POważna próba przejęcia Bitocina przez rząd USA

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POważna próba przejęcia Bitocina przez rząd USA

Postautor: Mack » sobota, 21 grudnia 2013, 21:43

A konkretnie czego dotyczyła zmiana?
"The standard thing in your house should be a microwave, a fridge, and a bitcoin generator"

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » sobota, 21 grudnia 2013, 22:30

Ogólnie Bitcoin jest piękny w swoich założeniach. Podobnie jak wszystko co powstaje dla dobra ludzkości. Chciałbym, aby mógł pełnić swoją misję "pieniądza" - środka wymiany ponadczasowego, ponadnarodowego, natychmiastowego i wogóle. Ale jedna rzecz na którą zwrócił mi uwagę mój tato. Czy jeżeli jest to waluta kryptograficzna to czy ktoś kto zna kod, szyfr nie może jej kontrolować? Nam się wydaje że jest anonimowa i nie uda się jej regulować, dodrukować, manipulować. A co jeżeli ktoś zna szyfr. Ten pierwszy podstawowy. Klucz. I jest w stanie określić wartość, datę, ip każdej transakcji? Jeżeli ktoś potrafi ją kontrolować? Sprawdzić wszystko? Nawet to które monety są utracone bezpowrotnie i z nich korzystać. Co jeżeli to wszystko to kolejna jedna wielka bańka żeby od ludzi wyciągnąć kasę? Poprostu ściema i tyle :) Zobaczcie ilu ludzi w Chinach poprzez handel BTC musi w tej chwili ujawnić się z kasą? Ile osób nawet w Polsce może zostać wydymanych przez skarbówkę? Może to wszystko to kolejny pic na wodę. Kto zarobi ten zarobi, kto się spłuka ten się spłuka, a kto umoczy swoją kasę i ujawni się to już będzie na celowniku "rządu", systemu i pod ich kontrolą. FED i bankierzy już dawno kontrolują światową finansjerę, rządy i całą resztę. Manipulują masami. A czy BTC nie może być ich kolejną zabawką? Może my myślimy że to jest broń przeciwko nim, a czy nie może się okazać że to wirus który może zniszczyć tych pozostałych ludzi którzy opierali się systemowi?

Ot taka mała kolejna teoria spiskowa, która została wymyślona przez człowieka który zdaje sobie sprawę (przynajmniej z części, tak mi się wydaje) mechanizmów panujących na świecie.
Może jedynym wyjściem nie jest mieć a być? :)

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » sobota, 21 grudnia 2013, 23:28

Ale przecież każdy zna jej kod. Nie ma czegoś takiego jak pierwszy podstawowy klucz za pomocą którego da się kontrolować bitcoina. Znając jeden klucz każdy użytkownik może prześledzić powiązania (transakcje) z innymi kluczami. Wiadomo ile jest kasy pod każdym adresem, czy konto jest używane. To wszystko może wiedzieć każdy. Anonimowość polega na braku możliwości przyporządkowania adresu bitcoina do konkretnej osoby jeżeli ta osoba nie zrobi nic co pozwalałoby na identyfikację (np. potwierdzona rejestracja w kantorze). Jedyne przejęcie kontroli jest też możliwe jedynie poprzez przejęcie >50% mocy sieci, a nie przez wpisanie tajemniczego klucza.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » sobota, 21 grudnia 2013, 23:33

Kod - magiczne słowo. Jak jest kod to musi być jego rozwiązanie?
Czyli jak jest to zakodowana wiadomość to ktoś kto posiada klucz może ją rozkodować. Skąd wiesz że oprócz wartości portfela nie zawiera w środku innych informacji? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » sobota, 21 grudnia 2013, 23:41

Disi, miałbyś dużo racji gdyby nie jeden aspekt - kod bitcoina jest otwarty, czyli każdy patrzy w kod programu, algorytmu i widzi dokładnie 100% mechanizmów jego działania.
To tak samo jakbyś spytał skąd wiem, że mam pięć palców, odpowiedź jest taka sama - bo widzę i to jest niepodważalne i nie ma nawet o czym dyskutować.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:07

też przychylam się do tego że górnicy na to nie pozwolą, ogólnie nawet jakby nowy fork miał więcej zarabiać to wolę zainwestować w ideę. A jakby idea dla btc upadła to zainwestowałbym w inne coiny, które jeszcze by się jej trzymały. Uważam, że obecnie dostępne mechanizmy dają dostateczną ilość inwigilacji jaką rząd powinien czynić - tzn. jak wypłacasz przez giełdy - to matchują Twoją tożsamość, jak chcą blacklistować coiny to mogą sobie to robić w swoich datacentrach na własny użytek i nie narzucać nikomu które coiny są od terrorystów. Zdaje się że do 2008 Nelson Mandela był na US liście terrorystów, więcej komentarza nie potrzeba.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:17

Przemo ok, rozumiem. Pamiętaj tylko że nie ma rzeczy pewnych. Kiedyś myśleli że Ziemia jest płaska.
Tylko proszę tego nie traktować jako trollowanie lub nagimnne przymuszanie do zmiany sposoby myślenia. Traktuję to jako formę odskoczni od nudy na giełdach. To taka rozmowo hipotetyczno-spiskowa.
Pytasz skąd pięć palców. Bo taki mamy kod genetyczny. Ale co będzie gdy ktoś rozgryzie kod genetyczny do końca. I będzie w stanie zmienić jakąś jego część. Przecież jest też on ogólnie dostępny, znamy zasady którym podlega, co z czym się je. Jednak gdy to tylko złudzenie że wiemy co do czego służy. Taka magiczna sztuczka, wszyscy widzą tylko to co sztukmistrz ma do pokazania. Niby to naprawdę, a w rzeczywistości fake.
Wracając do sedna. Wiesz tylko o tych mechanizmach o których zostałeś poinformowany. A co z tymi o których nie wiesz? Czy nie mogą istnieć pomiędzy mechanizmami jawnymi? Teoretycznie jest to możliwe :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:32

@Disi - nie chce Cie urazić, ale to nie jest wątek na omawianie tak fundamentalnych kwestii. Bitcoin jest open source od kilku dobrych lat, jakby coś było do złamania to by zostało złamane. To co tam zostało do złamania jest tym samym co skutkowało by złamaniem bezpieczeństwa bankowości internetowej - obecne prawa kryptografii/matematyki. Traktowanie bitcoina jako bezpiecznego (oczywiście przy odpowiedzialności użytkownika) zostało potwierdzone kapitalizacją wartości 11mld USD, mocno ugólniając można powiedzieć że ta kwota to była nagroda za złamanie bezpieczeństwa BTC. Wątek omawiany tutaj jest dość poważnym tematem, a spora część Twoich wypowiedzi jest słabo z tym wątkiem skorelowane.
Czekamy zatem na oficjalne stanowisko developerów btc co do changeloga przyszłych wersji btc, żeby wiedzieć czy się przesiadać do lepszego pociągu.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » niedziela, 22 grudnia 2013, 01:11

MusX faktycznie zboczyłem z głównego tematu (jeżeli Mod uzna że poprzednie wypowiedzi są zbedne to proszę je usunąć), ale miałem na myśli próbę kontroli rynku lub złamania idei wolnych kryptowalut poprzez utratę zaufania do nich.
A co do "rozszyfrowania" Bitcoina to nie wiem czy słyszałeś o hipotetycznej możliwości wykonania tego przy użyciu komputerów kwantowych. Niby niemożliwe, jednak jest małe "ale" :)
http://bitcoinmagazine.com/6021/bitcoin ... e-can-fix/
oraz pl
http://bitcoinet.pl/2013/08/11/komputer ... a-bitcoin/

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 02:09

wybacz, ale jak założysz osobny wątek o tym to podyskutuje

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » czwartek, 2 stycznia 2014, 13:59

Moze byc wiele atakow na BitCoina:

1. poprzez tworce ktory napompuje banke spekulacyjna - wiadomo ze na poczatku waluta jest najlatwiejsza a wiec ojciec zalozyciel moze miec najwiecej :)

2. poprzez wymuszanie zmian w kodzie - wplywy przez odpowiednie konsorcja - metoda malych kroczkow

3. poprzez uwarunkowania prawne - wymuszanie na podmiotach gospodarczych czyli gieldach , kantorach pelnej rejestracji

4. .....poprzez filtrowanie ruchu sieciowego np wycinanie portow 9332 , 8333 itd itd

5. inne ataki spekulacyjne rekinow badz podmioty nawet panstwowe kopiace walute zeby ja potem wydac - z tym laczy sie kolejny punkt

6. latwosc technologiczna wytwarzania urzadzen koderow/dekoderow SHA 256 - np taki rzad chin moze sobie wyprodukowac zerokosztowo olbrzymia farme asicow/gigaminerow i poprzez wrzuty na rynek odpowiednio regulowac po odpowiednim czasie kursem BTC lub/i kursem dolara - stad strach pewnych rzadow i ich uporczywe proby rejestracji BTC.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 14:40

Disi pisze:MusX faktycznie zboczyłem z głównego tematu (jeżeli Mod uzna że poprzednie wypowiedzi są zbedne to proszę je usunąć), ale miałem na myśli próbę kontroli rynku lub złamania idei wolnych kryptowalut poprzez utratę zaufania do nich.
A co do "rozszyfrowania" Bitcoina to nie wiem czy słyszałeś o hipotetycznej możliwości wykonania tego przy użyciu komputerów kwantowych. Niby niemożliwe, jednak jest małe "ale" :)
http://bitcoinmagazine.com/6021/bitcoin ... e-can-fix/
oraz pl
http://bitcoinet.pl/2013/08/11/komputer ... a-bitcoin/
Omawialiśmy to już na forum.
minerek pisze: 1. poprzez tworce ktory napompuje banke spekulacyjna - wiadomo ze na poczatku waluta jest najlatwiejsza a wiec ojciec zalozyciel moze miec najwiecej :)
minerek pisze: 5. inne ataki spekulacyjne rekinow badz podmioty nawet panstwowe kopiace walute zeby ja potem wydac - z tym laczy sie kolejny punkt
A jakie są konsekwencje praktyczne? Bo już teraz kurs Bitcoina jest bardzo zmienny.
minerek pisze: 2. poprzez wymuszanie zmian w kodzie - wplywy przez odpowiednie konsorcja - metoda malych kroczkow
Mamy wiele klientów, zmiany są obserwowane, jak społeczeństwo uzna, że rozwijamy się w złym kierunku powstanie fork.
Wiele osób nie aktualizuje klientów :)
minerek pisze: 3. poprzez uwarunkowania prawne - wymuszanie na podmiotach gospodarczych czyli gieldach , kantorach pelnej rejestracji
Jak już mówiliśmy, zawsze zostanie szara strefa i "dzikie" kraje.
minerek pisze: 4. .....poprzez filtrowanie ruchu sieciowego np wycinanie portow 9332 , 8333 itd itd
Tak jak Chińczycy "blokują" TOR'a? :D
minerek pisze: 6. latwosc technologiczna wytwarzania urzadzen koderow/dekoderow SHA 256 - np taki rzad chin moze sobie wyprodukowac zerokosztowo olbrzymia farme asicow/gigaminerow i poprzez wrzuty na rynek odpowiednio regulowac po odpowiednim czasie kursem BTC lub/i kursem dolara - stad strach pewnych rzadow i ich uporczywe proby rejestracji BTC.
Strach rządów nie żadnego związku z możliwością stworzenia przez Chiny farmy ASIC'ów.
Weź pod uwagę, że Bitcoin jest młody. Moc sieci się zwiększa i nastanie taki czas, że atak na sieć będzie nierealny.
Zawsze mamy też w rezerwie Litecoin, opartego na scrypt.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » czwartek, 2 stycznia 2014, 16:03

Zauwazmy jakie sa juz teraz wahania kursu a jakie moga byc po wkroczeniu ukrytych graczy - to napewno musi byc projekt dlugofalowy - teraz rozbrajanie bitcoina nic nie da bo to prawda jest mlody wiec wysyp alternatyw na ktore mozna sie przerzucic dotknie glownie rekiny :)

Z sieciowego punktu widzenia - mozna TOROW-ac bitcoina mozna tez socksifierowac , proxyzowac ruch , lub nawet tunelowac po ssh itd itd. Zauwazmy jednak ile socketow odpala klient za natem a ile posiadajac sforwardowany do srodka odpowiedni port.

Sieciowe utrudnienia choc sa do obejscia - napewno spowolnia cala moc sieci - a wiadomo komu moze na tym zalezec - bowiem dojda do obslugi BTC kolejne warstwy sieciowe obchodzące ograniczenia providerow. Mam nadzieje ze jest to tylko teoria !!!

Z punktu widzenia generowania monet - BTC pokazuje z jednej strony sile wymagajac wyspecjalizowanych urzadzen - emisja jest wiec uzalezniona rowniez od czynnika ekonomicznego bardziej niz LTC nie wymagajacego super wyspecjalizowanych urzadzen. Tworca BTC dobrze przewidzial rozne rynkowe prawa - choc widac jednak specyficzny rozklad tego dobra . Duzy moze najwiecej a nienaturalna agregacja kapitalu napewno moze zaszkodzic calej walucie i jej obrotowi. Oczywiscie trudnosc generowania BTC moze tez przemawiac do podmiotow gospodarczych ktore otwieraja sie na przyjmowanie tej waluty.

I tu dochodzimy do cyfrowego srebra - wydaje mi sie ze litecoin nie powiela pewnych bledow BTC - i to on w pewnej przyszlosci jest awaryjna ucieczka od BTC. Kopanie tej waluty jest bardziej zdecentralizowanie technologicznie - niemniej jednak rynkowo jest poki co tylko uznanym wymiennikiem na BTC. Mam nadzieje ze swiat uzna i ta walute jako rozliczalna gospodarczo jak w koncu powoli otwiera sie na BTC.

Wiadomo ze spolecznosc moze wiele - moze bronic sie przed wplywami i to skutecznie - kopaczom, uzytkownikom i firmom obrajacacym w BTC jednak zalezy na gospodarczej stabilnosci tej waluty. Kazda negatywna informacja np Banku Centralnego Chin jak wiemy powoduje pewne tąpnięcia kursowe. Swiadczy to o ogromnej nadziei uzytkownikow BTC ale z drugiej strony o nadwrazliwosci spekulantow ktorzy licza na szybkoterminowy i pewny zysk.

Im mniej zlych chmurek w okolicy BTC tym lepiej - choc oczywicie mozna uznac ze walka z BTC oprocz uzasadnionego strachu przed terroryzmem ma tez systemowe podloze obawy przed decentralizacja emisji papierow wartosciowych i walut.

Moze wiec dodam kolejny punkt ataku na Bitcoina:

7. medialna nagonka

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 17:13

minerek pisze: Z sieciowego punktu widzenia - mozna TOROW-ac bitcoina mozna tez socksifierowac , proxyzowac ruch , lub nawet tunelowac po ssh itd itd. Zauwazmy jednak ile socketow odpala klient za natem a ile posiadajac sforwardowany do srodka odpowiedni port.

Sieciowe utrudnienia choc sa do obejscia - napewno spowolnia cala moc sieci - a wiadomo komu moze na tym zalezec - bowiem dojda do obslugi BTC kolejne warstwy sieciowe obchodzące ograniczenia providerow. Mam nadzieje ze jest to tylko teoria !!!
Cały świat nie będzie blokował Bitcoina, więc według mnie nie należy się za bardzo tym martwić. W razie większych problemów mamy TOR/i2p, czyli możliwości są spore. Kilka połączeń jest całkowicie wystarczające dla klientów - minerzy będą musieli się martwić o lepsze połączenie, ale już teraz były na forum pytania o kopanie przez TOR'a, pomimo strat jakie to powoduje. Wierzę też, że w najbliższych parunastu latach w nieĸtorych miejscach chociaż powstaną meshnety - a w takiej sieci Bitcoin blokowany nie będzie, wystarczy też, że choć jeden użytkownik będzie miał połączenie z resztą świata i już Bitcoin będzie działał w danej lokalizacji.
minerek pisze: 7. medialna nagonka
Na TOR'a też była medialna nagonka i to nie raz, a projekt dalej żyje, nawet jeżeli niektórzy powątpiewają w to, czy rzeczywiście jest bezpieczny.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 2 stycznia 2014, 17:37

Disi pisze:Przemo ok, rozumiem. Pamiętaj tylko że nie ma rzeczy pewnych. Kiedyś myśleli że Ziemia jest płaska.
Tylko proszę tego nie traktować jako trollowanie lub nagimnne przymuszanie do zmiany sposoby myślenia. Traktuję to jako formę odskoczni od nudy na giełdach. To taka rozmowo hipotetyczno-spiskowa.
Pytasz skąd pięć palców. Bo taki mamy kod genetyczny. Ale co będzie gdy ktoś rozgryzie kod genetyczny do końca. I będzie w stanie zmienić jakąś jego część. Przecież jest też on ogólnie dostępny, znamy zasady którym podlega, co z czym się je. Jednak gdy to tylko złudzenie że wiemy co do czego służy. Taka magiczna sztuczka, wszyscy widzą tylko to co sztukmistrz ma do pokazania. Niby to naprawdę, a w rzeczywistości fake.
Wracając do sedna. Wiesz tylko o tych mechanizmach o których zostałeś poinformowany. A co z tymi o których nie wiesz? Czy nie mogą istnieć pomiędzy mechanizmami jawnymi? Teoretycznie jest to możliwe :)
Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie? ;)

Kod programu jest kodem programu. To jak javascript. Przenosisz się pomiędzy przeglądarkami i wiesz jak to będzie działało patrząc na kod. Na każdej tak samo (uprościłem). ;)
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » czwartek, 2 stycznia 2014, 22:32

maky pisze:Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie? ;)
Myślę że bez zastanowienia 90% ludzkości zainstaluje nowszą wersję bo będzie miała wyższy numerek.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 22:33

AdamM pisze:
maky pisze:Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie? ;)
Myślę że bez zastanowienia 90% ludzkości zainstaluje nowszą wersję bo będzie miała wyższy numerek.
Pamiętaj, że jest wiele klientów (a będzie jeszcze więcej). Musisz przekonać wielu programistów i uniemożliwić jakoś społeczeństwu podniesienia krzyku "Nie instalujcie tego, to jest złe!" :)

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » czwartek, 2 stycznia 2014, 22:38

Rzeczywiście, w przypadku wielu klientów wygląda to trochę lepiej.

Wróć do „Bezpieczeństwo”