Czy BTC-E zamienia się w scam?
- Rozmowny
- Reputacja: 6
Czy BTC-E zamienia się w scam?
Postautor: Bit11 » czwartek, 15 sierpnia 2013, 12:45
Bit11
- Weteran
- Reputacja: 1
Re: Czy BTC-E zamienia się w scam?
Postautor: virus » czwartek, 15 sierpnia 2013, 13:00

po tym incydencie stwierdzilem ze nie bede tego nigdy uzywal

virus
- Weteran
- Reputacja: 0
Postautor: lenny » czwartek, 15 sierpnia 2013, 13:49
Mnie kiedyś MtGox wysłał na konto podwójny przelew, dzięki temu zarobiłem 1800 zł

lenny
- Gaduła
Postautor: dotcom » czwartek, 15 sierpnia 2013, 16:11
dotcom
- Wygadany
Postautor: deathmul » czwartek, 15 sierpnia 2013, 20:11

deathmul
- Weteran
- Reputacja: 316

Postautor: Bemx2k » czwartek, 15 sierpnia 2013, 20:25
to takie prosto , zaraz bedzie wysyp nowych userow z paroma postami na forum nazekajacymi na to i owo

Jestem na BTC-E od jakichs 3-4 miesiecy ,obracam tam glownie LTC/BTC do tego troche NVC i FTC
wczesniej parenascie tysiakow CNC.
jak narazie zadnych problemow a przesylalem tam crypty z 30-40 razy.
Bemx2k
- Weteran
- Reputacja: 2731

Postautor: domator » czwartek, 15 sierpnia 2013, 20:36

Tak wiec dla mnie 100% OK.
Aczkolwiek nalezy pamietac ze btc-e jest gielda absolutnie bez zadnych podstaw firmowo-prawnych wiec zawsze moga zniknac w 2h.
Podobnie jak inne gieldy z "podstawami"

domator
- Dyskutant
- Reputacja: 1
Postautor: vegas » czwartek, 15 sierpnia 2013, 21:21
vegas
- Rozmowny
Postautor: Bit11 » sobota, 17 sierpnia 2013, 17:42
Bit11
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » sobota, 17 sierpnia 2013, 19:17
Bardzo szkoda. Żałujemy razem z tobą, że nie mogłeś być bardziej nieuczciwy i nie przywłaszczyłeś sobie więcej nie swoich pieniędzy.lenny pisze:@virus:
Mnie kiedyś MtGox wysłał na konto podwójny przelew, dzięki temu zarobiłem 1800 złSzkoda, że nie wysyłałem więcej
W kodeksie to się nazywa "nienależne wzbogacenie".
ekonokomik
- Weteran
- Reputacja: 41

Postautor: Multi » sobota, 17 sierpnia 2013, 22:55
Uważaj bo admin ma zawsze racje nawet jak jej nie maekonokomik pisze:Bardzo szkoda. Żałujemy razem z tobą, że nie mogłeś być bardziej nieuczciwy i nie przywłaszczyłeś sobie więcej nie swoich pieniędzy.lenny pisze:@virus:
Mnie kiedyś MtGox wysłał na konto podwójny przelew, dzięki temu zarobiłem 1800 złSzkoda, że nie wysyłałem więcej

Multi
- Wygadany
- Reputacja: 3

Postautor: kactech » niedziela, 18 sierpnia 2013, 06:56
Myślę że Gox jako wyjadacz w świecie nieodwracalnych transakcji ma takie wpadki wkalkulowane w prowizję, powiedzmy że lenny wygrał na goxowej loterii. Gdyby wszyscy oddawali kasę czy Gox miałby motywację by łatać system? Możliwe że takie małe prezenty chronią przed wielką wtopą która zdewastowałaby BTC (albo świadczą o tym że gruba wtopa jest tylko kwestią czasu). Z drugiej strony prawo to prawo... odcinamy rękę?ekonokomik pisze:Bardzo szkoda. Żałujemy razem z tobą, że nie mogłeś być bardziej nieuczciwy i nie przywłaszczyłeś sobie więcej nie swoich pieniędzy.lenny pisze:@virus:

Swoją drogą wydaje mi się że BTC bardzo potrzebuje swojego kodeksu i wymiaru sprawiedliwości - ekonomik prokuratorem?

Wracając do BTC-e, realsolid (założyciel i admin giełdy mcxnow.com) wypuścił niedawno udziały w opłatach (fee shares) - całość, wraz z jego udziałami, wyceniona na ~$1M. Głównym punktem jego 'biznesplanu jest odebranie użytkowników BTC-e (dokładniej, ma być największą i najlepszą giełdą altcoinów bez wymiany na fiat) a ma do tego doprowadzić nowa odsłona jego witryny której premiera miała nastąpić 10 sierpnia, nie wiadomo jeszcze kiedy finalnie nastąpi. Nie jest wykluczone że udziałowcy mcxnow z wiadomych pobudek sieją na trollboxie konkurencji ale nie można też wykluczyć tego że kilku użytkowników rzeczywiście wygrało na loterii BTC-e... a kilku przegrało.
bitowe.info - agregator wiadomości ze świata BTC
ToxID: 8013F26F9CFE8B3B979EE313EBD866D9D4F1D426501711C1CC80A14B7031EF53092C1A2B3C9A
kactech
- Weteran
Postautor: ekonokomik » niedziela, 18 sierpnia 2013, 09:41
Rękę odcinali za kradzież. Ja nigdzie tego słowa nie użyłem, bo to nie kradzież tylko "bezpodstawne wzbogacenie" czy tez "nienależne świadczenie". Oczywiście, ze mozna powiedziec "po lewicowemu" ze Gox jest bogaty i od tego nie zbiednieje, ale znismaczył mnie fakt chwalnia się czynem niemoralnym i nielegalnym, stąd moja emocjonalna reakcja.kactech pisze:Myślę że Gox jako wyjadacz w świecie nieodwracalnych transakcji ma takie wpadki wkalkulowane w prowizję, powiedzmy że lenny wygrał na goxowej loterii.ekonokomik pisze:Bardzo szkoda. Żałujemy razem z tobą, że nie mogłeś być bardziej nieuczciwy i nie przywłaszczyłeś sobie więcej nie swoich pieniędzy.lenny pisze:@virus:
(...)
Z drugiej strony prawo to prawo... odcinamy rękę?![]()
Ale żeby juz nie smęcić jak pradziadek, to może przy okazji wyjaśnię obrazowo jak ciekawe jest prawo polskie w tym względzie (tj. nienależnego świadczenia), bo przerabiałem to jakiś czas temu

Otóż jesli jak kolega lenny otrzymamy od kogos za duzo kasy, to są dwie możliwości:
1. jesteśmy w stanie rozsądnie stwierdzić że dostalismy za duzo kasy,
2. nie jestesmy w stanie tego stwierdzic i dowiadujemy się o pomylce po jakimś czasie (np od osoby, która nam to wysłała)
Punkt 1. zachodzi w takich wypadkach jak u lennego: sam zlecił przelew 1800zl, a na konto wpłyneło 2x tyle.
W tym przypadku kwotę należy natychmiast zwrócić, oczywiście po uprzednim skontaktowaniu się z nadawcą i wyjaśnieniu sprawy.
Punkt 2 wbrew pozorom zachodzi dość często. Przykład: Wystarczy, że cały czas dostajecie wynagrodzenie w wielu różnej wielkości przelewach (premie, dodatki, prowizje) i jest ono zmienne każdego miesiąca. Raz jest to 8tys, a raz 20tys. Wtedy można nie zauważyć ze dostaliśmy pomylkowo dodatkowy przelew na parę tys.
I tu przechodzimy do najzabawniejszej części prawa: otóż jeśli żyjecie oszczędnie i ta suma, którą dostaliście leży sobie na koncie w momencie dowiedzenia się o pomyłce, to jestescie zobowiązani ją zwrócić. Jeśli zdążyliście ją wydać kupując za to towar trwały, który Was wzbogaca, czyli taki, który nie wchodzi w zakres codziennych wydatów (np. iPhona, meble) to również musićie ją zwrócić.
Ale jeśli wydaliście tę kwotę na codzienne wydatki (jedzenie, ubrania, komorne), ale również rozrywki, mówiąc krótko: przepuścicie

Taką przynajmniej uzyskałem interpretację od prawnika.
Podstawą są tu art. Kodeksu Cywilnego od Art. 405 do bodaj 412. Z czego najważniejsze brzmią:
TYTUŁ V
Bezpodstawne wzbogacenie
Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.
Art. 409. Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu.
ekonokomik
- Wygadany
- Reputacja: 3

Postautor: kactech » niedziela, 18 sierpnia 2013, 10:30
Tak samo jak Ty nie napisałeś niczego o kradzieży, a ucinanie ręki było przerysowaniem, tak i ja - broń Boże - nie usprawiedliwiałem lewicowo skubania Goxa. Dziwi mnie to że nie upomnieli się o zwrot, czyżby mieli taki burdel że potrafi umknąć im 1800zł? Czy oni w ogóle mają tam jeszcze kasę/btc? Giełda z rezerwą cząstkową - mniamekonokomik pisze:...Oczywiście, ze mozna powiedziec "po lewicowemu" ze Gox jest bogaty i od tego nie zbiednieje...

Dzięki za obszerne przedstawienie sytuacji od strony prawnej, szczególnie za tą interpretację która premiuje przeżarcie floty (szkoda że nie napisali wprost że chodzi o spędzenie kasy na dobra obłożone akcyzą)

bitowe.info - agregator wiadomości ze świata BTC
ToxID: 8013F26F9CFE8B3B979EE313EBD866D9D4F1D426501711C1CC80A14B7031EF53092C1A2B3C9A
kactech
- Weteran
Postautor: ekonokomik » niedziela, 18 sierpnia 2013, 11:05
Tak naprawdę to ma sens: nie karze się kogoś, kto nie wiedział, że wydając pieniądze robi źle, za nie jego pomyłkę. Ale z drugiej strony wychodzi czasem tragikomicznie: tak jak piszesz: jeśli nienależne pieniądze trafią do biednej patologicznej rodziny i tatuś-alkoholik je przepije to nie musi ich zwracać, a jeśli zapobiegliwa mamusia odłoży na koncie żeby za miesiąc kupić dziecku ubranka, to sorry ale do zwrotukactech pisze:Tak samo jak Ty nie napisałeś niczego o kradzieży, a ucinanie ręki było przerysowaniem, tak i ja - broń Boże - nie usprawiedliwiałem lewicowo skubania Goxa. Dziwi mnie to że nie upomnieli się o zwrot, czyżby mieli taki burdel że potrafi umknąć im 1800zł? Czy oni w ogóle mają tam jeszcze kasę/btc? Giełda z rezerwą cząstkową - mniamekonokomik pisze:...Oczywiście, ze mozna powiedziec "po lewicowemu" ze Gox jest bogaty i od tego nie zbiednieje...(księgowanie zmiennoprzecinkowe?)
Dzięki za obszerne przedstawienie sytuacji od strony prawnej, szczególnie za tą interpretację która premiuje przeżarcie floty (szkoda że nie napisali wprost że chodzi o spędzenie kasy na dobra obłożone akcyzą)!

ekonokomik
- Rozmowny
Postautor: Bit11 » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 21:05
Bit11
Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy