swap.ly - kantor BTC/PLN/EUR

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Re: InPay - płatności Bitcoin dla placówek handlowych

Postautor: McGravier » sobota, 18 października 2014, 00:13

Nie wszyscy jesteśmy zgodni co do tego, że InPay jest przewartościowany. Niektóre zachodnie startupy w branży np coinbase zbierały fundusze o rząd wielkości większe. 4mln na firmę która nie ma praktycznie żadnej konkurencji na lokalnym rynku o takim potencjale wzrostowym wydaje mi się uzasadnioną sumą.

Co do kosztów ponoszonych na pensje - tego typu firma to przede wszystkim ludzie. To nie firma budowlna, gdzie gros kosztów idzie w sprzęt ciężki. Informatycy, support, marketing i pozyskiwanie klientów to rdzeń tego biznesu. W co niby miałaby pójść kasa? Wille z marmuru? Drogie samochody? To nie ZUS tylko poważny biznes ;)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: GetBitCoin_pl » sobota, 18 października 2014, 00:39

Jeżeli BitPay wejdzie do Polski to pojawi się konkurencja ;) Zaczną działać pewnie na zasadzie przedstawicieli handlowych. BitPay ma większą kasę więc szybciej mogą się rozwijać.
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: staszek123 » sobota, 18 października 2014, 13:02

Leszek dzieki za wyczerpującą odpowiedź, dalej uważam, że wycena InPay S.A. jest conajmniej kilka razy za duża, ale cenie Twoją szerość. Nie widać u ciebie korporacyjnego zadęcia i wyglądasz na szczerego w swoich wypowiedziach. Czego niestety nie mogę powiedzieć o Twoim wspólniku Arku Osiaku, który zostawił temat i zniknął.

Porównywanie zachodnich startupów i InPay nie ma żadnego sensu. U nas nie istneiej jeszcze taki rynek capital venture jak np w stanach. Stawianie polski jako przykładu kraju, gdzie bitcoin się nieżle rozwija to też przesada. Od września 2012 czyli prawie 2 lata na rynku polskiego Bitcoina nie powstało nic. To 24 miesiące, nie ma kapitału, nie ma pomysłów. Nie liczę giełd, był Bitcurex i ciągle jest Bitcurex a reszta jakoś próbuje gonić. O Bitcoinie sporo słychać na tym forum ;-)

Wymysł na wycenę InPaya na 4.000.000 na pewno pochodzi od Arka Osiaka, który wyceniał Ambasadę Bitcoin na 2.500.000 zl. Oba projekty niestety były w tej samej fazie. Ogromna wartość a nic na początku, tylko obietnice. I szukanie ludzi, ktorzy zainwestuja, bo wierza w Bitcoin. A jeżeli się uda, udziałowcy od razu stają sie milionerami.

InPay ma ponad 40% w kosztach ludzkich. To jest zasadniczy błąd w Waszym biznes planie i to wytknie Wam każdy inwestor. Nie wierzę, że fundusze stoją w kolejce i chcą oddać Wam pieniądze. Spółka InPay nie ma ani kapitału ani biznesu. Włożyliście 100.000 zł i chcecie dostać za 5% od razu 200.000 zł ? Wiecie jak to wygląda dla inwestora ?

Powinniście byli sami zdobyć pierwszy kapitał, skoro tak wierzycie w projekt, czemu nie wzieliście pożyczek i nie włożyliście milion złoty w start-up ? Czemu Arek Osiak nie włożył miloina za 49% akcji ?

Przykro mi Leszek, ale nie wygląda mi to co robicie na poważny projekt. Uważacie, że są ludzie, którzy włoża swoje pieniądze i jak Wam się uda, od razu skoczycie do 1 ligi. Startujecie z niczym, bez pieniędzy, nie chcecie ryzykować swoich pieniędzy a to dyskwalifikuje Was dla inwestorów.

A szkoda, bo pomysł macie fajny. Tak jak Ambasada była fajnym pomysłem, tylko założyciel wymyślił sobie, że jest warta 2.500.000 zł.

Szkoda, bo to źle dla Bitcoina.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0006 BTC

Postautor: opengrid » sobota, 18 października 2014, 14:00

staszek123 pisze: Leszek dzieki za wyczerpującą odpowiedź, dalej uważam, że wycena InPay S.A. jest conajmniej kilka razy za duża, ale cenie Twoją szerość.
Staszku, robimy pierwszy na świecie prawdziwy equity crowdfunding za Bitcoin. To jest publiczna sprzedaż akcji. To było dla nas ogromne ryzyko, czy KNF nie nałoży na nas jakiejś bajońskiej kary i bierzemy na siebie ogromną odpowiedzialność wobec osób, które teraz postanowili nas wesprzeć. Sprzedaż akcji za BTC to pewien eksperyment i proof of concept. Mimo, że cena akcji jest 40 razy wyższa niż cena nominalna akcji to i tak uważam, że jest to oferta uczciwa o czym za chwilę.
staszek123 pisze: Porównywanie zachodnich startupów i InPay nie ma żadnego sensu. U nas nie istneiej jeszcze taki rynek capital venture jak np w stanach. Stawianie polski jako przykładu kraju, gdzie bitcoin się nieżle rozwija to też przesada. Od września 2012 czyli prawie 2 lata na rynku polskiego Bitcoina nie powstało nic. To 24 miesiące, nie ma kapitału, nie ma pomysłów. Nie liczę giełd, był Bitcurex i ciągle jest Bitcurex a reszta jakoś próbuje gonić. O Bitcoinie sporo słychać na tym forum ;-)
Jednak porównajmy. Ethereum zebrało 18 mln dolarów za projekt, który w praktyce nie istnieje. Inwestorzy nie mają żadnego papieru poza etherem.

My zbieramy 200 tys zł wsparcia w zamian za akcje spółki, która ma świetnych ludzi w zespole, gotowy produkt, który jest wdrażany w sklepach i serwisach internetowych.
staszek123 pisze: Wymysł na wycenę InPaya na 4.000.000 na pewno pochodzi od Arka Osiaka, który wyceniał Ambasadę Bitcoin na 2.500.000 zl. Oba projekty niestety były w tej samej fazie. Ogromna wartość a nic na początku, tylko obietnice. I szukanie ludzi, ktorzy zainwestuja, bo wierza w Bitcoin. A jeżeli się uda, udziałowcy od razu stają sie milionerami.
Crowdfunding udziałowy to był mój pomysł, który przedstawiłem Arkowi. Powstał w wyniku rozmów z Beesfund. W mojej ocenie to był świetny sposób na dobrą reklamę Bitcoin i naszej usługi. Nigdzie nie obiecywałem złotych gór i nie uważam, że ktokolwiek stanie się milionerem kupując jedną akcję za 40 zł. Ta ciegiełka, która mimo wszystko jest papierem wartościowym to wyraz wsparcia dla tego co chcemy osiągnąć, czyli płatności bitcoin w każdym sklepie.

Kupując akcje stajesz się bardziej zaangażowany w promowanie Bitcoin i w końcu jest powód, żeby pytać ekspedientów w sklepach, czy można zapłacić Bitcoinami. Tylko dzięki zaangażowaniu tysięcy ludzi w całym kraju jest szansa na zmianę myślenia właścicieli firm.
staszek123 pisze: InPay ma ponad 40% w kosztach ludzkich. To jest zasadniczy błąd w Waszym biznes planie i to wytknie Wam każdy inwestor. Nie wierzę, że fundusze stoją w kolejce i chcą oddać Wam pieniądze. Spółka InPay nie ma ani kapitału ani biznesu. Włożyliście 100.000 zł i chcecie dostać za 5% od razu 200.000 zł ? Wiecie jak to wygląda dla inwestora ?
Relatywnie dobry deweloper x 1 = 100.000 zł / rok, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Dobry prawnik 300 zł / h.
Tak jak pisałem wcześniej. Pizza za HTML to pewnie dla Ciebie jakaś norma, ale jeśli chodzi o pisanie serwisów transakcyjnych to już inna bajka.
Oprócz 100.000 zł włożyliśmy do spółki rok pracy dwóch deweloperów, know how, znak towarowy itp. Dzięki nam duży portal informacyjny będzie miał cały dział poświęcony Bitcoin.
staszek123 pisze: Powinniście byli sami zdobyć pierwszy kapitał, skoro tak wierzycie w projekt, czemu nie wzieliście pożyczek i nie włożyliście milion złoty w start-up ? Czemu Arek Osiak nie włożył miloina za 49% akcji ?
Przed chwilą napisałeś, że włożyliśmy 100 tys. Milion złotych pożyczki na nową spółkę?! Żyjemy w tej samej rzeczywistości? Czemu nie 49%? Bo to nie fundusz inwestycjny typu 3.1. Włożył tyle ile się wspólnie dogadaliśmy. Proste.
staszek123 pisze: Przykro mi Leszek, ale nie wygląda mi to co robicie na poważny projekt. Uważacie, że są ludzie, którzy włoża swoje pieniądze i jak Wam się uda, od razu skoczycie do 1 ligi. Startujecie z niczym, bez pieniędzy, nie chcecie ryzykować swoich pieniędzy a to dyskwalifikuje Was dla inwestorów.
To nieprawda. Mamy gotowe oprogramowanie, które działa na rynku, mamy rozpoznawalność, rozwiązania prawne, księgowe itp. Odtworzenie tego to spory koszt. Sorry, ale tu się z Tobą kompletnie nie zgadzam.
staszek123 pisze: A szkoda, bo pomysł macie fajny. Tak jak Ambasada była fajnym pomysłem, tylko założyciel wymyślił sobie, że jest warta 2.500.000 zł.
Tak pomysł mamy fajny i go wdrażamy. Możesz nam pomóc w jakikolwiek sposób, np. przekonując ludzi do używania bitcoinów.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » sobota, 18 października 2014, 14:26

Leszek,

Czy rozumiesz, że zachęcasz ludzi do pomocy ale to ty będziesz beneficjentem, jeżeli dostaniesz pieniądze.

Znów wrócę do sedna, nie założyliście Fundacji ani Stowarzyszenia.
Nie włożyliście swoich pieniędzy.

Nie mogę ocenić, co już macie, bo biznes plan jest ogółny.

Nie robicie tego społecznie. Robicie to dla DUŻYCH pieniędzy, stąd ta wycena za spółkę bez przychodów i bez niczego. Mam Wam pomóc i co z tego będę miał ? Oddasz mi część z miliona, jaki dostaniesz za swoje akcje ? Wplacisz 100 tys na forum bitcoin.pl ? Wpłacisz na dom dziecka ?

Leszek proszę nie żartuj i nie udawaj, że to jakiś społeczny projekt.

Gdybyś tu przyszedl i powiedział, że chcesz stworzyć silna spólkę i należy ci się wynagrodzenie za trud, jaki w to włożyłeś, że chcesz być kolejnym MArkiem albo Billem czy Stevem, to byś brzmiał sensownie.

A ty nam wciszkasz kit.

Co z tego, że robicie pierwszy na świecie prawdziwy equity crowdfunding za Bitcoin. ROBICIE TO ZA CUDZE PIENIĄDZE NIE SWOJE.

Ethereum zebrało bajońskie pieniądze ale jaki to ma związek z InPay ?

Kupoowanie akcjo sposowuje, że dostaniesz darmowych pracowników, co będą po sklepach chodzić ? Czy ty jesteś naprawdę w Zarządzie tej spółki ? Twoi akcjonariusza mają chodzić po sklepach ? To żart ?

Ile jest wart was znak towarowy ? Leszku jest wart tyle, ile za niego zapłaciliście grafikowi. Ani złotówki więcej.

Laszku macie prawdopodobnie opracowany i działający algorytm, ktory nie został jeszcze przetestowany. Nie wiadomo na ile jest skalowany. Nie wyjaśniliście inwestorom skąd weżmiecie środki na zabezpieczenie kursów. Sytuacja prawna jest taka, że wasza brytyjska spółka de facto obsługuje transacje Bitcoin a spółka SA ma zadanie pobrać środki od inwestorów.

Strasznie to amatorsko wyglada i przeraża mnie, że to wszystko się dzieje, mimo, że macie takiego utalentowanego mentora w postaci Arkadiusza Osiaka.

Moim skromnym zdaniem powtarza się sytuacja z Ambasadą Bitcoin. Jak się to skończyło, wszyscy wiedzą.

Gaduła
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0015 BTC

Postautor: kolkin » sobota, 18 października 2014, 14:43

Trochę się zaczynam gubić Stachu... Raz Arek jest BE raz jest OK :/
Poza tym mam takie trochę wrażenie że zderzają się tu dwa światy. Twój - który twardo punktuje kolejne niedopowiedzenia bo tak "nakazuje" "szkoła inwestowania" i Leszka, który to wszystko robi od podstaw. I nie ma co ukrywać, że się uczy. Problem jest w tym, że Ty tego nie rozumiesz bo wnioskuje, że z bitcoinem jesteś na wczesnym etapie, tak przynajmniej to widzę po postach. Leszek przechodzi przez wszystkie jego etapy... Prawne, skarbowe, organizacyjne, techniczne, marketingowe itd. wszystko sam ogarnia. Wszystkiego tego musiał się sam uczyć i każdemu z osobna tłumaczyć, że można to tak zrobić, a to można tak załatwić. Bo w Polsce NIE MA jeszcze ludzi, którzy są: specjalistami od prawa dt. bitcoin, speców od PR bitcoin, deweloperów od bitcoin, jednym słowem NIE MA SPECJALISTÓW OD BITCOINA... Ja trochę przebijałem głową mur szukając różnych rozwiązań na różne moje pomysły i wiem, że to w cale nie jest łatwe i jest na prawdę DUŻO rzeczy do których można się przyczepić...

a odstępując od mojego wywodu to nie liczyłbym, że jakakolwiek firma przedstawi Ci wszystkie szczegóły i rozwiązania jakie ma w rękawie...
Nie chce bronić tutaj projektu (chociaż w większości tak brzmię) ale na prawdę wygląda to przejrzyście w porównaniu do wielu firm związanych z BTC... a nie jeden z nas z forum "inwestował" w różne cuda dotyczące BTC... i też wyciągamy wnioski (czasem :twisted: )

//EDIT

I między innymi temu to forum jest takie opiniotwórcze, bo mamy pewne, często nieprzyjemne doświadczenie.
Jaki moderator takie forum...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » sobota, 18 października 2014, 14:52

Kolkin,

Znów argumentem jest, że ktoś wiecej czasu spędził na forum Bitcoin. Albo piszesz o jakiś zasługach ? Jaki to ma sens ? Że nie inwestuje w lipne, sciemniane pomysły to mam się tego wstydzić ? Mam ślepo uwalać kasę i dawać to ludziom, którzy beztrosko podchodzą do biznesu ?

Dlaczego InPay nie zaoferował w cenie detalicznej 1% swoich akcji (o wartości 1000 zł) osobom, które się zasłużyły dla poslkiego Bitcoina ? To takie proste, prawda ?

Inpay SA. To jest skierowane do Was. Zaoferujcie w cene detalicznej 1% akcji ludziom z tego forum i ludziom, którzy dziłają w Bitcoin. Sprzedajcie akcje, nic nie oddacie za darmo. To będzie dowód, że nie robicie skoku na kasę. Żadni przypadkowi ludzie, płacący 40 razy więcej za wasze udziały, ale śmietanka. To będzie dopiero marketing.

Pozdrawiam
Staszek

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: kolkin » sobota, 18 października 2014, 15:09

Raczej miałem na myśli, że ciężko Ci będzie zrozumieć, że to nie takie łatwe zrobić wszystko "jak należy" i tak jak się to robi w przypadku "normalnych" biznesów.
I w sumie tu wracamy to puenty, kto chce to inwestuje, kto nie chce tego nie robi.
Jednym odpowiadają takie warunki, innym nie będą odpowiadać.

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0007 BTC

Postautor: McGravier » sobota, 18 października 2014, 19:16

staszek123

Możesz swoje wątpliwości wypunktować w pojedynczym, spójnym poście? Bo jak na razie robisz niemiłosierny burdel godny hejtera który założył konto w celu trollingu. Praktycznie wszystkie dotychczasowe kwestie które podniosłeś zostały wyjaśnione w satysfakcjonujący sposób. (przyajmniej dla mnie). Połowa twoich wypowiedzi posiada znaki i wyrazy ale nie posiada żadnej treści. Część to bezpodstawne oskarżenia np to z sugestią że spólka w anglii może się zwinąć z forsą. Jeśli masz dowody na złe zamiary Wilczyńskiego napisz to wprost. Ogarnij się. Nie chcę w tym wątku gównoburzy jaka miała miejsce z ambasadą bitcoin. Nie uznaję za godne uwagi żadnych oskarżeń, które nie są poparte jasnymi, i zrozumiałymi dla mnie dowodami.

Zainwestowałem w InPay trochę pieniędzy mając na uwadze całe ryzyko związane niewypałem biznesu. Widziałem na własne oczy działające pilotażowe wdrożenia firmy, kupowałem w nich dobra i usługi za BTC. Biorąc pod uwagę bardzo niski koszt uruchomienia przyjmowania zapłat w BTC (dowolne urzadzenie z androidem plus aplikacja od InPay, brak konkurencji na lokalnym rynku, niski koszt bankowości w Polsce (względem Ameryki w której działają Coinbase i BitPay), brak problemów z "narowami" banków jakie mają miejsce w USA i UK oraz brak kosztów przewalutowania EUR-PLN z jakimi muszą się mierzyć klienci BitPay działający w Polsce uważam, iż InPay ma szansę na totalną, permanentną dominację na polskim rynku pod względem usług przyjmowania płatności BTC (podobnie jak Allegro zdominowało rynek aukcji online). Nie wychodzę z założenia, że sukces jest gwarantowany - jestem temu twierdzeniu bardzo daleki. Niemniej jeśli ten scenariusz się spełni, to ta firma będzie warta *dużo* więcej niż 4mln

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: opengrid » sobota, 18 października 2014, 21:04

staszek123 pisze:Kolkin,
Inpay SA. To jest skierowane do Was. Zaoferujcie w cene detalicznej 1% akcji ludziom z tego forum i ludziom, którzy dziłają w Bitcoin. Sprzedajcie akcje, nic nie oddacie za darmo. To będzie dowód, że nie robicie skoku na kasę. Żadni przypadkowi ludzie, płacący 40 razy więcej za wasze udziały, ale śmietanka. To będzie dopiero marketing.
Staszek, szczerze, to nie jest głupia propozycja. To nie jest też nic niezwykłego, opcje na akcje to dość częsta praktyka. W Polsce dotychczas się tego nie praktykowało, bo u nas dominują spółki zoo w startupach. W Polsce dopiero od niedawna też mówi się o vestingu. Już nawet nie wspomnę, że sami popełniliśmy błąd na początku zakładając spółkę akcyjną z tysiącem akcji i musieliśmy robić split, kiedy to w SV normą jest, że spółka ma pare milionów.
InPay jest startupem i zespół będzie się powiększał naturalnie, więc vesting będzie istotnym narzędziem w tym zakresie.

Co do wcześniejszych postów mam wrażenie, że nie odnotowałeś informacji, że jednak sporo zainwestowaliśmy w spółkę. I w postaci IP i żywej gotówki.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » sobota, 18 października 2014, 23:02

opengrid pisze:
staszek123 pisze: Staszek, szczerze, to nie jest głupia propozycja. To nie jest też nic niezwykłego, opcje na akcje to dość częsta praktyka. W Polsce dotychczas się tego nie praktykowało, bo u nas dominują spółki zoo w startupach. W Polsce dopiero od niedawna też mówi się o vestingu. Już nawet nie wspomnę, że sami popełniliśmy błąd na początku zakładając spółkę akcyjną z tysiącem akcji i musieliśmy robić split, kiedy to w SV normą jest, że spółka ma pare milionów.
InPay jest startupem i zespół będzie się powiększał naturalnie, więc vesting będzie istotnym narzędziem w tym zakresie.

Co do wcześniejszych postów mam wrażenie, że nie odnotowałeś informacji, że jednak sporo zainwestowaliśmy w spółkę. I w postaci IP i żywej gotówki.
Leszek,
Dawaj te 1% akcji dla ludzi, którzy zasłużyli.
Co trzeba robić ?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » sobota, 18 października 2014, 23:38

@Staszek, jesteś strasznie roszczeniowy.
Najpierw zrób coś dla bitcoina, albo pokaż co wcześniej udało Ci się zrobić

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
0

Postautor: baggins » sobota, 18 października 2014, 23:55

ja tu widzę karmienie nowej reinkarnacji starego trola :/

też miałem wrażenie, że Panowie od InPay trochę przesadzili... może nie co do kwoty jaką chcą zebrać, ale ile procent akcji za to są gotowi są oddać... ale sprawę stawiają jasno, a przymusu inwestowania przecież nie ma...

swoją drogą jest gdzieś jakaś lista obecnych klientó InPay? są już takowi? rozmyślam nad drobną "inwestycją" ale trochę więcej bym chciał wiedzieć, w jakim miejscu w tej chwili sie InPay znajduje
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » niedziela, 19 października 2014, 11:06

Leszek ja nie kupuje twoich tekstow o pracy spolecznej i dzialania dla spolecznosci. Potworze i zapytam po raz kolejny dlaczego nie zlozyliscie Stowarzyszenia albo Fundacji i nie zbieracie srodkow na rozwoj Bitcoin w ten sposob ? Wyceniliscie spolke na 4.000.000 zł i arumentujecie, ze wlozyliscie czas i pieniadze. Konkretnie 100.000 zl na trzech wlożyliscie czyli nic, biorąc pod uwagę, ze od razu uwazacie, ze Wasz projekt jest wart juz dzis 4.000.000 zł. Nikt wam nie kazal czasu wkladac ani pracy.

Ja mysle, ze musicie zebrac te 200.000 zl zeby miec za co przetrwac kolejny rok i macie spore watpliwosci, czy uda sie Wam zebrac wystarczajaca liczbe chetnych do wdrozen. Nie ryzykujecie niczym, szukacie naiwniakow, ktorzy wplaca Wam pieniadze i powtorze, jak sie uda, to za cudze pieniadze staniecie sie milionerami.

Nie podoba mi sie to, nie ukrywam, ze moim zdaniem to skok na kase. Jezeli ktos chce poswiecic 40 zl i was wesprzec to jego sprawa, niestety ludzie kieruja sie dobrymi intencjami i nie widza, ze daja sie rolowac. Uzywam akurat takich slow bo wycena spolki na 4.000.000 zl w tym stadium to skok na kase. Oddawanie 5% akcji za 200.000 zl to morlanie naganne dzialanie w moim rozumieniu biznesu.

Rynek to zweryfikuje, szczerze watpie, czy uda sie Wam zebrac 200.000 zl w ten sposob, mam nadzeje, ze sami nie wykupicie pozostalych akcji jezeli przed koncem nie bedzie wymaganych 200.000 zl. Bo malo kto wie, ze taki przekrety nie raz juz robiono.

Fajny projekt zostal niestety popsuty przez Wasza megalomanie i chciwosc i to sie zle odbije dla polskiego Bitcoina.

Jezeli macie zamiar cos jeszcze poprawic, to sugeruje likwidacje tej publicznej oferty na beesfund. sprzedanie w cenie nominalnej 1% akcji ludziom, ktorzy w Polsce sie przyczynili do popularyzacji Bitcoin i zaoferowanie tym ludziom kupna pozotalej czesci akcji w rozsadnej cenie bo mnoznik 40x to skok na kase.

Przypominam, ze jestescie firma, ktora ma w swojej ofercie tylko obietnice, nie ma zadnego kapitalu. Wasz amerykanski konkurent moze w kazdej chwili wejsc do Polski i tylko ze wzgledu na przewage w postaci finansowania zjesc Was w ciagu 3 miesiecy.

InPay S.A. nie jest wart 4.000.000 zł.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 19 października 2014, 11:24

Staszek zaczynasz mulić. Powtarzasz kolejny raz swoje tezy, dostałeś już wiele sensownych odpowiedzi od Lecha i innych, a sączysz swoje insunacje bez końca.

Czy to taki wielki problem, żebyś na kartce wypisał "Inpay nie jest warty 4 mln, ludzie ostrzegam was" powiesił nad łózkiem i wizualował sobie spektakularny upadek tej firmy, a tu już dał sobie spokój.

@Inpay, dodajcie na swojej stronie zakładkę "nasi klienci"
To bardzo dobry pomysł Bagginsa. Tylko żeby dane były aktualne

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: kocureq » niedziela, 19 października 2014, 13:20

Kazdy startup tak sie finansuje - wkladasz czas, prace, pomysł, a zbierasz z rynku pieniadze. I zwykle bez tych pieniędzy firma by nie przeżyła - jakby tych pieniędzy nie potrzebowała, to by nie było zbiórki. Proste.

Jak ktoś ma ból dupy z tego powodu, to albo powinien taka sama kampanie uprawiać wobec każdej powstającej firmy, albo ma cos osobistego do założycieli firmy i próbuje to ubrać w obronę użytkowników. Patrząc na syf jaki był wokół ambasady bitcoin, podejrzewam to drugie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » niedziela, 19 października 2014, 13:48

Przedstawiłem swoje zdanie, jeżeli ktoś kupuje akcje InPay S.A. po przeczytaniu argumentów InPay S.A. i osób pytających skąd ta wartość 4.000.000 zł dla spółki, która ma mniej niz 2.000 zł przychodu w 2014 roku to robi to świadomie i niczego nie będzie żałował.

To uważam za fair.

Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie tu ze 100 wpisów i fajna dyskusja a wygląda, że mało kogo interesuje zakup walorów InPay S.A. To źle wróży projektowi.

Bit-els zacząłeś ten wątek z ofertą InPay. Napiszesz w koncu te pytania i ułatwisz inwestorom świadomoą decyzję, czy dalej będziesz nawoływał do kupowania i promowania w ciemno ?

Wygadany
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: bartek6949 » niedziela, 19 października 2014, 13:50

Bardzo ciekawi mnie czy uda się zebrać wymaganą kwotę. Większość osób kupuje akcje dla idei, a nie dla chęci zysku, robią to za małe kwoty. Wydaje mi się, że panowie za bardzo skupiają się na tym, że jest to bitcoin i pierwsza tego typu akcja na świecie. Firma ma potencjał ale swoimi wypowiedziami moim zdaniem odstraszacie trochę większy kapitał i skupiacie się na tych mniejszych "inwestorach". Kwota 200 000 zł nie jest duża i udało pewnie by się zebrać z 2 razy tyle ale przekonując osoby które chcą zainwestować większą sumę. Odnoszę wrażenie, że wy też podchodzicie do tego z dużym dystansem. Moim zdaniem ciężko będzie pozyskać poważnego inwestora przy takiej wycenie spółki po prostu można zarobić szybciej i więcej. Rozumiem dokładnie staszek123 bo sam może i chciałbym zainwestować, ale po prostu się to średnio opłaca i jest dużo niepewności jak na taki długi okres inwestycji. Naprawdę wieże w to, że może wam się udać i życzę powodzenia, ale moim zdaniem zwrot z tej inwestycji może być dla mnie zbyt długi aby opłacało się w to wejść z kwotą trochę większą...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: staszek123 » niedziela, 19 października 2014, 14:02

bartek6949 pisze:Bardzo ciekawi mnie czy uda się zebrać wymaganą kwotę. Większość osób kupuje akcje dla idei, a nie dla chęci zysku, robią to za małe kwoty. Wydaje mi się, że panowie za bardzo skupiają się na tym, że jest to bitcoin i pierwsza tego typu akcja na świecie. Firma ma potencjał ale swoimi wypowiedziami moim zdaniem odstraszacie trochę większy kapitał i skupiacie się na tych mniejszych "inwestorach". Kwota 200 000 zł nie jest duża i udało pewnie by się zebrać z 2 razy tyle ale przekonując osoby które chcą zainwestować większą sumę. Odnoszę wrażenie, że wy też podchodzicie do tego z dużym dystansem. Moim zdaniem ciężko będzie pozyskać poważnego inwestora przy takiej wycenie spółki po prostu można zarobić szybciej i więcej. Rozumiem dokładnie staszek123 bo sam może i chciałbym zainwestować, ale po prostu się to średnio opłaca i jest dużo niepewności jak na taki długi okres inwestycji. Naprawdę wieże w to, że może wam się udać i życzę powodzenia, ale moim zdaniem zwrot z tej inwestycji może być dla mnie zbyt długi aby opłacało się w to wejść z kwotą trochę większą...
O tym samym pomyślałem na samym początku. Oddają 5% akcji drobnym inwestorom, z takimi ilościami akcji nie wiązą się zadne dodatkowe prawa. Z jednej storny trąbienie, ze to jest robione dla Bitcoina a to najzywklejszy komercyjny projekt, gdzie twórcy mają zamiar się obłowić i pływać w kasie. Jeżeli uda się im zebrać 200tys to mają na rok na przeżycie i mogą szukać inwestorów tym razem za cene 100 zł ;-) A jak się nie uda to się spółkę zlikwiduje ;-)

Gdyby dopuścili do inwestycji inwestorów indywidualnych, ci patrzyliby im na ręce (zazwyczaj inwestor z już 5-10% udziałem zasiada w Radzie Nadzorczej). Ciekaw jestem, dlaczego nie chcą do spółki ludzi z doświadczeniem, którzy nie dośc, że włożą swoje pieniądze, to jeszcze będą InPay S.A. rozwijać.

Niezly pomysl na wyciągniecie kasy od naiwniaków ;-)

Gaduła
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Postautor: kolkin » niedziela, 19 października 2014, 18:32

Zgadzam się że zaczynasz mącić. Powtarzasz się i w dodatku zaczynasz rzucać oskarżeniami co świadczy o tym, że brak Ci już argumentów na udowadnianie kolejnych hipotez...

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”