Zlecenie na wykonanie sklepu.

Regulamin forum
1. Początkujący nie mogą oferować "udziałów" i "preorderów"
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zlecenie na wykonanie sklepu.

Postautor: no_pasaran » niedziela, 19 czerwca 2011, 14:44

Jak zauważyłem na forum jest kilku magików od spraw netowych.
Może ktoś - w chwilach przerwy pomiędzy odświeżaniem aktualnych cen na bitomacie - podjął by się wykonania sklepu akceptującego płatności WYŁĄCZNIE w btc.
Jak ja to widzę (okiem zupełnego nieprofesjonalisty w temacie IT):

1. sklep składać się będzie maksymalnie z 15 produktów w ilości jedna sztuka każdego.

2. ceny podawane tylko w btc, ale muszą być aktualizowane wg. bieżącego kursu - najlepiej tego z britcoin.co.uk, jeżeli się nie da to bitomatu ewentualnie trade hill/mtgox- wtedy dochodzi dodatkowo konweresja PLN/$ na GBP.
Czyli: zakładam, że produkt A kosztuje xGBP, skrypt(?) ma dokonać konwersji xGBP po aktualnym kursie na xBTC i ta cena ma być pokazywana na stronie produktu.

3. Sklep MUSI być - od strony administracyjnej - BARDZO prosty w obsłudze - tak, aby moja żona potrafiła sobie z tym poradzić ;). Coś w rodzaju prostego panelu admina gdzie można dowolnie modyfikować zawartość sklepu: dodawanie/usuwanie zdjęć produktu (ilość zdjęć jest ustalona na stałe), opisu, ceny "odnośnikowej" w GBP. Stopień trudności? Spokojnie daje rade z wordpress'em :)

4. Po "zakupie" do klienta wysyłany jest adres btc na który należy wysłać bcoiny (ten adres jest już wczesńiej wygenerowany i przypisany do produktu). Po sprawdzeniu, że coiny zostały wysłane/transakcja jest potwierdzona (da się to chyba sprawdzić bez uruchamiania klienta btc[?]) system wysyła info do właściciela sklepu, że wszystko jest ok i można wysyłać produkt.

5. Produkt jest usuwany ze strony, ewentualnie pokazuje się info "sprzedane".

Ten projekt traktuję (na razie) jako swego rodzaju test sprawdzający jakie będzie ewentualne zainteresowanie (tym bardziej że produkty są dość specyficzne i trafiają do wąskiej grupy). W związku z tym proszę tę ofertę potraktować głównie jako swego rodzaju wyzwanie a nie jako okazja na zrobienie dużych... bitcoinów :) Od razu uprzedzam: nie jestem w stanie angażować w to znacznych środków - ja testuję temat sprzedaży za btc, Ty - swojej wiedzy/możliwości, taki trening jak to może wyglądać w praktyce.
Ewentualna płatność - oczywiście - tylko w btc.
Mam nadzieję, że wysztko jest opisane w miarę jasno - proszę o wybaczenie, ale nie jestem fachowcem w temacie "jak to wszystko działa od strony technicznej" ;)

I jeszcze słowo do adminów. Może już czas dodać dział typu "Zlecę/wykonam zlecenia za btc"?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Zlecenie na wykonanie sklepu.

Postautor: Lenny_ » niedziela, 19 czerwca 2011, 14:50

do tego nie trzeba stawiać całego sklepu od podstaw, wystarczy napisać kilka dodatków do istniejących skryptów, jest już jakiś moduł do OpenCarta ale oparty o zewnętrzne serwisy: http://www.opencart.com/index.php?route ... order=DESC

jakiś BTC-milioner mógłby stworzyć fundację zajmującą się tworzeniem środowiska do wspomagania obrotu BTC
Przydatne programy / linki -- http://bitcoin.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=534 -- dorzuć swoje znaleziska!

Wróć do „Usługi”