KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Zagłoba » niedziela, 1 kwietnia 2018, 01:17

JacekW_BB pisze: Wiesz, czy się to komuś podoba czy nie, z władzami trzeba współpracować, by wprowadzić w życie przepisy dot. krypto. W pewnym stopniu to od społeczności będzie tez zależało, jakie przepisy zostaną wprowadzone.
Chciałbym wierzyć, że tak będzie.
Pytanie tylko do których rządzących macie dostęp.
Obawiam się, że co najwyżej do tych z ław rządowych, przez co nie wróżę dużych sukcesów.
Obym się mylił.

Weteran
Reputacja: 507
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajetan » niedziela, 1 kwietnia 2018, 02:11

Inicjatywa PSB w zakresie uproszczenia i ustalenia jednoznacznych zasad opodatkowania jest IMHO doskonałym pomysłem. Podatki i tak trzeba płacić, czy ktoś chce, czy nie, KAS i tak będzie je ściągać, i dobrze, niech to robi, ale niech będzie wiadomo jak się rozliczyć i że nie grozi uczciwemu człowiekowi w przypadku rozliczenia kara za niewłaściwe udokumentowanie przy DG, za dużą liczbę transakcji bez DG, itp. To są rzeczy, które naprawdę wymagają naprawienia i cieszę się, że komuś udało się z tym przekazem dotrzeć do Ministerstwa Finansów, które jak dotąd stało na stanowisku, że nie ma żadnego problemu, a wszystko jest jasne. Ja bym na PSB nie wieszał psów za jedno kontrowersyjne zdanie na Facebooku, tylko raczej docenił za siłę przebicia i inicjatywę.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 1 kwietnia 2018, 02:16

devega pisze:
FlyingAtom pisze: Przy okazji, rozumiem że krytykujac, pochwalisz się swoimi działaniami na szczeblu rządowym?
FlyingAtom pisze: Tak jako FA mogę się pochwalić 3 fajnymi konferencjami na przestrzeni 4 miesięcy :) następna już niebawem we Wrocławiu ; ) w tym czasie prócz tego były 3-4 razy dni otwarte u nas w Warszawie.
Sorry, ale pytałem o szczebel rządowy. Ad. konferencji, to PSB / osoby z PSB organizowały "nieco" więcej spotkań, w tym na "nieco" innym szczeblu - choćby Digital Money & Blockchain Forum, w którym uczestniczyli przedstawiciele MC, przedstawiciele świata nauki, w tym Profesor Piech, przedstawiciele IBM, itp.
FlyingAtom pisze: Nie interesują mnie rządzący i co oni tam robią, interesuje mnie środowisko i co sądzą osoby ze środowiska, jakie mają potrzeby.
A mnie jak najbardziej interesuje co robią rządzący, gdyż ich działania będą miały wpływ na środowisko, m.in. na to, czy używanie krypto będzie legalne, czy będziemy musieli zejść do podziemi, czy też normalnie legalnie działać.
Ale ja nie mam nic przeciwko by Ciebie interesowało "co robią rządzący"

Digital Money & Blockchain Forum - byliśmy tam chyba jedyną firmą która wyłożyła pieniądze na reklamę ; ))) a proponowaliśmy nawet x 2 fundusze gdyby to było zorganizowane nie w instytut maszyn matematycznych a w komercyjnej przestrzeni, czemu nie było ? ; ) bo nikt nie chciał dołożyć ; )))
Jak mają nas inni odbierać poważnie jak "nasza" największa branżowa konferencja odbywa się w sali lekcyjnej - lol
Największa nasza konferencja branżowa na 2016 i mamy organizowane to w sali z ławkami jak uczniowie ;)))
Jako bithub jeszcze wspieraliśmy medialnie to wydarzeni w najlepszy możliwy sposób dużo mocniej niż inne wydarzenia.

Na mnie nie robi wrażenia że ktoś jest z IBM, MC czy czegokolwiek innego, to kwestia kto co ciekawego mówi, jakie ma horyzonty, jakie wartości sobą reprezentuje. A jak jest tytułowany to sprawa trzeciorzędna. PS. Tak powstają konferencje ze środowiskiem MLM bo większość ludzi jest nazwana ekspertami, mają zdjęcia w garniturach, to dobre dla "20 latka" nie dla mnie.
Po którejś naszej dyskusji widzę że zupełnie inaczej odbieramy świat. Nie bardzo jest sens siebie wzajemnie przekonywać, rozumiem Twoje zdanie.

Krzysztof Piech to mam wrażenie że jedna z nielicznych osób które w PSB posiadają walory intelektualne, ale ze swoich źródeł wiem że sam bardzo narzeka na PSB "w jaki sposób działa". Sławomir Cieśliński jeśli jego traktować jako osobę z PSB to też ma wszystko co potrzeba by przewodzić grupie nawet.

Pamiętaj jeszcze że siedzą na polu minowym, jak się okaże że ich pupil i członek to psychopata który łazi po forum i męczy ludzi ze środowiska.

Nie posiadamy jako społeczność ŻADNEJ silnej jednostki która by nas reprezentowała to najlepiej pokazuje sytuację aktualna z KAS, tak samo wcześniej z bitcurex, gdzie było państwo jak padł gox - filia polska ? Gdzie było państwo jak padł bitcurex ?

Wiesz jak zapłacić podatek od wykopanych kryptowalut ?
Są sprzeczne interpretacje, nikt nic nie wie, niech ogłoszą abolicje jak nie potrafili się tym wcześniej zając a nie żądają wszystkich danych od giełd.

Znasz taką sytuację ? Może z Białorusi ? A może z Zimbabwe ? Słyszałeś o takiej sytuacji na świecie ? By Państwo prosiło wszystkie firmy z jednej branży o dane użytkowników ?
Jeśli oni tam nie biorą narkotyków, to pracują tam osoby na poziomie mułu, a aktualny rząd jest rządem totalitarnym.

"Jako PSB jesteśmy za racjonalnymi regulacjami rynku i rozumiemy konieczność podejmowania tego typu działań przez państwo."

Już doszedłeś do sedna ? ; )

Dlaczego PSB nie wydało komunikatu :
Nie interesuje nas współpraca z państwem totalitarnym które żąda od firm inwigilacji całego społeczeństwa ?
Okej wstawiam się za taką organizacją idę na barykady razem z nimi krew przelewać.

A jak byśmy byli tak silną organizacją że rząd przychodzi co coinfirm i prosi o współprace w celu wyśledzenia adresów, a coinfirm pokazuje im figę i mówi zróbcie sobie sami program, za 2 lata powiedzcie jak wam idzie ? A gdyby ze względów ideologicznych i pogardy nie byli wstanie wyszukać takich osób to mamy 3 lata ; )

To teraz rozumiesz co znaczy silna i spójna organizacja.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
18

Postautor: Bagder » niedziela, 1 kwietnia 2018, 05:08

JacekW_BB pisze: Wiesz, czy się to komuś podoba czy nie, z władzami trzeba współpracować, by wprowadzić w życie przepisy dot. krypto. W pewnym stopniu to od społeczności będzie tez zależało, jakie przepisy zostaną wprowadzone.
Byli już tacy co współpracowali. Dzisiaj odbierają im pagony i emerytury. Władzę trzeba tworzyć. W naszym kraju od stuleci mamy większą lub mniejszą demokrację - zwaną też niekiedy warcholstwem, niemniej głos obywateli zawsze się jakoś liczył. Tylko w okresach zamordyzmu [czytaj: okupacji, niektórych okresów zaborów] konieczna była współpraca...

Chciałbym, żeby dotarło to do wszystkich potomków niewolników, którzy traktują swoją pozycję w kontaktach z tzw. władzą - na służalczą i wiernopoddańczą. Państwo staje się totalitarne i władza staje się absolutna, jeśli obywatele na to pozwalają.

Słusznie zauważa @FlyingAtom - mizerność środowiska blockchainowego i poniekąd wzywa do lepszej organizacji i spójności, podobnie jak powszechnie doceniana była pani minister.
Nie jestem w żadnym stowarzyszeniu, ale postronna obserwacja, skłania do wniosku - że nadzieje związane z tymi organizacjami - sprowadzają się do mrzonek.

Co zatem jest potrzebne?

Wydaje mi się, że w zarysie wszyscy wiemy. Jasne unormowania i odrobinę swobody.

Co możemy dać od siebie?

Na pewno spore korzyści ekonomiczne, nie tylko w formie wpływu podatku, poprawy bilansu wymiany międzynarodowej, ale także impulsu do tworzenia prawdziwych innowacji, które mogą mieć kluczowe znaczenie w nadchodzących stuleciach.

Jakie mamy atuty?

Wiedzę, umiejętności, pomysły niezrażone zadowoleniem z ciepłej wody z kranu. Część z nas ma unikalną wiedzę na poziomie światowym, część umiejętności i doświadczenie pozwalające pchnąć rozwój kraju - ponad innowacyjne plany - budowy megalotniska, montowni elektrycznych samochodów czy ocieplania domów za pomocą styropianu...
Nomen omen - naszym ostatecznym atutem jest biologia, w końcu przeżyjemy ten obecny beton postkomunistyczny i pisowsko-gomułkowski. I też im będziemy odbierać pagony i emerytury i rozliczać, za to co robią z Polską.
Sic semper evello mortem tyrannis

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
15

Postautor: prezes » niedziela, 1 kwietnia 2018, 06:55

Ja tylko dorzucę od siebie do czego to zmierza, na szybko bo nie wszyscy oglądają mój kanał.
KAS chciałby zlikwidować szarą strefę w której zarabiają najbiedniejsi ale jednocześnie jest to najliczniejsza grupa społeczna w Polsce. Mali przedsiębiorcy zatrudniający po max. kilka osób i Ci którzy pracują na czarno ciągną ten kraj do przodu. Nie duże korporacje i gigantyczne przedsiębiorstwa państwowe.

KAS wszedł np. na większość targowisk z ciuchami gdzie szara strefa to codzienność. Dojeżdżają najbiedniejszych i od nich ściągną daninę bez problemu. Bogaci i tak nie zapłacą bo raz że są metody na obejście a dwa że zawsze można założyć firmę w innym kraju.

Zmierzam do tego że to co obecnie obserwujemy to jest zamach na obywateli polski którzy tak naprawdę wypracowują większość PKB, efekty będzie widać już na jesień, a w przyszłym roku to będziemy mieli taką zapaść gospodarczą w Polsce jakiej nie było od lat, a że nałoży się to ładnie z kryzysem światowym i wielkie korpo tak jak szybko się wprowadziły do nas tak szybko się wyprowadzą.

Zasmuciło mnie najbardziej to że wyprzedziliśmy już Chiny pod względem inwigilacji i zamordyzmu. Tam przynajmniej rząd nie miesza się w szarą strefę drobnych ulicznych ciułaczy, którzy tak naprawdę jak by mieli się rozliczać z fiskusem to by nic nie zarobili. Efekt będzie taki, że będziemy mieli gigantyczne bezrobocie a te osoby które dorabiają sobie teraz na czarno będą jechać na zasiłkach i socjalach a Państwo zamiast zysków ze swoich genialnych akcji będzie miało gigantyczną stratę, a odczują to wszyscy mieszkający w Polsce.

Dodano po 6 minutach 3 sekundach:
Bagder pisze: Byli już tacy co współpracowali. Dzisiaj odbierają im pagony i emerytury. Władzę trzeba tworzyć. W naszym kraju od stuleci mamy większą lub mniejszą demokrację - zwaną też niekiedy warcholstwem, niemniej głos obywateli zawsze się jakoś liczył. Tylko w okresach zamordyzmu [czytaj: okupacji, niektórych okresów zaborów] konieczna była współpraca...
Ładnie to wyłuszczyłeś, obawiam się jednak że z niewolnika Pana albo nawet wolnego człowieka nie zrobisz.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
10

Postautor: domator » niedziela, 1 kwietnia 2018, 08:53

prezes pisze: Zasmuciło mnie najbardziej to że wyprzedziliśmy już Chiny pod względem inwigilacji i zamordyzmu.
Nie chce tu wracac do dyskusji sprzed 2 lat na temat demokracji. Ale niestety niczego innego nie mozna sie bylo spodziewac. I teraz nawet nie ma za bardzo sie gdzie poskarzyc (sady). To byl sprytny plan realizowany w odpowiedniej kolejnosci a koncowe akordy opisal prezes. Ciekaw jestem gdzie teraz sa ci wszyscy zwolennicy dobrej zmiany, ktorzy krytykowali moje protesty w obronie liberalnej demokracji i sadow. Jednak w tej - tak przez was nielubianej - UE az takich pomyslow na inwigilacje nie widzialem....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:04

domator pisze: ktorzy krytykowali moje protesty w obronie liberalnej demokracji i sadow. Jednak w tej - tak przez was nielubianej - UE az takich pomyslow na inwigilacje nie widzialem....
Krytyka zmian w sądownictwie - słuszna, gdyby nie protesty KRLD to by był pikuś przy RP. Natomiast inwigilacja postępuje wszędzie dzięki cyfryzacji, tylko że u nas robi się to za pomocą pałki. Musimy się pogodzić że z czasem nic nie umknie wielkiemu bratu.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
1

Postautor: obniski » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:13

Co do kontroli to pewnie nie wszyscy wiedzą że powstała instytucja, która kontroluje wszystkie nasze loty.

Skrupulatnie zapisywane jest, gdzie jaki Kowalski poleciał. Jaka klasa leci, co zamówił do jedzenia i co kupił na pokładzie.

A może akurat lata do rajow podatkowych ?
A może 5x w roku na wakacje na Bali, a przecież dochodów nie wykazał to niby za co ?

Taka tam zmiana dla naszego bezpieczeństwa na wypadek gdyby się rodzina martwiła.

Poszukam linku gdzie o tym czytałem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:13 przez obniski, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:19

@obniski, Instytucja jest w polska, europejska czy ogolnoswiatowa?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
6

Postautor: janku66 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:27

domator pisze: czy ogolnoswiatowa?
Brzmi jak polski wymysł dla wkręcenia kolejnych swoich pod państwową pensję.
Najlepiej, aby każdy posiadający krypto, miał swoją indywidualną komisję. Złożoną z ekspertów światowej klasy, bezstronnych i działających w imieniu prawdy, wróć... W imieniu tej "prawdy", która udowodnić trzeba.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
8

Postautor: ekonokomik » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:51

FlyingAtom pisze: Dlaczego PSB nie wydało komunikatu :
Nie interesuje nas współpraca z państwem totalitarnym które żąda od firm inwigilacji całego społeczeństwa ?
Okej wstawiam się za taką organizacją idę na barykady razem z nimi krew przelewać.
Gratuluję młodzieńczego zapału, ale tak się nie robi polityki tylko rewolucję.
A PSB najwyraźniej próbuje robić politykę. A wtedy trzeba rozmawiać. Putin fałszuje wybory i zabija zdrajców, ale wszyscy z nim rozmawiają. Izrael lekceważy ONZ, więzi dzieci, ale wszyscy z nim rozmawiają. USA ma zagraniczne bazy gdzie torturuje więźniów i wszyscy z nimi rozmawiają. Nawet z Koreą Płn. rozmawiają.
Bo tak się robi politykę.
Oczywiście PSB być może w chęci robienia polityki z rządem poszedł za daleko i przez swoją laurkę straci mandat do reprezentowania środowiska (o ile go miał), ale to zupełnie osobna sprawa. Rządzącym zresztą absolutnie nie będzie to przeszkadzać. Wręcz przeciwnie - zawsze lepiej namaścić na "oficjalnego reprezentanta" jakiegoś środowiska/mniejszości/opozycji organizację potulną i współpracującą niż agresywną i nieobliczalną.
Ale to osobny temat. Wracając do meritum: chcąc robić politykę, wpływać na władzę, trzeba z nią rozmawiać.

Oczywiście, potrafię sobie wyobrazić sytuacje w której nie ma co rozmawiać:
1. Władza jest tak totalitarna, robiła takie rzeczy, że sama rozmowa z nimi czyni Cię współodpowiedzialnym i "moralnie brudnym".
Jak pokazałem na przykładzie polityki światowej, ten argument właściwie nigdy nie jest używany. Ale w innych przypadkach jest możliwy.
2. Rozmawia się z silnymi (finansowo / politycznie / medialnie / itp. to nieistotne). Słabych się po prostu zmusza.

To teraz odpowiedz sobie na pytanie czy dotyczy nas przypadek 1 lub 2?

Z tego co napisałeś, wnoszę, że wybrałeś punkt 1: "nie interesuje mnie współpraca z państwem totalitarnym". OK. Ale czy jesteś dość silny, aby z nim walczyć, czy zamierzasz po prostu honorowo polec?

A mówiąc bardziej wprost: z kim zamierzasz robić rewolucję i wyjść na te barykady i (zakładam, że metaforycznie) przelewać krew?

Kryptowaluty to nie ACTA! Poczytaj komentarze pod newsami na portalach innych niż krypto - większość społeczeństwa, zależnie od sympatii ustawia krypto na skali gdzieś między dziwną, niezrozumiałą zabawą geeków, a mega-przekrętem a la ambergold.
Szacuję, że w Polsce jest kilkadziesiąt tysięcy ludzi zainteresowanych kryptowalutami. Z tego 90% zainteresowanych jest wyłącznie zarabianiem na nich.
Na protest przeciwko działaniu KAS przyszłoby mniej ludzi niż na osiedlowy protest przeciwko zamknięciu sklepu nocnego z alko.
FlyingAtom pisze: A jak byśmy byli tak silną organizacją
Ale nie jesteśmy! Mierz siły na zamiary. Stwórz taką organizację. Pociągnij za sobą najpierw środowisko, potem wyjdź "do ludzi", edukuj ich, przeciągnij społeczeństwo na swoją stronę.
Zdaje się, że już próbujesz to robić i nie za bardzo to wychodzi. Ludzie zajmujący się krypto są z natury cholernie nieufni. I to się raczej nie zmieni.

BTW. Cały Twój spór z PSB przypomina mi bardzo konflikt w latach 80 między różową opozycją okrągłostołową, która dogadywała się z komuchami a twardą opozycją, która chciała komuchów "wieszać na latarniach". Czytałem, że walka między tymi dwoma grupami była często bardziej zaciekła niż z komuną. Ale tu kończy się porównanie. Bo wtedy władza była ewidentnie antypolska i opresyjna, do tego dość słaba, a opozycja silna. Dlatego zawsze stałem na stanowisku, że źle się stało, że wygrała opcja różowa. Dziś, jako środowisko kryptowalut jesteśmy w odmiennej sytuacji. Więc albo będziesz z władzą rozmawiał i robił politykę, albo honorowo polegniesz.
A jak polegniesz, to w zbiorowej pamięci nawet nie zostaniesz męczennikiem kryptowalut, tylko pewnie chciwym spekulantem, "który chciał się dorobić na nowym ambergold i dobrze, że władza zrobiła z takimi porządek".

Przykro mi, może jestem pesymistą i czarnowidzem, ale tak to oceniam.

Dodano po 9 minutach 29 sekundach:
Bagder pisze: Byli już tacy co współpracowali. Dzisiaj odbierają im pagony i emerytury. Władzę trzeba tworzyć.
Pięknie napisane zdanie jak i kolejne. Rozsądnie.
Podkreśliłeś "co możemy dać od siebie" i "co jest potrzebne", ale chciałbym abyś napisał jeszcze jedno:

Co powinniśmy teraz, w obecnej sytuacji zrobić?

Jak chcesz "tworzyć władzę"?
Rozmawiać, czy wyjść na barykady?
Piszesz, że potrzebne nam "jasne unormowania i odrobinę swobody", ale jak je uzyskać tak aby były korzystne dla nas, nie współpracując z władzą przy ich tworzeniu?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » niedziela, 1 kwietnia 2018, 09:55

@ekonokomik,
Masz racje.
Chcialem tylko dodac ze w normalnych (dla mnie), liberalnych demokracjach jest jeszcze inna droga. Jednostka ma prawa i moze sporo zdzialac. Przyklad - powod dla ktorego nie ma VAT na krypto. To jakis samotny norweg przeszedl cala droge sadowa az do Starsburga i uzyskal wyrok. I tak to powinno dzialac.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » niedziela, 1 kwietnia 2018, 10:07

obniski pisze: Co do kontroli to pewnie nie wszyscy wiedzą że powstała instytucja, która kontroluje wszystkie nasze loty.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1 ... azera.html
---

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
4

Postautor: ekonokomik » niedziela, 1 kwietnia 2018, 10:09

domator pisze: @ekonokomik,
Masz racje.
Chcialem tylko dodac ze w normalnych (dla mnie), liberalnych demokracjach jest jeszcze inna droga. Jednostka ma prawa i moze sporo zdzialac. Przyklad - powod dla ktorego nie ma VAT na krypto. To jakis samotny norweg przeszedl cala droge sadowa az do Starsburga i uzyskal wyrok. I tak to powinno dzialac.
@domator, wybacz, ale uważam to co napisałeś za naiwność. Znów okażę się pesymistą i czarowidzem, ale sądzę, że liczne przykłady pokazują, że demokracja to tylko fasada, teatr dla mas, dobry w czasach pokoju i spokoju. Bo pozwala wtedy utrzymać porządek i stabilność. Ale prawa obywatelskie/człowieka/narodów do samostanowienia itd. kończą się natychmiast gdy zagrożone są: bezpieczeństwo i stabilność.*
Dla mnie ostatecznym dowodem na to były wydarzenia na świecie po 9.11 i późniejszych zamachach.

A kryptowaluty są lub wkrótce mogą się stać (w ocenie wielu rządzących) zagrożeniem dla kruchego światowego systemu finansowego, opartego na rosnącym w nieskończoność długu, którego stabilność od lat podtrzymywana jest za wszelką cenę i wszelkimi sposobami, nawet łamiącymi prawo (konfiskata na Cyprze w 2013) i zdrowe zasady ekonomii (dodruk bilionów $).

Kryptowaluty a obecny system finansowy, to trochę tak, jakbyśmy wszyscy lecieli połatanym starym balonem z trudem utrzymując go tuż nad przepaścią, a nagle ktoś zacząłby się uczyć żonglować płonącymi maczugami, bo doszukał się, że prawo tego nie zakazuje.
Myślisz, że kierujący balonem uszanują jego wolności obywatelskie?

*) Zauważ, że napisałem "bezpieczeństwo i stabilność" a nie "interesy i kasa rządzących światem" co w opinii wielu już czyni ze mnie naiwniaka i optymistę ;)

Początkujący
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
-6

Postautor: zyga123 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 12:07

FlyingAtom pisze: Na mnie nie robi wrażenia że ktoś jest z IBM, MC czy czegokolwiek innego, to kwestia kto co ciekawego mówi, jakie ma horyzonty, jakie wartości sobą reprezentuje. A jak jest tytułowany to sprawa trzeciorzędna. PS. Tak powstają konferencje ze środowiskiem MLM bo większość ludzi jest nazwana ekspertami, mają zdjęcia w garniturach, to dobre dla "20 latka" nie dla mnie.
Po którejś naszej dyskusji widzę że zupełnie inaczej odbieramy świat. Nie bardzo jest sens siebie wzajemnie przekonywać, rozumiem Twoje zdanie.

Krzysztof Piech to mam wrażenie że jedna z nielicznych osób które w PSB posiadają walory intelektualne, ale ze swoich źródeł wiem że sam bardzo narzeka na PSB "w jaki sposób działa". Sławomir Cieśliński jeśli jego traktować jako osobę z PSB to też ma wszystko co potrzeba by przewodzić grupie nawet.

Pamiętaj jeszcze że siedzą na polu minowym, jak się okaże że ich pupil i członek to psychopata który łazi po forum i męczy ludzi ze środowiska.

Nie posiadamy jako społeczność ŻADNEJ silnej jednostki która by nas reprezentowała to najlepiej pokazuje sytuację aktualna z KAS, tak samo wcześniej z bitcurex, gdzie było państwo jak padł gox - filia polska ? Gdzie było państwo jak padł bitcurex ?

@Flyingatom dzialasz w branzy jak sam mowisz od 2014 czyli juz 4 rok i nagle sie uaktywniles jako ktos, kto dba o srodowisko. PSB dostalo sie ze brak prac ze strona rzadowa ale jak zauwazyl ekonokomik, oni te prace robia - rozmawiaja. Zza klawiatury to mozna pisac manifesty i umawiac sie na ustawki ale w praktyce na spotkanie na barykady przyjdzie kilka osoba. Na spotkaniach branzowych jest raptem kilkanascie, czasami kiladziesiat osob a ile osob przyjdzie na wiec, gdzie sie pali opony i rzuca kamieniami.
Powtorze ze nie chce abys byl w elicie tego srodowiska, stal na jego czele albo byl wplywowy. Za to nadajesz sie swietnie na Lepera kryptowalutowego, ze swoim obyciem, manierami, polszczyzna i swiatopogladem. Przemysl to, bedziesz gryzl kazdego, kogo dasz rade i skupisz wokol siebie najbardziej agresywna czesc srodowiska. W twojej frakcji wyroki sadowe, warcholstwo i skandale obyczajowe beda norma.
PSB cos robi, udolnie czy nie, to robi, robilo i bedzie robic. Ty do tej pory stales z boku a teraz wyskakujesz z komercyjnym projektem uczciwychpraktyk i skokiem na bande bedziesz zagarnial to, co zostalo do tej pory zrobione.
Prosze skoncz z tym, ze dla ciebie nie ma znaczenie, ze ktos jest z IBM czy MC czy cokolwiek innego. Nie mozesz byc w elicie tego srodowiska, poniewaz ty nie potrafisz nawiazac kontaktu z kims, kto ma mature, po prostu nie mozecie sie dogadac. Ja osobiscie musze czytac po kilka razy twoje wpisy, bo nie wiem w ktora strone biegna twoje pogmatwane mysli. Srodowisko cie do siebie nie dopuscilo, dlatego masz taki zal. Znalazles na forum swoj ekosystem, zostan tutaj, wielokrotnie listowales @prezes, @bitmar, @ShadowOfHarbringer jako swoich druhow. Buduj swoja marke tutaj, wspieraj sie przyjaciolmi a rozmowy doroslych zostaw doroslym.

Mam rozwiazanie dla firm, ktore dostaly wezwanie z KAS, calkowicie legalne.
Wydrukujcie to, o co prosza, duza czcionka. Zwiezcie im kilkaset kilogramow A4.

A teraz prosze o medal z buraka za sukces w walce o wolnosc i deokracje w swiecie kryptowalut.
Atom, przegonilem cie, uczciwepraktyki sucks.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zagłoba » niedziela, 1 kwietnia 2018, 12:25

domator pisze: @ekonokomik,
Masz racje.
Ale przecież Trybunał nie zmienił stawki VAT na zw. dlatego, że chciał tego jakiś człowiek, tylko dlatego, że istnienie stawki VAT innej niż zw. sprawiało, że było to idealne pole do działania karuzeli VAT.
Dr Mentzen w jednym ze swoich filmów to wyjaśnił na przykładzie 2 Polaków siedzących z laptopami jeden w PL, a drugi w Czechach i przesyłających sobie "towary" w postaci krypto.

Tak więc zwolnienie z VAT nie miało na celu ochrony użytkowników krypto, tylko ochronę systemu.

Dla użytkowników jest to zmora i jest to niezwykle niekorzystne. Np. nie możesz sobie odliczyć VAT od zakupu koparek, a jeśli zajmujesz się także czymś innym niż krypto, to stajesz się VATowcem mieszanym, przez co VAT z innych Twoich kosztów nie jest możliwy do odliczenia w całości.

Początkujący
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0

Postautor: zyga123 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 13:48

Polecam tez ten temat

https://bithub.pl/prawo-i-polityka/nieb ... precedens/

Czesc infromacji sie powtarza, Dawid zacytowal @prezes i @kajetan. Jest tez info, ze kantor flyingatom rowniez otrzymal wezwanie.

Czy ktos zna jakis kantor w Polsce, ktory takiego wezwania nie otrzymal? Na liscie we wpisie bithub.pl brakuje kilku miejsc.

m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » niedziela, 1 kwietnia 2018, 16:54

prezes pisze: Ja tylko dorzucę od siebie do czego to zmierza, na szybko bo nie wszyscy oglądają mój kanał.
KAS chciałby zlikwidować szarą strefę w której zarabiają najbiedniejsi ale jednocześnie jest to najliczniejsza grupa społeczna w Polsce. Mali przedsiębiorcy zatrudniający po max. kilka osób i Ci którzy pracują na czarno ciągną ten kraj do przodu. Nie duże korporacje i gigantyczne przedsiębiorstwa państwowe.

KAS wszedł np. na większość targowisk z ciuchami gdzie szara strefa to codzienność. Dojeżdżają najbiedniejszych i od nich ściągną daninę bez problemu. Bogaci i tak nie zapłacą bo raz że są metody na obejście a dwa że zawsze można założyć firmę w innym kraju.

Zmierzam do tego że to co obecnie obserwujemy to jest zamach na obywateli polski którzy tak naprawdę wypracowują większość PKB, efekty będzie widać już na jesień, a w przyszłym roku to będziemy mieli taką zapaść gospodarczą w Polsce jakiej nie było od lat, a że nałoży się to ładnie z kryzysem światowym i wielkie korpo tak jak szybko się wprowadziły do nas tak szybko się wyprowadzą.
jestem ciekaw jakie będziesz Twoje stanowisko gdy żona / córka kupi podrobione kosmetyki i nieodwracalnie zniszczy sobie skórę, uszkodzi wzrok etc. W Łodzi kontener ubrań jest wart kilkadziesiąt milionów złotych, no tak... biedni przedsiębiorcy... a może zwykli złodzieje ?

Dodano po 10 minutach 12 sekundach:
ekonokomik pisze: Z tego 90% zainteresowanych jest wyłącznie zarabianiem na nich.
dokładnie, a biznes wymaga spokoju. Obecnie po stronie zainteresowanych userów mamy jeden wielki cyrk.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
0

Postautor: KryptoBanita » niedziela, 1 kwietnia 2018, 17:28

m.m pisze: Obecnie po stronie zainteresowanych userów mamy jeden wielki cyrk.
A ty będziesz wprowadzał ład i porządek... Jak każda nieomylna biurwa...

m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » niedziela, 1 kwietnia 2018, 17:32

Każdy prywaciarz to złodziej?
KryptoBanita
zadajesz pytanie w ocenie ? gdzie ja tak napisałem ?
KryptoBanita pisze: A ty będziesz wprowadzał ład i porządek... Jak każda nieomylna biurwa...
"im ciszej jedziesz tym dalej zajedziesz", podstawy załatwiania jakiekolwiek biznesu bardzo ładnie opisał ekonokomik

i po co te wycieczki personalne ? jestem pracownikiem biurowym (korporacyjnym) mam się wstydzić wygodnej i bardzo dobrze płatnej pracy ?

Wróć do „Kwestie prawne”