Dyskusja nt. CEX.IO (giełda udziałów kopalni Ghash.io)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja nt. CEX.IO (giełda udziałów kopalni Ghash.io)

Postautor: maky » wtorek, 7 stycznia 2014, 17:17

Cmxkuu pisze:zauwazylem ze non stop spada "kurs" za 1gh/s. czy jest to spowodowane tym ze znowu zwieksza sie poziom wydobywania bloku(chyba tak to sie nazywa?). sprzedawac i czekac na spadek, czy moze zwyczajnie skoczy w gore? jakie jest wasze zdanie?
Kurs za 1 GHs będzie dążył do zera choć zapewne nigdy go nie osiągnie. ;)
Oczywiście fluktuacje góra dół są możliwe ale kierunek generalnie jest jeden.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cmxkuu » wtorek, 7 stycznia 2014, 17:53

nastepne dosyc dziwne pytanie. wystawilem 1ghs na sprzedarz. wszystko jest ok, mozna powiedziec ze zabralo mi tego ghsa i czeka na sprzedanie- logiczne. tylko czy on w tym czasie gdy "lezy" na ladzie kopie dla mnie, czy moze dla nich?

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » wtorek, 7 stycznia 2014, 17:57

Do czasu sprzedaży nadal kopie dla Ciebie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackbud » wtorek, 7 stycznia 2014, 18:09

Turturek pisze:Rozwój gospodarczy w obecnym rozumieniu to stereotyp stworzony na potrzeby żądnych zysku koncernów. Dla których liczy się jak największa sprzedaż. Słaby pieniądz to duży zysk na towarze. Ale dzięki temu stworzyliśmy cywilizację dewastującą swoje środowisko. Marnujemy tony żywności i surowców, bo przecież "zaraz kupi się nowe". Jeżeli nie zmienimy mentalności, czeka nas kompletna zagłada. Przyszłość mają takie inicjatywy jak Earthship'y czyli samowystarczalne domy. Również waluta deflacyjna pozwoli nauczyć się szanować posiadane dobra. Będziemy je ulepszać i modernizować zamiast wywalać na śmietnik. W końcu ilość surowców jest ograniczona. Najwyższy czas rozwój gospodarczy skierować zgodnie z prawami natury, a nie do walki z nią.
Ale przecież ja całkowicie się z tobą zgadzam. Pisałem właśnie o naszej mentalności, której nie da się tak łatwo zmienić. Dlatego zakładałem taki rozwój wypadków, zgodnie z funkcjonującą obecnie gospodarką. Również prawdę piszesz, że obecna pogoń za wzrostem jet krwiożercza. Gospodarka powinna się rozwijać, ale tempem nie przekraczającym odtworzenia ekologicznego, (około 0,5% rocznie). Jednak nie wystarczy to dzisiaj do pokrycia długu, który został zaciągnięty na poczet naszych i przyszłych pokoleń. Zresztą cała sfera finansów jest oparta na długu i nie ma ŻADNEGO pola manewru. Jeśli chcieli by rządzący uzdrowić finanse, to doprowadzą do katastrofalnego kryzysu. Jeśli jednak chcą zachować jako taką namiastkę rozwoju, muszą na potęgę drukować pieniądze. Inaczej się nie da. To jest pętla bez wyjścia. Dzień kiedy się to wszystko zawali nastąpi za naszego życia. Bo w nieskończoność nie da się prowadzić takiej życzeniowej polityki finansowej. Społeczeństwa rozwinięte się starzeją i będą coraz mniej konsumować - (emeryt nie potrzebuje 3 komórek i dwóch samochodów). Krypto-waluty, też mogą dołożyć swoje 5 groszy do rozpadu obecnego systemu. Z kolei finansiści i najbogatsi ludzie za wszelką cenę nie będą chcieli utracić swych dóbr i będą wpływać na rządy by utrzymywały taki stan rzeczy w nieskończoność. Oczywiście trzymając się kurczowo swoich bogactw, wszystko stracą, bo w pewnym momencie staną się one bezwartościowe. Dotrze do ludzi wtedy to, że największym bogactwem jest ludzkie życie. Dla większości ta świadomość przyjdzie jednak zbyt późno.

Nie będę pisał już dalej, chyba, że ktoś zada mi pytanie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackbud » wtorek, 7 stycznia 2014, 18:30

maky pisze:Jackbud, to jest zaprzeczenie idei BTC i kryptowalut. Jak chcesz regulować podaż w zależności od ceny? Tylko centralizacja daje taką możliwość. Slow dawn. Mniej kupować, mniej konsumować, więcej czasu spędzać z rodziną. ;)
Ja niczego nie chcę regulować. Zarysowuję tylko ewentualność która może się wydarzyć. Odnośnie centralizacji: jak jest dzisiaj regulowane wydobycie BTC? Ilość jest ograniczona, a trudność reguluje rynek z kolei cena jest nieograniczona. Jeśli zamienimy - cena ograniczona, a ilość nieograniczona, mamy taką samą regulację przez trudność. Może być w skrajnych przypadkach, całkowite zatrzymanie generowania "monet".

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » wtorek, 7 stycznia 2014, 20:25

jackbud pisze:
maky pisze:Jackbud, to jest zaprzeczenie idei BTC i kryptowalut. Jak chcesz regulować podaż w zależności od ceny? Tylko centralizacja daje taką możliwość. Slow dawn. Mniej kupować, mniej konsumować, więcej czasu spędzać z rodziną. ;)
Ja niczego nie chcę regulować. Zarysowuję tylko ewentualność która może się wydarzyć. Odnośnie centralizacji: jak jest dzisiaj regulowane wydobycie BTC? Ilość jest ograniczona, a trudność reguluje rynek z kolei cena jest nieograniczona. Jeśli zamienimy - cena ograniczona, a ilość nieograniczona, mamy taką samą regulację przez trudność. Może być w skrajnych przypadkach, całkowite zatrzymanie generowania "monet".
Jak chcesz wpisać w algorytm niezmienność ceny?

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackbud » wtorek, 7 stycznia 2014, 21:19

Cena jest zmienna, ale w określonych widełkach. Tak jak ilość bitcoina jest teraz określona w zakresie od 0 do maksymalnej założonej ilości

W odpowiedzi: - nigdy mi nie chodziło o niezmienność ceny.
Ostatnio zmieniony środa, 8 stycznia 2014, 15:12 przez jackbud, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » wtorek, 7 stycznia 2014, 22:12

jackbud pisze:Cena jest zmienna, ale w określonych widełkach. Tak jak ilość bitcoina jest teraz określona w zakresie od 0 do maksymalnej założonej ilości
Przeczytaj jeszcze raz moje pytanie a jak nadal nie rozumiesz to jeszcze ze sto razy.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: dragonus » wtorek, 7 stycznia 2014, 23:39

panowie, rozmawiacie nie na temat, zmiencie czatrum

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kenay » czwartek, 9 stycznia 2014, 20:22

kenay pisze:A ja twierdzę, że kto nie ryzykuje nic nie zyskuje...

Stawiam na podbicie w okolice 50 spadek do ok 40 i chwilowy jakiś śmieszny szczycik przy 60
zmieniam na 45 do 38 i szczyt w granicach 50

mogę się mylić oczywiście ze względu na to iż cex ma większość mocy a powyżej 50% musi albo się ograniczyć albo rozdzielać na inne poole

https://ghash.io/ghashio_press_release.pdf

Wygadany
Reputacja: 135
Reputacja postu: 
0

Postautor: TypowyFacet » czwartek, 9 stycznia 2014, 20:50

Ja się wyprzedałem między 0.044 a 0.042.
Następne GHs kupię jak będą poniżej 0.03.
Za duże ryzyko teraz trzymać

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » czwartek, 9 stycznia 2014, 23:10

Ja trochę trzymam jeszcze, niech pokopie. Jest pewne prawdopodobieństwo scenariusza sprzed kilku tygodni czyli powolnego wzrostu kursu ponad logiczny poziom. Z drugiej strony dla asekuracji mam koszyczek podstawiony na 0,034 i po spadku będę mógł się pozbyć na podbitce. Ograniczenie dołączania mocy do poola może spowodować zwiększone zakupy udziałów, zatem są niewielkie przesłanki do optymistycznych szacunków. Pożyjemy zobaczymy.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lazania » piątek, 10 stycznia 2014, 07:33

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » piątek, 10 stycznia 2014, 09:23

A co ma kupowanie udziałów do zwiększania mocy kopalni? Poza tym info ciut nieaktualne.

Wygadany
Reputacja: 135
Reputacja postu: 
0

Postautor: TypowyFacet » piątek, 10 stycznia 2014, 09:58

Ja też sobie troszkę zostawiłem o tyle :
Obrazek

Jak cena spadnie to bólu nie będzie :)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » piątek, 10 stycznia 2014, 11:10

Jak na razie powolutku znów do góry. Potrzeba jednak dużo cierpliwości, a jak wiadomo im więcej ktoś utopił tym ciśnienie jest większe i ruchy bardziej nerwowe. Przy niewielkich inwestycjach można się spokojnie bawić i nie wyjdzie to drożej od puszczania kuponów lotto, a zabawy dużo więcej.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kenay » piątek, 10 stycznia 2014, 16:02

Ja się właśnie wyprzedałem w granicach 47 i liczę na odbicie po dość mocnym wybiciu. Nie wiem jak u was ale strona cex nie chce mi nic wyświetlać :( pewnie przeciążone łącza mają przez tak drastyczne skoki ceny :p

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: vanpytel » piątek, 10 stycznia 2014, 16:23

Ja wycofam wszystko tuż przed wejściem regulaminu. Na radzie idzie do góry, oby tak doszło do 0.06 :) To będzie fajnie.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Dyskusja nt. CEX.IO (giełda udziałów kopalni Ghash.

Postautor: GetBitCoin_pl » sobota, 11 stycznia 2014, 08:42

IMO informacja o mocy poola zrobiła im reklamę i dlatego cena idzie w górę
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » sobota, 11 stycznia 2014, 13:47

lazania pisze:ostrzeżenie o ghash.io

http://www.cryptocoinsnews.com/2014/01/ ... eave-pool/
Moze do akcji powinni wkroczyc devovie - i zaimplementowac np rosnaca trudnosc dla pooli wiekszych niz ... Wymaga to jednak wymiany oprogramowania przez caly swiat - no i nie czekania az jakis podmiot uzyska 51 procent mocy.

To ze jakas instytucja logicznie pisze ze nie skanibalizuje swojego interesu brzmi wiarygodnie - ale czy przejecie takiej instytucji w celu zniszczenia bitcoina nie jest jakas mozliwoscia ?
Wyobrazmy sobie ze ghash wchodzi pod jakas panstwowa kuratele - oficjalnie nie chodzi o przejecie kontroli nad generowaniem tranzakcji ale o kwestie podatkowe. Zawsze jednak w podtekscie jest obawa ze jest to tylko przykrywka - bitka moze zaczac tracic.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”