Wypłata 1 BTC do PLN
- Początkujący
- Reputacja: 0
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: obelix7 » niedziela, 1 grudnia 2024, 13:56
1. Mam konto na binance.com - z tego co czytałem jest to dobra giełda ale czy dam radę z niej wypłacić w PLN do polskiego banku?
2. Czy przelewać od razu całe 1 BTC na giełdę i od razu wszystko spieniężyć do PLN czy robić to partiami, np. przelać 1/3 BTC i zamienic na PLN i wypłacić z giełdy i potem znów powtórka?
3. Czy topowa gielda jaka jest np. binance bedzie miała ot tak wypłacić tak dużą kwotę w PLN?
Pozdrawiam
Obelix
obelix7
- Weteran
- Reputacja: 2731

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: domator » niedziela, 1 grudnia 2024, 14:49
ad 2 - zdecydowanie lepiej po kawalku bo jak ic izaczna robic problemy - a kazda gielda moze zaczac - to nie przyblokuja wszystkiego.
ad 3 - bez najmniejszego problemu i 10 BTC i 100 tez.
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści
BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.
domator
- Weteran
- Reputacja: 1335

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: CzarnaOwca » niedziela, 1 grudnia 2024, 15:07
Zdecydowanie rób to nawet mniejszymi partiami, do banku też wyślij najpierw np 1000zł lub 5000zł, banki potrafią przelewy zablokować jak nagle dziwne kwoty i to jeszcze z binance zaczną wlatywać.
W Polsce taka kwota może robić wrażenie, ale dla binance nadal to jest tylko 100 tys $. Ale jak sam zauwazyłeś - topowa, więc oni naprawdę konkretnymi ilościami zarządzają.
CzarnaOwca
- Początkujący
- Reputacja: 319

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: Yogi77 » niedziela, 1 grudnia 2024, 17:30
I nie wiem czy Binance wypłaca do normalnego banku, słyszałem że wypłacają na jakieś Zen
Lepiej otworzyć konto walutowe i przyjmować wypłaty w EUR z giełdy typu Bitstamp, Coinbase lub Kraken
Yogi77
- Weteran
- Reputacja: 11213
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: ekonokomik » niedziela, 1 grudnia 2024, 20:04
Yogi77 pisze: ↑ niedziela, 1 grudnia 2024, 17:30100 tys. dol. to nie jest jakaś wielka kwota z perspektywy banku, ale jak nie miałeś wcześniej dużych obrotów na koncie to bym się spodziewał że automatycznie taką transakcję zablokują w celu wyjaśnienia - ja bym proponował podzielić wypłatę na co najmniej 3 przelewy
To działa trochę inaczej. Też kiedyś bałem się tych "blokad banku", ale teraz już się w tym ciut orientuję.
Bank, co do zasady, nie blokuje przelewów przychodzących. Bo i dlaczego? Jesteś ich klientem, kasa przychodzi DO Ciebie. Owszem, każdy bank ma półautomatyczne systemy typu fraud protection system, czy podobnie, których reguły pozostają niejawne. Ale te systemy są również głównie po to by chronić Ciebie, więc skupiają się raczej na operacjach wychodzących.
Więc bank jako bank raczej Ci nie zablokuje ani przelewu przychodzącego, ani kanału. Na wszelki wypadek możesz zadzwonić na infolinię i poinformować bank, że planujesz odbiór takiego przelewu. Może zostawią notatkę w systemie.
Co innego przelewy OD Ciebie na giełdę - tu banki są dużo bardziej ostrożne i blokują często przelewy, by chronić klienta.
ALE przy każdym przelewie przychodzącym (lub ich sumie) o wartości bodaj >10 tys. EUR. bank ma obowiązek powiadomić GIIF.
Pisałem o tym niedawno tutaj.
Aha, jeśli wcześniej nie miałeś takich przelewów, to bank za jakiś czas prześle Ci do wypełnienia obowiązkowy kwestionariusz z cyklu KYC. Tam będziesz musiał krótko opisać skąd i za co ten przelew, czy planujesz dostawać takie w przyszłości, do czego będziesz wykorzystywał konto bankowe itp.
Pewnym kłopotem przy wypełnianiu jest to, że nie ma opcji "nie wiem" ani "to zależy"

ekonokomik
- Gaduła
- Reputacja: 311

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: KamilZ » poniedziałek, 2 grudnia 2024, 18:58
Może sprawdź jeszcze ofertę rodzimej giełdy Kanga.
Mają kilka opcji wypłaty. Dobierz konkretne rozwiązanie pod swoje potrzeby.
(Może też chciałbyś pamiętać o obowiązku zapłacenia podatku dla twojej rodzimej rezydencji podatkowej?)
KamilZ
- Początkujący
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: didier » wtorek, 3 grudnia 2024, 18:44
didier
- Początkujący

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: Yogi77 » wtorek, 3 grudnia 2024, 19:07
możesz też znaleźć osobę nieprowadzącą działalności, która chce anonimowo kupić (czasem na forum ktoś się ogłasza) - spotykacie się w miejscu publicznym i wykonujecie transakcję
Yogi77
- Początkujący
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: didier » wtorek, 3 grudnia 2024, 19:19
didier
- Początkujący

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: Yogi77 » wtorek, 3 grudnia 2024, 19:29
Yogi77
- Początkujący
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: didier » wtorek, 3 grudnia 2024, 19:39
didier
- Początkujący
- Reputacja: 9
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: biliony » wtorek, 3 grudnia 2024, 22:29
Z każdym postem chłopie odlatujesz coraz bardziej...
Jeżeli za pieniędzmi nie stoi jakiś "temat" i chcesz po prostu uniknąć podatków, to w kolejności od najprostszego do najtrudniejszego:
a) masz jeszcze 28 dni (w teorii) żeby biegać po bitomatach i legalnie wypłacać po 4000 zł - nikt się tym specjalnie nie będzie przejmować
b) możesz skorzystać z uslug osób fizycznych i legalnie wymienić pieniądze bez żadnych limitów i dowodów osobistych znalezionych na ulicy
c) możesz jeździć poza UE i legalnie przywozić stamtąd pieniądze po 10 tysięcy euro. Szwajcaria leży w strefie Schengen, ma znakomicie rozwiniętą sieć Bitcoin ATM i nie wchodzą w niej żadne nowe regulacje.
A jeżeli pieniądze pochodzą z jakiegoś przekrętu (a Twoja historia postów niestety o tym świadczy), to zapewne zrobiłeś go tak nieudolnie i popełniłeś tak dużo błędów, że prędzej czy później i tak do ciebie dotrą.
Już nie wspomnę nawet jak kretyńskim pomysłem jest przychodzenie do obcych osób z 1 BTC na raz...
biliony
- Weteran
- Reputacja: 403

Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: slasta » środa, 4 grudnia 2024, 21:12
1. Zakładasz konto na giełdzie Kraken i przechodzisz KYC, ostatnio dodatkowo chcą poświadczenie pochodzenia funduszy ale w przypadku krypto wystarczy przesłać im podpisaną wiadomość z adresu z którego wpłacałeś środki - ta opcja nie jest dostępna przez formularz i trzeba zagadać do nich na czacie.
2. Zakładasz konto walutowe w Euro, w większości banków są one darmowe, od siebie mogę polecić bank Millenium bo przelew SEPA przechodzi z Krakena w kilka godzin, gdzie np. w mBanku czeka się ponad dobę. Przelewów USD bym unikał bo są drogie.
3. Sprzedajesz BTC za Euro
4. Wypłacasz Euro partiami np po 10 000euro. Jak masz kilka kont to możesz wypłacić na każde z nich taką kwotę. Koszt wykonanie przelewu Euro (SEPA) to zawrotne 1Euro.
5. Wymieniasz Euro na PLN w banku, ostatnimi czasy kurs wymiany w bankach nie jest już taki złodziejski i praktycznie nie różni się od kantorów internetowych więc wymiana jest natychmiastowa.
6. Płacisz podatek za sprzedane BTC i cieszysz się legalna kasą.
A tak z drugiej strony po co sprzedawać krypto ? Boisz się spadków to wymień do USDT czy temu podobnych dzięki czemu unikniesz płacenia podatku ,bo od wymiany krypto-krypto go nie płacisz.
slasta
- Moderator
- Reputacja: 5811
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: koparki » czwartek, 5 grudnia 2024, 01:40
USDT nie jest bezpieczne do mrożenia wartości, może lepiej USDC ?
koparki
- Początkujący
- Reputacja: 5
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: silv3r » sobota, 21 grudnia 2024, 22:06
Lepiej za gotówke z kims sie wymienic. Np sprzedawac po 0.02 btc stopniowo.obelix7 pisze: ↑ niedziela, 1 grudnia 2024, 13:56 Cześć. W zwiazku z dobiciem do prawie 100k $ nadszedł czas sprzedaży trzymanego od lat 1 BTC w portfelu bitcoin core (ostatnio blockchain został cały ściagniety na dysk). Chciałbym podpytac jak to zrobić z głową żeby wypłacić to w PLN i nie stracić stąd kilka pytań:
1. Mam konto na binance.com - z tego co czytałem jest to dobra giełda ale czy dam radę z niej wypłacić w PLN do polskiego banku?
2. Czy przelewać od razu całe 1 BTC na giełdę i od razu wszystko spieniężyć do PLN czy robić to partiami, np. przelać 1/3 BTC i zamienic na PLN i wypłacić z giełdy i potem znów powtórka?
3. Czy topowa gielda jaka jest np. binance bedzie miała ot tak wypłacić tak dużą kwotę w PLN?
Pozdrawiam
Obelix
Jak sprzedasz pzrez gielde KYC i 100tys euro trafi na twoje konto, to z automatu urzad skarbowy bedzie poinformowany, wiec dowali ci podatek.
Cash is king.
A jakbym mial jednego bitcoina to bym w ogole nie sprzedawał, tylko potrzymał z 4 lata. Moja prognoza : jak Trump bedzie konczyc prezydenture, bitcoin bedzie po 240tys euro.
silv3r
- Weteran
- Reputacja: 2238
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: miso20 » sobota, 21 grudnia 2024, 23:32
I dla ścisłości US nie do końca będzie poinformowany jak przelejesz 100k z giełdy KYC na konto w banku. Wprost przeciwnie, mogą o tym w ogóle nie wiedzieć dopóki nie zaczną im śmierdzieć twoje wydatki. Problem jednak w tym, że o ile dawniej US musiał wszcząć postępowanie przeciwko tb by uzyskać dane, o tyle teraz może przeglądać twoje konto bankowe bez twojej wiedzy w zasadzie w dowolnym momencie. Nie muszą występować o zgodę, wiec trzeba założyć, że robią to o rzędy wielkości częściej, a ograniczają ich jedynie ludzkie moce przerobowe (choć pewnie stosowne programy już sie piszą w tej sprawie).
Z automatu leci zgłoszenie do Generalnego Inspektora Informacji Finansowej odnośnie takiej transakcji od giełdy i od banku. GIIF to jednak nie skarbówka, choć mogą też złożyć stosowne doniesienie.
miso20
- Początkujący
- Reputacja: 5
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: silv3r » niedziela, 22 grudnia 2024, 01:05
Podatki mozna placic, jesli sa potem wydawane z pozytkiem i jesli widzisz ze cos z tego masz.
Patrzac na kolejne rzady, ja pozytku nie widze. I nie pisz mi tu ze z podatkow mam drogi, sluzbe zdrowia bo wiekszosc drog budowana jest dzieki srodkom unijnym, wiec bogate panstwa to funduja, a na sluzbie zdrowia mialem sposobnosc spotkac raz w NFZ takiego skonczonego chama który mi odmówił operacji, ze dla mnie ta instytucja jest do zaorania.
To ze cos jest legalne jak podatki to nie znaczy ze jest słuszne. Zwlaszcza podatki od krypto. Instytucje rzadowe wlozyly ZERO wkladu w powstanie kryptowalut i ich rozwój, wiec nie uwazam ze naleza sie im podatki z handlu krypto.
silv3r
- Weteran
- Reputacja: 2238
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: miso20 » niedziela, 22 grudnia 2024, 10:33
Ja cie do niczego nie przekonuje, lecz opisuje jak funkcjonuje mechanika tego urzędu. Sednem postu była korekta twojej tezy jakoby na podstawie przelewu przychodzącego US naliczał podatek, co jest nieprawdą.
A to czy płacić podatki to oddzielny temat rzeka na inną dyskusję. Napisałem również o tym, że unikanie opodatkowania to przestępstwo, bo tak jest. Powinieneś wiedzieć o tym ty i każdy inny, żeby potem się nie zdziwić. A czy to dobrze, że to przestępstwo? To ponownie oddzielny temat rzeka na inną dyskusję.
Nie mieszajmy opisu stanu faktycznego i prawnego z jego oceną moralną

miso20
- Weteran
- Reputacja: 11213
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 grudnia 2024, 11:34
Natomiast jeśli ominiesz bank i US i kupisz sobie za gotówkę dobrą furę albo mieszkanie, to przecież zapłacisz podatek PCC. I wtedy US Cię wezwie i poprosi o wyjaśnienie "skąd Pan miał na to pieniążki"?
Nie mówiąc już o tym że co rok do US trafiają dziesiątki tys. donosów od uczynnych sąsiadów

ekonokomik
- Weteran
- Reputacja: 3844
Wypłata 1 BTC do PLN
Postautor: BitBoy » niedziela, 22 grudnia 2024, 14:50
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... et/zbdjmmrekonokomik pisze: ↑ niedziela, 22 grudnia 2024, 11:34Wpłynięcie pieniędzy na konto nie jest zdarzeniem podatkowym. Bank nie informuje US z automatu o żadnych przelewach. Musi informować jedynie GIIF.
BitBoy
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet