KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: FlyingAtom » sobota, 31 marca 2018, 23:34

KryptoBanita pisze:
devega pisze: Jak pewnie wiesz Jacek reprezentuje PSB, więc pisząć MY ma na myśli Stowarzyszenie. I sugeruję unikanie wycieczek osobistych, a skupienie się na temacie.
Problem, że PSB robi z siebie obrońcę i przywódcę NAS - użytkowników kryptowalut.
Ja dziękuję - Tobie może się to podobać :mrgreen:
JacekW_BB pisze: Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie przygotowywania przez zespół Krzysztofa Piecha propozycji przepisów ułatwiających rozliczanie się z krypto. Giełdy każdy krok będą konsultować z prawnikami (choćby Bitmarket.pl oficjalnie o tym zapewnił - choć oni na razie nie otrzymali pisma z KAS) i na pewno będą dbały o dobro swoich klientów. Proponowałbym w tej dyskusji używać mniej emocji...
W załączniku fajnie prezes wyłapał, bo przy tylu tematach wszystkim umknęło.
Dokładnie @KryptoBanita kreują się na reprezentantów środowiska, proszą o 1% podatku, a reprezentują rządzących co widać po wpisie.

@JacekW_BB
Po treści posta na FB straciliście mandat na jakiekolwiek reprezentowanie społeczności, a będzie wam to pamiętane przez następne lata.

Powinniście zmienić nazwę na Reprezentacja rządowa od kryptowalut.

Jedyne co wywalczyliście do tej pory i podobno jest waszą zasługą to konkretne PKD być może po to by łatwiej było wyłapywać firmy kryptowalutowe ?

Gdzie to duże wydarzenie które PSB miało organizować ?

https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=453595#p453797 - wkrótce już nastąpiło ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Reputacja: 516
Reputacja postu: 
0

Postautor: JacekW_BB » sobota, 31 marca 2018, 23:35

aneks pisze: @JacekW_BB, usmialem sie jak nigdy, PSB ? zmiencie jeszcze 10x wersje oswiadczenia jak obecnie z dopiskiem na koncu ze popieracie dzialania urzednikow (czyli egzekucje bez jasnych wytycznych)
Wiesz, czy się to komuś podoba czy nie, z władzami trzeba współpracować, by wprowadzić w życie przepisy dot. krypto. W pewnym stopniu to od społeczności będzie tez zależało, jakie przepisy zostaną wprowadzone.

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » sobota, 31 marca 2018, 23:36

becometa pisze:
m.m pisze:
constantine pisze: O czym ty piszesz??? - premier rządu PL nie odróżnia kryptowalut od piramid finansowych..
https://kryptowaluty.info.pl/premier-mo ... nansowych/
KONKRETNIE, gdzie tak zostało powiedziane ?
konkretnie rozpisywałem ten fragment wywiadu tutaj
https://kryptowaluty.org.pl/aktualnosci ... yptowalut/
Bardzo fajnie to zrobiłeś ; )
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
FlyingAtom-Facebook

Weteran
Reputacja: 516
Reputacja postu: 
0

Postautor: JacekW_BB » sobota, 31 marca 2018, 23:38

FlyingAtom pisze:
KryptoBanita pisze:
devega pisze: Jak pewnie wiesz Jacek reprezentuje PSB, więc pisząć MY ma na myśli Stowarzyszenie. I sugeruję unikanie wycieczek osobistych, a skupienie się na temacie.
Problem, że PSB robi z siebie obrońcę i przywódcę NAS - użytkowników kryptowalut.
Ja dziękuję - Tobie może się to podobać :mrgreen:
JacekW_BB pisze: Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie przygotowywania przez zespół Krzysztofa Piecha propozycji przepisów ułatwiających rozliczanie się z krypto. Giełdy każdy krok będą konsultować z prawnikami (choćby Bitmarket.pl oficjalnie o tym zapewnił - choć oni na razie nie otrzymali pisma z KAS) i na pewno będą dbały o dobro swoich klientów. Proponowałbym w tej dyskusji używać mniej emocji...
W załączniku fajnie prezes wyłapał, bo przy tylu tematach wszystkim umknęło.
Dokładnie @KryptoBanita kreują się na reprezentantów środowiska, proszą o 1% podatku, a reprezentują rządzących co widać po wpisie.

@JacekW_BB
Po treści posta na FB straciliście mandat na jakiekolwiek reprezentowanie społeczności, a będzie wam to pamiętane przez następne lata.

Powinniście zmienić nazwę na Reprezentacja rządowa od kryptowalut.

Jedyne co wywalczyliście do tej pory i podobno jest waszą zasługą to konkretne PKD być może po to by łatwiej było wyłapywać firmy kryptowalutowe ?

Gdzie to duże wydarzenie które PSB miało organizować ?

https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=453595#p453797 - wkrótce już nastąpiło ?
Wydarzenie ogłosimy najprawdopodniej w nadchodzącym tygodniu. Jak może wiesz przy organizacji takich eventow czasami zdarzają się opóźnienia.

m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 23:40

constantine pisze: Proszę bardzo

9:54
esse pisze: @m.m, https://www.bankier.pl/wiadomosc/Morawi ... 68737.html
becometa pisze: konkretnie rozpisywałem ten fragment wywiadu tutaj
https://kryptowaluty.org.pl/aktualnosci ... yptowalut/
gdzie konkretnie zostało powiedziane że kryptowaluty są piramidą finansową ? przypominam że mój cytat odnosi się do wypowiedzi " "premier rządu PL nie odróżnia kryptowalut od piramid finansowych.."

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » sobota, 31 marca 2018, 23:42

m.m pisze: wymień mi jakiś "normalny" cywilizowany kraj w którym jest lepiej. Żyjesz w czasach totalnej inwigilacji, wcisnęli Ci zabawkę do ręki i teraz wiedzą o Tobie wszystko. W Holandii autobusy mają monitoring identyfikujący ludzi, by kupić alko robią Ci zdjęcie i sprawdzą z bazą. System monitoringu ruchu po tablicach dociera do danych osobowych i potrafi przewidzieć gdzie pojedziesz za tydzień, zna Twoje predyspozycje. Samochody od kilku lat same informując o swojej pozycji.
sorry ale moje domysły mówią mi że 70-80% europy jest OVER cywilizowana chyba celował bym jednak w większą wioskę ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
6
Napiwki za post: 0.0002 BTC

Postautor: KryptoBanita » sobota, 31 marca 2018, 23:43

JacekW_BB pisze: z władzami trzeba współpracować
Mój dziadek też to słyszał :roll: Władza ludowa to ciągle mu powtarzała trzymając go na golasa w mokrej betonowej celi :shock:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 45
Reputacja postu: 
0

Postautor: constantine » sobota, 31 marca 2018, 23:43

m.m pisze: gdzie konkretnie zostało powiedziane że kryptowaluty są piramidą finansową ? przypominam że mój cytat odnosi się do wypowiedzi " "premier rządu PL nie odróżnia kryptowalut od piramid finansowych.."
Kończ waść, wstydu oszczędź.
Naprawdę wygląda na to, że masz pojęcie o tym co mówisz/piszesz jak typowy urzędnik.
Albo jesteś głuchy albo .... (niech każdy sobie wstawi, co pasuje).

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
11
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: Bitmar » sobota, 31 marca 2018, 23:43

bl4ck pisze: ja też na nich głosowałem ale umówmy się jakie są alternatywy?
złodzieje\stagnacja vs chyba mniejsze zło ?
Zawsze gorzej się działo w krajach gdzie władza reprezentowała sobą chore ideologie i zapędy totalitarne niż gdy była złodziejami :) Do wyboru była jeszcze Kukiz15, partia bardzo daleka od ideału , ale to była jedyna szansa na jakiekolwiek radykalne zmiany w dobrym kierunku. Dobrym czyli skierowanym do obywatela.

Jak ktoś ładnie podsumował na wykopie partię obecnie rządzącą:
"ścigać, karać, kontrolować. Opodatkować, posłusznym rozdać, siebie nagradzać" celnie w punkt ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » sobota, 31 marca 2018, 23:46

m.m pisze: gdzie konkretnie zostało powiedziane że kryptowaluty są piramidą finansową
nie ma tam tego powiedziane dosłownie po prostu porównał krypto to afery amber gold i nie chce drugiej takiej akcji... tak powie człowiek który nie ma wiedzy co to są krypto waluty, ale ma do tego prawo.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 marca 2018, 23:47 przez bl4ck, łącznie zmieniany 1 raz.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 23:47

M.M muszę przyznać że jesteś pierwszy, który przyznał się że na nich głosował.
Nie ma się czego bać ani wstydzić (choć oczekiwania były inne).

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » sobota, 31 marca 2018, 23:49

Bitmar pisze: Do wyboru była jeszcze Kukiz15, partia bardzo daleka od ideału
Owszem była ale chciałem po prostu aby na pewno PO nie wygrało, mamy co mamy...

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » sobota, 31 marca 2018, 23:51

FlyingAtom pisze: Jedyne co wywalczyliście do tej pory i podobno jest waszą zasługą to konkretne PKD być może po to by łatwiej było wyłapywać firmy kryptowalutowe ?
O PSB i ich aktywności był już innych wątek - szkoda tu po raz kolejny robić offtop.
Przy okazji, rozumiem że krytykujac, pochwalisz się swoimi działaniami na szczeblu rządowym?
Tylko proszę o niepodszywanie się pod nie swoje działania, jak to zostało zrobione przez uczciwepraktyki.pl (niby spowodowanie obniżenia opłat przez bitmarket.pl)
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ki#p470852

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
1

Postautor: leszek555 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:01

Bitmar pisze: Do wyboru była jeszcze Kukiz15, partia bardzo daleka od ideału , ale to była jedyna szansa na jakiekolwiek radykalne zmiany w dobrym kierunku. Dobrym czyli skierowanym do obywatela.
Taka Partia Wolność posiada w swoich szeregach tylko i wyłącznie wolnościowców, dobrym przykładem jest dr Sławomir Mentzen, który odwala kawał dobrej roboty w naszej społeczności, więc pisanie, ze kukiz to jedyna szansa jest co najmniej krzywdzące, w momencie, gdy w jego ugrupowaniu są socjaliści i ludzie, którzy popierają 500+ - program, przez który dziura budżetowa jest jeszcze wieksza i presja ściągania podatków rośnie.

Alternatywy mamy, tylko potrzebna jest praca u podstaw i uświadamianie naszemu otoczeniu całej patologii, jaka nas otacza, bo wielu nie jest tego świadoma i pokazywaniu alternatywy, a nie wieczna walka PIS vs PO.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
-7

Postautor: m.m » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:07

bl4ck pisze: nie ma tam tego powiedziane dosłownie po prostu porównał krypto to afery amber gold i nie chce drugiej takiej akcji... tak powie człowiek który nie ma wiedzy co to są krypto waluty, ale ma do tego prawo.
Reporterka: Czy uregulujecie je prawnie?
Mateusz Morawiecki: Będziemy je regulować. (w tym miejscu nie jesteśmy w stanie zrozumieć co na myśli miał premier). Niedawno doświadczyliśmy bardzo dużego skandalu shadowbankingowego (szarej bankowości) o nazwie Amber Gold i nie chcemy mieć kolejnego.
Określanie że je porównał jest bardzo mocno naciągane, dla mnie jest to nadużycie. Piramidą finansową było Amber Gold, nie złoto czy pieniądze. (odpowiednik krypto).

Po za tym pamiętaj że kilka razy w roku wyskoczy jakaś sława z teorią że BTC jest piramidą finansową nowego typu i w jakiś sposób potrafi to uargumentować. Skoro są takie głosy należy to sprawdzić, tak samo jak firmy, które namawiają do inwestowania w krypto za ich pośrednictwem,

No i sorry bardzo, ale Wy też wszystkiego nie wiecie.. ale zawsze wiecie i zawsze chcecie mieć rację.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:12 przez m.m, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:09

devega pisze: rządowym
devega pisze:
FlyingAtom pisze: Jedyne co wywalczyliście do tej pory i podobno jest waszą zasługą to konkretne PKD być może po to by łatwiej było wyłapywać firmy kryptowalutowe ?
O PSB i ich aktywności był już innych wątek - szkoda tu po raz kolejny robić offtop.
Przy okazji, rozumiem że krytykujac, pochwalisz się swoimi działaniami na szczeblu rządowym?
Tylko proszę o niepodszywanie się pod nie swoje działania, jak to zostało zrobione przez uczciwepraktyki.pl (niby spowodowanie obniżenia opłat przez bitmarket.pl)
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ki#p470852
Tak jako FA mogę się pochwalić 3 fajnymi konferencjami na przestrzeni 4 miesięcy :) następna już niebawem we Wrocławiu ; ) w tym czasie prócz tego były 3-4 razy dni otwarte u nas w Warszawie.
Nie interesują mnie rządzący i co oni tam robią, interesuje mnie środowisko i co sądzą osoby ze środowiska, jakie mają potrzeby.
Jak nikt się nie podłączy nie będę tam ładował niesamowitych pokładów energii, może nie ma potrzeby by takie coś było ? Jak nie ma potrzeby, to będzie ten projekt szedł swoim torem.

Przyznasz chyba rację, że gdyby uczciwe praktyki opublikowały taki post i 100 osób go udostępniło to byłaby presja na podmiotach by zmniejszyć opłaty ?
Więc to może być ale nie musi... sam dla siebie tego robić nie będę.

Tak żeby nie było to też rozumiem giełdy a nie "ślepo patrzę" na użytkowników, ostatnie podniesienie*** opłat na bitmarket.pl było po mojej sugestii że biorą za przelew mało w porównaniu z tym co sieć bierze, w załączniku treść mejla.

Broniłem "racjonalności" nie tylko rozumiem użytkowników, ale też firmę działającą na rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:11 przez FlyingAtom, łącznie zmieniany 3 razy.
FlyingAtom-Facebook

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
2

Postautor: m.m » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:29

leszek555 pisze: który odwala kawał dobrej roboty w naszej społeczności
wciskając jeszcze większy kit niż TVP ? pisałem o tym w innym temacie.
leszek555 pisze: Alternatywy mamy,
chętnie poznam.

Dodano po 18 minutach 23 sekundach:
Znów troling i ciągnięcie dyskusji na siłę. Krypto piramidą nie jest. Morawiecki obnażył swój brak wiedzy wrzucając je do jednego worka z AG. Człowiek bez wiedzy nie nadaje się do bycia pionierem w kwestii regulacji rynku. Amen
@ AKOS
Powiedział wyraźnie że nie chce powtórki z historii, w Polsce już są firmy mające wszystkie znamiona piramidy finansowej (zdaniem Zaorskiego).

Wszystko pojmujesz na sposób który jest Tobie wygodny a pod koniec roku gdy się sprawa wyklaruje dostaniesz amnezji wybiorczej, jak 90% lewaków. Ale masz racje, premier, prezydent, burmistrz powinien być alfą i omegą w każdej dziedzinie życia. Każdy niższy rangą urzędnik degradacja do stopnia sekretarki. Zobacz ile oszczędności, brak konsultacji, komisji.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:33 przez m.m, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:32

JacekW_BB pisze: to nawet nie chodzi o pozew, a o wspólne stanowisko giełd. Te firmy, które należą do PSB takowe obierają. Krzysztof Piech przygotowuje także propozycję przepisów, które pomogą w rozliczaniu się z podatku z krypto - skierujemy je potem do MF.
Cieszę się. Mam nadzieje, że wykażecie się w tej sytuacji i podmioty należące do PSB nie udostępnią nic, a potem przeniosą się do innego kraju, bo bycie polską firmą zw. z crypto jest chyba powoli bezsensowne (przez banki, rząd, demonizowanie branży i stawianie na równi z piramidami). Jeśli zaprotestujecie wyraźnie, z radością wesprę Was moim 1% podatku i coś jeszcze dodam osobno. Zależy mi zwłaszcza na realizacji celu, który tak sami opisujecie:
ROZDZIAŁ II
CELE I ŚRODKI DZIAŁANIA
§ 9.
Celem stowarzyszenia jest działalność naukowa, naukowo-techniczna i oświatowa, w następującym
zakresie:
· działania na rzecz rozwoju i promocji systemu Bitcoin,
· ochrona podstawowych praw człowieka w społeczeństwie nadzorowanym,
https://bitcoin.org.pl/statut/
W sumie cały statut jest fajnie napisany, ale żeby to to zadziałało teraz, kiedy jest naprawdę potrzebne - nie będzie lepszej okazji.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
0

Postautor: devega » niedziela, 1 kwietnia 2018, 00:35

FlyingAtom pisze: Przy okazji, rozumiem że krytykujac, pochwalisz się swoimi działaniami na szczeblu rządowym?
FlyingAtom pisze: Tak jako FA mogę się pochwalić 3 fajnymi konferencjami na przestrzeni 4 miesięcy :) następna już niebawem we Wrocławiu ; ) w tym czasie prócz tego były 3-4 razy dni otwarte u nas w Warszawie.
Sorry, ale pytałem o szczebel rządowy. Ad. konferencji, to PSB / osoby z PSB organizowały "nieco" więcej spotkań, w tym na "nieco" innym szczeblu - choćby Digital Money & Blockchain Forum, w którym uczestniczyli przedstawiciele MC, przedstawiciele świata nauki, w tym Profesor Piech, przedstawiciele IBM, itp.
FlyingAtom pisze: Nie interesują mnie rządzący i co oni tam robią, interesuje mnie środowisko i co sądzą osoby ze środowiska, jakie mają potrzeby.
A mnie jak najbardziej interesuje co robią rządzący, gdyż ich działania będą miały wpływ na środowisko, m.in. na to, czy używanie krypto będzie legalne, czy będziemy musieli zejść do podziemi, czy też normalnie legalnie działać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 01:01

m.m pisze: wymień mi jakiś "normalny" cywilizowany kraj w którym jest lepiej
https://pl.m.wiktionary.org/wiki/the_gr ... other_side

Nie jest tak, że gdzieś jest lepiej. Wszędzie jest po prostu inaczej.

Dodano po 19 minutach 54 sekundach:
obniski pisze: Choć biorąc pod uwagę poparcie to statystycznie łatwo powinno się spotykać zwolenników partii rządzącej.
Olać ich. Zwolennicy partii rządzącej dostali już swoją łapówkę w postaci 500+ i teraz ponownie będą głosować na swoich faworytów i w zgodzie ze swoim sumieniem.

Sami widzicie, ile warty jest czyjś głos.

Ja by zagłosować musiałem jeszcze zapłacić za znaczek by zrobić to z kraju, w którym mieszkałem. Natomiast tutaj większość dostaje 500zl miesięcznie za jednorazowy spacer do urny wyborczej.

Wróć do „Kwestie prawne”