[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: Au 79 » środa, 5 marca 2014, 03:42

Nie dowiemy się pewnie, kim są Ci włamywacze, ale... "patrzcie kto na tym korzysta". Może kradzież była pozorowana, żeby utrudnić prawnikom zadanie w sądzie.
Że co, że niemożliwe, rzucam błotem w człowieka? Czekał na najniższą wartość kursu po bańce, odciął giełdę i grał przeciw własnym klientom. Także do tego też byłby zdolny. Zwłaszcza w Japonii, tam utrata twarzy stawia człowieka pod ogromną presją społeczną.

BTW, jeśli ktoś z was ma zarejestrowaną DG to naprawdę nie zwlekałbym ze zastrzeżeniem dokumentów...

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: ekonokomik » środa, 5 marca 2014, 08:45

colo pisze:To, że wyciekły dane to już słyszeliśmy, ale ktoś wysyła z serwerów Goxa maile, dziwi mnie, że nie są zablokowane przez sąd.
Ja też się zdziwiłem, zanim nie zrozumiałem tego co nam się nie może we łbie pomieścić: najprawdopodobniej nie ma żadnego śledztwa przeciwko Markowi! Ba! nawet nie ma śledztwa "w sprawie". Więc nikt nie zabezpiecza żadnych serwerów czy innych dokumentów. Toczy się postępowanie "rehabilitacji obywatelskiej" czy jak tez oni to w Japonii nazywają, zgłoszone na wniosek Marka.
Innymi słowy chodzi on sobie jako wolny człowiek, o nic nie podejrzany, a sąd stara się raczej mu pomóc ratować firmę (!!). A Mark ma dalej swobodny dostęp do komputerów i dokumentów.
Chyba nikt nie zgłosił tej sprawy do prokuratury jako podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Mówimy o osobie, który przyznał się, że w niewyjaśnionych okolicznościach stracił 500mln USD swoich klientów!
U nas siedziałby w areszcie i czekał 6 lat na proces, bo tyle by się toczyło śledztwo :P Nie mówię, że to jest dobre, ale to co udało mu się zamieszać prawnie w Japonii naprawdę nie mieści się w moim pojęciu prawa czy sprawiedliwości.

I to jest główny powód mojej wściekłości a nie utracone środki.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » środa, 5 marca 2014, 09:44

mnie najbardziej zadziwia, że Gox nie chce oddać fiatów. Położył na nich łapę i co?? Szok

scs
Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: scs » środa, 5 marca 2014, 10:15

kactech pisze:The Inside Story of Mt. Gox, Bitcoin’s $460 Million Disaster
http://www.wired.com/wiredenterprise/20 ... -exchange/
Podczas czytania zalecane podtrzymywanie szczęki.
Myślę, że w tym artykule kluczowym jest wyrażenie:
The 28-year-old Karpeles was born in France, but after spending some time in Israel, he settled down in Japan.
Wg mnie może to nakreślać wiele, niektórzy pisali o zainteresowaniu służb kaprelesem, kto wie tak na prawdę kto tym kierował.. Może w końcu marek nie był już potrzebny? Słupy przeważnie tak kończą. Przykład z naszego podwórka - AG.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » środa, 5 marca 2014, 10:24

a publiczne api nadal działa i nawet są oferty w order booku

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: colo » środa, 5 marca 2014, 11:07

Zastanawia mnie czy ekipa z Blockchain pomoże w wyjaśnieniu zagadki zniknięcia takiej ilości BTC z goxa.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » środa, 5 marca 2014, 12:02

Sami z siebie nic nie zrobią, jeżeli ruszy proces to prokurator zlozy wniosek na 100000% o upublicznienie, bądź możliwość biegłych do zanalizowania wszelkich mozliwych tropów w celu uzyskania potencjalnie wartosciowych informacji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » środa, 5 marca 2014, 12:19

hm ale co blockchain moze ? taka historie transakcji itd ma kazdy z zainstalowanym bitcoin-qt ;) a ta strona to tylko przejrzysty dostep do tych danych
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » środa, 5 marca 2014, 13:07

ekonokomik pisze:
colo pisze:To, że wyciekły dane to już słyszeliśmy, ale ktoś wysyła z serwerów Goxa maile, dziwi mnie, że nie są zablokowane przez sąd.
Ja też się zdziwiłem, zanim nie zrozumiałem tego co nam się nie może we łbie pomieścić: najprawdopodobniej nie ma żadnego śledztwa przeciwko Markowi! Ba! nawet nie ma śledztwa "w sprawie". Więc nikt nie zabezpiecza żadnych serwerów czy innych dokumentów. Toczy się postępowanie "rehabilitacji obywatelskiej" czy jak tez oni to w Japonii nazywają, zgłoszone na wniosek Marka.
Innymi słowy chodzi on sobie jako wolny człowiek, o nic nie podejrzany, a sąd stara się raczej mu pomóc ratować firmę (!!). A Mark ma dalej swobodny dostęp do komputerów i dokumentów.
Chyba nikt nie zgłosił tej sprawy do prokuratury jako podejrzenie popełnienia przestępstwa.

Mówimy o osobie, który przyznał się, że w niewyjaśnionych okolicznościach stracił 500mln USD swoich klientów!
U nas siedziałby w areszcie i czekał 6 lat na proces, bo tyle by się toczyło śledztwo :P Nie mówię, że to jest dobre, ale to co udało mu się zamieszać prawnie w Japonii naprawdę nie mieści się w moim pojęciu prawa czy sprawiedliwości.

coraz bardziej uwazam ze wybor Japonii nie byl przypadkowy - tam prawo podchodzi honorowo stosownie do mentalnosci japonskiej - nie moze byc jednak innego prawa stosowanego wobec obcokrajowcow - jak widac niektorzy poprostu korzystaja na "slabosci" tego systemu opartego o wpajane od urodzenia Japonczykom zasady.
Make Bitcoin great again

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -8
Reputacja postu: 
0

Postautor: pawelpawel » środa, 5 marca 2014, 20:05

Odbyla sie ta konferencja panow z blocchain odnosnie mtgox?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sztef89 » środa, 5 marca 2014, 20:27

ekonokomik pisze:

A kto powiedział, że Bitcoiny zostały skradzione / zgubione? Prócz tej gadki szmatki na spotkaniu bez przedstawienia dowodów nikt jasno z Mt.Gox nie powiedział w jaki sposób zostały skradzione/zgubione/stracone. A skoro nie ma dowodów....

Nie przyszło Wam do głowy, że przez Mt.Gox przewalały się miliony dolarów i bitcoinów pochodzących z silkroad i innych nielegalnych akcji?
To wystarczający powód aby zainteresowały się tym służby śledcze FBI/CIA/DIA/itp.
Myślę, że Mark nie mógł powiedzieć prawdy bo prowadzone jest śledztwo.

Mark na IRC napisał, że technicznie JESZCZE Bitcoiny nie są stracone, tylko TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

Jak dobrze wiemy transakcje w sieci Bitcoin są nieodwracalne. Także teoria kradzieży/utraty nie pasuje, natomiast teoria zamrożenia BTC na czas śledztwa pasuje jak ulał.
Komentarze | Dotacje: 1SztefKqaQG9nBjvMnjGtLsi3JwPqj3Kh

Bitcoin Polska - dołącz do grupy na facebooku
Bitcoin - kompendium wiedzy

Początkujący
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: colo » środa, 5 marca 2014, 21:02

Przecież te BtC z Silkroad ma FBI, chyba, że Ci chodzi o wcześniejsze transakcje przed jego zamknięciem

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: rezor91 » środa, 5 marca 2014, 21:34

Sztef89 pisze:natomiast teoria zamrożenia BTC na czas śledztwa pasuje jak ulał.
Pójdź krok dalej: okradziono SR2 i zaczeły się problemy z GOXem. Jeszcze bardziej pasuje tu opcja, że Mark zaczął się "bawić" z kolegami z SR2 i ktoś mu się dobrał do D* :)
Nie śpię bo pilnuje bitcoina

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 5 marca 2014, 23:19

Bez jaj, szczena mi opadła. SZOK

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sztef89 » środa, 5 marca 2014, 23:32

Jak już jesteśmy w temacie różnych historii to polecam przeczytać:
http://hackingdistributed.com/2014/03/0 ... -at-mtgox/

We wszystkich tych historiach jest kawałek prawdy.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :)
Komentarze | Dotacje: 1SztefKqaQG9nBjvMnjGtLsi3JwPqj3Kh

Bitcoin Polska - dołącz do grupy na facebooku
Bitcoin - kompendium wiedzy

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: rezor91 » czwartek, 6 marca 2014, 09:23

Musze iść do jakiegoś doradcy finansowego... Mam identyczny problem: Kończy się kasa to paradoksalnie zaczynam wiecej wydawać :D
Nie śpię bo pilnuje bitcoina

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » czwartek, 6 marca 2014, 11:19

sa jakies nowe dokumenty na stronie http://www.mtgox.com

tlumaczenie:

takie z dupy to tlumaczenie bo chyba ktos translatorem robil..
porzadne jest dopiero robione.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamsta » czwartek, 6 marca 2014, 11:43

Czy ja dobrze czytam w tym wątku, że jeszcze nikt nie wniósł do Japońskiej prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa? :lol:
Nie do wiary.
Ta obywatelska rehabilitacja to może najwyżej chronić spółkę przed roszczeniami z powództwa cywilnego, a nie przed usadzeniem przekręta w więzieniu. Dopóki nie ma prokuratora na karku to jak słusznie zauważono zrobi z Waszymi danymi co mu się żywnie podoba i na koniec wyjdzie, że to Wy jesteście mu winni kasę :twisted:
Sztef89 pisze: Jak dobrze wiemy transakcje w sieci Bitcoin są nieodwracalne. Także teoria kradzieży/utraty nie pasuje, natomiast teoria zamrożenia BTC na czas śledztwa pasuje jak ulał.
To wiesz, że nie można odwrócić transakcji BTC a nie wiesz, że nie można komuś "zamrozić" czy w inny sposób zablokować dostępu do jego konta? :|

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » czwartek, 6 marca 2014, 12:08

Zawiadomienie do prokuratury jest w interesie raczej większych inwestorów którzy trzymali tam setki tysięcy a nie takich szaraków jak my.
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamsta » czwartek, 6 marca 2014, 12:15

Kto wie, może oni już się dogadali zakulisowo, sądząc z tego, że Karpeles jest nadal na wolności.
A drobni ciułacze, którzy pewnie też w sumie mieli spory % z tych 750-850k BTC, czekając na ich reakcję staja się po raz kolejny ofiarami oszustwa...

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”