Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 949
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:25

fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:12wycofać część środków i po prostu kupić ETF na S&P 500
Tyle ze on mowi o ETF na BTC a nie SP500 (!) wiec dla kursu BTC to nie ma znaczenia czy z rynku te BTC znikaja jak Kowalski kupi czy jak Blackrock kupi OTC (tzn nie ma znaczenia dlugofalowo bo dostepne BTC sie zmniejszaja tak czy inaczej).
OTC to nie jest magiczny sposob na nie zwiekszanie ceny BTC, po prostu ta cena zmienia sie rzadziej ale bardziej dynamicznie jednorazowo.

kolejna sprawa - market cap SP500 to 50B$, zlota 20B$ a BTC to raptem 2B$, w przypadku gdy wszystkie 3 aktywa sa/beda jednakowo bezpieczne to logiczne jest ktore ma najwieksze pole do wzrostow i tu dlugofalowo (~dekada) pozostawalbym bardzo spokojnym :>

Dla przecietnego Kowalskiego trzymane akcje Nvidii tez nie maja wielkich zastosowan, nieprawdaz?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:31

adamjttk pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:25Dla przecietnego Kowalskiego trzymane akcje Nvidii tez nie maja wielkich zastosowan, nieprawdaz?

Za trzymanie ETFów SPX czy akcji spółek masz wypłacane dywidendy.

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
P.S. dzisiaj wolne w USA więc pewno będzie dalsza nuda, ETH coś rusza natomiast.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 17 lutego 2025, 12:33

fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:12Kurs BTC faluje w rytm indeksów
No właśnie ostatnio nie do końca. Na indexach jesteśmy na ATH. Ale obstawiam że jeśli tam się nic nie zrypie to BTC powinno teraz dosyć szybko nadrobić.
Poza tym mi BTC nic nie zastąpi, wystarczy że znam na pamięć ciąg wyrazów i jestem ustawiony, gdziekolwiek bym nie był. A w czasach obecnych i tych które nadchodzą to kluczowa wartość.
blink pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:06W konsekwencji SOL spada a ETH rośnie. Czyżby to był ten moment zmiany trendu gdzie ludzie się obudzili?
Nieskromnie zapraszam na Base. Dużo mniej jest tam podobnych historii jak na sol czy bsc. Coiny dosyć dobrze się tam trzymają, kapitał napływa. Sieć wspierana przez Coinbase. Dobry moment żeby dobrać mały zwierzyniec :twisted:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 17 lutego 2025, 15:07

ergorg pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:32Za trzymanie ETFów SPX czy akcji spółek masz wypłacane dywidendy.
No ale nadal --> dla Kowalskiego wyplacana dywidenda nie ma zadnego zastosowania, ot powieksza odrobine zysk z trzymania akcji.
Rownie dobrze moznaby powiedziec, ze jak Saylor kopnie w kalendarz i jego osobiste BTC znikna z obiegu to pozostali hodlerzy beda mieli wzrost kursu BTC gratisowy poprzez mniejsza podaz ;)

-------------------------------

Zmieniajac temat --> czy w tym cyklu byl chociaz jeden raz na kursie okres, gdy ludzie pytali sie "czemu to gowno rosnie?"
W sensie czekali na dip a dipa nie bylo?
Bo nie przypominam sobie.
Chocby to mowi mi gdzies z tylu glowy, ze to co najlepsze na kursie nadal przed nami.

--------------

Gieldy w US zamkniete to i vol na BTC 20-30% normy, to pokazuje dobrze ile jest na dzis retailu a ile instytucji w BTC

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 17 lutego 2025, 17:54

adamjttk pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 15:07czy w tym cyklu byl chociaz jeden raz na kursie okres, gdy ludzie pytali sie "czemu to gowno rosnie?"
Nie, ale pamiętam, że TY pisałeś, że jeszcze chwila i będą takie wystrzały na bitku, że ludzie będą pisać "czemu to gówno tak rośnie!?"
O mitycznej ulicy już nie wspominał, bo widziałem, że sam się zreflektowałeś, że ta ulica nie chce kupować bitka pow 100K$ ;)
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 17 lutego 2025, 18:45

CzarnaOwca pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 17:54O mitycznej ulicy już nie wspominał, bo widziałem, że sam się zreflektowałeś, że ta ulica nie chce kupować bitka pow 100K$
Licze, ze jak co cykl ten film sie rozkreci :D
Ulica nie chciala po 20k, nie chciala po 50k ani 70, teraz nie chce po 100k, widac za tanio jeszcze :D
Mam nadzieje, ze jak rozkrecimy impreze w ktorys piekny tydzien na 150k czy 200k i bedzie prawdziwe "czemu to gowno tak rosnie" ze i ulica dolaczy :twisted:
Jak Stanowski bedzie pisal, ze udalo mu sie kupic dip na 190k to bede sprzedawal ;P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 17 lutego 2025, 18:53

Odreagowanie. Retest 94k. Odreagowanie. Retest 90/91k. Odreagowanie. Tam decyzja co dalej. Wszystko będzie się rozgrywało do 2028r.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 17 lutego 2025, 18:57

Narazie to wygląda paskudnie. BTC się niefajnie zawija. Jak jeszcze indexy będą korekcić to może być niezły wodospad. I mój przegrany zakład. :twisted: Strach pomyśleć co na altach się wtedy wydarzy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:08

@updownupdown SPX na ATH a BTC na dole konsoli. :lol:

Kolejne wsparcia do ~95k i ~92k$ (double bottom) jednak jak te wsparcie puści to będzie trzeba się zawijać raczej. :roll:

Możliwe, że to tylko poniedziałek na fejku bez USA. ;)
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:09

updownupdown pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 18:57I mój przegrany zakład.
Ktos inny sie skusil na ta Twoja propozycje 110-120?
Bo tak teraz patrze, ze napisalem "no deal" w komentarzu czyli "nie ma zakladu", zebys nie pomyslal przypadkiem, ze to "no" to bylo takie polskie no jak w "no dobra" :D :D

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:16

ergorg pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:08@updownupdown SPX na ATH a BTC na dole konsoli.
No właśnie o tym mówię. Czyli przy wzrostach indexów btc był słaby to strach pomyśleć jak będzie przy spadkach :lol: Ale tak sobie myślę że jak tam dziabnęli ath to powinni mocno pójść do góry.
adamjttk pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:09Ktos inny sie skusil na ta Twoja propozycje 110-120?
Bo tak teraz patrze, ze napisalem "no deal" w komentarzu czyli "nie ma zakladu", zebys nie pomyslal przypadkiem, ze to "no" to bylo takie polskie no jak w "no dobra"
Ok, myślałem że się zgodziłeś. :lol: :lol: :lol: no to trudno, noł dil.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
1

Postautor: kim_dzong_un » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:26

updownupdown pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:16Ok, myślałem że się zgodziłeś. no to trudno, noł dil.
Ja przyjmę zakład, jeśli jeszcze aktualny. ;]
Nie jestem graczem/spekulantem giełdowym.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
1

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:27

adamjttk pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 18:45Ulica nie chciala po 20k, nie chciala po 50k ani 70,
Ulica chciała po 20K, ale potem bitek spierniczył na 4K, potem ulica znów weszła po 50 (stanowski 68K) i potem znów bitek połamał sobie nogi, może po prostu ulica trzeci raz wyruchana nie chce być i woli w tej cenie kupić chociażby 2-pokojowe mieszkanie do remontu dla swoich dzieci.
"Lepiej nie zarobić, niż stracić" - myśli ulica ;)

e: i zanim wyskoczysz: "te mieszkanie to chyba w Pcimiu Dolnym!" to tutaj masz mieszkania 2-pok w Poznaniu w cenie bitka ;)
https://www.otodom.pl/pl/wyniki/sprzeda ... pe=listing
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:39

Mają teraz pole do popisu do 88-90k, rajd nadziei na rajdzie nadziei

Szczerze nie wiem dlaczego dalej tak męczą d**ę, tam naprawdę nikt już tego nie rozgrywa.

Alty to jakieś nieporozumienie i patologia. Wydawałoby się, że w hossie przy mulącym Bitcoinie miałyby swoje 5 minut, ale najwidoczniej nie ma kto tego trupa pompować. I szczerze na tym etapie już się nie dziwię, mam wrażenie, że sporo osób jest już totalnie zmęczonych psychicznie i szuka pompek żeby redukować pozycje nawet kosztem mniejszego profitu, który sobie wcześniej obstawiali w tej hossie. Nikomu się po prostu nie opłaca podbijać po to żeby lada chwila rynek zaczął zrzucać.

Jeżeli ktoś szuka analogii to myślę, że jesteśmy gdzieś w podobnym miejscu:
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
1

Postautor: DjVegas98 » poniedziałek, 17 lutego 2025, 20:05

@Pleasek89 No cóż taki urok tego rynku, że z każdym kolejnym rokiem mamy coraz to nowsze precedensy ;)
Tym razem jest chyba tak, że większość altów szoruje dno przy BTC niewiele poniżej ATH.
IMO zgadzam się z Twoimi obserwacjami.

Dodam jeszcze od siebie, że chyba w końcu powoli realizuje się czarny scenariusz papy Brandta, że rynek na przestrzeni kolejnych lat będzie dążył do samooczyszczenia.
Grubo ponad 99% projektów dzisiejszych (nawet topowych) będzie finalnie uja warta bądź ułamek z tego co obecnie.
Z resztą potwierdza to sama dynamika BTC.D od początku 2023.
BTC od ponad 2 lat się stale umacnia, natomiast na altach mówiąc kolokwialnie jakby nie ma kasy i chętnych do gry.
Zobaczcie jakie wahania tego indeksu były w latach 2018-2022.
Obecnie to śmiech na sali.
Altseasony są mega krótkie i tematyczne, nie ma takich fluktuacji cenowych jak jeszcze 2 lata temu.
Jak już są spadki to leci wszystko dziesiątki % przez kilkadziesiąt/kilka set dni.
A jak już mamy pompy, to rośnie góra 10% i to góra 20-30 dni.
Z resztą za dużo tego gówna się namnożyło ostatnimi czasy, więc ja się nie dziwię, że z top 200 to tylko 10 coinów może rośnie.
Honest to nawet samemu chcąc coś kupić na szybki zysk, można dostać strasznego oczopląsu, bo nie wiadomo co wybierać. :mrgreen:

Ja sam osobiście zawinąłem większość maneli z tego rynku do stabli i na razie nie gram nic, bo w obecnym stanie rynek jest dla mnie zbyt tricky.
Muszę przyznać, że absolutnie nie poradziłbym sobie przez ostatni kwartał z rozgrywaniem tutaj niczego.
Grubo ponad 99% altów przyniesie Ci w longterm straty albo mniejsze zarobki niż BTC.

Początkujący
Reputacja: 239
Reputacja postu: 
1

Postautor: kisiel » poniedziałek, 17 lutego 2025, 21:28

Cały czas słyszę, że zaraz połowa projektów się zwija, a fakt jest taki, że one od dołków w bessie porobiły x5x6. i wróciły mniej więcej do x2. Co do BTC to mulenie było straszne od marca do października. Teraz znowu muli, na razie parę tygodni, ale jak spada to spada, a BTC nie spada, tylko muli. RObi to samo co robił w okresie Marzec-Październik 2024. Muli. Teraz znowu muli i nie ma zamiaru spadać poniżej 90K. To, ze wyjdziemy na przynajmnie 110K w najlbiższych miesiącach, nie mam wątpliwości. FIBO (96100) jest teraz jak magnes. Kiedy to ruszy,nie wiem, ale ruszy. Co do dominacji. Jeśli ergorg ma rację z topem na 63%, to powinnismy się osuwać bardzo powoli. Alciarze są pod wodą, ale nie są tu od wczoraj. Dlaczego taka Solana lata po 150-200$ a nie po 20$? Setny raz słyszę,że to jest nic nie warte.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 17 lutego 2025, 22:30

kim_dzong_un pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:26Ja przyjmę zakład, jeśli jeszcze aktualny. ;]
No to dawaj, sam już w to nie wierzę, ale kto wie :twisted: czyli ja obstawiam że do końca lutego znajdziemy się pomiędzy 110001$ a 119999$ a ty że nie?

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » wtorek, 18 lutego 2025, 01:00

fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:12zaklęcie number go up przestało działać,
fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 11:12Ostatecznie, kończy się bańka wszech czasów

Niestety. Krypto ma juz ponad 15lat, to zadna nowinka. Rewolucja? zalezy jak to mierzyc, ale raczej nie taka(spolecznie/ideologicznie) jakiej sie EA spodziewalo, ale liczby zadowolily na pewno.

Czekaja nas jeszcze ciekawe momenty, ale momentum zostalo wytracone.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
11

Postautor: kim_dzong_un » wtorek, 18 lutego 2025, 07:22

updownupdown pisze: poniedziałek, 17 lutego 2025, 22:30No to dawaj, sam już w to nie wierzę, ale kto wie czyli ja obstawiam że do końca lutego znajdziemy się pomiędzy 110001$ a 119999$ a ty że nie?
Tak rubelku kochany. Czas do 28 lutego 23:59. Zakład o tyle i ile jest warty honor @bitup ;]. Sumarycznie wolałbym przegrać zakład, ale wg mnie będziemy mulić, iść bokiem, krwawić, żeby nastroje padły.
Nie jestem graczem/spekulantem giełdowym.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » wtorek, 18 lutego 2025, 10:00

ciekawy matriał odnośnie tego co się odwaliło na tym tokenie $libra odnośnie prezydenta argentyny. wiem że to nie o btc ale myślę że warto to obejrzeć odnośnie całego rynku i tego co się odpierdala teraz wykorzystując znane osobistości ... ciekawe kiedy w takim razie ktoś zrobi meme coina na papieżu i nazwie go $Jezus...

Wróć do „Przedszkole”