Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: updownupdown » poniedziałek, 6 stycznia 2025, 19:39

Zacytuję klasyka, "pokażcie pozycje". 8-) bo jakoś mało kto jest chętny, zaczynając od spermatorka który każdego chce pouczać a brzmi jak nastolatek który na oglądał się youtuba. Pokażcie pozycje ;)

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » poniedziałek, 6 stycznia 2025, 21:08

spamatorek pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 14:17To smialo przejrzyj raporty spolek ile placa podatkow i te z 0 albo niskimi podatkami zmus do zaplaty bowiem:
Prawo podatkowe to jest zupełnie inna para kaloszy. Tutaj obowiązują inne zasady, a te podstawowe nie, jak np. domniemanie niewinności podatnika. Prawo cywilne, na którym tutaj się opieramy, nie lezy w gestii zainteresowania państwa, bo państwo nie żywi się sprawami cywilnymi. Państwo żyje z podatków i to w podatkach jest pieniądz, więc tam się robi machloje. Spór o miedzę, (a do tego sprowadza się pomysł 20 tys. właścicieli lokalu mieszkalnego), to nie to o czym ty piszesz.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » poniedziałek, 6 stycznia 2025, 22:03

Kiwajakotako pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 19:06 Panowie, tu jest dyskusja na temat kursu btc i mało tutaj widzę postów na ten temat ostatnio. :(
Oh nie , ja się staram ! i wyważam posty o kursie między postami o nie kursie :-) ale większość rzeczy nawet światopoglądowa dotyczy też kursu bo na niego wpływa .A odnośnie kursu - jak pisałem altsezonu nie będzie tak dalej podtrzymuję swoją tezę która w sumie się realizuje na naszych oczach. Główny wyznacznik alt-sezonu czyli para BTC / ETH zalicza spadki dziś na niekorzyść ETH. I generalnie jak to eth nie odleci do btc do końca stycznia i nie zrobi 0.04 BTC i tego nie utrzyma to zapomnijcie o jakimkolwiek altsezonie i dominacji altów . oprócz jakiś tam wydumnaych projektów jednostkowych i tych z dobrym marketingiem i projektem. A teraz zaczną się komentarze pod tym postem broniące altów - więc zapraszam do odbijania piłeczki :-)

Początkujący
Reputacja: -68
Reputacja postu: 
2

Postautor: spamatorek » wtorek, 7 stycznia 2025, 12:38

updownupdown pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 19:39Zacytuję klasyka, "pokażcie pozycje". bo jakoś mało kto jest chętny, zaczynając od spermatorka który każdego chce pouczać a brzmi jak nastolatek który na oglądał się youtuba. Pokażcie pozycje

Kogo niby chce pouczac? Ja tylko wyrazam swoje zdanie, przedstawiam swoja opinie i ktos EWENTUALNIE moze skorzystac lub nie. Zwisaja mi wasze pozycje i wasze opinie - no chyba, ze ktos poprze ja ARGUMENTAMI - a tego tu nie ma - jedzeicie na emocjach jak nastolatki i to w dodatku zmiennych.

Jedyne co robie to celuje w idiotyzmy jakie MOIM zdaniem wypisujecie. Jakie wysmiewanie, prowadzenie gowno dzialalnosci, wasze szkoly i wyksztalcenie, panstwizm - NIC tutaj nie znacza.

Ja moich zagran wam nie pokarze, nie ma o tym mowy - jezcze nie odchodze na "emeryture". Od czasu do czasu wam cos "podpowiem" np to jak ostatnio, ze kluczowe jest ~102 bo dobijamy tam do odnogi fibo i wstepem do kanalu (1d). Jezeli to wlasnie na to gral zaorski czy na spadek (nie duzy) od tamtej pozycji to moim zdaniem dobrze robil (robi, patrzac na wykres). Jezeli jednak przebijemy 102, to zadne shorty nie wchodza w najblizszym czasie w gre.

Oczywisice mozna zaryzykowac i postawic shorta long term na to, ze po prostu nie pojdzeimy w gore, ze maksymalny target to ~150, ze wystapi jakies wydarzenie X. Ale to za duze ryzyko (jak dla mnie).

Te ~113 mozeby dobijac do konca miesiaca, albo nawet na poczatku nastepnego. Nie zdziwie sie jak do maja dopykamy tylko do ~125.
Hoyden pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 22:03Główny wyznacznik alt-sezonu czyli para BTC / ETH zalicza spadki dziś na niekorzyść ETH.

No bo dominacja poszla chwilowo w druga strone, potrzebuja kasy aby podbijac BTC, no to posysaja ja z altow. ALT sezon takich altow jak solana, eth, link, cardano, (ba nawet pewnie LTC) itp. bedzei wygladal tak jak zawsze - moze byc ew. krotszy, bardziej dynamiczny.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » wtorek, 7 stycznia 2025, 12:55

spamatorek pisze: wtorek, 7 stycznia 2025, 12:38Ja moich zagran wam nie pokarze, nie ma o tym mowy - jezcze nie odchodze na "emeryture". Od czasu do czasu wam cos "podpowiem"
XD :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , a i nad ortografią popracuj :twisted:

Według mnie opcja minimum jest taka:

Obrazek
Jakieś 115-117k. I tam wyrzucam bezpowrotnie wszystkie shity.

Czy będziemy dalej budować wzrosty czy na tym skończymy zależy od nowych narracji, czy się pojawią. Rajd trumpowo-muskowy może się wypalić. Zwłaszcza jeśli skończy się tylko na budowaniu wizerunku pro krypto i zgarnianiu elektoratu, a przecież rzadko jaki polityk cokolwiek dowozi. 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » wtorek, 7 stycznia 2025, 13:00

updownupdown pisze: wtorek, 7 stycznia 2025, 12:55Czy będziemy dalej budować wzrosty czy na tym skończymy zależy od nowych narracji, czy się pojawią. Rajd trumpowo-muskowy może się wypalić. Zwłaszcza jeśli skończy się tylko na budowaniu wizerunku pro krypto i zgarnianiu elektoratu, a przecież rzadko jaki polityk cokolwiek dowozi.

Z tego co wiem to Trump jr posiada sporą ilość btc, tak samo jak przyszły wiceprezydent, więc wątpię żeby na tym się skończyło. Rajd trumpowy pewnie się już wypalił (może jeszcze trochę podciągną tak, jak pokazałeś), ale jest wciąż spory niezrealizowany potencjał wzrostowy. Jak dojdą do władzy to zaczną gadać o nowych ustawach pro btc i pewnie zaczniemy nową (pewnie ostatnią w tym cyklu) falę wzrostów.
Brave New World

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » wtorek, 7 stycznia 2025, 13:03

@new06 Dlatego napisałem że będą potrzebne nowe narracje. Wtedy szansa na drugą nogę wyżej na jesieni. A to że Jr posiada BTC mnie osobiście nie przekonuje.

Początkujący
Reputacja postu: 
2

Postautor: updownupdown » wtorek, 7 stycznia 2025, 16:07

updownupdown pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 09:59

Akurat traf chciał że wczoraj wziąłem L, na podobnych poziomach cenowych co zaorski rzekomo ma shorta. Co prawda miałem dużą przerwę z lewarem i nawet ostatnio z kimś na priv tu ostatnio pisałem że nie gram pozycji lewarowanych ale pozrzucałem shity z virtualsów na base i wziąłem pozycję za nie wiele znaczącą kwotę. Planuję w bessie wrócić do szybszego rozgrywania.

Obrazek

Poszedł sl na 99.6k. Jakiś tam skromny zysk został. A teraz jesteśmy na krawędzi i cały misterny plan może pójść się.... zobaczymy

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
3

Postautor: fusywszklanejkuli » wtorek, 7 stycznia 2025, 16:47

updownupdown pisze: wtorek, 7 stycznia 2025, 16:07A teraz jesteśmy na krawędzi i cały misterny plan może pójść się....
Z powodu synchronicznego zjazdu na kiepski początek sesji w Stanach? Bez przesady. A nawet jeśli, to przecież wiesz, że nie ta krawędź się liczy, tylko kierunek amerykańskich indeksów. Dlatego dziwię się ludziom ciągle wierzącym w cykle halvingowe, już widzę BTC rosnącego na przekór nurkującemu S&P 500, gdyby ten postanowił nie czekać na koniec cyklu. To jak wiara w Świętego Mikołaja, który zresztą w te święta raczej rozdał rózgi niż prezenty. ;)
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: updownupdown » wtorek, 7 stycznia 2025, 17:01

fusywszklanejkuli pisze: wtorek, 7 stycznia 2025, 16:47Z powodu synchronicznego zjazdu na kiepski początek sesji w Stanach? Bez przesady.
Nie fiksuję się mocno na kierunku, w sensie nie jestem ślepym wyznawcą tylko jednej słusznej opcji, więc dopuszczam różne możliwości. Ale gram swoje. 8-) Akurat ta pozycja to tam nic szczególnego, spot nie ruszony.

Po za tym takie szybkie wodospady potrafiły być bardzo szybko zbierane. Ostatni czas nawet to pokazał jak byliśmy na poziomach 92k.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » wtorek, 7 stycznia 2025, 17:09

First sell off za nami (ewentualnie pociągną jeszcze na 95-96k), idealne miejsce żeby wziąć longi spóźnialskim.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
17

Postautor: Godstar » wtorek, 7 stycznia 2025, 17:53

Opór na 102,5 według mnie zakończył odreagowanie spadku trwające od 30 grudnia.
Jak dla mnie to jeszcze się pobawimy, czekam na spokojnie bez pozycji na poziomy poniżej 90k, a struktury dołka w D1 nie było, zresztą za krótko w całym ruchu od dołka każda rozpoczęta korekta trwała dłużej i tu nastawiam się na jeszcze conajmniej 4 - 6 tygodni.
88duguid pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 17:52Nie masz zielonego pojęcia w którą stronę to pójdzie jak każdy z nas i to jedyna prawda najprawdziwsza , bardziej prawdziwa niż twoje zyski . Już 102k dziadek ma dobra moc ciekawy tydzień się zapowiada.
Na tym polega spekulacja, nie zawsze ma się racje, ale grunt żeby mieć rację w ważniejszych momentach zwrotnych, co gorsza nie dawać się dymać cały czas
Ja na przykład jestem innego zdania, tak też doradzam.
2023 wybicie z aku :
Oczywiście zawsze można powiedzieć, że to tylko szczęście.
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-j5iROdTC4q
Ghoad pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 19:28Błagania o korektę do 7xk w roku trumpa i rozpatrywań włączenia bitcoina w rezerwę federalną były irracjonalne, żeby nie powiedzieć śmieszne więc lekko drwiąca reakcja jest uzasadniona.
Poproszę coś czego nie wiemy.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
3

Postautor: Arcymistrz1990 » wtorek, 7 stycznia 2025, 18:08

@Godstar A co myślisz o poniższym oznaczeniu, cena mogłaby narysować coś w rodzaju orgr.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
2

Postautor: Majkos » wtorek, 7 stycznia 2025, 18:27

@Arcymistrz1990 Tak, ta strefa popytu jest wazna a co myslisz o zejsciu nizej do strefy ca.90k 87k od ktorej ten ruch-range zostal budowany

"Na rynku jak masz racje to masz kase, proste " . R.Zaorski

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » wtorek, 7 stycznia 2025, 18:46

Brzydka ta dzienna jeśli jej trochę nie podciągną, ale ogólnie średni termin dla mnie też long.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » wtorek, 7 stycznia 2025, 19:18

KingKanPL pisze: poniedziałek, 6 stycznia 2025, 19:19bardziej mnie to przekonuje, że to jebnie tak, że wiele osób się nie pozbiera, bo napierdala na mega dźwigniach, a "spóźnialscy" skorzystają
- a miałem wczoraj napisać, że puściłeś w ruch życzenie śmierci :) ale pomyślałem ze nie będę tu czarów odpierdalal.

Generalnie miałem 14 pozycji long i od soboty sie dławiły. Portfel przestał puchnąć. Chwilowe podbitki wracały do punktu wyjscia. Wczoraj pozamykałem ponieważ zazwyczaj jak się tak dzieje na tylu pozycjach to znak ze już więcej rynek nie wyciśnie i nadchodzi korekta.

No i to życzenie @KingKanPL XD ja tez kiedys podobnie pisałem i sie spełniło. Nie ma żartów, trzeba uważać co sie pisze.

Ładna ta korekta i Zaorski juz pewnie w zysku a Internety już mu syczały przegranko.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
6

Postautor: Gldm » wtorek, 7 stycznia 2025, 20:54

Przed świętami miałem wrzucić ten zrzut ekranu (gdy niektórzy pisali, że jesteśmy w analogicznym miejscu co w stycznia 2021 r.) z pytaniem co przemawia za tym, że nie w grudniu 2017 r.
Spoiler:
I chyba doszukiwanie się analogii nie było na wyrost (a przynajmniej pomogło w zajęciu pozycji). Wrzucam zaktualizowany wykres (w ramach ciekawostki). Oby tutaj już podobieństwa się zakończyły.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
0

Postautor: Majkos » wtorek, 7 stycznia 2025, 22:14

jak ktos sledzi glasnoda hitmap to na 99k ustawilo sie troche plynnosci do zebrania , pod to long na skalpa
"Na rynku jak masz racje to masz kase, proste " . R.Zaorski

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 8 stycznia 2025, 00:16

Pozostaje miec nadzieje na szalony rok 2025 i grube, face melting wzrosty
Na dzis - BTC od marca zeszlego roku (koniec poprzedniego rajdu, juz prawie rok minal) urosl o ~40% (70-->100k)

W tym samym czasie dla przykladu:
- Spotify +70%
- Nvidia +60%
- Netflix +45%
- Amazon +30%
- Tesla +130%
- zloto (!) +25%

Poki co naprawde dupy nie urywa i szczerze mowiac wzrosty na bicie w tym cyklu nie roznia sie jakos znaczaco od wzrostow na jakims netflixie, mecie, spotify czy wielu, wielu innych spolkach.

Jak ten cykl sie zakonczy w bolach na jakichs 150k$ a pozniej poleci o 50-60 czy 70% w dol to powiem szczerze bede grubo zniesmaczony, dla mnie to bedzie zupelny KAPISZON biorac pod uwage inflacje i to co wyczynia nasdaq od 2 lat. Badz co badz inwestowanie w BTC a np Nasdaq powinno sie roznic "odrobine" stopa zwrotu.

Jak patrze na dziesiatki miliardow $ zywej gotowki zasysanej przez ETFy (ostatnie 2 dni to naplyw po miliard $ dziennie), na dziesiatki miliardow $ zasysanych przez Saylora, na jakis ULTRA pro-krypto czas (politycy USA), zupelny brak czarnych labedzi (upadki gield, scamy etc) --> to szczerze mowiac do tej pory kurs naprawde dupy nie urywa.

Jak sie patrzy na poprzednie cykle i balistyczne wzrosty w tym okresie cyklu - czy ktos na dzisiaj wierzy ze z tego miejsca polecimy o +100% czy +200% w tym roku? Mam nadzieje ugryze sie w jezyk, na razie nie wyglada to zbyt okazale.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kiwajakotako » środa, 8 stycznia 2025, 07:42

Już to pisałeś jakiś czas temu, a jak wiadomo z cyklu na cykl wzrosty i zarazem spadki są coraz mniejsze.
Kluczowe będzie utworzenie rezerwy. Jak to klepną to polecimy to the moon.

Wróć do „Przedszkole”