porady, przydatne info dla traderów

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

porady, przydatne info dla traderów

Postautor: robithc » wtorek, 22 października 2013, 21:03

Witam,
w tym wątku moglibyśmy wpisywać różne informacje którę pomogą nam w handlu Btc na giełdach ;)

Mnie np ciekawi jak /w jakich porach w różnych częściach światach zaczyna się najwiekszy ruch, coś na zasadzie że o 14 bodajże naszego czasu otwierają sesję na Wall Street, przydało by się info jak to wygląda u np popularnych ostatnio Chinczyków i kiedy są oni najbardziej aktywni w obrocie btc .
Wiem że można to wszystko znaleźć poprzez google ale szybciej będzie jak komuś przyjdzie do głowy coś w tym stylu i napiszę tutaj o tym 8-)

Przykładowo ja zauważylem i to chyba logiczne duży ruch od 6-9 kiedy ludzie siedzą w domu przed pracą/szkołą i kombinują na Bitcurexie, wtedy są najwieksze wzrosty tak do 14 potem często trend boczny/spadek a wieczorem najwiekszy ruch i duże ruchy kursowe . ;)
get rich or die trying

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Re: porady, przydatne info dla traderów

Postautor: prezes » środa, 23 października 2013, 00:06

ja już widziałem ruchy i o 9 rano i 3 w nocy, reguły nie ma choć kiedyś większe ruchy były wieczorem lub w nocy ale teraz o dziwo chyba się to zmieniło
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » czwartek, 24 października 2013, 12:11

ciekawi Cię tylko czy chcesz mieć ustrukturyzowane dane na których mógłbyś dalej pracować? :)
to drugie: w skrypcie ad-hoc do pobrania z bitcoincharts po wskazanych giełdach-parach walut i przetworzenie na time series; jakby była grupka zainteresowanych (i najlepiej hojnych) osób, byłoby do zrobienia w jakieś 2-3 godzinki.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: robithc » czwartek, 24 października 2013, 14:32

Ciekawi mnie, nie jestem hojny (a raczej nie bogaty) ;)
get rich or die trying

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mrcnsb » sobota, 4 stycznia 2014, 16:37

Mam takie pytanie:

Widzę, że wiele osób na forum posługuje się analizą techniczną. Skąd mogę wziać platforme na której jest btc ? Najchętniej MT4 z jakąś wtyczką, chociaż próbowałem już czegoś takiego to niezbyt działa.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Calhil » piątek, 4 kwietnia 2014, 23:25

mcb
Wygadany
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcb » piątek, 4 kwietnia 2014, 23:28

Btc-e udostępnia mt4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » niedziela, 25 maja 2014, 16:44

Mam pytanie, jak handlujecie środkami przeznaczonymi do handlu, jak wchodzicie w bity to całą kasą czy rozdzielacie to jakoś procentowo że powiedzmy 50% macie w fiatach a 50% w bitach ?
Bo jak wejdziecie cala kasa w bity i bedzie spadek duzy to do wyboru 2 opcje:
1) szybkie wyjscie ze stratą z wielkoscią zaleznie od momentu jak szybki był spadek lub kiedy zauwazyliscie spadek (w nocy sie spi, w dzien sie pracuje) lub
2) czekacie i patrzycie jak spada i spada przez dlugi czas licząc że za jakiś czas znow wzrośnie czyli zostaliscie zmuszeni do zainwestowania w long

W przypadku gdy rozdzielimy srodki i nigdy nie wchodzimy całością to gdy zaczyna spadac mamy dwa wyjscia jak wyżej plus dochodzi nam opcja że jesli przegapimy moment na ewakuacje to to co mamy w bitach zostawiamy jako inwestycje long (dlugopterminową, do powrotu kursu) a to co mamy w fiatch mozemy wykorzystać do kupienia gdy wyczujemy że szorujemy po dnie dolka i bedzie teraz tylko rosło. Wtedy mozemy dokupić i jechać w gore razem z tą czescią kupioną drogo, ale w tym momencie juz weszlismy wszystkimi srodkami i gdy sie przeliczylismy z tymi oczekiwanymi wzrostami to lecimy w dół z wszystkim co mielismy. Ale jesli faktycznie jest wzrost to jak troche zarobimy nawet na ciaglym wzroscie mozemy sprzedać te przykładowe 50% a pozostałymi czekać na jeszcze wyzszy wzrost i dopiero sprzedac. A po spadku znow kupic. I tak w kółko. Chociaz te 50/50% to przyklad bo jesli zakładając ze jedna czesc kasy by sluzyla do kupowania na dolkach a druga trzymana w bitach w oczekiwaniu na zysk to by wynikalo ze skoro czesc do kupowania na dolku to bedzie taniej bo dolek wiec ta czesc powinna byc chyba mniejsza czyli hmm 30%-40% srodków w fiatach 60-70% w bitach ?? Jak myślicie.

I drugie pytanie, iloma krypto najlepiej handlowac, kupujecie tylko BTC i ewentualnie LTC czy wchodzicie jeszcze w NMC/PPC/NVC/TRC/Doge czy nawet inne ryzykowne nowe.
Ja mam glownie ltc ze wzgledu na nizsza cene bo nie stac mnie na kupowanie całych BTC, ale zastanawiam sie czy nie kupic za czesc srodkow tez troche NMC i PPC ze wzgledu na niską cene ale i kojarzoną nazwe w porownaniu do nowych calkiem coinów. Czy lepiej zostać przy głównej parze BTC/LTC ?

Troche duzo mi sie napisało sory, chodzi mi o jakies podstawowe porady jak zrobic zeby bylo dobrze :)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 25 maja 2014, 18:35

Na logikę, to wszystko zależy od aktualnego trendu.
Przy bocznym wchodzimy 50/50 i jedziemy spekula/daytrading (jak ktoś ma nerwy i zdolności)
Przy rosnącym 100% i czekamy, przy malejącym nie wchodzimy :P
Nie wiem, jakiej porady oczekujesz.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » niedziela, 25 maja 2014, 18:48

No jakis taktyk że tak to nazwe :)
Hmm wiadomo że kazdy sie myli jak dla mnie ciezko okreslic ze jest trend wzrostowy i wskakiwac 100% srodkow a za 2 dni spadek ktorego nie jestem w stanaie przewidziec, dlatego sie zastanawialem czy macie jakies uklady podzialu srodkow i czesc trzymacie na long a czescia zarabiacie na falach hmm w sumie ja tak sobie to wyobrazam bo ciezko mi sobie wyobrazic ze pozbywam sie wszystkich bitow nawet na wzroscie ladnym i czekam na spadek zeby odkupic, a co jak poleci w kosmos a ja mam wtedy 0 bitków :)
Hmm a moze tak jak mowisz ze liczy sie myslenie po prostu logiczne.
Moglbys cos dodac o bocznym co to oznacza b nie znam jeszcze tych wszystkich pojec, tzn ze kurs idzie falami w dol i w gore ale w okreslonym przedziale i wtedy robie day trading ? Mowisz ze wtedy 50/50 srodkow ? polowe trzymam w bitach jakby wybilo w gore a polowa na zmiane fiaty i bitki sprzedajac na falach stalego w miare kursu ? takie cos by mi pasowalo wlasnie tak mniej wiecej robie co prawda jeszcze nic nie zarobilem bo za malo siedze przed kompem, noc to spanie a w dzien praca no i przegapiam okazje :P

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 25 maja 2014, 20:19

@Rumcajs: Moim zdaniem to zależy od tego jaką kasą grasz i na której giełdzie grasz.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: stanley » niedziela, 25 maja 2014, 21:01

Bez sensu, nikt sie nie podzieli metoda ktora sam opracowal i przynosi zyski. Ja napewno nie w kazdym badz razie
Miałem zrobić coś dzisiaj ale zapomniałem nie robić niczego wczoraj

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » niedziela, 25 maja 2014, 23:09

Nie chodzi mi o prognozy rynku od jakis guru btc, tylko o zwykle porady jak rozdzielic srodki, czy warto rozlozyc czesc w ltc tez czy trzymac w samym btc. Zwykle podstawy o ktore pytalem z ciekawosci, wiem ze sa goscie co za swoje analizy biora kase ale ja nie o to pytam. Co ktos straci jak powie ze siedzi tylko na btc czy ma powiedzmy 70% w btc a 30% w ltc to jego zdanie jak rozlozyl swoje fiaty nie wiem co w tym cennego tym bardziej ze pewnie kazdy inaczej działa.
W sumie to nie wiem po co pytałem bo jedyna konkretna porade to dostalem od Rav3n ale to taka oczywistosc nawet dla mnie ze liczylem na jakies konkretniejsze/efektywniejsze porady :P
@stanley pytalem tych co chca sie podzielic podstawami dla nowej osoby jak masz jakis super tajną przynoszącą wielkie zyski taktyke to nie musisz sie nia dzielic, proponuje nawet abys ja sprzedawal w formie subskrybcji jak to robia inni "guru" :)
A co ma za znaczenie gielda na jakiej sie siedzi, chyba wiekszosc jest na wiecej niz jedna, narazie starcza mi Bitmarket (Btc,LTC,Doge) + Kraken z wiekszym volumenem i paroma krypto wiecej, taniej troche jest na btc-e w USD ze wzgledu na olbrzymi volumen ale nie chce wchodzic na ta gielde, niestety nie jestem na zadnej innej z duza iloscia innych altów no ale raczej nie planuje wzucac kasy w nowe pump & dump coiny wole zostac przy bardziej znanych podstawowych, chociaz ostatnio sporo slyszalem o dark coinie.
Chyba jednak bede w 70% na bitach i 30% na fiatach do dokupywaniu gdyby byl dolek, chyba lepiej nie byc stale w 100% w krypto bo albo bedzie niespodziewany duzy spadek i zablokuje kase lub bedzie okazja cos kupic w dolku a nie bede mial fiatow.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: stanley » poniedziałek, 26 maja 2014, 08:25

Rumcajs pisze:Nie chodzi mi o prognozy rynku od jakis guru btc, tylko o zwykle porady jak rozdzielic srodki, czy warto rozlozyc czesc w ltc tez czy trzymac w samym btc. Zwykle podstawy o ktore pytalem z ciekawosci, wiem ze sa goscie co za swoje analizy biora kase ale ja nie o to pytam. Co ktos straci jak powie ze siedzi tylko na btc czy ma powiedzmy 70% w btc a 30% w ltc to jego zdanie jak rozlozyl swoje fiaty nie wiem co w tym cennego tym bardziej ze pewnie kazdy inaczej działa.
W sumie to nie wiem po co pytałem bo jedyna konkretna porade to dostalem od Rav3n ale to taka oczywistosc nawet dla mnie ze liczylem na jakies konkretniejsze/efektywniejsze porady :P
@stanley pytalem tych co chca sie podzielic podstawami dla nowej osoby jak masz jakis super tajną przynoszącą wielkie zyski taktyke to nie musisz sie nia dzielic, proponuje nawet abys ja sprzedawal w formie subskrybcji jak to robia inni "guru" :)
A co ma za znaczenie gielda na jakiej sie siedzi, chyba wiekszosc jest na wiecej niz jedna, narazie starcza mi Bitmarket (Btc,LTC,Doge) + Kraken z wiekszym volumenem i paroma krypto wiecej, taniej troche jest na btc-e w USD ze wzgledu na olbrzymi volumen ale nie chce wchodzic na ta gielde, niestety nie jestem na zadnej innej z duza iloscia innych altów no ale raczej nie planuje wzucac kasy w nowe pump & dump coiny wole zostac przy bardziej znanych podstawowych, chociaz ostatnio sporo slyszalem o dark coinie.
Chyba jednak bede w 70% na bitach i 30% na fiatach do dokupywaniu gdyby byl dolek, chyba lepiej nie byc stale w 100% w krypto bo albo bedzie niespodziewany duzy spadek i zablokuje kase lub bedzie okazja cos kupic w dolku a nie bede mial fiatow.
Ja na Twoim miejscu wrzucilbym wszystko w btc, ltc nie ma narazie potencjalu i mina dlugie lata zanim bedzie akceptowany jak bitcoin, jesli w ogole.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » poniedziałek, 26 maja 2014, 08:28

@Rumcajs: A otóż ma znaczenie. Zupełnie inaczej mi to idzie np. na Bitmarkecie niż na BitStampie. Jest szereg tego przyczyn, brak prowizji na tej pierwszej giełdzie, znacznie płytszy rynek, a co za tym idzie większe wahania kursowe, czasami też kurs na Bitmarkecie jest zabawnie oderwany od reszty świata, co też stwarza ciekawe możliwości. Dodatkowo na płytkiej giełdzie nawet obracając sumą rzędu 1-2 BTC ma się wpływ na kurs, co też trzeba wziąć pod uwagę. Na Stampie czy nawet Krakenie można przy tej sumie spokojnie założyć "moje operacje są bez wpływu na kurs". Moje wrażenia są takie, że początkującemu leszczowi łatwiej wykręcić zysk właśnie na takiej giełdzie jak Bitmarket niż na giełdach dużych. Zwłaszcza jeżeli ktoś lubi się bawić w daytrading, można trochę zarobić nawet na samym spreadzie, na większych giełdach jest on zazwyczaj mniejszy od prowizji, więc nie da się. Oczywiście jeżeli grasz już w wyższej lidze niż ja, możesz te dywagacje wyrzucić do kosza, bo nie trzeba być nawet jakimś wielkim grubasem, żeby na Bitmarkecie móc zaryć o dno... Tam zlecenie na 10 BTC można już nazwać "ścianką" ;-).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 27 maja 2014, 17:18

Dzieki za uwagi. Szkoda z tym ltc faktycznie odkad kupilem troche ltc chyba w lutym tego roku to caly czas trzymam je i stale maja podobny kurs ciagle miedzy 33-36 zł (na oko). A btc raz spada raz rosnie, niestety mam za malo btc zeby rozdzielac je i czescia grac na falach a czesc trzymac, czekalem bardziej w mid/long zeby zarobic w dluzszym okresie czasu bo jak sprzedam to przy moim pechu pewnie bedzie wzrost a ja zostane z fiatami a bezsensu kupowac drozej niz sie sprzedalo, znaczy tak robia niektorzy jak sa pewni prognozy wzrostu ale mi osobiscie od razu sie wylicza ile stracilem jesli kupie drozej niz sprzedałem :P
Niestety nie gram w zadnej wyzszej lidze tylko drobniakami bo splacam na dodatek kredyt mieszkaniowy, masz racje z tymi gieldami oczywiscie przesadzilem z uogólnieniem gdy pisalem co za roznica jaka gielda bo glowe mialem wypełnioną myślami o kursie a nie o roznicach w głebokosci poszczegolnych gield. Niestety nie mam czasu na daytrading raczej i siedzenie z kalkulatorem w rece wiec nie myslalem o tym.
Ale co do ltc to zdania są podzielone, czytałem niektorych uzytkowników zaawansowanych i znajacych sie lepiej ze liczą na wzrosty, jednak przez to ze LTC jest tanie o wiele bardziej niz BTC to kupilem za duzo LTC a za mało BTC (ilosciowo wg wartosci w pln nie w ilosci sztuk). Co wyraznie widac po tym jak moglem kupic po 1300 zł a nie kupilem bo wydalem fiaty na ltc :P

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » wtorek, 27 maja 2014, 19:10

@Rumcajs: Osobiście nie rozdrabniam się na inne waluty. Król jest tylko jeden. Skoncentrowanie się na BTC na razie procentuje mi coraz lepiej i tego się będe trzymał.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 27 maja 2014, 22:21

Hmm w sumie racja. Jak ktos nowy czyta o kryptowalutach to czyta o BTC. musialby sie za bardzo zaczac zaglebiac zeby ogarnac istnienie innych i czemu je kupic. moze i racja i przesunac lepiej czesc kaski z ltc na bt, ale cos na wszelki wypadek wole zostawic, lubie ltc a podobno kiedys bylo drozsze niz teraz jest kto wie moze dobre czasy wroca :P

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » wtorek, 27 maja 2014, 22:38

Rumcajs, myślę że sporo się dowiesz na temat o który pytałeś jeśli pogooglasz za "bankroll management". Nie wiem czy ktoś napisał coś dobrego dokładnie bazując na inwestowaniu w kryptowaluty, ale na pewno znajdziesz sporo informacji w kontekście rynku forex czy pokera. Bez problemu sobie przełożysz pewne zasady na rynek krypto. ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: stanley » środa, 28 maja 2014, 00:46

krol jest tylko jeden ale zeby go przekupic aby pozniej obdarowal cie zarobkiem musial bys conajmniej nalezec do szlachty. my rycerze jestesmy jednak w stanie manipulowac slugami, klaunami, paziami i reszta. Za powiedzmy 30btc mozesz wykupic klauna i nakazac mu odejsc z miasta, a nastepnie powrocic po kilku dniach z nowym wizerunkiem i dzbankiem wypenionym 60btc w zlotych talarach. :geek:

Wróć do „Boty i strategie”