Cgminer nie wykrywa wszystkich Erupterów

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Cgminer nie wykrywa wszystkich Erupterów

Postautor: maniek » poniedziałek, 9 września 2013, 00:26

Witam,

Mam następujący problem - cgminer nie wykrywa mi wszystkich erupterow, tzn mam podpięte 29, a cgminer pokazuje różnie od 20 do 29 (żeby pokazał 29 wymaga to kilkunastu programu/komputera).

Drugim problemem jest to, że dla niektórych erupterów pokazywana jest prędkość kopania na poziomie kilku/kilkunastu Gh/s oraz bardzo wysokie HW i WU.

To problemy konfiguracji czy kupiłem uszkodzone urządzenia?

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Tylko nie odsyłajcie mnie do wujka google – siedzę nad tym już drugi dzień i przekopałem dużo informacji, ale nie znalazłem rozwiązania.

Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość dla początkującego kopacza.

PS. Szczegóły konfiguracyjne
Ubuntu 12.04.3 LTS 32bit
cgminer 3.3.4
huby HUB USB LogiLink UA0096
plik konfiguracyjny:
{
"pools" : [
{
"url" : "adres:port",
"user" : "user.worker",
"pass" : "pass"
}
]
,
"api-listen" : true,
"api-port" : "4028",
"expiry" : "120",
"failover-only" : true,
"log" : "5",
"no-pool-disable" : true,
"queue" : "2",
"scan-time" : "60",
"worktime" : true,
"shares" : "0",
"kernel-path" : "/usr/local/bin",
"api-allow" : "0/0",
"icarus-options" : "115200:1:1",
"icarus-timing" : "3.0=100"
}

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Re: Cgminer nie wykrywa wszystkich Erupterów

Postautor: hanti » poniedziałek, 9 września 2013, 00:33

wyprobuj bfgminer
./bfgminer -S erupter:all -o -u -p
Ale ogolnie to raczej za slabe zasilanie. Logilink z oryginalnym zasilaczem pociagnie 6-7 erupterow

edit: mozesz latwi sprawdzic czy uszkodzony erupter podlaczajac go bez innych erupterow
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: maniek » poniedziałek, 9 września 2013, 00:50

Dzięki za rady.
Kombinowałem z bfgminer - też nie wykrywał. Jutro spróbuję odpalić to w sposób, który pokazałeś.

Co do zasilania - w hubie na oryginalnym zasilaczu 3,5A są tylko 4 eruptery. Pozostałe huby są podpięte pod zasilacz komputerowy więc prądowo to chyba daje radę. A może problem jest w ścieżkach w hubie (może są za cienkie, żeby podać takie natężenie prądu)?

No nic, czekam na kolejne rady, może ktoś miał podobny problem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » poniedziałek, 9 września 2013, 01:00

u mnie zasilacz komputerowy ktory mial 35A na 5V dawal rade z 4 erupterami max (po prostu za cienkie kable - moze gdyby polaczyc wyjcie 5v z 2 molexow wtedy pewnie by bylo ok) czyli mniej niz oryginalny zasilacz 3.5A. Spokojnie walnij mu 6 erupterow tam gdzie jest oryginalny.
co do sciezek to w hubie nie ma problemu sciezki daja rade z 9 erupterami (mam 3 szt logilinkow 10port podluznych i wszystkie dawaly rade) przy odpowiednim zasialczu i odpowiedniej grubosci kablach np u mnie 2x1mm na huba

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 9 września 2013, 10:09

cgminer ma hotpluga, wykrycie trwa ~5s. Proponuję odpalić cgminera z 1 erupterkiem i podłączać kolejne sztuka za sztuką.
W ten sposób podłączając np. w inne miejsce dojdziesz czy to wina huba, zasilania czy samego erupterka.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: GiMiK » poniedziałek, 9 września 2013, 14:03

Tak właśnie jest. System widzi eruptery - programy nie widzą. Wina zasilania. Na hubie z zasilaczem 3,5A i dwa eruptery może być za dużo... Sposób z podłączeniem jednego i dołączaniem kolejnych jest bardzo dobry. Czasem nie ruszy na dwóch, a potem dołączając uruchomisz 4 i więcej, a na dodatek będzie chodziło stabilnie dopóki nie padnie zasilanie lub net :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: GiMiK » poniedziałek, 9 września 2013, 14:21

hanti pisze:u mnie zasilacz komputerowy ktory mial 35A na 5V dawal rade z 4 erupterami max (po prostu za cienkie kable - moze gdyby polaczyc wyjcie 5v z 2 molexow wtedy pewnie by bylo ok) czyli mniej niz oryginalny zasilacz 3.5A. Spokojnie walnij mu 6 erupterow tam gdzie jest oryginalny.
co do sciezek to w hubie nie ma problemu sciezki daja rade z 9 erupterami (mam 3 szt logilinkow 10port podluznych i wszystkie dawaly rade) przy odpowiednim zasialczu i odpowiedniej grubosci kablach np u mnie 2x1mm na huba

Takie same huby i zasialcze logilink - jeden pociągnął dwa eruptery, drugi 3, trzeci 6... Dosłownie jak wróżenie z fusów ;)
Gdzieś jest na forum bardzo ładnie wyjaśnione co do tych zasilaczy komputerowych. Masz 35A na 5V tylko teoretycznie bo zasilacz nie jest obciążony napięciem 12V a tylko to napięcie jest regulowane. Przedstawiony był sposób podłączenia do 12V poprzez regulator. Stare zasilacze AT miały regulowane 5V i obecnie tylko bardzo drogie zasilacze ATX mają regulowane 5V (powtarza z głowy).
Podobno jakoś się zwiera ATX aby "myśłały" że pracują pod obciążeniem - gdzieś na elektrodzie widziałem.
Głównie i najsensowniej kupić zasilacz przemysłowy - są konkretne przykłady.

Tutaj masz jednego z prawdziwych artystów :shock: , który może Ci przybliżyć temat sensowniej niż ja :D

https://forum.bitcoin.pl/usb-be-336mh-0 ... 90-60.html

Ukłony i szacun dla Sztef89

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » poniedziałek, 9 września 2013, 14:31

uzywalem starego wlasnie chieftec chyba sprzed 10 lat :p
jestem pewny ze za cienkie kabelki i tyle bo gdy do przemyslowego meanwell 5V 26A podlaczylem na poczatku te same wtyki dc to dzialalo z max 5
dopiero po wymianie kabli od zasilacza do huba na 2x1mm szystkie 9 portow dzialalo na kazdym bez problemu :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: GiMiK » wtorek, 10 września 2013, 08:45

hanti oświeć wszystkich co do tego Huba -> ja podobno pomyliłem artystów hahaha

Może nawet zrobic taki temat? HUB DLA GÓRNIKA
Pokazać na fotkach więcej szczegółów, gdzie to lutować i jak te zasilacze zwierać.
Jedno miejsce z konkretami i szczegółami?

Ukłony dla WSZYSTKICH artystów :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: maniek » środa, 11 września 2013, 09:26

Dziękuję wszystkim za rady. Rzeczywiście okazało się, że kable były za cienkie. Miałem podpięte 3 huby na jednym kablu 2x 1.5mm. Rozdzieliłem erupterki na więcej hubów i teraz chodzą na fabrycznych zasilaczach, jak będę miał trochę czasu wymienię ten kabel i wrócę do zasilacza komputerowego, bo fabryczne bardzo się grzeją.

PS. Gratulacje dla konstruktora huba-potworka :)

Wróć do „Kopacze (miners)”