W jakie waluty teraz inwestujecie.

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: wantwrite2014 » poniedziałek, 17 lipca 2017, 10:36

prezes pisze: @wantwrite2014, moda i owczy pęd przeważnie ma decydujący wpływ.
To oznacza ,że żeby dany altcoin szedł w górę potrzebny jest dobry marketing.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » poniedziałek, 17 lipca 2017, 10:39

wantwrite2014 pisze: To oznacza ,że żeby dany altcoin szedł w górę potrzebny jest dobry marketing.
W większości przypadków tak, no chyba że mamy taki przeskok technologiczny jak był na początku z bitcoinem, gdzie bez żadnego marketingu cena szybowała ostro w górę albo jak weszło Ethereum.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 17 lipca 2017, 10:46

wantwrite2014 pisze: To oznacza ,że żeby dany altcoin szedł w górę potrzebny jest dobry marketing.
Nie zgodzę się. Ten etap był w 2013 i 2014. Czysty hype i klony Doge itd. W 2015 była spora dżuma na altach i BTC. Pod koniec 2015 wyszło ETH i się sporo zmieniło. Widać to w 2016 na wiosnę. Bańki ETH, FCT, Maid, BTS itd. To nie są monety po prostu zareklamowane. Owszem, hype był, ale technologicznie było coś nowego i od tego czasu poziom wzrósł. Sama reklama to znacznie za mało, chyba, że do ICO, a tu też przesilenie widać i rynek zweryfikuje powoli realizowanie projektów a nie plany i dobry pr.

Ps. Popracuj nad gramatyką, za taką formę bełkotu jak w https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 00#p335977 można łatwo zostać ocenionym negatywnie. Pozdrawiam. :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Gaduła
Reputacja: 223
Reputacja postu: 
0

Postautor: anty » poniedziałek, 17 lipca 2017, 22:15

trzeba się liczyć z tym że ta "stara" linia trendu "poza bańkowa" tez może kiedyś paść a wtedy juz był by totalny armagedon z przystankiem przy 900$ :) Ale raczej to w dłuższym terminie.
Ja sobie zagrałem btc na to odbicie które rysowałem, i jescze wszedłem w ETC, ale ten jak na razie idzie bokiem i traci w stosunku do bitcoina

sud
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 150
Reputacja postu: 
0

Postautor: sud » poniedziałek, 17 lipca 2017, 22:31

anty pisze: trzeba się liczyć z tym że ta "stara" linia trendu "poza bańkowa" tez może kiedyś paść a wtedy juz był by totalny armagedon z przystankiem przy 900$ :) Ale raczej to w dłuższym terminie.
Ja sobie zagrałem btc na to odbicie które rysowałem, i jescze wszedłem w ETC, ale ten jak na razie idzie bokiem i traci w stosunku do bitcoina
Chyba lepiej teraz wchodzić w LTC, może znowu zbliżyć się do $50. Ja na ETC cały czas liczę, ale chyba będzie trzeba jeszcze trochę poczekać.

BTW. Orientuje się ktoś jak wygląda aktualnie sygnalizacja BIP? Chyba HF nie będzie co? :roll:

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
10

Postautor: ptr111 » wtorek, 18 lipca 2017, 01:00

Kilka cennych cytatów i rad jednego z najlepszych inwestorów na świecie Warrena Buffetta, które też w znaczącym stopniu mogą mieć zastosowanie na rynku kryptowalut ;) :

"Czas jest przyjacielem znakomitego przedsiębiorstwa, a wrogiem miernego" - (wg mnie iota jest właśnie takim znakomitym przedsiębiorstwem/projektem na tym specyficznym rynku, ale trzeba czasu zanim w pełni rozwinie skrzydła) z tego co się zorientowałem to technologia Tangle/DAG jest sprawniejsza niż blockchain.

"Człowiek posiada pewne przewrotne cechy charakteru, które komplikują najprostsze rzeczy"

Wymazywanie, wydaje mi się że czasami Twój nadmierny sceptycyzm zbytnio przysłania i komplikuje Ci to co proste, jasne i skuteczne. Mam wrażenie że jeśli coś wydaje Ci się zbyt wspaniałe, zbyt piękne, zbyt proste, to już jest to dla Ciebie nierealne albo gdzieś jest tam haczyk. Ale nie zawsze tak jest. Napisałeś wcześniej że już miałeś tyle trafionych typów ale niewykorzystanych na giełdzie, że mógłbyś książkę napisać. Widzisz gdybyś się nie dał wtedy omotać nadmiernemu bezpodstawnemu sceptycyzmowi/pesymizmowi, które przysłoniły Ci wtedy głos zdrowego rozsądku podpowiadający Ci trafne typy, to teraz byś był o wiele bogatszy niż obecnie. Ja też gdybym wtedy półtora roku temu nie przysłonił sobie zdrowego rozsądku, to już na początku tego lata miałbym gigantyczny zysk z eth, bo o wiele bardziej prawdopodobne niż mniej było to, że takowy zysk przyniesie. Ludzie którzy kilka lat temu dostrzegli ogromny potencjał/możliwości w btc i tech blockchain, oraz przeskoczyli mur krótkowzroczności i bezpodstawnego sceptycyzmu/pesymizmu, i konsekwentnie czekali aż przyjmie się na świecie, to właśnie oni megagigantycznie zyskali. Analogicznie z eth. Także warto zwracać szczególną uwagę na projekty z wielkim potencjałem na inwestycje długoterminowe, na te perełki w stosie kamieni, jest ich niewiele, a moim zdaniem i nie tylko moim iota dysponuje tym wielkim potencjałem i jest b prawdopodobne że rozwinie skrzydła w dłuższej perspektywie czasu, co bezpośrednio wpłynie na wzrost ceny i wg mnie nawet taki ogromny wzrost ceny od ico w tym nie przeszkodzi.

Może rzeczywiście trochę mnie poniosło z tymi 10$ na przyszły rok, szczególnie że iota ma aż 2 mld monet w obiegu.... a może i będzie za rok te 10$? nie wiem czas pokaże, w każdym razie bardzo prawdopodobne jest że ten projekt się fajnie rozwinie i da zarobić, jak nie gigantycznie to przynajmniej przyzwoicie ;) Ale póki co to liczę na mój pierwszy satysfakcjonujący zysk z XVG, mam nadzieję że najpóźniej do końca października sięgnie co najmniej 1 centa ;)

Wiem Wymazywanie że Twoje intencje są dobre i chcesz pomóc, doceniam poświęcony czas/energie, wiem że masz dużo wiedzy i doświadczenia i pomogłeś wielu tutejszym forumowiczom, ale też czasami popełniasz błędy

I kilka innych fajnych cytatów Buffetta:

"Dużo lepiej jest kupić wspaniałą firmę za przeciętną cenę, niż przeciętną firmę za wspaniałą cenę."

"Patrz na rynkowe zmiany raczej jak na przyjaciela, a nie wroga – korzystaj z szaleństwa, ale nie bierz w nim udziału"

"Wielkie okazje inwestycyjne pojawiają się, gdy wspaniałe spółki są dotknięte przez niespodziewane okoliczności, które powodują przecenę akcji." a ten mi się szczególnie podoba w kontekście obecnej sytuacji z btc ;)

Kiedyś jak WB kupował akcje Coca Coli, w której wówczas udziały mocno spadały, to prawie każdy tamtejszy trader, inwestor pukał się w czoło, a 10 lat później CC uczyniła go milionerem :) Faktem jest że na tym młodym specyficznym rynku kryptowalut można bardzo szybko, prosto i pięknie zarobić ale też i boleśnie stracić. Stawiam głównie na wnikliwą analizę fundamentalną w długoterminowym inwestowaniu na tym rynku. Dobre głębokie rozpoznanie wartości projektu i jego potencjału rozwoju na przyszłość, cierpliwość i nie nie zaburzanie tego nadmiernym nieuzasadnionym sceptycyzmem i pesymizmem, powoduje że prawdopodobieństwo gigantycznych, wspaniałych zysków z takiej inwestycji jest znacznie większe niż prawdopodobieństwo straty.

Możliwości ogromnego zarobku na tym rynku w obecnych czasach boomu cyfrowych technologii są w pełni realne, ale dla niektórych zbyt piękna to wizja by mogła być prawdziwa. Tak mam wielkie marzenia i nigdy się ich nie wyzbędę, ale przy tym wiem, że żyjąc w czasach ogromnego popytu na cyfrowe technologie, rynek kryptowalut daje mi szansę ich spełnienia i jeśli będę się mądrze/odpowiednio poruszał na tym rynku, to nadejdzie kiedyś taki czas, że zrealizuję owe marzenia o gigantycznych zyskach, czego życzę sobie i wam wszystkim :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 18 lipca 2017, 01:24

ptr111 pisze: Wymazywanie, wydaje mi się że czasami Twój nadmierny sceptycyzm zbytnio przysłania i komplikuje Ci to co proste, jasne i skuteczne. Mam wrażenie że jeśli coś wydaje Ci się zbyt wspaniałe, zbyt piękne, zbyt proste, to już jest to dla Ciebie nierealne albo gdzieś jest tam haczyk. Ale nie zawsze tak jest. Napisałeś wcześniej że już miałeś tyle trafionych typów ale niewykorzystanych na giełdzie, że mógłbyś książkę napisać. Widzisz gdybyś się nie dał wtedy omotać nadmiernemu bezpodstawnemu sceptycyzmowi/pesymizmowi, które przysłoniły Ci wtedy głos zdrowego rozsądku podpowiadający Ci trafne typy, to teraz byś był o wiele bogatszy niż obecnie.
Tak, ale miałem też sporo bardzo trafionych, bez obawy. :) Problem jest nie w moim podejściu, ale bardziej w "ad rem" tzn. IOTA po 10$ i XVG w kosmicznych cenach jest dla mnie bardzo mało realne. Widzisz, ja miałem zyski typu 3000 czy 4000% i wiem, że takiego czegoś się nie planuje aż tak dokładnie i takie zyski są prawie niemożliwe na rzeczach już mocno napompowanych, je można znaleźć albo na nowych perełkach których tłum nie zna albo na czymkolwiek, ale przed fazą bańki rynku (jaką widzieliśmy w marcu-czerwcu 2017). Dzięki za długi post. Po prostu nie polecam zakładania tak ogromnych zysków na tak napompowanych rzeczach, bo jest to mało realne. Skub powoli i skromnie, a będzie Ci dane. Pokora wobec rynku wynagradza. Chciwość najczęściej wywala z rynku, a jest dobra tylko w pewnych warunkach. W Iota i Xvg tych warunków nie widzę, ale jak Ty widzisz, to szczerze powodzenia nawet jeśli to mało realne plany. :)

Dodano po 10 minutach 14 sekundach:
ptr111 pisze: Także warto zwracać szczególną uwagę na projekty z wielkim potencjałem na inwestycje długoterminowe, na te perełki w stosie kamieni, jest ich niewiele
1000% racji. Ale Iota taką perełką była w ICO, nie teraz po tak ogromnym wzroście (patrz na https://icostats.com/roi-since-ico jakim).
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 18 lipca 2017, 10:35

Nie macie wrażenia, że od 2 dni na STR buduje się mały trójkącik?

Jestem też ciekaw Waszego zdania na temat scenariusza odbicia na altach spadków w mid, który, trochę w nieodpowiednim wątku, opisałem tutaj: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=336387#p336387

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpr » wtorek, 18 lipca 2017, 10:58

Mysle, ze Stratis po takich głębokich spadkach moze odreagowac gdzies w okolice 230k sat. Imo wlasnie przebija trend spadkowy.

Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 18 lipca 2017, 11:53

@jpr, pluję sobie w brodę, że przegapiłem te ogromne spadki Stratisa w dniach 6-11 lipca (o ponad -50%, wyjście dołem ze zniżkującego trójkąta). Ale teraz już w niego nie wejdę, bo wlaśnie zaliczył odbicie tych spadków.
Dlatego skupiam się na innych altach.

Tym niemniej z przypadku Stratisa płynie ważna nauka: nawet jak coś spadło o połowę (z 0.0046 do 0.0023) to zamiast odbić może spaść jeszcze o połowę (do 0.001).

Początkujący
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0

Postautor: crone » wtorek, 18 lipca 2017, 12:42

@jpr, z jakiej strony ten zrzut ekranu ze Stratisem?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » wtorek, 18 lipca 2017, 12:49

ekhm, sprawdzając alty pobieżnie to większość zaliczyła solidny zjazd, podobnie jak stratis, ktore to dopiero teraz wyhamowały razem z odbiciem btc.

z wyjątków to tylko IOTA i zombie DOGE, z którym jak zwykle nie wiadomo o co do końca chodzi.

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpr » wtorek, 18 lipca 2017, 12:59

crone pisze: @jpr, z jakiej strony ten zrzut ekranu ze Stratisem?
tradingview.com

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wantwrite2014 » wtorek, 18 lipca 2017, 13:20

Czytam na temat IOTA , tutaj David Sønstebø, współzałożyciel firmy IOTA, omawia tę platformę post-blockchain nowej generacji, która ma służyć jako podstawa Internet-of-Things (IoT) https://soundcloud.com/arthurfalls/ethe ... kchain-era co o tym sądzicie?

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wantwrite2014 » wtorek, 18 lipca 2017, 18:25

Podczas ICO , sprzedano 999 999 999 tokenów IOTA za 434 000 $ , teraz 1 token kosztuje 0.30 $ , a po pojawieniu się na giełdzie kosztował 0,62 $ czyli jak ktoś kupił na ICO i sprzedał od razu po wejściu na giedłę zarobił 1428 razy na 1 tokenie czyli jak ktoś kupił tokeny za 1000 zł to sprzedał za prawie 1,5 miliona złotych i nikt z tego forum nie skorzystał z takiej okazji zarobienia tyle kasy?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 193
Reputacja postu: 
0

Postautor: Gromix » wtorek, 18 lipca 2017, 18:54

Czy tylko ja mam wrażenie, że tym razem sytuacja rozegra się nieco inaczej niż w 2013 i BTC w skali makro za kilka tygodni zacznie kolejny "run" na północ osiągając kolejne ATH? :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lipca 2017, 19:20 przez Gromix, łącznie zmieniany 2 razy.

sud
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 150
Reputacja postu: 
11

Postautor: sud » wtorek, 18 lipca 2017, 18:56

wantwrite2014 pisze: Podczas ICO , sprzedano 999 999 999 tokenów IOTA za 434 000 $ , teraz 1 token kosztuje 0.30 $ , a po pojawieniu się na giełdzie kosztował 0,62 $ czyli jak ktoś kupił na ICO i sprzedał od razu po wejściu na giedłę zarobił 1428 razy na 1 tokenie czyli jak ktoś kupił tokeny za 1000 zł to sprzedał za prawie 1,5 miliona złotych i nikt z tego forum nie skorzystał z takiej okazji zarobienia tyle kasy?
Mnie to nie było jeszcze w temacie crypto wtedy (2015?), ale z tego co wyczytałem to nie było takie ICO jakie mamy dzisiaj. Społeczność zebrała wtedy 1337 BTC na depozyt i to były jeszcze jakieś old IOTA. Później było przekonwertowanie, przez długi czas tokeny handlowane "pod stołem" zanim niedawno weszły na giełdę. Generalnie pachnie to manipulacją, chociaż założenia projektu są bardzo ciekawe i z dużym potencjałem. Myślę, że to x1400 to zarobiło może parę osób.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
0

Postautor: tonyxxl » wtorek, 18 lipca 2017, 19:21

wantwrite2014 pisze: Podczas ICO , sprzedano 999 999 999 tokenów IOTA za 434 000 $ , teraz 1 token kosztuje 0.30 $ , a po pojawieniu się na giełdzie kosztował 0,62 $ czyli jak ktoś kupił na ICO i sprzedał od razu po wejściu na giedłę zarobił 1428 razy na 1 tokenie czyli jak ktoś kupił tokeny za 1000 zł to sprzedał za prawie 1,5 miliona złotych i nikt z tego forum nie skorzystał z takiej okazji zarobienia tyle kasy?
jakby ktoś trzymał od ICO to by zarobił srogo (kto trzyma coiny po wzrostach 10-20x? najwięksi otymiści?)
https://icostats.com/roi-since-ico

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 18 lipca 2017, 19:22

sud pisze:
Mnie to nie było jeszcze w temacie crypto wtedy (2015?), ale z tego co wyczytałem to nie było takie ICO jakie mamy dzisiaj. Społeczność zebrała wtedy 1337 BTC na depozyt i to były jeszcze jakieś old IOTA. Później było przekonwertowanie, przez długi czas tokeny handlowane "pod stołem" zanim niedawno weszły na giełdę. Generalnie pachnie to manipulacją, chociaż założenia projektu są bardzo ciekawe i z dużym potencjałem. Myślę, że to x1400 to zarobiło może parę osób.
Nie moge się powstrzymać sory jeśli oftopuje ale WTF ? niedawno na bittrexie mialem dzienny limit 100 btc bo dawno temu sie zweryfikowałem a oni te limity zwiększyli, zmienili w któryms momencie z limitu w USD na 100 btc. Ale od jakiegoś czasu patrze i mimo że NIC nie robiłem na bittrexie, ani nie upgrejdowałem konta ani nic nagle z 100 btc daily limitu na koncie pojawił mi się dzienny limit wypłat uwaga: 1337 BTC !!!
Cieżko w tej sytuacji nie zauważyć zbieżności liczby BTC ... Jaki ma związek Bittrex z IOTA i czy to w ramach żarciku taki limit dali teraz ??
Alez drugiej strony Bittrex nie ma IOT'a , jest tylko na Bifinexie... Jeśli Richi jest fanem Iota to czemu jej nie dodał na giełde ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lipca 2017, 19:33 przez Rumcajs, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » wtorek, 18 lipca 2017, 19:30

Mam pytanie,
Ponieważ byłem w pracy i też spałem w nocy czy ktoś ma wiedzę co sie stało z sell wallem na SONM na Liqui tym za 18 btc na 1800s ?
Został wycofany czy zjedzony ? z wykresu nie wynikałoby że ktoś kupił bo nie ma świeczek i tak wysokiego wolumenu na jakiejs, chyba ze został wyskubany w dłuższym okresie czasu więc mogł się rozejsc po wykresie. niestety nie ma na tej gieldzie dostępu do starszej histori transakcji zeby to sprawdzić ale może ktoś widział.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lipca 2017, 19:31 przez Rumcajs, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pozostałe”