Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: new06 » wtorek, 24 grudnia 2024, 16:55

new06 pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 15:58Jak już jesteśmy przy temacie kanałów, to imo mamy decydujący moment teraz
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 grudnia 2024, 23:33 przez new06, łącznie zmieniany 1 raz.
Brave New World

oam
Początkujący
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
1

Postautor: oam » wtorek, 24 grudnia 2024, 22:03

Microstrategy. Dobry artykuł kwestionujący narracje.

All Your Models are Destroyed — The Rise and Future Fall of MicroStrategy

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » wtorek, 24 grudnia 2024, 23:05

Bitcoin supply may not be fixed at 21M, says BlackRock
protos.com/bitcoin-supply-may-not-be-fixed-at-21m-says-blackrock/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » wtorek, 24 grudnia 2024, 23:34

updownupdown pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 22:14Btc próbowało iść w kierunku nowego low. Eth nic sobie z tego nie robiło. Zwrotka. Spadek na btc.d. Jak dla mnie oznacza to tylko jedno. 8-)

dzisiaj btc poszedł +5% do góry i eth też sobie z tego nic nie robi, stoi w miejscu 8-)

@pael nic nowego, oni to mieli już w dokumentacji etf zapisane na początku tego roku
Brave New World

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
1

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 25 grudnia 2024, 01:03

Mikołaj przybył, kiedy powinien! Życzę Wam i sobie, żeby wykorzystał swój czas należycie.*

One of the little-known facts about the Santa Claus Rally (SCR) is that it isn’t the entire month of December; it’s actually only seven trading days. Discovered in 1972 by Yale Hirsch, creator of the Stock Trader’s Almanac (carried on now by his son Jeff Hirsch), the real SCR is the final five trading days of the year and first two trading days of the following year. In other words, the official SCR is set to begin next week on Tuesday, December 24, 2024.

Obrazek

Obrazek

* If Santa Claus should fail to call, bears may come to Broad and Wall**, ostrzega rymowanka.
** Broad and Wall z powodu lokalizacji budynku: The New York Stock Exchange (NYSE) Building is in the Financial District of Lower Manhattan, occupying the city block between Broad Street to the east, Wall Street to the north, New Street to the west, and Exchange Place to the south.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
0

Postautor: mess_on_a_mission » środa, 25 grudnia 2024, 01:38

w sumie ciekawe, że nigdzie (tu czy na X) nie widziałem TEGO kanału (zwróćcie uwagę jakie dosłownie każdy równoległy poziom ma znaczenie przez tyle lat)

dla mnie kolejna lampka ostrzegawcza zaraz po tym jak wygląda eth

nawet jeśli (a raczej tak) jest to 4-o letni kanał akumulacyjny, z którego wyjdziemy górą to imo podręcznikowo czekałby nas i tak min test mediany i strefy poprzedniej konsolidacji

czyli

KingKanPL pisze: piątek, 20 grudnia 2024, 15:46 jazda na 71600-700

może trochę wyżej

SVG Image

w log można by wtedy poszaleć z targetem 400k+ do końca przyszłego roku

SVG Image

short term ważny moment i walka o odzyskaniu trendu na 4h, więc póki co misi retest imo

SVG Image

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 25 grudnia 2024, 01:45

@mess_on_a_mission ja mam nadzieję, że ty nie stawiasz shorta na każdą swoją niedźwiedzią predykcję w hossie, bo byś się już zupełnie spłukał do tego momentu
Brave New World

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: mess_on_a_mission » środa, 25 grudnia 2024, 01:58

wystarczy, że zaczniesz odróżniać predykcje od pozycji i nie będziesz musiał wymyślać sobie łamigłówek logicznych o osobach, których nie znasz ;)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » środa, 25 grudnia 2024, 11:41

mess_on_a_mission pisze: środa, 25 grudnia 2024, 01:58wystarczy, że zaczniesz odróżniać predykcje od pozycji i nie będziesz musiał wymyślać sobie łamigłówek logicznych o osobach, których nie znasz

Aha, czyli Twoje predykcje (bardziej po polsku: przewidywania) mają się nijak do Twoich pozycji? 8-)
Jak mówił klasyk: "autor nie utożsamia się z poglądami autora" :lol:

Hej, a może Ty celowo wciskasz nam tu fałszywe predykcje, by nas zmylić, a sam grasz odwrotnie? :twisted:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: mess_on_a_mission » środa, 25 grudnia 2024, 11:59

"skoro twoje predykcje to nie pozycje to twoje predykcje mają się nijak do twoich pozycji", niezły fikoł, ciekawe co jeszcze wymyślisz żeby było śmieszniej :D

Ty nie trejdujesz, ja nie trzymam nic spot, wolę sobie założyć warianty żeby wiedzieć kiedy wejść, wyjść, odwrócić pozycję, to chyba niezbyt skomplikowane. Poza tym ostatnio - jak pewnie zauważyłeś - grałem na duże spadki i odbicie w miejscu, w którym odbiło, co wyszło mi z kresek dość precyzyjnie w przeciwienstwie do Twoich. Teraz np. short eth 3550 pod zjazd w okolice dołka chyba, że zrobią s/r flip to zamykam.

W sumie to nie wiem po co Ty cokolwiek rysujesz skoro ani nie grasz ani nie zakładasz spadków?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
4

Postautor: ergorg » środa, 25 grudnia 2024, 12:21

mess_on_a_mission pisze: środa, 25 grudnia 2024, 11:59. Poza tym ostatnio - jak pewnie zauważyłeś - grałem na duże spadki i odbicie w miejscu, w którym odbiło, co wyszło mi z kresek dość precyzyjnie w przeciwienstwie do Twoich.
Ja to mam wrażenie, że Ty zawsze grasz na spadki od kiedy tu jesteś i zawsze jest strzałka w dół przy twoich wykresach. :P
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » środa, 25 grudnia 2024, 12:35

ergorg pisze: środa, 25 grudnia 2024, 12:21mess_on_a_mission pisze: ↑ środa, 25 grudnia 2024, 11:59
. Poza tym ostatnio - jak pewnie zauważyłeś - grałem na duże spadki i odbicie w miejscu, w którym odbiło, co wyszło mi z kresek dość precyzyjnie w przeciwienstwie do Twoich.
Ja to mam wrażenie, że Ty zawsze grasz na spadki od kiedy tu jesteś i zawsze jest strzałka w dół przy twoich wykresach.

może to zaorski jest :D

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
8

Postautor: ekonokomik » środa, 25 grudnia 2024, 12:46

Wracając do rzeczy ważnych, taka rozkmina:
Wiele osób wyjaśnia mechanizm "alt season" pojawiającego się cyklicznie, gdy bańka na BTC już się rozkręci, następująco: ludzie stwierdzają, że spóźnili się na BTC, który jest już drogi, więc wyszukują tańsze, obiecujące zamienniki.

Pytanie: jeśli obecna bańka na BTC jest bańką instytucjonalną, to czy ten mechanizm zadziała też w przypadku dużych inwestorów / instytucji? A jeśli tak, to co wybiorą?

Moje przemyślenia: Mechanizm zadziała, ale wygranych będzie góra kilka altów. Instytucje nie będą bawić się w żadne memciony, czy shitcoiny. Skoro Bitcoin został uznany za cyfrowe złoto, to podstawą do inwestycji w inną kryptowalutę powinny być inne zalety względem Bitcoina, czyli najpewniej użyteczność. Plus oczywiście musi to być sprawdzona marka, długo obecna na rynku.

Tu na polu zostaje: ETH, XRP, może max kilka innych. Najpewniej zostanie wybranych 1 - 3 altów.
Możliwość założenia ETF'u na takim alcie oczywiście pomoże, co dodatkowo wyeliminuje 99% kandydatów.

Jeśli tak się stanie, to wartość takiego alta w który zainwestują instytucje np. wiosną, powinna wzrosnąć co najmniej kilkukrotnie względem Bitcoina.

Co o tym sądzicie?
A może na to jeszcze za wcześnie? Może poważne inwestycje instytucji w alty to odległa przyszłość?

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
1

Postautor: Henios » środa, 25 grudnia 2024, 14:27

Nie wiem może ja czytam inne forum ale ogólnie analizy wychodzą mu nieźle nawet bardzo dobrze .
Nie wiem czemu się czepiacie .

Mes_on_mission.

Początkujący
Reputacja: -68
Reputacja postu: 
1

Postautor: spamatorek » środa, 25 grudnia 2024, 15:10

No 96-98 sie utrzymuje to jest szansa aby to dalej roslo. Im dluzszy boczniak tym lepsze wybicie i tym zgrabniej bedzie wykres wygladal. Spadek to utrata zaufania i koniec banki (koniec wiary w banke).

Tak tylko przypominam, ze kowalski musi miec mozliwosc sprzedazy BTC, to nie jest saylor, ktory sobie moze to trzymac srednio 8 lat, zanim go zaczna nekac, czy wrecz 12 jak wykorzysta wszystkie kruczki prawne. Co z tego, ze ma woz zlota, jak nikt tego zlota nie chce. Ulica musi byc zainteresowana krypto, musi PLYWAC w krypto. Pieniadz jest jak krew w gospodarce, MUSI krazyc. Instytucje moga sobie wyceniac dobra na pierdyliardy biliardylionow (jak juz wielokrotnie mialo miejsce, z fabrykami, ziemia, apartamentowcami), pytanie kto to kupi nawet za ULAMEK ceny... Juz nie wspominajac o uzytecznosci.

@eko odnosnie altow pod instytucje to sprawa jest chyba jasna. BTW to sa totalne barany (brakuje im wizji, nie rozumieja rynku, nie rozumieja potrzeb ludzi), wiec to ze instytucje wybiora jakies kolejne krypto, to nie znaczy ze jest to fundamentalnie dobre krypto. Na pewno bedzie tam eth (no bo jest etf, na ktory wplywa coraz to wiecej kasy) i dalej sprawa jest otwarta, ale jak TRIUMFY lykaja takie kojny a nie inne, no to to to toto tez o czyms swiadczy. W grze zostaja solana, link, cardano, xrp (co swoja droga chyba najbardziej uwidacznia ich mental) i ani jednej krypto, ktora jest secure na przyszle eventy i ani jednej ktora jest dobra dla ogolu (anon,priv).

---

Ladnie zrealizowalem czesc zysku + dodatkowo sprzedalem mieszkania jakie mi sie ostaly, wiec doladowalem PM i firemek bez murzynow i w ladnych panstwach a nie tych co zyja z wyzysku i blokowania rozwoju. Ba w 2 dni po zakonczeniu tego etapu, juz mam + 10% i o wielel mniej na glowie (mniej nadzoru - mieszkania/administracja, kombinowania - najemcy/firmy, siedzenia na dupie - podatkow/przepisow i tej wszedobylskiej biurwy) :) POLECAM! Pamietajcie, ze czeka nas duzy ubytek ludzi wraz z ich pogarszajacym sie stopniem logiki i rozumowania, bez zastosowania wilka w owczej skorze mam problemy aby dobrze pokierowac ludzmi a AI nie stoi jeszcze odpowiednim poziomie. Bedzie wyedukowana prywata - kolko/klub/kasta wzajemnie sie adorujacych technokratow z mechanicznym policjanetem - bo NIC INNEGO NIE MOZE BYC Z TYM MENTALNIE UPOSLEDZONYM MOTLOCHEM do okola, ktory na to lozy. Zdrowych i spokojnych! Wykorzystajcie piekny czas, ktory otrzymaliscie, resztki mozliwosci i swobody!

EDIT: predykcje missiona sa jak najbardziej ok. Jak koles lubi grac na spadki to neich gra na spadki a jak ktos kupil na wzrosty i ma delire bo ktos przesdtawia inna wizje, no to juz jego problem :) NIe pedz za stadem tylko kalkuluj.

"Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less."

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
1

Postautor: KingKanPL » środa, 25 grudnia 2024, 17:21

Ja pi@#$%e jakie długie posty, zamkną 1h poniżej 98200 i lecą 2k nizej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » środa, 25 grudnia 2024, 17:37

ergorg pisze: środa, 25 grudnia 2024, 12:21Ja to mam wrażenie, że Ty zawsze grasz na spadki od kiedy tu jesteś i zawsze jest strzałka w dół przy twoich wykresach.

On zawsze pisze o spadkach, odróżniaj predykcję od pozycji! :D
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
1

Postautor: Hoyden » środa, 25 grudnia 2024, 18:57

ekonokomik pisze: środa, 25 grudnia 2024, 12:46 Wracając do rzeczy ważnych, taka rozkmina:
Wiele osób wyjaśnia mechanizm "alt season" pojawiającego się cyklicznie, gdy bańka na BTC już się rozkręci, następująco: ludzie stwierdzają, że spóźnili się na BTC, który jest już drogi, więc wyszukują tańsze, obiecujące zamienniki.

Pytanie: jeśli obecna bańka na BTC jest bańką instytucjonalną, to czy ten mechanizm zadziała też w przypadku dużych inwestorów / instytucji? A jeśli tak, to co wybiorą?

Moje przemyślenia: Mechanizm zadziała, ale wygranych będzie góra kilka altów. Instytucje nie będą bawić się w żadne memciony, czy shitcoiny. Skoro Bitcoin został uznany za cyfrowe złoto, to podstawą do inwestycji w inną kryptowalutę powinny być inne zalety względem Bitcoina, czyli najpewniej użyteczność. Plus oczywiście musi to być sprawdzona marka, długo obecna na rynku.

Tu na polu zostaje: ETH, XRP, może max kilka innych. Najpewniej zostanie wybranych 1 - 3 altów.
Możliwość założenia ETF'u na takim alcie oczywiście pomoże, co dodatkowo wyeliminuje 99% kandydatów.

Jeśli tak się stanie, to wartość takiego alta w który zainwestują instytucje np. wiosną, powinna wzrosnąć co najmniej kilkukrotnie względem Bitcoina.

Co o tym sądzicie?
A może na to jeszcze za wcześnie? Może poważne inwestycje instytucji w alty to odległa przyszłość?
no i wreszcie ktoś z sensem gada odnośnie tego "alt sezonu" co to ma być ale jakoś go nie widać na horyzoncie .

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
2

Postautor: pomocny » środa, 25 grudnia 2024, 19:45

Ja chciałem tylko nieśmiało zauważyć (bardzo nieśmiało, bo to nie wątek do tego) - że tak jak zawsze :lol: wygranych będzie mnóstwo altów - tylko o tym to każdy będzie mówić po fakcie, a skorzysta jak zwykle niewiele osób :lol:

Tutaj jest bańka BTC maxi przecież...
więc proszę mi tu nie wyjeżdżać z żadnymi altseazonami :P

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
2

Postautor: KingKanPL » środa, 25 grudnia 2024, 20:33

Jak nie widać altseasonu jak codziennie jakiś coin robi po 50% to że nie "wasz" to już inna sprawa

Wróć do „Przedszkole”