[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: MrUser » niedziela, 23 lutego 2025, 21:20

Pamiętacie jaki to był procent? (late sum)

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
5

Postautor: frogkiller » środa, 26 lutego 2025, 11:41

Hejo, dzisiaj z rana dostałem niespodziankę której się nie spodziewałem, w zeszłym roku dostałem kilkaset dolarów i myślałem że to wszystko, a teraz 25K O_o jak to teraz rozliczyć jako przychody z innego źródła 12/32% czy belka 19%?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: bruce » środa, 26 lutego 2025, 12:28

18 lutego syndyk rozesłał informację zatytułowaną [ Information on filing final tax returns for repayments based on the rehabilitation plan ]. Dokument podatkowy o którym w niej mowa jest dostępny w systemie wyłącznie po japońsku. Czy ktoś z Was próbował go tłumaczyć i/lub badać czy może być on w jakiś sposób przydatny do naszego rozliczenia podatkowego tej części, która została wypłacona w fiat'ach ?
-----

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » czwartek, 27 lutego 2025, 23:02

frogkiller pisze: środa, 26 lutego 2025, 11:41myślałem że to wszystko

Ale dostałeś przecież wcześniej wyliczenia? Którą opcję wybrałeś?

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: frogkiller » poniedziałek, 3 marca 2025, 09:36

MrUser pisze: czwartek, 27 lutego 2025, 23:02Ale dostałeś przecież wcześniej wyliczenia? Którą opcję wybrałeś?

We/I request Early Lump-Sum Repayment dla Selection regarding proportional repayment
We/I request repayment in cash only dla BTC Claims/BCH Claims

Wydawało mi się, że tam była całość niby była ~900K YEN czyli 24K zł (voting power), claimsy jakieś były na 90K JPY i tyle wypłacili w zeszłym roku mniej więcej.

Teraz mam wrażenie że pojawiły się nowe wpisy w repayment statusie na wartośś 25K$ (nie w JPY). Cały ten portal nie jest zbyt czytelny, a ja już dawno pożegnałem się z tym co tam miałem, więc jakoś bardzo szczegółowo się temu nie przyglądałem.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: malinpl » środa, 12 marca 2025, 10:58

Witam, czy ktoś z was może uzyskał już informacje jak powinno się rozliczyć podatkowo przelew z MtGox ?

z góry dzięki z informacje
pozdrawiam

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » środa, 12 marca 2025, 16:57

PIT38 i 19% od tego co na konto bankowe z giełdy wpadło

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojgp » środa, 12 marca 2025, 17:31

malinpl pisze: środa, 12 marca 2025, 10:58Witam, czy ktoś z was może uzyskał już informacje jak powinno się rozliczyć podatkowo przelew z MtGox ?

Możesz jeszcze np. za całość kupić krypto i wyjdzie Ci zerowy podatek :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wicky » środa, 26 marca 2025, 21:29

Dolary przeliczyc po kursie z dnia kiedy otrzymało się przelew? Przy rozliczeniu PIT?

Jak się kupi krypto np. za całość to nie będzie problemów z tym wpływem? Tez trzeba to gdzieś zawrzeć, powiadomić Urząd Skarbowy?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » sobota, 29 marca 2025, 18:04

Raczej trzeba to wykazać, sprzedaż - wydaje mi się, że z dnia poprzedzającego wymianę (trzeba to sprawdzić). A kupno - sprawdź z którego dnia kurs,

med
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: med » piątek, 11 kwietnia 2025, 21:39

Hej jak to działa z wpłatami pierwszymi i pośrednimi? rok temu dostałem jakieś tam grosze.. w tym roku wpłacili mi cześć pierwsza i pośrednią BCH i BTC w EUR.. czyli jak rozumiem reszta wpłat będzie w bliżej nieokreślonej przyszłości?

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
10

Postautor: ratel » niedziela, 20 kwietnia 2025, 14:47

Nowa, korzystna interpretacja: https://eureka.mf.gov.pl/informacje/pod ... ds=japonii
Chatgpt streścił tak:
Stan faktyczny
Upadek giełdy kryptowalut w 2014 r. – Wnioskodawca stracił dostęp do zdeponowanych środków (kryptowaluta A, USD, PLN).

Częściowy zwrot środków – Na mocy wyroku japońskiego sądu otrzymał:

ok. 15% utraconej kryptowaluty (A i B – B z hard forka),

odszkodowanie w EUR (przelew w marcu 2024 r.).

Wybór formy zwrotu – Wnioskodawca wybrał ryczałtową spłatę częściową, rezygnując z dalszych roszczeń.

Brak działalności gospodarczej – Operacje realizował jako osoba fizyczna.

Odszkodowanie wynika z wyroku sądu japońskiego, a nie z przepisów prawa materialnego (np. ustaw).

Nie otrzymał rekompensaty za utracone korzyści, tylko za realną szkodę (utracony majątek).

W momencie otrzymania środków Wnioskodawca był polskim rezydentem podatkowym.

⚖️ Stanowisko Wnioskodawcy
Otrzymane odszkodowanie w EUR powinno być zwolnione z podatku dochodowego – na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT.

✅ Ocena i uzasadnienie organu podatkowego – stanowisko prawidłowe
Wnioskodawca podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce.

Umowa z Japonią o unikaniu podwójnego opodatkowania (1980 r.) nie przewiduje szczególnych zasad opodatkowania odszkodowań – mają one charakter „innych dochodów”, opodatkowanych tylko w kraju rezydencji (czyli w Polsce).

Odszkodowanie stanowi przychód z „innych źródeł” (art. 20 ust. 1 ustawy o PIT).

Zwolnienie podatkowe możliwe tylko przy spełnieniu warunków art. 21 ust. 1 pkt 3 lub 3b.

pkt 3 – nie ma zastosowania (brak odniesienia do przepisów ustaw),

pkt 3b – ma zastosowanie, ponieważ:

odszkodowanie zostało przyznane na podstawie wyroku sądu (nawet zagranicznego),

nie dotyczy prowadzonej działalności gospodarczej,

nie dotyczy utraconych korzyści, tylko szkody rzeczywistej.

Wniosek: otrzymane odszkodowanie w EUR korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT.

📌 Dodatkowe informacje
Interpretacja chroni podatnika, o ile jego stan faktyczny jest zgodny z przedstawionym we wniosku.

Interpretacja nie ma zastosowania, jeśli nastąpiło nadużycie prawa lub zastosowano środki ograniczające korzyści umowne.

Jeśli chcesz, mogę przygotować też krótkie podsumowanie w jednym akapicie.

Powiedziałeś(-aś):
jak wykazać takie odszkodowanie w zeznaniu rocznym?

ChatGPT powiedział:
Odszkodowanie, które otrzymałeś na podstawie wyroku sądu zagranicznego (w tym przypadku Japonii), zgodnie z interpretacją indywidualną, jest zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT. W związku z tym:

✅ Jak wykazać takie odszkodowanie w zeznaniu rocznym PIT:
🔹 Jeśli odszkodowanie jest zwolnione z opodatkowania:
Nie musisz wykazywać tej kwoty w zeznaniu rocznym PIT-36 ani PIT-37, ani w załączniku PIT/ZG (zagraniczne dochody), ponieważ:

nie stanowi dochodu podlegającego opodatkowaniu,

i nie wpływa na wysokość podatku do zapłaty.

🔹 Możesz (ale nie musisz) wpisać ją w informacyjnej części PIT-36:
W części "Informacje uzupełniające" (np. w polu 305 formularza PIT-36 za 2024 rok) możesz wpisać informację:

"W 2024 r. otrzymałem odszkodowanie z Japonii na podstawie wyroku sądowego – świadczenie to zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o PIT korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych."

To nie jest wymagane, ale może być pomocne w razie ewentualnych pytań ze strony urzędu skarbowego. Pokazuje, że jesteś świadomy zwolnienia i świadomie nie wykazujesz tego dochodu jako opodatkowanego.

❗Czy musisz coś zgłaszać?
Nie. Skoro:

nie prowadzisz działalności gospodarczej,

odszkodowanie zostało przyznane wyrokiem sądu,

nie dotyczy utraconych korzyści (np. potencjalnego zysku z kryptowalut),

nie pochodzi z umowy cywilnoprawnej lub kontraktu,

to nie trzeba tego nigdzie zgłaszać – ani do urzędu skarbowego, ani w dodatkowych załącznikach.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wicky » środa, 23 kwietnia 2025, 11:23

bardzo korzystna interpretacja.
Czyli nic nie zgłaszać w picie? dopiero jak się dowalą, to mozna się tłumaczyć

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojgp » środa, 23 kwietnia 2025, 20:23

Najbezpieczniej będzie wystąpić o własną interpretację podatkową.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 24 kwietnia 2025, 13:11

@wojgp Teraz to już trochę za późno ;) Uzyskanie takiej interpretacji to w praktyce min. 2 - 3 miesiące.

Kilka miesięcy temu ktoś wrzucał podobną interpretację.
Ale jeśli dobrze rozumiem to i ta poprzednia i ta najnowsza odnoszą się wyłącznie do środków przelanych przez syndyka w EUR. Czyli te środki w fiatach potraktowano jako odszkodowanie. Nie ma tu mowy o tym, że otrzymane krypto też ma taki status i że przy jego sprzedaży nie będzie podatku.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 24 kwietnia 2025, 13:33

A ja właśnie wypełniam kwity podatkowe i mam pytanie: czy w jakikolwiek sposób informowaliście Urząd Skarbowy o wejściu w posiadanie kryptowalut uzyskanych z Japonii?

I nie chodzi mi o koszt nabycia 11 czy więcej lat temu, ale o to, by uniknąć pytania/kontroli o to skąd miałem krypto, które w ubiegłym roku sprzedałem, oraz czemu nie zadeklarowałem ich zakupu w latach poprzednich i nie wpisałem w poz. 36 w PIT-38.

W PIT-38 jest pole "68. Informacje dodatkowe". Myślicie że warto wpisać tam, jak np. wyżej sugeruje GPT ;) coś w stylu: "Kryptowaluty z których sprzedaży uzyskałem dochód nabyłem w latach 2011 - 2014, zostały mi zwrócone dnia ...07.2024 wyrokiem sądu Japonii w ramach postępowania upadłościowego giełdy kryptowalut."

Czy też lepiej nie pisać nic, bo w takich sprawach, czasami nadgorliwość gorsza od faszyzmu i można sobie niechcący zaszkodzić?

Jak do tego podeszliście?

Może powinienem skorzystać z usług doradcy podatkowego, ale uznałem, że moja sytuacja jest na tyle prosta (nie stosuję żadnej optymalizacji podatkowe), a ustawa wyjątkowo jasna , że w sumie to nie wiedziałem o co właściwie miałbym go spytać :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
8

Postautor: slasta » czwartek, 24 kwietnia 2025, 16:57

@ekonokomik Ja nic nie pisałem, jak nie pytają to nie ma co wychodzić przed szereg. Jak US zainteresuje się twoim przypadkiem to i tak będziesz musiał składać wyjaśnienia.

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwyczajny » czwartek, 24 kwietnia 2025, 23:32

Moim zdaniem, wyczerpującym wyjaśnieniem okoliczności w których ktoś stał się posiadaczem BTC jest wniosek o indywidualną interpretację podatkową złożony w sprawie wypłaty w USD/EURO ;)
A tak na marginesie, to da się znaleźć interpretację, która stwierdza, że sprzedaż zwróconych BTC nie może być zwolniona z podatku - niestety, przynajmniej ja tak ją zrozumiałem ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: marp » poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:35

Moje śledztwo póki co wskazuje, że należy zapłacić podatek w momencie sprzedaży BTC odzyskanych z MTGOX.
https://eureka.mf.gov.pl/informacje/pod ... zkodowanie
https://eureka.mf.gov.pl/informacje/pod ... zkodowanie

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 16:44

Z interpretacji (drugiej) którą wkleił @marp wynika, że

(analiza Gemini)
Kluczowe wnioski z analizy:

Sprzedaż kryptowaluty podlega opodatkowaniu: Polski urząd skarbowy stoi na stanowisku, że sprzedaż kryptowaluty, niezależnie od sposobu jej nabycia (w tym przypadku jako odszkodowanie), generuje przychód podlegający opodatkowaniu 19% podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Odszkodowanie a sprzedaż to dwie różne czynności: Urząd wyraźnie rozdziela moment otrzymania odszkodowania w kryptowalucie od momentu jej sprzedaży. Opodatkowaniu podlega ta druga czynność.

Brak zwolnienia z podatku: W przedstawionym stanie faktycznym urząd nie znalazł podstaw do zwolnienia z opodatkowania sprzedaży kryptowaluty.

Koszty uzyskania przychodu: Wnioskodawca będzie mógł pomniejszyć przychód ze sprzedaży o udokumentowane koszty uzyskania przychodu, czyli np. wartość kryptowaluty w momencie jej otrzymania jako odszkodowanie (należy to udokumentować i przeliczyć na PLN według kursu NBP z dnia poprzedzającego otrzymanie).

Obowiązki podatnika: Po zakończeniu roku podatkowego wnioskodawca będzie zobowiązany wykazać dochód ze sprzedaży kryptowaluty w zeznaniu rocznym PIT-38 i zapłacić należny podatek.

jeżeli otrzymałem 1BTC od syndyka mt.gox w chwili gdy 1BTC kosztował 250 000zł, i sprzedałem go w chwili gdy kosztował 300 000zł to jaki podatek jest należny?
Rozumiem. W tej sytuacji również zastosowanie ma 19% podatek dochodowy od osiągniętego dochodu.

Obliczenie dochodu:

Przychód ze sprzedaży: 300 000 zł
Koszty uzyskania przychodu: 250 000 zł (wartość 1 BTC w momencie otrzymania)
Dochód: 300 000 zł - 250 000 zł = 50 000 zł
Obliczenie należnego podatku:

Podatek dochodowy: 19% * 50 000 zł = 9 500 zł"

W wielkim skrócie zgodnie z tą interpretacją oraz z tym co twierdzi AI Gemini:

Otrzymujemy przykładowo 1BTC od syndyka w chwili gdy 1BTC kosztuje 250 000zł i to jest nasz koszt uzyskania przychodu. Tak polskie prawo interpretuje odszkodowania.
Jest kolosolna różnica między podatkiem 9500zł a 57 000zł gdyby brać 19% z całości czyli 300 000k.

Z tego wynika, że jeżeli ktoś otrzymał BTC i sprzedał je natychmiast (tego samego dnia, po takim samym kursie) to dochód będzie taki sam jak koszt uzyskania dochodu , czyli podatku w teorii nie ma. Tak to wynika z teorii, ale w praktyce nie wiadomo dopóki US się za to nie weźmie. Może być tak, że aby to dobrze udokumentować na potrzeby podatkowe trzeba będzie lecieć do Japonii po dokumenty..... bo wątpię aby maile czy zrzuty ekranu wystarczyły.

Dodano po 2 godzinach 3 minutach 19 sekundach:
Jest jeszcze jedna kwestia chyba najważniejsza. Ciężko określić czy otrzymane krypotowaluy to faktycznie "odszkodowanie". Nie było żadnego wyroku sądowego. Sąd Japoński tylko "nadzorował" pracę syndyka, który oddał część pieniędzy i kryptowalut ze spółki którą obsługiwał. Aby zaliczyć otrzymane "środki" za odszkodowanie w rozumieniu przepisów prawa ktoś musi "przetrzeć szlak". Trzeba czekać do pierwszej rozprawy sądowej US vs Użytkownik goxa. Wtedy ruszy cała machina która roztrzygnie tą kwestię badając zarówno kwestie prawa polskiego jak i japońskiego.
Mamy 5 lat na ewentualne złożenie korekty i odzyskanie nadpłaconego podatku i to chyba najbezpieczniejsza opcja.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”