Póki co właściciele większych ilości BTC napędzają rynek kart prepaid. Co niektórzy biorą po 20 szt:
http://allegro.pl/anonimowa-karta-przed ... 32093.html
Poczytajcie opis aukcji. Sprzedawca jest szczery w reklamowaniu towaru

Postautor: BitBoy » piątek, 1 listopada 2013, 10:00
BitBoy
Postautor: servantes » piątek, 1 listopada 2013, 13:20
ekonokomik pisze:Oj, zarzucałeś swojemu przedmówcy, że pływa, a teraz Ty popłynąłeśservantes pisze: Ja nie do końca rozumiem histerie związaną z obawą, że US dowali domiar, bo ktoś sprzedał kilka BTC. Jeżeli to nie będzie więcej niż 100tys zł rocznie i w 1-2 transakcji to nie bardzo widzę jakiś problem. Z milionem już bym się przygotował.Masz jakiekolwiek przykłady na to co napisałeś? Albo np jesteś dyrektorem US i zaręczysz słowem?
Bo jeśli nie, to taką porada możesz kogos wkopać w niezłe tarapaty!
Z tego co ja się dowiedziałem to banki nie donoszą do US, natomiast mają obowiązek informować GIIF (Generalny Inspektor Informacji Finansowej, odpowiedzialny min za walkę z praniem brudnych pieniędzy) w przypadku wpłat przekraczających ileśtam tys Euro (bodajże 15tys?). I chodzi tu o sumę wpłat, więc rozbicie niewiele da. Dodatkowo doczytałem, że banki mają też obowiązek informować GIIF o wszelkiej innej aktywności, która wyda im się podejrzana. Skąd wiesz, że wszelkie przelewy do/z giełd BTC nie zostaną nagle określone jako podejrzane przez zalecenie jakiejś instytucji nadzoru? Wczoraj dyskutowaliśmy w innym wątku jak to bank w Szwecji zablokował klientce konto tylko dlatego ze sprzedała BTC na giełdzie, bo choć legalne to wydało im się to podejrzane.
Ale jest inna ewentualność: ktoś życzliwy doniesie na Ciebie do US. I nie musi wcale pisać o BTC, ot po prostu sąsiad napisze, że masz świetny wóz i kupiłeś nowe meble a podobno zarabiasz płacę minimalną.
I jeśli US rozpocznie kontrolę i przeczesze Ci konta i wpłaty/wydatki i przymknie przy tym oko na nieopodatkowane 100tys. zł, jak sugerujesz wyżej, to ja jestem Satoshi Nakamoto
servantes
Postautor: BitBoy » piątek, 1 listopada 2013, 16:17
BitBoy
Postautor: servantes » piątek, 1 listopada 2013, 18:56
Student szuka optymalizacji podatkowej i po problemie.BitBoy pisze:Największy problem mają młodzi ludzie, którzy na BTC zarobili nagle dużo pieniędzy a nie mają żadnej historii zatrudnienia i dochodów. Trudno wytłumaczyć skąd taki człowiek ma nagle na drogi samochód. Tutaj więc się zgadzam, że ważne jest jak się te pieniądze wydaje. Jeśli ktoś jest rozsądny i nie afiszuje się z dorobkiem to nie powinien mieć problemów. Jeśli nie kupiłeś nic na swoje nazwisko to nie ma żadnych podstaw by pytać cię skąd miałeś pieniądze. Ja akurat pracuję od wielu lat i mam prawo posiadać oszczędności(oczywiście nie przekraczające deklarowanych dochodów w US). Natomiast bezrobotny student z górą BTC ma na pewno problem w tej materii.
Wiele osób pisze ciągle o kontrolach kont bankowych. A przecież każdy kto ma choćby odrobinę rozsądku nie przyjmuje na swoje konto nic poza tym co deklaruje w PIT. Oficjalne konto jest tylko do przyjmowania wypłaty i płacenia rachunków za prenumeratę Playboya. Nie bez przyczyny społeczność BTC kupuje karty prepaid na kilogramy.
servantes
Postautor: dotcom » piątek, 15 listopada 2013, 19:27
dotcom
Postautor: lukakontakt » sobota, 23 listopada 2013, 03:09
lukakontakt
Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 09:36
servantes
Postautor: Disi » sobota, 23 listopada 2013, 09:47
Disi
Postautor: Multi » sobota, 23 listopada 2013, 10:50
Multi
Postautor: servantes » sobota, 23 listopada 2013, 10:59
servantes
Postautor: maky » sobota, 23 listopada 2013, 11:17
Gdyby to było takie proste...Disi pisze:Jaki Vat??? Jakie 32%????
Chłopie czy to wiesz co to jest podatek VAT? Polecam google.
Po zarobieniu płacisz 19% podatku dochodowego od innych instrumentów finansowych. Prosta rzecz.
A najkorzystniej aby ominąć płacenie podatków zrobić prosty numer. Otwierasz konto na osobę z ławeczki (dobrze by było żeby nie miała komornika). Najlepiej jakieś online. Następnie robisz mu konto na giełdzie, transfer bitów z portfela na inny portfel, następnie na giełdę, sprzedaż i zwrot na konto ludka. Wypłata i po problemie. Dasz mu parę zł od transakcji i wszyscy zadowoleni
maky
Postautor: cruine » sobota, 23 listopada 2013, 18:15
cruine
Postautor: dogun » poniedziałek, 25 listopada 2013, 15:21
dogun
Postautor: baggins » czwartek, 28 listopada 2013, 19:37
baggins
Postautor: nokia_simlock_gpu » piątek, 29 listopada 2013, 09:22
nokia_simlock_gpu
Postautor: baggins » piątek, 29 listopada 2013, 10:08
dokładnie na ten sam pomysł wpadłęm dziś rano, mamy nowego młodego ministra może by był bardziej pronokia_simlock_gpu pisze:na wikipedi znalazlem
Podatki
W Polsce wykopywanie oraz obrót Bitcoinami zdaniem Ministerstwa Finansów nie narusza prawa, jednak ministerstwo odmawia Bitcoinowi statusu waluty lub jakiegokolwiek innego instrumentu finansowego (w tym jednostki pieniężnej, instrumentu rynku pieniężnego, papieru wartościowego, elektronicznego instrumentu płatniczego) w sensie ustawy o obrocie instrumentami finansowymi oraz ustawy o elektronicznych instrumentach płatniczych[27]. Sprzedaż Bitcoin zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych można jednak zakwalifikować jako przychód powstały przy zbyciu praw majątkowych[28]. Obrót Bitcoinami nie może korzystać ze zwolnienia z podatku przewidzianego dla usług finansowych, może więc powodować powstanie obowiązku zapłaty podatku VAT[29][30][31]. Wówczas zakup towaru za pomocą bitcoinów powodowałby podwójne opodatkowanie VAT.
Niemcy uważają Bitcoin za legalną walutę, którą można stosować w prywatnych transakcjach.
tutaj jeszcze
Ministerstwo uznało, że obywatele Niemiec powinni płacić podatek od dochodów kapitałowych, jeśli udało im się z zyskiem sprzedać bitcoiny. Z tego podatku jest się zwolnionym, jeśli okres pomiędzy kupnem a sprzedażą bitcoinów wynosił rok.
zrodlo http://di.com.pl/news/48685,0,Bitcoin_t ... datki.html
moje leza juz 2 lata
ale najpewniej zadzwonic na informacje podatkowa albo oficjalnie pismo skierowac do MF albo do US
jesli ktos to robil moze opisac
jesli nie moge zrobic to ja
pozdrawiam
baggins
Postautor: white » sobota, 30 listopada 2013, 23:25
white
Postautor: dotcom » sobota, 30 listopada 2013, 23:30
dotcom
Postautor: white » sobota, 30 listopada 2013, 23:34
white
Postautor: Radzio1234 » niedziela, 1 grudnia 2013, 15:11
Radzio1234
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).