POważna próba przejęcia Bitocina przez rząd USA
- Dyskutant
- Reputacja: 0

Re: POważna próba przejęcia Bitocina przez rząd USA
Postautor: Mack » sobota, 21 grudnia 2013, 21:43
Mack
- Gaduła
- Reputacja: 10
Postautor: Disi » sobota, 21 grudnia 2013, 22:30

Ot taka mała kolejna teoria spiskowa, która została wymyślona przez człowieka który zdaje sobie sprawę (przynajmniej z części, tak mi się wydaje) mechanizmów panujących na świecie.
Może jedynym wyjściem nie jest mieć a być?

Disi
- Wygadany
- Reputacja: 9
Postautor: Turturek » sobota, 21 grudnia 2013, 23:28
Turturek
- Gaduła
Postautor: Disi » sobota, 21 grudnia 2013, 23:33
Czyli jak jest to zakodowana wiadomość to ktoś kto posiada klucz może ją rozkodować. Skąd wiesz że oprócz wartości portfela nie zawiera w środku innych informacji?

Disi
- Weteran
- Reputacja: 1

Postautor: Przemo » sobota, 21 grudnia 2013, 23:41
To tak samo jakbyś spytał skąd wiem, że mam pięć palców, odpowiedź jest taka sama - bo widzę i to jest niepodważalne i nie ma nawet o czym dyskutować.
Przemo
- Weteran
- Reputacja: 6
Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:07
MusX
- Gaduła
Postautor: Disi » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:17
Tylko proszę tego nie traktować jako trollowanie lub nagimnne przymuszanie do zmiany sposoby myślenia. Traktuję to jako formę odskoczni od nudy na giełdach. To taka rozmowo hipotetyczno-spiskowa.
Pytasz skąd pięć palców. Bo taki mamy kod genetyczny. Ale co będzie gdy ktoś rozgryzie kod genetyczny do końca. I będzie w stanie zmienić jakąś jego część. Przecież jest też on ogólnie dostępny, znamy zasady którym podlega, co z czym się je. Jednak gdy to tylko złudzenie że wiemy co do czego służy. Taka magiczna sztuczka, wszyscy widzą tylko to co sztukmistrz ma do pokazania. Niby to naprawdę, a w rzeczywistości fake.
Wracając do sedna. Wiesz tylko o tych mechanizmach o których zostałeś poinformowany. A co z tymi o których nie wiesz? Czy nie mogą istnieć pomiędzy mechanizmami jawnymi? Teoretycznie jest to możliwe

Disi
- Weteran
Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 00:32
Czekamy zatem na oficjalne stanowisko developerów btc co do changeloga przyszłych wersji btc, żeby wiedzieć czy się przesiadać do lepszego pociągu.
MusX
- Gaduła
Postautor: Disi » niedziela, 22 grudnia 2013, 01:11
A co do "rozszyfrowania" Bitcoina to nie wiem czy słyszałeś o hipotetycznej możliwości wykonania tego przy użyciu komputerów kwantowych. Niby niemożliwe, jednak jest małe "ale"

http://bitcoinmagazine.com/6021/bitcoin ... e-can-fix/
oraz pl
http://bitcoinet.pl/2013/08/11/komputer ... a-bitcoin/
Disi
- Weteran
Postautor: MusX » niedziela, 22 grudnia 2013, 02:09
MusX
- Weteran
- Reputacja: 385

Postautor: minerek » czwartek, 2 stycznia 2014, 13:59
1. poprzez tworce ktory napompuje banke spekulacyjna - wiadomo ze na poczatku waluta jest najlatwiejsza a wiec ojciec zalozyciel moze miec najwiecej

2. poprzez wymuszanie zmian w kodzie - wplywy przez odpowiednie konsorcja - metoda malych kroczkow
3. poprzez uwarunkowania prawne - wymuszanie na podmiotach gospodarczych czyli gieldach , kantorach pelnej rejestracji
4. .....poprzez filtrowanie ruchu sieciowego np wycinanie portow 9332 , 8333 itd itd
5. inne ataki spekulacyjne rekinow badz podmioty nawet panstwowe kopiace walute zeby ja potem wydac - z tym laczy sie kolejny punkt
6. latwosc technologiczna wytwarzania urzadzen koderow/dekoderow SHA 256 - np taki rzad chin moze sobie wyprodukowac zerokosztowo olbrzymia farme asicow/gigaminerow i poprzez wrzuty na rynek odpowiednio regulowac po odpowiednim czasie kursem BTC lub/i kursem dolara - stad strach pewnych rzadow i ich uporczywe proby rejestracji BTC.
minerek
- Weteran
- Reputacja: 969
Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 14:40
Omawialiśmy to już na forum.Disi pisze:MusX faktycznie zboczyłem z głównego tematu (jeżeli Mod uzna że poprzednie wypowiedzi są zbedne to proszę je usunąć), ale miałem na myśli próbę kontroli rynku lub złamania idei wolnych kryptowalut poprzez utratę zaufania do nich.
A co do "rozszyfrowania" Bitcoina to nie wiem czy słyszałeś o hipotetycznej możliwości wykonania tego przy użyciu komputerów kwantowych. Niby niemożliwe, jednak jest małe "ale"
http://bitcoinmagazine.com/6021/bitcoin ... e-can-fix/
oraz pl
http://bitcoinet.pl/2013/08/11/komputer ... a-bitcoin/
minerek pisze: 1. poprzez tworce ktory napompuje banke spekulacyjna - wiadomo ze na poczatku waluta jest najlatwiejsza a wiec ojciec zalozyciel moze miec najwiecej![]()
A jakie są konsekwencje praktyczne? Bo już teraz kurs Bitcoina jest bardzo zmienny.minerek pisze: 5. inne ataki spekulacyjne rekinow badz podmioty nawet panstwowe kopiace walute zeby ja potem wydac - z tym laczy sie kolejny punkt
Mamy wiele klientów, zmiany są obserwowane, jak społeczeństwo uzna, że rozwijamy się w złym kierunku powstanie fork.minerek pisze: 2. poprzez wymuszanie zmian w kodzie - wplywy przez odpowiednie konsorcja - metoda malych kroczkow
Wiele osób nie aktualizuje klientów

Jak już mówiliśmy, zawsze zostanie szara strefa i "dzikie" kraje.minerek pisze: 3. poprzez uwarunkowania prawne - wymuszanie na podmiotach gospodarczych czyli gieldach , kantorach pelnej rejestracji
Tak jak Chińczycy "blokują" TOR'a?minerek pisze: 4. .....poprzez filtrowanie ruchu sieciowego np wycinanie portow 9332 , 8333 itd itd

Strach rządów nie żadnego związku z możliwością stworzenia przez Chiny farmy ASIC'ów.minerek pisze: 6. latwosc technologiczna wytwarzania urzadzen koderow/dekoderow SHA 256 - np taki rzad chin moze sobie wyprodukowac zerokosztowo olbrzymia farme asicow/gigaminerow i poprzez wrzuty na rynek odpowiednio regulowac po odpowiednim czasie kursem BTC lub/i kursem dolara - stad strach pewnych rzadow i ich uporczywe proby rejestracji BTC.
Weź pod uwagę, że Bitcoin jest młody. Moc sieci się zwiększa i nastanie taki czas, że atak na sieć będzie nierealny.
Zawsze mamy też w rezerwie Litecoin, opartego na scrypt.
pm7
- Weteran
- Reputacja: 385

Postautor: minerek » czwartek, 2 stycznia 2014, 16:03

Z sieciowego punktu widzenia - mozna TOROW-ac bitcoina mozna tez socksifierowac , proxyzowac ruch , lub nawet tunelowac po ssh itd itd. Zauwazmy jednak ile socketow odpala klient za natem a ile posiadajac sforwardowany do srodka odpowiedni port.
Sieciowe utrudnienia choc sa do obejscia - napewno spowolnia cala moc sieci - a wiadomo komu moze na tym zalezec - bowiem dojda do obslugi BTC kolejne warstwy sieciowe obchodzące ograniczenia providerow. Mam nadzieje ze jest to tylko teoria !!!
Z punktu widzenia generowania monet - BTC pokazuje z jednej strony sile wymagajac wyspecjalizowanych urzadzen - emisja jest wiec uzalezniona rowniez od czynnika ekonomicznego bardziej niz LTC nie wymagajacego super wyspecjalizowanych urzadzen. Tworca BTC dobrze przewidzial rozne rynkowe prawa - choc widac jednak specyficzny rozklad tego dobra . Duzy moze najwiecej a nienaturalna agregacja kapitalu napewno moze zaszkodzic calej walucie i jej obrotowi. Oczywiscie trudnosc generowania BTC moze tez przemawiac do podmiotow gospodarczych ktore otwieraja sie na przyjmowanie tej waluty.
I tu dochodzimy do cyfrowego srebra - wydaje mi sie ze litecoin nie powiela pewnych bledow BTC - i to on w pewnej przyszlosci jest awaryjna ucieczka od BTC. Kopanie tej waluty jest bardziej zdecentralizowanie technologicznie - niemniej jednak rynkowo jest poki co tylko uznanym wymiennikiem na BTC. Mam nadzieje ze swiat uzna i ta walute jako rozliczalna gospodarczo jak w koncu powoli otwiera sie na BTC.
Wiadomo ze spolecznosc moze wiele - moze bronic sie przed wplywami i to skutecznie - kopaczom, uzytkownikom i firmom obrajacacym w BTC jednak zalezy na gospodarczej stabilnosci tej waluty. Kazda negatywna informacja np Banku Centralnego Chin jak wiemy powoduje pewne tąpnięcia kursowe. Swiadczy to o ogromnej nadziei uzytkownikow BTC ale z drugiej strony o nadwrazliwosci spekulantow ktorzy licza na szybkoterminowy i pewny zysk.
Im mniej zlych chmurek w okolicy BTC tym lepiej - choc oczywicie mozna uznac ze walka z BTC oprocz uzasadnionego strachu przed terroryzmem ma tez systemowe podloze obawy przed decentralizacja emisji papierow wartosciowych i walut.
Moze wiec dodam kolejny punkt ataku na Bitcoina:
7. medialna nagonka
minerek
- Weteran
Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 17:13
Cały świat nie będzie blokował Bitcoina, więc według mnie nie należy się za bardzo tym martwić. W razie większych problemów mamy TOR/i2p, czyli możliwości są spore. Kilka połączeń jest całkowicie wystarczające dla klientów - minerzy będą musieli się martwić o lepsze połączenie, ale już teraz były na forum pytania o kopanie przez TOR'a, pomimo strat jakie to powoduje. Wierzę też, że w najbliższych parunastu latach w nieĸtorych miejscach chociaż powstaną meshnety - a w takiej sieci Bitcoin blokowany nie będzie, wystarczy też, że choć jeden użytkownik będzie miał połączenie z resztą świata i już Bitcoin będzie działał w danej lokalizacji.minerek pisze: Z sieciowego punktu widzenia - mozna TOROW-ac bitcoina mozna tez socksifierowac , proxyzowac ruch , lub nawet tunelowac po ssh itd itd. Zauwazmy jednak ile socketow odpala klient za natem a ile posiadajac sforwardowany do srodka odpowiedni port.
Sieciowe utrudnienia choc sa do obejscia - napewno spowolnia cala moc sieci - a wiadomo komu moze na tym zalezec - bowiem dojda do obslugi BTC kolejne warstwy sieciowe obchodzące ograniczenia providerow. Mam nadzieje ze jest to tylko teoria !!!
Na TOR'a też była medialna nagonka i to nie raz, a projekt dalej żyje, nawet jeżeli niektórzy powątpiewają w to, czy rzeczywiście jest bezpieczny.minerek pisze: 7. medialna nagonka
pm7
- Weteran
- Reputacja: 1663

Postautor: maky » czwartek, 2 stycznia 2014, 17:37
Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie?Disi pisze:Przemo ok, rozumiem. Pamiętaj tylko że nie ma rzeczy pewnych. Kiedyś myśleli że Ziemia jest płaska.
Tylko proszę tego nie traktować jako trollowanie lub nagimnne przymuszanie do zmiany sposoby myślenia. Traktuję to jako formę odskoczni od nudy na giełdach. To taka rozmowo hipotetyczno-spiskowa.
Pytasz skąd pięć palców. Bo taki mamy kod genetyczny. Ale co będzie gdy ktoś rozgryzie kod genetyczny do końca. I będzie w stanie zmienić jakąś jego część. Przecież jest też on ogólnie dostępny, znamy zasady którym podlega, co z czym się je. Jednak gdy to tylko złudzenie że wiemy co do czego służy. Taka magiczna sztuczka, wszyscy widzą tylko to co sztukmistrz ma do pokazania. Niby to naprawdę, a w rzeczywistości fake.
Wracając do sedna. Wiesz tylko o tych mechanizmach o których zostałeś poinformowany. A co z tymi o których nie wiesz? Czy nie mogą istnieć pomiędzy mechanizmami jawnymi? Teoretycznie jest to możliwe

Kod programu jest kodem programu. To jak javascript. Przenosisz się pomiędzy przeglądarkami i wiesz jak to będzie działało patrząc na kod. Na każdej tak samo (uprościłem).

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody
maky
- Weteran
- Reputacja: 140
Postautor: AdamM » czwartek, 2 stycznia 2014, 22:32
Myślę że bez zastanowienia 90% ludzkości zainstaluje nowszą wersję bo będzie miała wyższy numerek.maky pisze:Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie?
AdamM
- Weteran
Postautor: pm7 » czwartek, 2 stycznia 2014, 22:33
Pamiętaj, że jest wiele klientów (a będzie jeszcze więcej). Musisz przekonać wielu programistów i uniemożliwić jakoś społeczeństwu podniesienia krzyku "Nie instalujcie tego, to jest złe!"AdamM pisze:Myślę że bez zastanowienia 90% ludzkości zainstaluje nowszą wersję bo będzie miała wyższy numerek.maky pisze:Nadal będę miał pięć palców. Chyba, że ktoś zmodyfikuje mi kod genetycznie i cudownie zniknie mi jeden albo jeden się pojawi. Tylko gdyby to ekstrapolować z bitcoina to zgodzić się by musiało na to ponad 50% ludzkości. Trudne do przeprowadzenia. Nie?

pm7
- Poprzednia
- 1
- 2
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu