@mess_on_a_mission, po co właściwie jesteś na forum dyskusyjnym, skoro każdą krytykę odbierasz osobiście, każda jest według Ciebie podszyta złymi intencjami, i na każdą reagujesz skrajnie defensywnie i agresywnie? Ja chcę jedynie czytać coraz lepsze Twoje analizy, nie trzeba chronić się w bunkrze ani wytaczać przeciwko mnie armat.
Narzędzia techniczne działają w jakimś stopniu dlatego, że mówią pewną prawdę o kursie, a w jakimś dlatego, że wielu stosujących je techników widzi to samo lub robi to samo, co skutkuje samospełniającą się przepowiednią. (#)
Weźmy na przykład ten absolutnie nieskazitelny kanał z mojego starego
Kanał jest równomiernie wypełniony. Nawet linia środkowa tajemniczo przyciąga i dzieli, co nie jest wymogiem. Ruch kursu wyraźnie wpisuje się w ramy kanału. Każdy to widzi na pierwszy rzut oka. Obydwa warunki z (#) są spełnione.
Czy nawet taki doskonały kanał jest bezwzględnie użyteczny? Na tyle, na ile otoczenie okołorynkowe mu pozwala. Jak nic istotnego się nie dzieje, sprawuje się dobrze. Ale mamy też fałszywe wyjście dołem 1.11, podczas zjazdu spowodowanego poprawą notowań Harris na finiszu kampanii, i powrót 6.11, kiedy Trump okazał się zwycięzcą. A potem nowy, stromy kanał rajdu fetującego ten sukces.*
Dlaczego Twoje kanały często mają dyskwalifikujące wady? Bo nie ujmują rzetelnie żadnego spójnego ruchu w ramy. Ponieważ:
- są rysowane w skali liniowej przy ogromnym zakresie wahań kursu, przez co relacja zmienności
na górze do zmienności
na dole zostaje zakłamana,
- jest zbyt mało punktów styku kursu z ograniczeniami,
- nie są równomiernie wypełnione kursem.
Z tych powodów bardzo słabo spełniają warunki wymienione w (#).
Co do samotnej linii, która sprowokowała moją nieokrzesaną i brutalną krytykę, to dla mnie nie spełnia ona żadnego warunku z (#).
Co do magii równoległych,
sam jestem
fanem tego zjawiska, ale nie możemy go traktować zbyt serio, a poza tym jest to jednak coś odrębnego od kanału, więc proponuję wyłączyć to z rozważań.
* A na koniec efektowna kumulacja: ograniczenie stromego kanału-magia 500-
buying climax-2B, ale to nas nie interesuje.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.