Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 18:26

ergorg pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 17:10Jaki strach? Po prostu dla mnie technicznie zejście poniżej 80k$ to załamanie impulsu wzrostowego lokalnego i całościowego od 2022. Tylko tyle i aż tyle. Zero emocji.

Dlaczego? :roll:

Popatrz na wykres bańki z 2017 i powiększ sobie korekty, które wtedy były. Np. połowa lipca 2017 - zejście o >30%.

Teraz wprawdzie nie powinno być aż tak gwałtownych ruchów jak dwie bańki temu, ale co do głębokości czy czasu korekty to nie widzę powodu by miała ona skreślać całą bańkę.

Dodano po 4 minutach 23 sekundach:
ergorg pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 16:30Mam swoje poziomy na wyjście jak rynek pójdzie do góry, mam tak samo poziom wyjścia jak rynek pójdzie w dół. To moja trzecia hossa i to jest właśnie częsty problem, ludzie nie wiedzą kiedy wyjść kiedy mamy już po hossie i potem holdują swoje bagi do następnej hossy.

Wszystko rozumiem, kiedyś trzeba zacząć cieszyć się życiem i tym co się zarobiło. Sam się do tego przymierzam.
Ale to co opisujesz to bardziej pomysł na klasyczne wyjście w dołku.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
4

Postautor: ergorg » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 18:42

ekonokomik pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 18:26Popatrz na wykres bańki z 2017 i powiększ sobie korekty, które wtedy były. Np. połowa lipca 2017 - zejście o >30%.

Już pomijać to, że mamy 6x większy market cap aniżeli w 2017r i parę innych rzeczy to korekta 30% ma swoje uzasadnienie w % wcześniejszych wzrostów, i tak choćby w 2021roku korekta 30% nastąpiła po 326% wzrostu:

Tak teraz mamy po wielu miesiącach konsolidacji wybicie na 126% a korekta 30% zniosła by je praktycznie o połowę. Dla mnie takie zejście to oznaka słabości rynku.

Może się nie znam, może będę potem sobie pluł w mordę ale to jest mój plan który już od dłuższego czasu mam i się go trzymam. Nie będę nikogo przekonywał do swojej racji ani mnie też nikt nie musi ale życzę wszystkim, żebyśmy nie musieli się o tym przekonywać na własne oczy. :)
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
0

Postautor: dugimobile » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:06

Czy ktoś używa bitcoinwisdom? Czasami pojawiają się u mnie pewne linie (same się pojawiają :shock: ) i właśnie dotknęło u mnie takiej linii. Stawiam long.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:22

@dugimobile Ja używam "od zawsze", ale nie rozumiem żartu?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:24

Nie wiem czy to już było "to", ale jeśli nie to i tak uważam, że jesteśmy w terytorium dołkowym i jeśli mielibyśmy go pogłębić to kwestia kilku dni i w niewielkim stopniu.

Tak czy siak ciągnie się ta korekta jak flaki z olejem. Jak cały ten cykl.

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:38

Pleasek89 pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:24Tak czy siak ciągnie się ta korekta jak flaki z olejem. Jak cały ten cykl.
Zupełnie serio, bardzo chętnie poznam argumenty za tym że ten cykl się ciągnie się jak flaki z olejem. Oczywiście oprócz subiektywnych kwestii emocjonalnych.

Spójrz chociażby na to co napisałem tutaj:
updownupdown pisze: sobota, 11 stycznia 2025, 10:212015 - 2017

13 stycznia 2015 dołek. 780 dni od dołka zrobiliśmy 526%.
9 lipca halving. 267dni od halvingu zrobiliśmy 83%. Od tego momentu do szczytu w grudniu zajęło 286dni.
updownupdown pisze: sobota, 11 stycznia 2025, 10:212022 - 2025
22 listopada 2022 dołek. 780 dni od dołka zrobiliśmy 490%.
19 kwietnia halving. 267 od halvingu zrobiliśmy 50%. Od tego momentu do szczytu zajęło???

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: dugimobile » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:46

@ekonokomik Żadnego żartu po prostu pojawiają się jakieś linie i jak pod nie grałem to zazwyczaj wychodziłem na plus. Założyłem mały long x5. Nigdy nic tu nie wstawiałem, jak podpowiesz jak wrzucić screen to pokaże te linie.

No nie wiem jak z tym zdjęciem. Dziś pojawiła mi się trzecia taka "przypadkowa" linia w logarythmic w sakli 1W prowadzona od dołka 19.10.2020 do szczytu 11.03.2024. Ostatni dołek leciutko ją przebił. Nie wiem skąd to i co to dlatego zapytałem czy ktoś miał takie przypadki. Pojawiają się co kilka miesięcy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
10

Postautor: fusywszklanejkuli » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:16

Dziś jest pełnia Wilczego Księżyca, na dodatek 13 stycznia. Magiczne linie mogą pojawić się na wykresie. Nie pokazuj, bo czar pryśnie!
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: dugimobile » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:18

Ok zatrzymam dla siebie, są to są, chyba je widzę ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:22

dugimobile pisze: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:46Dziś pojawiła mi się trzecia taka "przypadkowa" linia w logarythmic w sakli 1W prowadzona od dołka 19.10.2020 do szczytu 11.03.2024. Ostatni dołek leciutko ją przebił. Nie wiem skąd to i co to dlatego zapytałem czy ktoś miał takie przypadki. Pojawiają się co kilka miesięcy
co raz lepiej tutaj widzę XD dawaj screena, na pasku na górze po prawej stronie masz ikonkę aparatu, naciśnij i zrobi ci screena, potem wrzuć na jakiś hosting i daj linka

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: dugimobile » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:47

Dodam tylko, że ja nigdy nic nie rysuję i niech ktoś mi powie dlaczego właśnie ja mam takie problemy :D
Dwa razy olałem temat, dziś stwierdziłem zapytam kogoś czy ma taki magiczny komputer z magicznymi liniami. Proszę, to te linie, żadna z nich nie jest rysowana przeze mnie. Można się już śmiać, pozwalam

1W https://ibb.co/86tLX1K
1D https://ibb.co/KwyPyPS
1H https://ibb.co/sJhwN6b

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 21:03

Mi to naprawdę się podoba, że kolejne konto po paru latach nagle się loguje a w nicku literówka - drugi mobile powinno być. :lol:

Rubelek ile masz jeszcze tych kont? :D
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: dugimobile » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 21:14

Tego akurat nie mogę udowodnić, że ja to ja ale czytam was prawie codziennie i trochę mnie to nie dziwi, Rubelek a może Bitup, że o Socjo nie wspomnę :D
A że nie znam się na tych wykresach to się nie udzielam więc znikam na parę lat. Będę grał dalej spot jak zawsze, lewar to raz na rok u mnie.
Zostanę tylko ja, forum i magiczny komputer :D :D Pozdrawiam załogę

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
3

Postautor: 88duguid » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 21:49

https://x.com/amitisinvesting/status/18 ... YOcCQ&s=19

HOSSANA PO JAJCA. Pakować plecaki , lecimy na księżyc .

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 21:59

@88duguid, źródło? TRUST ME BRO. :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 22:00

Już wszędzie lata. Podają największe portale , niby Washington post . Ale skąd oni mają źródło , możesz do nich napisać.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 22:47

Ładnie wytargali dniówkę. I do tego ten wyjebkowy wick. Jak byki to zmarnują to nie wiem. Może źle się to zestarzeje ale jak dla mnie dołek za nami.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 22:55

Ależ timing tego newsa :roll:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 22:56

Zapewne "kompletny" przypadek . Co nie zmienia faktu , że cieszy. Ważne żeby to dowiózł.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » poniedziałek, 13 stycznia 2025, 23:06

Najistotniejsze fragmenty artykułu z WaPo (nic czego nie wiedzieliśmy wcześniej, ale przypomnienie o tym w tej chwili jest kluczowe):

Some now have direct access to the president-elect, who frequently hosts tech and crypto leaders at Mar-a-Lago. Sequoia partner Shaun Maguire, Craft Ventures partner David Sacks and Palantir adviser Jacob Helberg are among the venture capital and tech elites who have spent time at the club.

Trump has picked Sacks to serve as his AI and crypto czar, and Helberg to work as undersecretary of state for economic growth, energy and the environment.

“There has been an effort in the Washington bureaucratic swamp to stifle innovation with more regulation and higher taxes,” Brian Hughes, a spokesperson for the Trump-Vance transition, said in a statement to The Washington Post. “With support from many entrepreneurs who are thrilled to turn the page on the past four years, President Trump and David Sacks will safeguard free speech online, steer us away from big tech censorship, and develop a legal framework so the crypto industry can thrive in the United States.”

Jared Isaacman, who flew to space twice with Musk’s SpaceX, is Trump’s pick for NASA administrator. And many more Silicon Valley investors are lending their time to DOGE.

The tech industry will also be playing a prominent role in the inauguration celebrations. Venture capitalist Peter Thiel is planning to host an inauguration party, according to two people familiar with his plans. On Friday, industry bigwigs will attend a “Crypto Ball” to celebrate “the first crypto president,” according to an invitation viewed by The Post.

At least 10 of Trump’s picks for key administration roles have professional ties to either Andreessen, Musk or Thiel, creating a new opportunity for the tech industry to advance its priorities in D.C. Those picks’ public stances on crypto and tech issues mark a drastic departure from those of Biden officials, who cracked down on crypto companies, increased scrutiny of tech mergers and issued new AI regulations.

[...]

Sacks and members of the Trump transition team have been working closely with crypto leaders to finalize a legislative strategy, and Trump is expected to issue executive orders on the first day of his presidency that may address issues including de-banking and the repeal of a controversial crypto accounting policy requiring banks holding digital assets to count them as liabilities on the bank’s own balance sheet, according to a person involved with the conversations.

“The Trump team has made it very clear that this is a priority,” the person added.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Wróć do „Przedszkole”