene bo nie stac mnie na kupowanie całych BTC, ale zastanawiam sie czy nie kupic za czesc srodkow tez troche NMC i PPC ze wzgledu na niską cene ale i kojarzoną nazwe w porownaniu do nowych calkiem coinów. Czy lepiej zostać przy głównej parze BTC/LTC ?
Troche duzo mi sie napisało sory, chodzi mi o jakies podstawowe porady jak zrobic zeby bylo dobrze